Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
pomoc Blogspot
[Blogspot] problem z edycją wpisu
Witam,

mam bloga na blogspot, i w czasie pisania/edytowania (np pogrubiania, czy wstawiania zdjec) widze wszystkie znaczki edycji html, a wczesniej tego nie bylo. Pojawial sie od razu pogrubiony tekst lub zdjecie. Poza tym poznikaly mi opcje wysrodkowania(do lewej, do prawej itp) tekstu. Prawdopodobnie cos 'kliknelam' i nie wiem za bardzo co. Poprosze o pomoc i z gory dziekuje. Aneta
Ostatni post Odpowiedzi: 2
blogger pare problemow
Witam,
Mam taki problem zrobilem sobie nowego bloga na bloggerze no i chcialbym zeby z mojego starego bloga po kanale rss przekopiowal wszystko do mojego nowego bloga czy jest taka opcja??
Gdzie moge znalezc inne szablony do bloggerra i jak je pozniej zamontowac??
Jak na tym blogu ustawic meta tagi??

Tyle pozdro :)
[blogspot] jak zaprojektować własny szablon bloga?
Założyłam blog na blogspot. Chciałam wykorzystać grafikę z bloga z onetu i mam problem. jak wrzucam grafikę w nagłowek to mam po bokach inne tło, jak je zmienić by było w takim kolorze jak mam na grafice, edytujac kolor w html program niby zapisuje, ale nie widać zmian. Czy znacie jakis program do tworzenia wlasnego szablonu? Nigdy nie robiłam nic w html na onecie nie było to potrzebne. Czy na blogspot wchodza profesjonalne szablony www mozna takie sciagnac z sieci, nie wiem od czego zacząć... Proszę pomóżcie. Nie chcę gotowego szablonu, chciałabym wykorzystać własną grafikę i kolory. Od czego zacząć? Dzięki za każdą pomoc!

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 11-02-2013, 02:19 ]
zobacz także:
=> jak zrobić szablon modowy? (w szafiarskim stylu)
=> Jak zrobić szablon na bloga modowego?
=> szablon na bloga modowego na przykładzie meriwild
Ostatni post Odpowiedzi: 11
[blogspot] - zdjecia z galerii picassa
Witam,
czy ktos wie, w jaki sposob korzystac ze zdjec umieszczonych juz w albumie picassa? Chodzi o wstawianie zdjec do postow na blogu.
W albumach picassa utworzyl mi sie nowy album, gdzie zapisywane sa zdjeca, ktore umieszczam na blogu, a sa to czesto te same, istniejace juz zdjecia.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[Blogspot - Blogger] Jeden news na stronę główną
Witam. Mam blog'a na blogspot.com (od Google) i chciałbym ustawić, aby na stronie głównej wyświetlał się tylko 1 news - ten wybrany przeze mnie. Bo jak wiadomo idą one chronologicznie. Ja chciałbym zatrzymać ten proces tak, aby wyświetlił się tylko jeden post, który wybrałem.

Pzdr.
Szablon na bloggera - problem
Próbuje wstawić szablon na Bloggera. Wchodzę w edycję kody html, wpisuje skopiowany kod na szablon i wyskakuje mi taka informacja:

Cytat

Nie można przeanalizować szablonu, ponieważ nie jest on poprawnie sformułowany. Sprawdź, czy wszystkie elementy XML zostały prawidłowo zamknięte.
Komunikat o błędzie XML: The reference to entity zx must end with the ';' delimiter.

link do szablonu
szablon pochodzi z tejstrony

Próbowałem pobrać szablony z innych stron, także tych polecanych przez boggera. Problem jest cały czas ten sam. Co jest nie tak?

Oświadczam, że użyłem opcji szukaj... :]
Ostatni post Odpowiedzi: 7
[Blogger] Zmienne
Czy używa się zmiennych (np. {blog}) w edycji html na blogu w serwisie Blogger?
Ostatni post Odpowiedzi: 7
Blogger i dodatki na bloga
Witam,

mam pytanie odnosnie bloggera. Nie wiem, czy ja jestem jakas nienauczalna, czy po prostu ten serwis nie jest kompatybilny ze skryptami ktore usiluje wrzucac.
Chodzi mi o pierdoły typu liczniki, napis na pasku, kolorowy kursor itp.

Wiem ze to troche dziecinne, ale pisze bloga o moim synku - chcialabym zeby byl urozmaicony i kolorowy.

Wklejam skrypty do edytora html, i nic sie nie udaje - zawsze dostaje jakis komuniakt o bledzie :(

Proszę o pomoc...
Ostatni post Odpowiedzi: 4
blogger.com statystyki
Nie mogę odszukać w panelu blogerra żadnych statystyk; czy na blogger.com są dostępne statystki ? i jeśli tak, to gdzie to to jest. Jeśli nie ma, to czy rozsądne jest skorzystanie z countomat.pl ?
Ostatni post Odpowiedzi: 16
segregacja tematów
Chodzi mi oto aby podzilić tematy żeby nie znajdowało sie wzystko na jednej stronie. Mianowicie porobić jakieś poddziały, na np. filmy, muzyke, żeby wyszczególnione sie tam znajdowały... a nie takie masło maślane jak jest :rotfl: wie ktos może jak to zrobic?? Dodam że mam go na blooger.com

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 24-01-2014, 23:15 ]
zobacz nowszy temat:
=> Kategoryzwanie postów na blogspocie
=> menu z podstronami i etykietami
Ostatni post Odpowiedzi: 8
blogger - emotki w postach..
Sluchajcie, mam problem : chcialam wstawiac emotki w postach, i cos nawet juz kombinowalam z kodem html przy pisaniu posta ale niestety jak wstawie ikonki to tekst mi sie rozjezdza i robia sie przerwy miedzy wierszami i wyglada to hmm srednio :/ tu jest przyklad:
http://suonko.blogspot.co...a-finisz-d.html

chcialabym zeby post wygladal tak ladnie jak te na forach, tzn tekst rowno oblewal ikonki...cos takiego:

probowalam juz chyba wszystkie kombinacje kodu 'align' i nic nie pomagalo...czy ktos moglby zaproponowac jakies rozwiazanie? :padam: tak szczerze to ja jesli chodzi o takie rzeczy to jestem noga, ale moze znajomemu by sie udalo to zrobic...bede wdzieczna za pomoc :]

O, i jeszcze sobie przypomnialam..jak mozna zwiekszyc szerokosc tego centralnego bloku gdzie sie pisze posty?
Ostatni post Odpowiedzi: 5
Blogger domena niestanadarowa
witam, jak w temacie.
Blog jest na blogspocie.com, w opcjach chce zmienić adres na domene niestandardową na poddomene w mojej domenie.
domena jest na serwerze utrzymywanym przez nazwa.pl.

Prosiłem gości o przekierowanie rzeczonej poddomeny na ghs.google.com co podobno zrobili
i teraz:
w ustawieniach bloggera kiedy chce ustawić rzeczoną podomene pojawia sie zdanie że nazwa jest już używana,
kiedy wpisuje nowy adres w pasku przeglądarki 404 Error..
HELP!

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 21-09-2012, 14:58 ]
Aktualną instrukcję na temat podpinania domeny do bloggera znajdziesz tutaj => domena niestandardowa
wątek z 2015 roku => poprawna konfiguracja domeny niestandardowej w OVH
Ostatni post Odpowiedzi: 9
Blogger.com - po angielsku?!!!
Witam, prowadzę blog: www.pkwiatek.com
Mam pytanie, w profilu Google, profilu na blogger.com mam ustawiony język polski. Dlaczego w moim blogu są napisy po angielsku pod postami, na toolbarze bloggera (górny prawy róg).?
Wydawało mi się przez chwile ze to wina bloggera, ale mojgmail.blogspot.com jest po polsku.
Ostatni post Odpowiedzi: 6
blogger.com a wyszukiwarki
Miałem kiedyś konto na bloog.pl i tam automagicznie (nie robiłem nic, poza pisaniem bloga) byłem dodawany do wyszukiwarek. Działało to bardzo sprawnie. Teraz jestenm na bloggerze.com i google mnie olewa. Nawet wpisanie pełnego adresu mojej strony powoduje, że google wywala: Nie znaleziono żadnych wyników wyszukiwania dla hasła
Co trzeba zrobić, bym był widoczny?. Opcja dodania bloga jako widocznego w spisie bloggera zaznaczona.
Ostatni post Odpowiedzi: 9
[Blogger.com] jak zrobić szablon ?
Chciałaym zrobic szablon z alexz johnson poniewaz na bloggerze prowadze o niej bloga.... tylko nie wiem jak sie do tego zbaarc nie znam jezyka html.... moze ktos by mi wytłumaczył lub zrobił na ten serwer prosze was!!!
Ostatni post Odpowiedzi: 14
blogger.com kilka problemow
1 problem
bo jak dodam element strony w szablonie i tekst to nawet jak napisze malymi literami to one sa wielke... gdzie mam zmienic zeby byly takie jak napisze?

2 problem
czemu godzona wyslania postu jest linkiem do czegos nawet nie wiem czego..
jak zmienic zeby w ogole nie byla linkiem

prosze o szybko odp pzdr
problem z grafiką na blogger.com
Witajcie.

Założyłam bloga w blogger.com. Jednak nie jestem zadowolona z jednej rzeczy.
Grafiki, które wstawiam do postu występują w postaci zmniejszonej
i dopiero po kliknięciu otwieraja sie w nowym oknie, w rzeczywistej wielkości.
Wolałabym, żeby od razu były widoczne w oryginalnej wielkości.

czy można to jakoś zmienić?
jeśli tak, to w jaki sposób?

będę wdzięczna za pomoc :)
Eva

pomoc WordPress
Usunięte blogi - jak zobaczyć co na nich było?
Jak zobaczyć blogi, które są już usunięte tak jak np. ten donia14.blog.onet.pl :help:
[wordpress] Znacznik "Czytaj dalej"
Witam wszystkich. Postanowiłem założyć swój blog. Do jego tworzenia używam WordPress'a i jak na razie mam jeden problem. Nie wiem co robie źle, ale u mnie znacznik "czytaj dalej" lub jak kto woli "read more" w ogóle nie działa albo jest niewidoczny. Testowałem już kilkanaście motywów i nadal nic. Czy do tego potrzebny jest jakiś plugin? Pozdrawiam
[wordpress] Jak znaleźć / skąd pobrać konkretny motyw bloga?
Witam. To mój pierwszy wpis i chcę prosić o pomoc. Dodam że jestem w tematyce blogowania zupełnie zielony. Mam oczywiście hosting i wordpresa zainstalowanego, ale nie potrafię dojśc do ładu z motywami. Chciałbym mieć blog charakteryzujący się pewnymi rzeczami i może jest to nie do zrobienia.

1. Chciałbym mieć 3 główne zakładki, w których umieszczał bym wpisy o danej tematyce. Powiedzmy że takim przykładem był by ogólnie blog sportowy, który ma 3 główne zakładki w których umieszczane są wpisy o danej tematyce. Niech to będzie :koszykówka, piłka nożna, hokej. Chciałbym żeby była po prostu opcja kliknięcia danej zakładki i żeby wyskakiwały tylko wpisy dotyczące danej dyscypliny.

To chyba tyle. Zależy mi po prostu na tym i to wszystko. Reszta niech będzie standardowa, czyli niech będzie ten kalendarz z archiwum po prawej itd...itp...Nie mam żadnych wymagań wizualnych. Raczej wolałbym żeby nie było tych miejsc na nie wiadomo jakie grafiki itd...Zwykły blog z tą opcją która opisałem

No i teraz pytanie. Czy są jakieś konkretne motywy które coś takiego oferują, czy może każdy motyw da się do tego dostosować, tylko ja tego nie potrafię? Czy ktoś może mnie jakoś nakierować?
[wordpress] Jak zmienić linki w widgecie twitter na nofollow?
Witam :)

Zainstalowałem sobie na bloga widget Twittera, który pokazuja kilka ostatnich tweetów. Niestety wszystkie linki są dofollow na tym widgecie. Instalowałem dodatki do WP, które zamieniają wszystkie linki wychodzące na nofollow, ale żaden z któych instalowałem nie zadziałał na ten widget.

Pomoże ktoś? mystkowski.pl - widget jest po prawej stronie

ps. 230 postów to naprawdę za mało, żeby pisać w sekcji pomoc wordpressa?
[wordpress] "ręczne" wpisy a rss
Nie za bardzo wiem o czego zacząć. Na moim blogu modyfikuję stronę główną ta że ręcznie dodaje nowe wpisy (mam nad tym kontrolę, zrobiłem to sobie wszystko tak jak chciałem czyli czcionka, układ itp) ale teraz mam problem bo dodałem bloga do zblogowani i nie wyświetla mi tam postów. Gdy napisałem do zblogowani dostałem taką odp:

w kanale RSS bloga nie ma żadnego wpisu, dlatego nie zaciągnęły się one do systemu. Proszę zatem zmienić ustawienia RSS, aby posty się w nim znalazły. Wtedy nasz system bez problemu je zaciągnie.

Niestety nie za bardzo kumam co miałbym zrobić :( może ktoś pomóc?
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[wordpress] a portal internetowy :help:
:help:

Jestem początkującym użytkownikiem WordPressa (na razie nie publikuję swoich działań, bo są w fazie alfa-testów :P ).

Wiem, że cała platforma opiera się na php i mySQL, o których jak do tej pory nie mam bladego pojęcia (co w razie potrzeby może się szybko zmienić ;) ). Ale sprawnie posługuję się html'em (xhtml'em) i css'em.

Mam poniższe pytania:

• Czy 'ogarnięcie' WordPressa, pozwoli mi na założenie małego portalu internetowego, z podstronami tematycznymi, małym forum, blogiem?
  • Czy jest możliwość utworzenia zupełnie własnego szablonu od zera (jak dotąd nie znalazłem takiej opcji, którą można porównać np. z bloggerem)?
  • Jeśli jest, to jak to zrobić?

Z góry dziękuję Ci,
, za wszelkie informacje i pomoc :) .

[W ankiecie proszę o zaznaczenie odpowiedzi, odnośnie poziomu zaawansowania potrzebnego do wykorzystania pełni możliwości i na ile ta pełnia pozwala, za "przeciętną" wiedzę uważam przeciętnego blogowicza, który mniej więcej potrafi pogrzebać w html'u i css'ie oraz znaleźć i zaimplementować jakieś gotowe rozwiązania znalezione w internecie ;) .]
Inode - jak mieć to pod kontrolą?
Co wpływa na limit punktów INODE, jak sobie z tym radzić?
Jak to możliwe, że dopiero co zaczęta przygoda z blogiem, a już alert o zbliżającym się limicie (20 000 dla darmowego hostingu)?
Czy można mieć to jakoś pod kontrolą?
[Wordpress] błąd 404 po wejściu na podstronę kategorii
Witam,

Mam taki problem, otóż na mojej stronie postawionej na wordpressie umieściłem 2 testowe wpisy w kategorii: Tory. Tą kategorię dodałem do menu i po kliknięciu w nią wyświetla się błąd 404.

Proszę o pomoc,
Link strony: miter121.webd.pl
Ostatni post Odpowiedzi: 3
Wpis zniknął z google
Jeden z wpisów z mojej strony zupełnie przestał być zupełnie widoczny w google. :zdziwko:
Po wpisaniu w wyszukiwarkę słów kluczowych dotyczących wpisu (podstrony) pojawiają się np. inne strony, gdzie została podlinkowana albo podstrona z tagami odpowiadającymi słowom kluczowym również na stronie.
Czy ktoś wie, czym może być to spowodowane?
Link wydawałby się być dość wartościowy, ostatnio pojawił się nawet w odnośniku na wikipedii, czy może mieć to jakiś związek ze zniknięciem? :help:

edycja: chodzi o wpis na stronie opartej na wordpressie, nie o podstronę, jak napisałem wcześniej.
[Szablon Baskerville] Szare tło obrazka dodanego w nagłówku
Witam,

W ubiegłym tygodniu przeniosłam bloga na własny hosting z zainstalowanym Wordpressem i mam mały problem... Kiedy próbuję dodać w nagłówku jakiekolwiek tło w jasnym kolorze to zawsze wyświetla się ono dużo ciemniejsze niż w rzeczywistości. Wiem, że kiedyś takie problemy były na bloggerze i wtedy wystarczało dodawać pliki w formacie png zamiast jpg, ale w tym przypadku to nie działa. Macie jakieś pomysły od czego to zależy i jak się z tym uporać?

Mój blog: http://frontdomowy.pl - tło w nagłówku miało być identyczne jak tło całego bloga.
[Shortcodes Ultimate] Problem z kolumnami i ukrytym tekstem
Serdecznie witam!

Mam problem z wtyczką Shortcodes Ultimate. Oferuje ona między innymi utworzenie kolumn i przycisków, po kliknięciu których wysuwa się ukryty tekst. Chciałem utworzyć te przyciski w kolumnach, niestety jest jedno ale.
Otóż ww. przyciskach można użyć [su_accordion], dzięki czemu po rozwinięciu jednego tekstu, a następnie kolejnego, ten pierwszy chowa się. Ten efekt oczywiście mi się podoba. Niestety po zastosowaniu kolumn ten efekt zwijania tekstów znika. Kiedy wywalę całkiem [su_accordion], wtedy odległość między przyciskami zwiększa się, czyli widać wyraźnie, że znacznik [su_accordion] niby jest dobrze wystawiony, ale jednak czegoś mu brakuje. Zapewne trzeba dodać jakiś parametr do kodu CSS, ale jaki?

Jesteście w stanie pomóc? Może inna wtyczka do kolumn pomoże?

Na chwilę obecną zrobiłem dwie (nazwijmy to) listy z przyciskami, czyli użyłem dwóch znaczników [su_accordion], i umieściłem po jednej na kolumnę. Efekt połowicznie mi się podoba, ponieważ w obrębie jednej kolumny teksty zwijają się, ale są one niezależne, przez co i w jednej, i w drugiej kolumnie może być jednocześnie rozwinięty tekst.

Tutaj podaje link do strony, na której eksperymentuję z tymi kolumnami i przyciskami: http://mateuszchomicki.pl/o-mnie/

Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 0
[wordpress] Czcionka wygląda inaczej na różnych PC
Hej, mam mały problem. Mam czcionkę Open Sans (Google Fonts) i zwykła czcionka wpisu jest ok, ale pogrubienie (surowego tekstu lub odnośnika) wygląda nieco inaczej u mnie \normalnie\ i inaczej gdy odpalę nową kartę incognito.

Kilku znajomych zrobiło mi też screeny jak u nich wygląda i mają to samo co u mnie na karcie incognito.

Załączam screen jak to wygląda - docelowo ma być wersja 1 (taką ja normalnie widzę), u niektórych wskakuje ta druga.

http://up.programosy.pl/foto/untitled_508.png

Coś gdzieś grzebać w css czy jak?
Problem z szablonem - posty się rozjeżdżają
Witam,
od jakiegoś czasu mam pewien problem.

Zawsze wstawiałam zdjęcia np. do lewej, a obok nich był tekst, przylegał do jednej strony i był wyjustowany.

Teraz jak tak robię, to tekst się przesuwa i jest zamiast niego białe pole, a powinien układać się wzdłuż obrazka.

Czy to wina jakiejś wtyczki? Niestety moja wiedza na ten temat nie jest wystarczająca, help ;)
1 - 2 ... 33 - 34 - 35 ... 181 - 182