Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
pomoc WordPress
[wordpress] Another Wordpress Classifieds Plugin (AWPCP) spo
Witam, zainstalowałam Another Wordpress Classifieds Plugin (AWPCP) i chciałam spolszczyć wtyczkę, robię to ale niestety nie ma żadnych efektów i nadal wtyczla jest po ang i tak się też wyświetla na moim blogu. Czy ktoś wie, w jaki sposób mogę to zrobić poprawnie?
Ostatni post Odpowiedzi: 8
[BoldR Lite] Wyśrodkowanie "ikony wpisu" we wpisie
Cześć!

Mam taki problem. Mój szablon wyświetla "ikonę wpisu" nie tylko na stronie głównej, lecz także we wpisie, tyle że w większym rozmiarze.

Wyświetla go jednak po lewej stronie, a chciałbym, by wyświetlał na środku.

Wiecie, jak to zrobić? Prosiłbym o w miarę dokładne wytłumaczenie, jak to zrobić ;)

Przykładowy wpis: www.mateuszchomicki.pl/fe...sowac-samochodu

PS. Dając znacznik "", link nie działał ;o
Ostatni post Odpowiedzi: 4
[WORDPRESS] Ustawienia szerokości wpisu
Rozwiązując poprzednie problemy na własną rękę doszedłem do muru nie do przeskoczenia. Otóż zwracam się do was z prośbą o radę. Jak ustawić wpis by wyświetlał się na całej szerokości strony po kliknięciu w odnośnik. Usunąłem już sidebar jednak nie potrafię nawet o jotę zwiększyć wpisu. Dalej pozostaje w granicach takich jak wtedy gdy sidebar jest ustawiony.
Odpowiedzi: 0
[WordPress] jak wyświetlać rotator wpisów tylko na głównej?
Przechodząc do sedna:

Klin nr 1: Mam problem z ustawieniem slidera na stronie głównej mojego bloga. Otóż wklejając funkcje w header slider pojawia się (co cieszy) jednak zarówno na stronie głównej jak też po przejściu do wpisu. Co jest irytujące.

Slider wkleiłem dzięki funkcji

Kod

<?php echo do_shortcode( '[advps-slideshow optset="1"]' ); ?>

Jak ustawić slider jedynie dla strony głównej?

SS:

Wtyczka do advanced post slider.

Drugoplanowe pytanie: Czy wiecie jak dodać własny odnośnik do slidera? Bez dodawania wpisu. Np. Obrazek, opis, a po kliknięciu zostaniemy przeniesieni na powiedzmy fanpage.
----

Klin nr 2.
Odnośnik zdjęcia w nextgen gallery.

SS:

----

Klin nr 3.

Usunięcie sidebara po przejściu do wpisu i jego widok na całej szerokości. Jakieś rady? Moje grzebanie skończyło się kilkoma krachami i wole już nie ryzykować.

SS:

Tak jest:

Tak chciałbym

Mile widziana pomocna dłoń

[ Dodano: 2014-07-31, 23:25 ]
W pewnej części rozwiązane.

Pozostaje problem szerokości wpisu i kodu html w sliderze.
Odpowiedzi: 0
[wordpress] widżety nie pokazują się na stronie (po dodaniu
Mam problem z widgetami na blogu... Dodam jakiś widget i albo się zupełnie nie pokazuje (na innych przeglądarkach/trybach incognito), albo pokazuje się losowo (u mnie jest, na innych PC nie ma)... Albo np wskoczy 30 minut po dodaniu. Jakieś jaja normalnie.

Teraz np. dodałem widget i pewnie dopiero się pokaże za jakiś czas. Eh.

Nie wiem czemu tak się stało, wcześniej tych problemów nie było.

----
Ok, wystarczy włączyć inny szablon a potem wrócić do starego i od razu wszystkie zmiany wskakują... Tylko czemu nie dzieje się to automatycznie jak wcześniej?
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[wordpress] Widget do popularnych postów
Witam, chciałbym w sidebarze bloga umieścić slider, który by wyświetlał popularne posty (np. 5 postów z największą ilością wyświetleń) i niestety nie mogę znaleźć nic spełniającego moje wymagania.

Jak ma wyglądać? Tutaj przykład: Proszę zjechać niżej, wtyczka z podpisem "MINIBLOG"

Drugi przykład tutaj, pierwszy widget po prawej.

Niestety sprawdzając za pomocą What WP Theme is that ustaliłem, że to są widgety prosto z motywu, nie jakieś dodatkowe wtyczki.

Tak więc nadal szukam... po prostu taki slider 'kwadratowy', który by wyświetlał miniaturki i tytuł wpisu.
Ewentualnie żeby widget pobierał posty po tagach, to wtedy do tych wyznaczonych wpisów dodam odpowiedni tag i po krzyku.

Szukałem zarówno w darmowych, jak i płatnych. Znalazłem kilka darmowych alternatyw, ale wykrzaczają się, błędy... eh
[WordPress] Ucięte okno udostępniania po polubieniu posta
Witam, mam problem z panelem lubię to pod moimi postami, a mianowicie w momencie kliknięcia "lubię to" wyskakuje mi ćwiarteczka ramki, resztę ucina. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś rozpracował co tu jest nie tak. :kwasny:

p.s. zagapiłem się i wrzuciłem nie do właściwego forum, proszę o przeniesienie do działu pomocy ;)
[wordpress] Zmiana linków przy fotografiach
Cześć, to znowu ja, średnio ambitny i nierozgarnięty bloger Wordpressowy.

Mam zagadkę na dziś.

Przeglądam mojego bloga i wpadłem na pewien pomysł: chciałbym, by kliknięcie na fotografie na stronie głównej (http://yetiograch.pl/ ) i podkategoriach (http://yetiograch.pl/poradnik/ czy http://yetiograch.pl/recenzja/ ) przenosiło do wpisu, a żeby te same fotografie w samym wpisie działały tak jak teraz (lightbox, możliwość odpalenia na pełen ekran, itp. itd.

Jest jakiś mało inwazyjny sposób na wprowadzenie tego? Podejrzewam, że musi do tego istnieć jakaś wtyczka i pewnie jedno zapytanie w google by to mogło załatwić. Ale problemem jest to, że nie wiem jak sformułować to zapytanie przebrzydłe. No i aż tak pewny istnienia takiego rozwiązania nie jestem.

Ktoś pomoże? Ładnie proszę? :<
Ostatni post Odpowiedzi: 5
[galeria] WordPress
Znacie może jakieś wtyczki dla WordPressa, które umożliwiałyby tworzenie rozbudowanej galerii? Oczywiście znalazłem klika wtyczek, ale czy znacie coś takiego, gdzie można by komentować prace zamieszczone w owej galerii?
Ostatni post Odpowiedzi: 6
[WP Fullby] Zmiana rozmiaru miniatur w polecanych wpisach
Hej!
Wracam do żywych.
Wiele problemów rozwiązałem na Wordpressie, teraz mnie zastanawia ten jeden.

Aktualnie 3 wpisy mam u góry strony, tak jakby - wyróżnione, pod tagiem "featured".

Ustawiłem je na wielkość 80%, ale dalej nie ma tego co bym chciał. Każde zdjęcie ma 1024px

Gdy ustalę 100%, więc oryginalny rozmiar te 3 wpisy zajmują bardzo dużo miejsca co nie wygląda zbyt estetycznie.

Gdzie w kodzie ustawić jakiś jednakowy rozmiar tych fotek - miniaturek? Tak bym nie musiał zmieniać rozmiaru fotki we wpisie bo wtedy tracą na jakości.
[Wordpress] Favicona w blogrollu blogspota
Pytanie jest odnośnie Wordpressa na własnym serwerze i domyślnego blogrolla w Blogspocie.

Chodzi o to, że jak mój blog (własny serwer WP) znajduje się w liście blogów na czymś postawionym na Bloggerze to nie wyświetla się favicon. Zauważyłem, że większość takich blogów jak mój ma z tym problem. Blogroll wyświetla bez problemu favicony do Blogspotów, do stron xxx.wordpress.com, ale w tym wypadku jest problem.

Ikonę ustawiłem wtyczką. Z racji braku efektu dodałem w zakładce <head> kod html, żeby ją wyświetlało. Oczywiście ikonka przy wejściu z przeglądarki się pojawia, ale w blogrollach niestety nie. Ma ktoś pomysł, co trzeba zrobić, żeby to działało?
[Szablon Lefty] Dopasowanie szerokości i tła w pasku bocznym
Witam serdecznie. W końcu przeniosłem się z bloggera do siebie, ale ogarnięcie własnego szablonu na wordpressie okazało się trudniejsze niż myślałem i chciałem poprosić o porady. Wybrałem maksymalnie prosty szablon, bo uznałem, że jego obsługa będzie łatwiejsza, a poza tym lubię prostotę. Szablon nazywa się Lefty ( http://themes.gigr.pl/blog/lefty/ ). Trochę się już pobawiłem i zmieniłem, ale dalej mam związane ręce.

Może wymienię w punktach co bym chciał zmienić:

1. Szablon jest responsywny, ale chciałbym, żeby jego wielkość nie była mniejsza niż X px, bo obrazki i szerokość tekstu są za małe. To coś po boku mogłoby zostać w normalnych rozmiarach. Aha, trochę za daleko od tej ramki po lewej zaczyna się tekst. Odległość między nimi również chciałbym modyfikować.

2. Co do tego "cosia" to w Demie jest pokazane, że ciągnie się to przez całą długość strony, podczas gdy u mnie ucina się niedaleko po kategoriach i dalej jest już tylko białe tło. Chciałbym to zmienić na takie, jakie jest w Demie.

To te 2 najważniejsze. Jak się uda to może będę prosił o pomoc z kosmetyką : )

Jest mi ktoś w stanie pomóc?
[blog.pl] Wstęp i zdjęcie zamiast całych wpisów na głównej
pytanie na sobotę:
jak, jeśli to możliwe, zmienić układ strony głównej tak, żeby wyświetlane były tylko wypisy, najlepiej w połączeniu ze zdjęciem?

przejrzałem forum pomocy i, prawdę mówiąc, nic konkretnego nie znalazłem.
w kokpicie jest opcja 'pokazuj wypisy' a przy edycji wpisu można 'dodać wypis' i nawet miałem to wypróbować, ale jak po ostatniej recenzji w 2 dni miałem 25% miesięcznego ruchu to chyba poczekam na jakiś dołek :D

jeśli ktoś ma z tym jakieś doświadczenia, to byłbym wdzięczny. a jeżeli to rzeczywiście chodzi o ten myk z 'dodawaniem wypisu' to proszę o potwierdzenie.

udanego weekendu ;)
[wordpress] Jak wyróżnić komentarz autora bloga.
Hej. Na jednym z blogów spotkałam się z czymś bardzo fajnym - otóż znaczkiem doklejonym do komentarza, że to właśnie wypowiada się właściciel bloga.

Zapytałam wujka google, niestety sposób opisany na kilku serwisach o blogowaniu, jest już nieaktualny po aktualizacjach wordpressa.

Czy ktoś może znalazł inny sposób?
Ostatni post Odpowiedzi: 12
[wordpress] Ikony wpisu - inny serwer
Cześć.

Czy jest mozliwość wgrywania ikon wpisu na inny serwere. Chciałbym zaoszczędzić na transferze i móc wgrywać je na inny niz ten na którym nan bloga.
Ewentualnie jeżeli nie ma takiej opcji to moze jest mozliwosc importowania ikonów wpisu z linków lub jakos podobnie ?

Pozdrawiam
Ostatni post Odpowiedzi: 10
ciągły komunikat o potrzebie logowania
Cześć,

Bawie się trochę wordpressem na własnej domenie. Podczas personalizacji zauważyłem pewien "bug". Podczas jakiejkolwiek próby personalizacji, obojętnie jakiego szablonu pojawia się komunikat o potrzebie powtórnego zalogowania. Po wpisaniu poprawnie loginu i hasla następuje wczytywanie strony. Po chwili pojawia się ponownie komunikat o potrzebnie zalogowania.

Wygląda to tak, że miejsce w którym powinien być widoczny blog jest białe, a na środku występuje wyłącznie komunikat dotyczący logowania.
Ostatni post Odpowiedzi: 7
[wordpress] [szablon Graphene] Podmiana wordpressowego wyszu
Mam tzw. problem.

Oto pacjent: http://yetiograch.pl/

Co mu dolega? Kijowe wyszukiwanie.
Jaki sposób leczenia? Podmiana wyszukiwania wordpressowego na Google Search.
W czym jest problem? Jestem lama z PHP, nie wiem gdzie jaki kod władować. Mam kod wyszukiwarki googlowej, nie wiem gdzie go wrzucić, nie wiem gdzie zmienić szablon, by aktualne pole wyszukiwania korzystało z kodu wyszukiwarki itp. itd.

Wszystkie instrukcje jakie znajduje na forum szablonu (Graphene) są po angielsku. Znam język, ale nie znam "informatycznego" na tyle by się zajarzyć co jest pięć :X

Pomocy? :< Dam ciasteczko/flaszkę/fajną grę z schowka. Niestety, na większą wdzięczność wyrażoną w monetach nie za specjalnie mnie stać :X
Ostatni post Odpowiedzi: 6
[wordpress] Jak nazywa się szablon i gdzie go kupić / pobrać
Bardzo spodobał mi się wzór szablonu/motywu z bloga http://szafeczka.com/ czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie go zdobyć/kupić? Wiem że został on trochę przerobiony ;D
[wordpress] Plugin popup - wygaszający stronę.
Hej blogowicze :)

Szukam informacji na temat pluginu - popup, wygaszającego stronę. Brzmi może dziwnie, ale obrazek Wam może wyjaśni wiele:
http://scr.hu/0ncq/7u54v

Dokładnie, takie coś jak w panelu wtyczek na WS :) Słaby jestem w szukaniu, bo tyle jest kijowych wtyczek, że szok.

Najważniejsze funkcje jakie powinna posiadać owa wtyczka:
- "x" po prawej stronie na górze (spotkałem się, że miały po lewej, co było mało intuicyjne)
- wyświetlanie tylko raz na stronie głównej (bez podstron!)
- możliwość wrzucenia obrazka do środka i podlinkowania go do okreslonej podstrony :)

Z góry dzięki :)
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[blog.pl] jak usunąć ramkę 'Gorące tematy na blogach'?
Zauważyłem coś bardzo brzydkiego. Onet oprócz wielkich reklam nad nagłówkiem uszczęśliwił (na siłę) swoich użytkowników także wyskakującą z prawej strony ramką "Gorące tematy".

Z tego co widzę plugin "onet-updater" znajduje się w folderze mu-plugin (czyli Must-use plugins) zatem nie ma opcji wyłączenia go w panelu zarządzania blogiem (chyba, że zmusicie administrację do tego swoimi protestami - do czego gorąco zachęcam).

Dodatek jest o tyle wkurzający, że wyskakuje na każdej podstronie z postami i pokazuje linki do cudzych blogów - celebrytów czy popularnych blogerów. Te linki nie zawierają atrybutu "nofollow" zatem za darmo dostają część naszej mocy (przydatnej w SEO).

Jedynym rozwiązaniem w obecnej chwili jest użycie CSS - jednak Onet udostępnia tylko jeden szablon z możliwością uzupełniania arkusza stylów. Tym szablonem jest Arjuna Pro 1.0. Uprzedzam, że trick pozwoli nam to tylko ukryć, dodatek nadal będzie w kodzie bloga.

Po aktywacji tej skórki przechodzimy do zakładki wygląd -> edytuj szablon -> wybieramy "edycja stylu szablonu" i w okienku dopisujemy:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

Nie śledziłem regulaminu zatem nie wiem na ile jest to legalne rozwiązanie. Sam bym się wkurzył jakby - bez mojej zgody lub wbrew przekonaniom - na moim blogu wyskakiwał Palikot, Jacyków, Doda czy jakiś inny plastik i chłam. Stąd ten temat i sposób na obejście problemu ;)

w podobny sposób można ukryć reklamy na blogu:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
ale to już na bank niezgodne z zasadami i można mieć za to zablokowane konto.

p.s. skorzystaj także z czyściciela blog.pl w przeglądarce.
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[blog.pl] niechciane reklamy na blogu
Od kilku lat prowadzę bloga na www.blog.pl ale od pewnego czasu zaczeły pojawiac mi się na nim reklamy psujace mój szablon... Próbowałam sie ich pozbyc poprzez ustawienia w HTMLu strony głównej ale to nie pomogło. Pomózcie... bo te reklamy są na prawde denerwujace :( a ja juz nie wiem co z tym zrobic... Z góry dziekuje za wszystkie sugestie

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 18-02-2013, 15:56 ]
zobacz także:
=> jak usunąć gorące tematy?
=> czyściciel - jak ukryć szarą belkę i reklamy?
Ostatni post Odpowiedzi: 9
[wordpress] Problem z wyświetlaniem filmików youtube
Mam nadzieję, że jest to mój ostatni problem z blogiem. Mam pytanie dotyczące umieszczania video youtube na własnym blogu w podstronach. Kiedy wrzucam video na stronę główną, wyświetlają się one bez najmniejszego problemu, jednak kiedy za pomocą wtyczki WP Hidepost ukryję Video na stronie głównej i zamieszczę je w kategorii menu na przykład "Ciekawe filmy" to po kliknięciu na wspomnianą podstronę w menu, wyświetla się strona, która pokazuje tytuły postów, jednak filmik jest niewidoczny. Dopiero po kliknięciu w tytuł, przechodzi na url napisanej notatki, wyświetla się filmik i można go oglądać. Obrazowo, strona wygląda tak:

Video 4

Video 3

Video 2

Po kliknięciu wyświetla się filmik.
Czy wiecie w jaki sposób ustawić tak, by video z youtubea wyświetlało się od razu , bez klikania? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc.
[wordpress] Ustawienie paginacji na każdej z Podstron.
Tak jak w temacie. Ustawiłem paginacje na stronie, jednak wyświetla się ona tylko na stronie głównej. Chciałbym, żeby wyświetlała się na każdej z podstron. W jaki sposób to zmienić?
Pozdrawiam
[wordpress] Problem z nieistniejącymi stronami i kategoriami
Witam
Założyłem stronę internetową opartą na platformie Wordpress. Kupiłem domenę, a także Hosting w Cba.pl. Wszystko chodzi ok, do momentu, w którym dodaję stronę czy też kategorię do menu. Kiedy to już wykonam przykładowy wpis i stronę, zaktualizuję menu, podczas kliknięcia w przycisk przykładowo "o mnie" wyświetla się komunikat:

Cytat

Przepraszamy, strona nie została znaleziona.

Page not found

Sprawdź poprawność adresu lub zajrzyj na stronę główną www.cba.pl

Próbowałem zmieniać nazwę linków, ale jaka ona by nie była zawsze kończy się tym samym komunikatem. W czym może tkwić poblem?
Pozdrawiam
Ostatni post Odpowiedzi: 5
WordPress a Percona SQL 5.1
Witam,

Czy ktoś z was orientuje się może czy wordpress jest kompatybilny z bazą danych Percona SQL 5.1 ? Może takiej używa i może się wypowiedzieć na ten temat....
[wordpress] Jak zmienić 'Continue reading', szablon Newswort
Jak zmienić "Continue reading".
W index.php szukałem takiego kodu, ale nie było...
Używam tego szablonu:
http://wordpress.org/extend/themes/newsworthy
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[blog.pl] Arjuna Pro 1.0 - jak to ugryźć?
Nawet nie wiem jak ująć mój problem, tak nas cudownie uszczęśliwiła administracja blog.pl :zdegustowany:
No to jak w temacie: jedyny edytowalny szablon to Arjuna Pro, więc go wybrałem. Problem w tym, że nie wiem co dalej, arkusz stylów jest okropnie długi z czego większość nie mam pojęcia do czego się odnosi.

tak to wygląda:

Kod

body, div, dl, dt, dd, ul, ol, li, h1, h2, h3, h4, h5, h6, pre, form, fieldset, input, p, blockquote, th, td {
margin: 0;
padding: 0;
}
h1, h2, h3, h4, h5, h6 {
font-size: 100%;
font-weight:normal;
}
ol, ul {
list-style: none;
}
address, caption, cite, code, dfn, em, strong, th, var {
font-style: normal;
font-weight: normal;
}
table {
border-collapse: collapse;
border-spacing: 0;
}
fieldset, img {
border: 0;
}
caption, th {
text-align: left;
}
q:before, q:after {
content: '';
}
abbr {
border:0;
}

/**
* WordPress Static
*/

.alignleft {
float:left;
text-align:left;
margin-right:10px;
}
.alignright {
float:right;
text-align:right;
margin-left:10px;
}
.aligncenter {
margin: 10px auto;
text-align: center;
display: block;
}

.wp-caption {
text-align:center;
padding:7px 2px 2px;
}
.wp-caption p.wp-caption-text {
font-size:12px;
line-height:17px;
padding:2px 4px 5px;
margin:0;
color:#555;
font-style:italic;
}
blockquote,
pre {
background:url(./images/blockquote.png) 3px 3px no-repeat;
padding:4px 12px 0 40px;
margin:5px 0;
word-wrap:break-word;
overflow:hidden;
}
.more-link,
.more-link:visited,
.more-link:hover {
font-size:11px;
color:#999;
text-decoration:none;
}

/**
* Main design
*/

body {
background:#d9d9d9 url(./images/pageBG.png) repeat-x 0 0;
font-family:Arial, Helvetica, Verdana, sans-serif;
line-height:normal;
}

/* Links */
a, a:visited {
color:#5c7a99;
}
a:hover {
text-decoration:underline;
}

/* Standard buttons */
a.btn,
a.btn:hover {
display:-moz-inline-stack;
display:inline-block;
height:18px;
background:url(./images/icons.png) no-repeat 0 -220px;
margin:0 0 0 10px;
}
.btn span {
display:block;
margin-left:21px;
background:url(./images/icons.png) no-repeat 100% -60px;
line-height:18px;
padding:0 15px 0 8px;
}
a.btn:hover span {
background-position:100% -80px;
}

/* Miscellaneous */
.clear {
clear:both;
}

a#skipToPosts {
position:absolute;
top:0;
left:-999em;
}

.pageContainer {
width:980px;
margin:0 auto;
position:relative;
z-index:1;
}

.headerBG {
width:1000px;
height:140px;
left:-10px;
background:url(./images/headerBG.png) no-repeat 0 0;
}
.header {
z-index:2;
margin:0 10px;
}
.headerMain {
}
.headerMain h1 {
left:50px;
top:10px;
color:#36414d;
font-size:40px;
font-family:"Times New Roman", Times, serif;
}
.headerMain h1 a,
.headerMain h1 a:visited,
.headerMain h1 a:hover {
color:#36414d;
font-size:40px;
}
.headerMain span {
left:52px;
top:53px;
color:#666;
font-size:14px;
}

/*
* Header Versions
*/
.header_lightBlue {
height:89px;
background:url(./images/header/lightBlue.jpg) no-repeat 0 0;
}

.header_darkBlue {
background:url(./images/header/darkBlue.jpg) no-repeat 0 0;
}
.header_darkBlue h1,
.header_darkBlue h1 a,
.header_darkBlue h1 a:visited,
.header_darkBlue h1 a:hover {
color:#0f2033;
}
.header_darkBlue span {
color:#4d4d4d;
}

.header_khaki {
background:url(./images/header/khaki.jpg) no-repeat 0 0;
}
.header_khaki h1,
.header_khaki h1 a,
.header_khaki h1 a:visited,
.header_khaki h1 a:hover {
color:#4d2d16;
}
.header_khaki span {
color:#5f4e3a;
}

.header_seaGreen {
background:url(./images/header/seaGreen.jpg) no-repeat 0 0;
}
.header_seaGreen h1,
.header_seaGreen h1 a,
.header_seaGreen h1 a:visited,
.header_seaGreen h1 a:hover {
color:#003330;
}
.header_seaGreen span {
color:#33504e;
}

.headerSearch {
width:200px;
height:25px;
bottom:0;
right:1px;
background:url(./images/headerSearch.png) no-repeat 0 0;
}
.headerMain .searchQuery {
padding:6px 5px 5px 10px;
width:157px;
height:14px;
color:#333;
background:none;
}
.headerMain .searchQueryIA {
color:#888b8d;
}
.headerMain .searchButton {
margin-left:3px;
width:25px;
height:25px;
padding:0;
text-indent:-1000px;
cursor:pointer;
}

/* When the option to disable header menu 1 is set */
/*.hideHeaderMenu1 .headerBG {
height:113px;
background-position:0 -27px;
}
*/

/* Content Wrapper */
.contentWrapper {
min-height:350px;
padding:20px;
}

.headerMenu1 {
z-index:3;
min-height:25px;
background:url(./images/headerMenu1.png) no-repeat 0 bottom;
}
.headerMenu1 ul {
margin:0 20px;
}
.headerMenu1L ul {
}
.headerMenu1 ul li {
height:24px;
}
.headerMenu1 li a,
.headerMenu1 li a:visited {
line-height:24px;
color:#a6a6a6;
padding:0 8px;
}
.headerMenu1 li a:hover {
color:#bfbfbf;
}
.headerMenu1 ul ul {
top:24px;
right:0;
display:none;
background-color:#dbdddd;
border:1px solid #000;
}
.headerMenu1L ul ul {
right:auto;
left:0;
}
.headerMenu1 li li {
float:none;
width:180px;
height:auto;
}
.headerMenu1 li li a,
.headerMenu1 li li a:visited {
line-height:20px;
width:164px;
}
.headerMenu1 li li a:hover {
background:#cacccc;
}
.headerMenu1 li:hover ul,
.headerMenu1 li.jHover ul {
}
.headerMenu1 ul ul ul,
.headerMenu1 li:hover ul ul,
.headerMenu1 li.jHover ul ul {
top:3px;
right:175px;
}
.headerMenu1L ul ul ul,
.headerMenu1L li:hover ul ul,
.headerMenu1L li.jHover ul ul {
right:auto;
left:175px;
}
.headerMenu1 li li:hover ul,
.headerMenu1 li li.jHover ul {
}

.headerMenu2 {
z-index:2;
background:url(./images/headerMenu2.png) no-repeat 0 0;
}
.headerMenu2 ul {
margin:0 20px;
height:26px;
}
.headerMenu2DS ul {
padding-left:2px;
background:url(./images/headerMenu2.png) no-repeat -958px -120px;
}
.headerMenu2 li {
}
.headerMenu2DS li {
background:url(./images/headerMenu2.png) no-repeat right -120px;
padding-right:2px;
}
.headerMenu2 li a,
.headerMenu2 li a:visited {
line-height:26px;
color:#fff;
}
.headerMenu2 li a:hover {
background:url(./images/headerMenu2.png) no-repeat -25px -60px;
color:#ddd;
}
.headerMenu2 ul ul {
top:25px;
left:0;
background:#dbdddd;
border:1px solid #000;
}
.headerMenu2 li li {
width:180px;
padding-right:0;
}
.headerMenu2 li li a,
.headerMenu2 li li a:visited {
width:164px;
}
.headerMenu2 li li a:hover {
background:#cacccc;
}
.headerMenu2 li:hover ul,
.headerMenu2 li.jHover ul {
}
.headerMenu2 ul ul ul,
.headerMenu2 li:hover ul ul,
.headerMenu2 li.jHover ul ul {
left:175px;
}
.headerMenu2 li li:hover ul,
.headerMenu2 li li.jHover ul {
}

.headerMenu2 li a.homeIcon,
.headerMenu2 li a.homeIcon:visited {
background:url(./images/headerMenu2.png) no-repeat 0 -120px;
padding-left:26px;
}
.headerMenu2 li a.homeIcon:hover {
background:url(./images/headerMenu2.png) no-repeat 0 -60px;
}

h3.contentHeader {
font-family:Verdana, Geneva, sans-serif;
font-size:18px;
border-bottom:1px solid #8c8c8c;
padding-bottom:4px;
margin:10px 0 40px;
}
h3.contentHeader em {
font-style:normal;
font-weight:bold;
}

.postHeader {
}
.postTitle {
font-size:16px;
}
.postHeader .postTitle {
background:url(./images/heading.png) no-repeat 0 0;
padding-left:15px;
margin-right:15px;
}
.postHeader .postTitle span {
background:url(./images/heading.png) no-repeat right 0;
padding:8px 15px 7px;
margin-right:-15px;
}
.postTitle a,
.postTitle a:visited,
.postTitle a:hover {
color:#000;
}
.postHeader .bottom {
background:url(./images/heading.png) no-repeat 0 -60px;
}
.postHeader .bottom div {
background:url(./images/heading.png) no-repeat right -60px;
padding:0 15px;
height:22px;
}
.postDate {
line-height:22px;
background:url(./images/heading.png) no-repeat 0 -86px;
padding-left:20px;
}
.postAuthor {
background:url(./images/heading.png) no-repeat -200px -86px;
margin-left:15px;
}
.postAuthor a {
}

.postHeaderCompact {
background:url(./images/heading.png) no-repeat 0 -120px;
margin:0 15px 40px 0;
}
.postHeaderCompact .inner {
background:url(./images/heading.png) no-repeat right -120px;
}
.postHeaderCompact .postTitle {
margin-bottom:-30px;
top:8px;
}
.postHeaderCompact .bottom {
background:url(./images/heading.png) no-repeat 0 -152px;
margin:0 15px 0 -30px;
bottom:-26px;
}
.postHeaderCompact .bottom span {
background:url(./images/heading.png) no-repeat right -152px;
margin-right:-30px;
}

.postCommentLabel {
height:16px;
right:20px;
background:url(./images/icons.png) no-repeat 0 0;
}
.postCommentLabel span {
height:16px;
background:url(./images/icons.png) no-repeat 100% -20px;
line-height:16px;
}
a.postCommentLabel span {
}
a.postCommentLabel:hover span {
background-position:100% -40px;
}
a.postCommentLabel:hover {
}

.postContent {
margin:20px 15px;
}
.postContent p {
margin:0 0 15px;
}
.postContent table {
border-collapse:collapse;
margin:5px 0 10px;
}
.postContent th,
.postContent td {
border:1px solid #aaa;
padding:3px 10px;
vertical-align:top;
}
.postContent th {
background:#e5e5e5;
}
.postContent em {
}
.postContent strong {
}
.postContent ul,
.postContent ol {
margin-bottom:15px;
}
.postContent ul ul,
.postContent ol ol {
margin-bottom:0;
}
.postContent ul li {
list-style:disc;
margin-left:25px;
}
.postContent ul ul li {
list-style:circle;
}
.postContent ul ul ul li {
list-style:square;
}
.postContent ul ul ul ul li {
list-style:disc;
}
.postContent ol li {
list-style:decimal;
margin-left:25px;
}
.postContent ol ol li {
list-style:lower-alpha;
}
.postContent ol ol ol li {
list-style:lower-roman;
}
.postContent ol ol ol ol li {
list-style:decimal;
}
.postContent h1 {
margin-bottom:10px;
}
.postContent h2 {
font-size:15px;
}
.postContent h3 {
font-size:14px;
}
.postContent h4 {
font-size:13px;
}

.postFooter {
background:url(./images/postFooter.png) no-repeat 0 0;
margin:0 40px 20px 0;
padding-left:40px;
min-height:33px;
}
.postFooter .r {
height:33px;
background:url(./images/postFooter.png) no-repeat 100% 0;
width:40px;
right:-40px;
}
.postFooter .left {
margin-left:-20px;
margin-right:130px;
padding-top:8px;
}
.postCategories {
background:url(./images/icons.png) no-repeat 0px -99px;
padding-left:25px;
margin-right:20px;
}
.postTags {
background:url(./images/icons.png) no-repeat 0px -150px;
padding-left:25px;
}
.postTags i {
color:#777;
}

.postEdit,
a.postEdit:hover {
right:-20px;
background:url(./images/icons.png) no-repeat 0 -340px;
}
a.postEdit:hover {
}
.postEdit span {
}
.postEdit:hover span {
}

.postReadMore,
a.postReadMore:hover {
right:-20px;
background:url(./images/icons.png) no-repeat 0 -220px;
}
a.postReadMore:hover {
}
.postReadMore span {
}
.postReadMore:hover span {
}

/**
* Comments
*/

.noComments {
margin:0 0 40px;
}

.postComments {
margin-top:30px;
}
.commentHeader {
height:30px;
background:url(./images/icons.png) repeat-x 0 -172px;
margin-bottom:20px;
}
.commentHeader h4 {
line-height:30px;
margin:0 20px 0 15px;
}
a.btnTrackback,
a.btnTrackback:hover {
background-position:0 -260px;
margin-top:5px;
}
a.btnReply,
a.btnReply:hover {
background-position:0 -240px;
}

li.comment {
}
li.comment li {
margin:2px 0 0;
}
.comment .avatar {
border:1px solid #a6a6a6;
background-color:#d9d9d9;
padding:1px;
margin-top:8px;
}
.comment .message {
margin-left:50px;
}
.comment .message .t {
height:40px;
background:url(./images/comment.png) no-repeat 0 0;
}
.comment .message .t div {
height:40px;
width:10px;
background:url(./images/comment.png) no-repeat -990px 0;
margin-right:-10px;
}
.comment .message .i {
border:1px solid #bfbfbf;
border-width:0 1px;
background-color:#f2f2f2;
margin:0 0 0 17px;
padding:1px 0;
}
.comment .message .i .i2 {
margin:-37px 15px 0;
padding-top:14px;
}
.comment .message .i span {
}
.comment .message .i .title {
left:5px;
}
.comment .message .i .links {
right:5px;
}
.comment .message .b {
height:11px;
background:url(./images/comment.png) no-repeat 0 -40px;
}
.comment .message .b div {
height:11px;
width:10px;
background:url(./images/comment.png) no-repeat -990px -40px;
margin-right:-10px;
}
.comment .message p,
.comment .message ul {
margin-top:10px;
line-height:150%;
}

.commentList ul.children {
margin:0 0 0 20px;
}

.commentListAlt .thread-odd .avatar,
.commentListRight .comment .avatar {
}
.commentListAlt .thread-odd .message,
.commentListRight .comment .message {
margin:0 50px 0 0;
}
.commentListAlt .thread-odd .message .t,
.commentListRight .comment .message .t {
background-position:right -60px;
}
.commentListAlt .thread-odd .message .t div,
.commentListRight .comment .message .t div {
background-position:0 -60px;
margin:0 0 0 -10px;
}
.commentListAlt .thread-odd .message .i,
.commentListRight .comment .message .i {
margin:0 17px 0 0;
}
.commentListAlt .thread-odd .message .b,
.commentListRight .comment .message .b {
background-position:right -100px;
}
.commentListAlt .thread-odd .message .b div,
.commentListRight .comment .message .b div {
background-position:0 -100px;
margin:0 0 0 -10px;
}

.commentListAlt .thread-odd ul.children,
.commentListRight .comment ul.children {
margin:0 20px 0 0;
}

/* Comment pagination */
.commentNavigation {
background:url(./images/pagination.png) no-repeat 0 -30px;
margin:30px 10px 0 0;
}
.commentNavigation div {
background:url(./images/pagination.png) no-repeat right -30px;
margin:0 -10px 0 10px;
padding:0 20px 0 10px;
}
.commentNavigation span,
.commentNavigation a
{
border:1px solid #9a9a9a;
margin:1px;
padding:1px 7px;
background:#fff url(./images/pagination.png) no-repeat -15px -99px;
}
.commentNavigation a:hover {
background-position:-15px -124px;
}
.commentNavigation .title {
color:#808080;
padding:0 15px 0 25px;
border:none;
background:url(./images/pagination.png) no-repeat 0 -61px;
}
.commentNavigation .gap {
}
.commentNavigation .current {
margin:-2px 1px -2px 0;
background:#fff url(./images/pagination.png) no-repeat 0 -149px;
padding:1px 9px;
}

.commentNavigation .newer,
.commentNavigation .older {
}
.commentNavigation .newer a {
background:#fff url(./images/pagination.png) no-repeat 0 -99px;
}
.commentNavigation .newer a:hover {
background-position:0 -124px;
}
.commentNavigation .older {
}
.commentNavigation .older a {
background:#fff url(./images/pagination.png) no-repeat right -99px;
padding-right:20px;
}
.commentNavigation .older a:hover {
background-position:right -124px;
}

.commentReply {
padding-top:20px;
}
.replyHeader {
height:30px;
background:url(./images/icons.png) repeat-x 0 -172px;
}
.replyHeader h4 {
line-height:30px;
margin:0 20px 0 15px;
}
.cancelReply {
display:inline;
}
a.btnCancel,
a.btnCancel:hover {
background-position:0 -320px;
}
.commentReply .replyLoggedIn {
margin:0 10px 10px;
}
.commentReply .replyRow {
margin-bottom:2px;
}
.commentReply .inputText {
background:#f2f2f2 url(./images/inputText.png) no-repeat 0 0;
border:1px solid #999;
padding:3px 8px;
width:184px;
}
.commentReply textarea {
background:#f2f2f2 url(./images/inputText.png) no-repeat 0 0;
padding:3px 8px;
width:98%;
height:120px;
}
.commentReply .inputIA {
}
.commentReplyActive {
padding:20px;
margin:20px 0;
border:1px dashed #999;
}
.commentReplyActive .replyHeader {
margin:0 -19px 20px;
}

.replySubmitArea {
margin-top:10px;
}
.inputBtn {
background:url(./images/button.png) no-repeat 0 0;
height:23px;
width:160px;
margin-right:20px;
overflow:visible;
cursor:pointer;
color:#b3b3b3;
}
.inputBtn::-moz-focus-inner {
}

a.btnSubscribe,
a.btnSubscribe:hover {
background-position:0 -280px;
}
a.btnLogout,
a.btnLogout:hover {
background-position:0 -300px;
}

.pagination {
background:url(./images/pagination.png) no-repeat 0 -30px;
margin:30px 10px 0 0;
}
.paginationTop {
margin:0 10px 30px 0;
background-position:0 0;
}
.pagination div {
background:url(./images/pagination.png) no-repeat right -30px;
margin:0 -10px 0 10px;
padding:0 20px 0 10px;
}
.paginationTop div {
background-position:right 0;
}
.pagination .info {
padding:0 15px 0 25px;
background:url(./images/pagination.png) no-repeat 0 -61px;
}

.pagination li {
margin:1px 1px 1px 0;
}
.pagination li.current {
margin:-2px 1px -2px 0;
}
.pagination li.prev {
}
.pagination li.prev a span {
background:url(./images/pagination.png) no-repeat 0 -100px;
padding:0 7px 0 20px;
}
.pagination li.prev a:hover span {
background-position:0 -125px;
}
.pagination li.next {
margin-left:10px;
}
.pagination li.next a span {
background:url(./images/pagination.png) no-repeat right -100px;
padding:0 20px 0 7px;
}
.pagination li.next a:hover span {
background-position:right -125px;
}
.pagination li.gap span {
padding:0 5px;
}
.pagination a {
height:20px;
border:1px solid #9a9a9a;
background:#fff;
-moz-border-radius:3px;
-webkit-border-radius:3px;
border-radius:3px;
}
.pagination a span {
margin:1px;
padding:0 7px;
background:url(./images/pagination.png) no-repeat -15px -100px;
}
.pagination a:hover {
border-color:#808080;
}
.pagination a:hover span {
background-position:-15px -125px;
}
.pagination li.current a {
}
.pagination li.current a span {
background:url(./images/pagination.png) no-repeat 0 -150px;
padding:0 9px;
}
.pagination li.current a:hover span {
background-position:0 -150px;
}

.pagination .newer {
margin-top:1px;
}
.pagination .newer span {
background:url(./images/pagination.png) no-repeat 0 -100px;
}
.pagination a.newer:hover span {
background-position:0 -125px;
}
.pagination .older {
margin-top:1px;
}
.pagination .older span {
background:url(./images/pagination.png) no-repeat right -100px;
padding-right:20px;
}
.pagination a.older:hover span {
background-position:right -125px;
}

/* Footer */
.footer {
height:90px;
width:960px;
margin:10px auto 0;
background:url(./images/footer.png) no-repeat 0 0;
}
.footer .icon1 {
top:20px;
left:80px;
}
.footer .icon2 {
top:15px;
left:110px;
}
.footer .copyright {
top:15px;
left:150px;
}
.footer .design {
top:30px;
}
.footer .design a {
}
.footer .design a em {
color:#525c66;
}

/* Footer Style 2 */
.footer2 {
height:74px;
width:960px;
margin:10px auto 0;
background:url(./images/footer2.jpg) no-repeat 0 0;
}
.footer2 .icon1 {
top:33px;
left:80px;
}
.footer2 .icon2 {
top:28px;
left:110px;
}
.footer2 .copyright {
top:28px;
}
.footer2 .design {
top:43px;
}
.footer2 .design a {
}
.footer2 .design a em {
color:#525c66;
}

/**
* Layout Setups
*/

/* Standard setup: Right sidebar, normal width */
.contentArea {
width:620px;
}
.sidebars {
width:300px;
}
.sidebarLeft {
width:125px;
}
.sidebarRight {
width:125px;
}
.sidebarFull {
}
.sidebarIcons {
}
.sidebarIcons a {
}

/* No sidebar */
.NS .contentArea {
width:920px;
}

/* Right sidebar, large width (RSLW) */
.RSLW .contentArea {
width:570px;
}
.RSLW .sidebars {
width:350px;
}
.RSLW .sidebarLeft,
.RSLW .sidebarRight {
width:150px;
}

/* Right sidebar, small width (RSSW) */
.RSSW .contentArea {
width:670px;
}
.RSSW .sidebars {
width:250px;
}
.RSSW .sidebarLeft,
.RSSW .sidebarRight {
width:100px;
}

/* Left sidebar, normal width (LSNW) */
.LSNW .contentArea {
width:620px;
}
.LSNW .sidebars {
width:300px;
}

/* Left sidebar, large width (LSLW) */
.LSLW .contentArea {
width:570px;
}
.LSLW .sidebars {
width:350px;
}
.LSLW .sidebarLeft,
.LSLW .sidebarRight {
width:150px;
}

/* Left sidebar, small width (LSSW) */
.LSSW .contentArea {
width:670px;
}
.LSSW .sidebars {
width:250px;
}
.LSSW .sidebarLeft,
.LSSW .sidebarRight {
width:100px;
}

/* No sidebar */
.contentAreaFull {
float:none !important;
width:auto !important;
}

/* Sidebar */
.sidebars .t {
height:170px;
background:url(./images/sidebars.png) no-repeat 0 0;
}
.sidebars .t div {
height:170px;
width:15px;
background:url(./images/sidebars.png) no-repeat -485px 0;
}
.sidebars .i {
background:url(./images/sidebars.png) repeat-y -500px 0;
}
.sidebars .i .i2 {
background:url(./images/sidebars.png) repeat-y right 0;
margin:0 -15px 0 15px;
padding:1px 0;
}
.sidebars .i .c {
margin:-155px 15px 0 0;
}
.sidebars h4 {
border:1px solid #ccc;
border-width:1px 0;
background-color:#fbfbfb;
margin:10px -14px;
}
.sidebars h4 span {
margin:1px 0;
background-color:#ebebeb;
padding:6px 15px;
}
.sidebars ul {
}
.sidebars li {
background:url(./images/sidebars.png) no-repeat 0 -225px;
padding:0 0 0 20px;
margin-bottom:1px;
}
.sidebars a.rssBtn {
padding:0 10px 0 32px;
color:#662700;
background:url(./images/sidebars.png) no-repeat 0 -190px;
}
.sidebars a.twitterBtn {
color:#056;
background:url(./images/sidebars.png) no-repeat -150px -190px;
}
.sidebars a.facebookBtn {
color:#223b73;
background:url(./images/sidebars.png) no-repeat -300px -190px;
}
.sidebars .b {
height:15px;
background:url(./images/sidebars.png) no-repeat 0 -170px;
}
.sidebars .b div {
height:15px;
width:15px;
background:url(./images/sidebars.png) no-repeat -485px -170px;
}

#wp-calendar {
width:99%;
border-collapse:separate;
border-spacing:1px;
}
#wp-calendar caption {
padding-bottom:5px;
}
#wp-calendar th,
#wp-calendar td {
}
#wp-calendar th {
background:#f2f2f2 url(./images/calendar.gif) repeat-x 0 -50px;
}
#wp-calendar tbody td {
}
#wp-calendar td a,
#wp-calendar td a:visited {
background:#fff url(./images/calendar.gif) repeat-x 0 1px;
border:1px solid #bfbfbf;
}
#wp-calendar tbody td a:hover {
border-color:#999;
}
#wp-calendar #today {
}
#wp-calendar tbody td.pad {
border:0 none;
}
#wp-calendar td#prev a,
#wp-calendar td#prev a:visited {
padding-top:5px;
}
#wp-calendar td#next a,
#wp-calendar td#next a:visited {
text-align:right;
padding-top:5px;
}

Bo kiedy ja robiłem sobie szablon, to go pisałem od podstaw (czyli wiedziałem co jest co), no niestety nie ma już takiej opcji. Pytanie moje brzmi co ja mogę z tym zrobić? Można jakoś grafikę wstawić sobie w tło? Albo w nagłówek? można jakoś powiększyć nagłówek? Nie podobają mi się zaokrąglone ramki (ani w ogóle żadne ramki)... i mógłbym tak jeszcze długo wymieniać.
Ale ta cała masa selektorów sprawia, że ręce mi opadają. Czy to wszystko jest potrzebne? nie dało by rady tego jakoś odchudzić? :P Bo z resztą nie oczekuję, że mi tu ktoś powie za co odpowiada każdy jeden selektor, tyle tego jest. Ale jednocześnie jak próbowałem edytować na ślepo to nic się nie dzieje :P także no nie wiem jak to ugryźć i będę wdzięczny za jakiekolwiek rady. Może to trochę za szybko na jakieś strony z szablonami na nowego bloga, ale może ktoś gdzieś na coś trafił i potrafi mnie pokierować? Albo chociaz poszczególne grupy selektorów opisać. No nie wiem, cokolwiek :help:
Udało mi się np. zmienić kolor tła bloga, ale góra i tak zostaje szara, więc tam musi być co innego, a ja oczywiście nie mam pojęcia co to jest :zdegustowany:
[blog.pl] Google analytics źle zlicza odsłony
Nie wiem czy dobry dział, więc jak by co to przepraszam i proszę o przesunięcie tam gdzie być powinno.

Kiedyś tam podłączyłem sobie GA do mojego bloga na platformie blog.pl. Wszystko działało fajnie do wczoraj. Od dwóch dni mam jakaś śmieszna ilość odsłon - np 10, a nie tyle ile pokazuje się na stronie, czyli gdzieś 400. Oczywiście w ustawieniach GA ani w ustawieniach na blogu nie grzebałem.

Czy możecie mi powiedzieć o co może chodzić - co się stało i jak to naprawić?

Z góry dziękuję.
[blog.pl] kategorie i wpisy niewidoczne na stronie głównej
Witam

Czy mogę utworzyć kategorię, do wpisów, po dodaniu których nie będą one widoczne na stronie główniej (tam gdzie są widoczne wpisy z pozostałych kategorii), a tylko po kliknięciu na tą kategorię ?
[wordpress] problem z prawidłowym wyświetlaniem elementów
Nie chcę zakładać tematu kolejnego, mam nadzieję, że ten jest odpowiedni:)
Jak zwykle mam problem.
Rano jak wchodzilam na stronę bylo wszystko ok.: szare tlo obrazki w granicach normy i po prawej sidebar z gadżetami. Teraz weszłam i jest inne tło obrazki za duże i brak prawej części. Sprawdzałam w 3 przeglądarkach. Czym to może być spowodowane?
1 - 2 ... 34 - 35 - 36 ... 181 - 182