pomoc Blogspot
|
Jak dodać własne ikony społecznościowe w gadżecie?
|
Witam:)
Chciałabym zmienić ikony społecznościowe w blogerze i bladego pojęcia nie mam jak to zrobić.
Próbowalam dodać widżet, ale widzę, że nie da się edytować w nim ikon. Zupełnie się pogubiłam;)
Adres bloga: http://awroblewska.blogspot.fr/
--
Pozdrawiam
Nilem |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
[blogger] Jak ukryć / skasować tytuły stron?
|
Htsz - jesteś moim mistrzem <3
mam jeszcze ostatnie pytanie.
w jaki sposób usunąć nagłówki na podstronach? tzn. jak klikam sobie np. dział recenzje lub kontakt to oprócz treści bloga, którą tam umieściłam pojawia się także tytuł strony (to co zaznaczyłam z załączniku na fioletowo).
ps. w jaki sposób można podziękować za pomoc? coś kliknąć, polubić, wstawić gdzieś linka? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
wyśrodkowanie nagłówka + menu + kłopot z marginesami
|
Hej, przejrzałam forum i kombinowałam na kilka sposobów, jednak nie udało mi się dojść do tego co zrobić, żeby blog wyglądał tak jak chce. Proszę o pomoc
1. czy da się zlikwidować ten pasek? na części blogów się nie pojawia.
2. w jaki sposób wyśrodkować obrazek-nagłówek i menu pod nim?
3. czym kontrolujemy marginesy po prawej i lewej stronie bloga?
adres www: http://un-usual.blogspot.com |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
[blogger] zdjęcia we wpisach za bardzo przesunięte w prawo
|
Dobry wieczór!
Jak pewnie jedna z licznych tutaj osób, proszę o pomoc. Dzięki temu forum mój blog wygląda tak jak wygląda i mam nadzieję, że będzie jeszcze lepszy. Wracając do mojego problemu, nie wiem dlaczego, ale zdjęcia w notkach mam tak dziwnie przesunięte względem tekstu (zaznaczone strzałką na zdjęciu poniżej)
Dlaczego tak się dzieje? Ustawiam zdjęcia na wyśrodkowanie, blog ma szerokość 860px, zdjęcia 800. Czy to dlatego?
adres mojego bloga: http://all95day.blogspot.com/
P.S. Mam jeszcze jeden mały problem. Mimo, ze w panelu mam ustawione, że chcę pod każdym postem, aby wyświetlały się jego etykiety to ta opcja nie pojawia się. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
Tekst w ramce z obrazkowym tłem + zdjęcie z lewej
|
Szukam już któryś dzień i ciągle nie mogę znaleźć, a sama nie wpadnę, jak to uczynić Chodzi mi o takie obramowanie tekstu jak na obrazku (tytuł, autor, wydawca, ilość stron):
Będę wdzięczna.
(Jeśli był taki temat, nie bijta. Naprawdę przeszukałam wszystkie internety i nie znalazłam)
[ Dodano: 07-12-2012, 16:52 ]
Widzę, że aż się rwiecie do pomocy normalnie Ok, poradziłam sobie sama, więc i Wam podpowiem.
Otwieramy edytor HTML szablonu i odszukujemy:
Następnie tuż przed tym wpisujemy ten kod:
gdzie "xxx" to adres url obrazka, który chcecie ustawić sobie za tło.
Gdzie funkcja dziękowania samej sobie za pomoc? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
Google +1, metatagi, indeksowanie, robots.txt i inne
|
Od niedawna mam bloga na bloggerze. Przydałoby się sprowadzić też czytelników, nie tylko tych ze starego bloga. W związku z tym mam kilka pytań dotyczących tego, jak i pytań czysto technicznych.
1. Wchodząc do zakładki "nowy post" - da się jakoś ustawić by automatycznie pisanie nowych postów było ustawione na "wyjustowanie"?
2. Czemu nie działa mi linkwithin?
3. Co to jest google +1? Wszędzie to jest, a nie wiem z czym to zjeść. To jest jakiś serwis społecznościowy Googli, coś a'la facebook? I rozumiem, że powinienem prowadzić tam swoje konto i aktywnie brać w nim udział, udostępniać wpisy z bloga (prywatnie na fb prawie nie jestem aktywny...), by mieć większy zasięg?? Czyli coś a'la fanpejdż? Przeglądając inne blogi zauważyłem, że mają ileś tam "członków" czy coś w ten deseń... Jak to działa?
4. Ustawienia -> ustawienia wyszukiwania - > metatagi - keske se? co to jest? Co tam powinienem wpisać (a może nie powinienem?) Jak to działa? Niby jest to napisane, ale nie bardzo zrozumiałem...
5. Ustawienia -> ustawienia wyszukiwania - > Niestandardowy plik robots.txt -- pytanie jak wyżej ^ powinienem to włączyć? Gdy zaznaczam "TAK" pojawia się pole tekstowe, jakby oczekiwano, że coś tam wpiszę... Co?
6. Ustawienia -> ustawienia wyszukiwania - > Niestandardowe tagi nagłówka dla robotów - tego to już w ogóle nie rozumiem... Co to?
7. Jak stworzyć te cholerne kategorie?! To mi spędza sen z powiek - bez tego calkowicie trudne jest poruszanie się po blogu, by znaleźć interesujące wpisy. Za to jest milion tagów... Teraz dodaję po 2-3 tagi, bo niedługo palce zaczną boleć od używania scroll locka...
8. Obserwatorzy - rozumiem, że to też są blogerzy? Jak wejść na ich blogi?
9. Co to jest OpenID?
10. Jeśli skomentuję czyjś blog - jak się dowiem czy ktoś po mnie skomentował, bądź odpowiedział na mój komentarz?
11. Społeczność blogspota. Chciałbym znaleźć ciekawe blogi i ciekawych blogerów - jest tam jakaś wyszukiwarka czy coś w ten deseń?
Trochę się tego nazbierało. Niestety tyle pytań pojawiło się głównie ze względu na mój brak wiedzy na temat Internetu i fachowego języka. Także prosiłbym o odp w prostym języku, takim, który uda mi się zrozumieć.
Dzięki wielkie. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 12
|
umieszczenie slidera FB na blogspocie
|
witam,
ktos mi pomoze umiescic komendy slidera fb w kodzie html na blogspocie?
chyba mam juz caly tekst kodu w gadzecie, ale nie wiem gdzie to usmiecisc dokladnie w stylu szablonu
ktos pomoze?
ten kto sie zna to pewnie kilkanascie sekund roboty:P |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
[blogger] Blog się nie otwiera kiedy jestem zalogowany
|
Witajcie,
w końcu postanowiłem przenieść część swojego bloga do bloggera. I też od teraz tam prowadzę bloga.
Dzisiaj dopiero włączyłem widoczność dla wszystkich i (chyba) zakończyłem edytowanie.
Jednakże - gdy jestem zalogowany w google - nie mogę wejść na swojego bloga. Po prostu cały czas się ładuje. Wchodziłem przez kompa siostry i IE - tam gdzie nie byłem zalogowany - blog działa.
Dlaczego tak?
Tak samo w panelu administratora - statystyki, szablon - jest ładowanie i na ładowaniu się kończy... Ktoś ma pomysł?
Btw - jak wam się podoba nowy blog?
EDIT: naprawiło się samo... (gdy wszedłem w edycję szablonu). |
Ostatni post
|
[Szablon Blogger] Odpowiedzi do komentarzy
|
To ja znowu...
Myślałam, ze już z niczym nie będę marudzić i w razie "W" poradzę sobie sama, ale niestety..
Moim problemem są komentarze, które pomimo iż chcę odpowiedzieć danej, konkretnej osobie, wyrzuca mój wpis pod ostatni komentarz.
Szukałam i znikąd pomocy.. wiem, że to pewnie jakiś kruczek, ale gdzie go znaleźć??
|
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
Drzewko komentarzy
|
Obecnie w komentarzach osadzonych pod postem mamy możliwość skomentowania i odpowiedzi na ten komentarz. Wszystkie kolejne odpowiedzi pojawiają się równolegle do pierwszej - czy jest możliwość przekształcenia tego w regularne drzewko? Takie schodkowe?
Albo jeszcze lepiej z ograniczeniem do np. 5-7 schodków, by nie robić kiszek?
|
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
[google code subversion repository] komunikat na blogu
|
Od wczoraj wyskakują mi non stop okienka, które pokazane są na obrazku. Nie wiem skąd się wzięły i co to, pojawia się tylko gdy jestem na swoim blogu. Jakieś pomysły jak to cholerstwo wywalić? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
Rotator, tło, czcionka, miniaturki, pasek, duża pustka, seo
|
Witam.
Mam kilka kolejnych pytań.
Oto link do mojego bloga: http://price-web.blogspot.com/
1. Jak zrobić, aby w rotatorze zdjęć kliknięcie na dane zdjęcie lub tekst przenosiło nas automatycznie do tego tematu?
2. Czy jest możliwość, aby nowo powstały tekst automatycznie dodawał się do rotatora zamiast wchodzić w edycję szablonu, kopiować pewną część kodu, podmieniać dwa razy link ze zdjęciem na jakiś z serwera uploadowego, zmieniać 3 razy temat na nowy i raz dodać opcjonalnie krótki wstęp?
3. W którym momencie kodu można zmienić tło? Jak mam jakieś gotowe zdjęcie lub sam kolor?
4. W którym momencie kodu można zmienić kolor czcionki? Wydaje mi się, że jest obcnie za jasna.
5. Jak mam na stronie głównej tematy w formie prawie kafelek to czy mogę jakoś sam wybierać do nich miniatury zdjęć czy zawsze będzie się tam ustawiać automatycznie pierwsze zdjęcie w tekście?
6. Mam na samej górze czerwony pasek, który jest zbędny i chciałbym go usunąć. Którą część kodu dokładnie usunąć, aby coś nie zostało lub nie zostało wyrzucone?
7. Czy aby zmienić kolor wszystkich elementów jak te elementy, okienka, kolor paska ze "Strona główna" to muszę zrobić to ręcznie czy jest jakiś inny sposób?
8. Jak zrobić, aby powierzchnia, gdzie dodaje logo nie była taka duża, gdyż jak się wchodzi to widać logo, nad nim dużo białego i pasek, a chciałbym, aby tego nie było.
9. Czy robi ktoś za darmo ciekawe loga? Nie potrzebuje nic specjalnego ale też nie robione w paincie.
10. Czy warto kupować pozycjonowanie na np. allegro? Co one dają? Przykładowo:
Kod allegro.pl/show_item.php?item=2690066578
lub
Kod http://allegro.pl/seo-pozycjonowanie-wiki-pr8-minimum-800-linkow-fv-i2750328429.html
Jeżeli uzyskam odpowiedzi to bardzo dziękuję za poświęcony czas!
Pozdrawiam |
Ostatni post
Odpowiedzi: 11
|
[szablon CelebrityMag] znikający gadżet "strona"
|
Witam !
Ostatnio na mojego bloga kodziarnia.blogspot.com
wgrałam nowy szablon. Oraz kliknęłam w zakładce Strony "nie pokazuj" gdyż sama chciałam ustalić gdzie ma się wyświetlać na blogu. I potem weszłam w układ i nie było już gadżetu "strony" ,a pisało że jest dodany. Jak zamieniłam na "pokazuj na górze strony" to pokazał się gadżet strony w układzie ale nie mogę go przestawić ;//
daje tutaj mój szablon
http://www.sendspace.pl/f...083540920690737
PROSZĘ O POMOC chcę aby on był nad nagłówkiem Świat Stardoll
PS. PRÓBOWAŁAM ROBIĆ TO CO BYŁO WCZEŚNIEJ PISANE W TEMATACH NIE POMOGŁO !!!:P(
[ Dodano: 11-11-2012, 11:04 ]
POMOCY |
Ostatni post
|
Posty z tego samego dnia jako oddzielne posty
|
Czy jest jakiś sposób, by kilka postów napisanych tego samego dnia było traktowanych jako oddzielne posty - tzn. by nad każdym była data (ta sama) i w przypadku mojego szablonu, by każdy post był oddzielony linią kropkowaną?
Obecnie posty napisane tego samego dnia nie są oddzielane linią, a tylko pierwszy post napisany danego dnia ma nad sobą datę. |
Ostatni post
|
[Szablon niestandardowy] Edytor wizualny nie działa?
|
Chciałem dziś zmienić kolor tła swojego bloga i krój czcionki poprzez: Szablon > Dostosuj > Zaawansowane.
Niestety, żadna z wprowadzonych zmian nie była widoczna na podglądzie, a po wciśnięciu "Zastosuj do bloga", nie było widać żadnych zmian.
U Was to samo?
[ Dodano: 12-11-2012, 19:23 ]
Zauważyłem, że dzieje się tak tylko w przypadku mojego szablonu - w innych jest wszystko ok.
Co w kodzie mojego szablonu powoduje, że nie mogę wprowadzać zmian z poziomu edytora wizualnego? |
Ostatni post
|
Jak ustawić stałe odstępy pomiędzy wierszami na całym blogu?
|
Chciałbym ustawić DLA CAŁEGO BLOGA (nie tylko dla tekstu postów) interlinię wielkości 150%.
W którym miejscu kodu umieścić "line-weight"? |
Ostatni post
|
[blogger] Jak wyśrodkować etykiety pod tytułem posta?
|
Witam serdecznie,
chciałabym wyśrodkować etykiety pod tytułem postów (tytuł już mi się udało), próbowałam już różnych sposobów ale na marne...
mój blog: http;//macademiangirl.blogspot.com
Proszę o pomoc, bo teraz strasznie głupio to wygląda... |
Ostatni post
|
Przyczepiony post nad wszystkimi postami
|
Nie wiem jak to dokładnie nazwać, przeszukałam forum i nic nie znalazłam na ten temat. Czy jest możliwość zrobienia aby dany post był cały czas przyczepiony nad wszystkimi postami i nie zmieniał swojej pozycji podczas gdy się dodaje nowy. Czy jest na to jakiś kod? |
Ostatni post
|
[szablon] posty w 2kolumnach, rotator wpisów, menu etykiety
|
Witam.
Niedawno założyłem bloga (http://price-web.blogspot.com/ ). Mam kilka pytań odnośnie takich rzeczy jak:
1. Utworzyłem ankietę i wiem, że min. 3 osoby oddały swoje głosy, lecz one są zapisane zawsze przez jakieś kilkanaście minut i licznik się zeruje. Dlaczego?
2. Chciałbym utworzyć etykiet/kategorie tak jak na takim blogu:
http://daisyline.blogspot.com
(chodzi o: Strona główna - Facebook - Kosmetyki - itp.)
Jak mogę to zrobić?
3. Tak jak na wyżej podanym blogu jest pewnego rodzaju okno (między tematami, a tymi kategoriami), gdzie są "slajdy" poprzednich tematów. Jak mógłbym zrobić takie okno?
4. Tak jak na tym samym blogu tematy są zrobione w "kafelki", jak takie coś można zrobić na BS?
5. Pytanie podobne do poprzedniego, tyle, że chodzi mi o to, aby tematy były jeden pod drugim ale, żeby nie były wyświetlane na stronie głównej, tylko, aby był temat, a pod nim zdjęcie i niżej jeszcze jakiś opis (lead). Po wejściu można by dopiero przeczytać resztę.
Byłbym bardzo wdzięczny za otrzymana pomoc!
Pozdrawiam serdecznie |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
INNE niż standard ułożenie obrazków w blogu
|
wiadomo,
standardowo w blogspocie szablon układa FOTOGRAFIE "jedna pod drugą" itd.
dodatkowo wszystkie zdjęcia są ramkach , więc
czy da się w Blogspocie, zrobić układ taki jak na obrazku ?
jak ?
Jak widać w tej mozaice z fotografii, są one różnej wielkości, i ta funkcjonalność jest WAŻNA,
dobrze jest mieć wpływ na to które zdjęcia będą dobrane jako większe, a które jako mniejsze w tworzonym każdego dnia kolażu. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
umieszczenie na stronie darmowego music playera
|
Widziałem kiedyś jak na niektórych blogach, ludzie mają zawieszone player'y muzyczne , chciałbym mieć coś takiego na blogspocie...
Wybieram sobie, powiedzmy smooth jazz , wycinam kod i wklejam w szablon i ciesze się odpowiednim gat. muzyki na swoim blogu...
To wykonalne ! ale ponad moje umiejętności, ..szczerze gdyby nie Hatysz to wiele bym nie zdziałał (dzięki Ci za wszystko)
jako dodatkowe info daje link
do BLOGGER-bustera |
Ostatni post
|
[Blogger, gadżet] ostatnie odwiedziny na blogu
|
Gdzie mogę znaleźć dodatek, który pokazuje kto odwiedzał mojego bloga? Widziałam kilka takich blogów gdzie jest taka funkcja, ale nie wiem jak się to nazywa. Czy może ktoś wie? |
Ostatni post
|
[blogger] Tytuły postów zamiast daty w rozwijanym archiwum
|
Chodzi mi o archiwum, tu jest link do bloga: http://zainspirowanagrafika.blogspot.com/ .
No i chciałabym, żeby w archiwum zamiast dat pokazywały mi się tytułu postów.
Wiem, że na tym forum już był takie temat, ale stosowałam się do tego i nic nie wychodzi, bo jak próbuję znaleźć <Blogger> i inne kody to pisze, że nigdzie tego nie ma. No, więc nie wiem w czym jest problem, skoro szablon jest klasyczny pozmieniałam tylko kolor, to też może mieć z tym coś wspólnego? Korzystałam z tej strony: http://support.google.com...pl&answer=42209 .
Prosiłabym o pomoc.
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 17-05-2013, 11:50 ]
zobacz również:
jak zrobić poziome archiwum? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
Ramki zdjęć i kolor wyróżnienia tekstu.
|
Napisałam przepisowe 25 postów, więc teraz domagam się pomocy
Prowadzę bloga http://lil-shiis-kawaii-things.blogspot.com/ i nie chcę mieć białych ramek w zdjęciach i białego tła w beztłowych obrazkach z rozszerzeniem .png.
Na drugim moim blogu tego nie mam i pamiętam, że nie zmieniałam tego edytując html, tylko była konkretna opcja. Niestety nie mogę jej znaleźć.
Druga sprawa. Ja zrobić kolorową linię pod wersem/słowem?
Przykład: http://anwena.blogspot.co...0&max-results=3
Chodzi mi o ten kolor wyróżnienia tekstu np pod słowem "Opakowanie (+)".
Jak użyję funkcji "kolor tła" to mam linię tylko pod wyrazem a ja chcę na całą szerokość posta.
Mam nadzieję, że zrozumiale wyjaśniłam mój problem.
Z góry dziękuję z pomoc. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 11
|
Odpowiedzi do komentarzy
|
Witam.
Mam na blogu TEN szablon.
I niestety, ale nie ma on opcji odpowiedzi na komentarze.
Gdy wchodzę na bloga z telefonu mogę dać odpowiedź, jednak na pc wyświetla sie jako kolejny komentarz, na końcu, za wszystkimi.
Znalazłam podobny temat na tym forum: http://forum.blogowicz.in...arzy-vt5706.htm ale nie wiem jak zostało to ostatecznie rozwiązane.
Zastosowałam się do tych instrukcji i fakt, pojawiła sie możliwość odpowiedzi ale wygląd się kompletnie rozjechał.
W poście zamiast >miniatura, kawałek tekstu, czytaj dalej< pojawił się cały wpis.
Strony na samej górze (autor, kontakt, strona główna) zupełnie sie rozjechały a podoba mi się aktualny wygląd.
Rotator, menu i cała reszta chyba działa tak, jak powinna.
Próbowałam wklejenia kodu z bloga, gdzie opcja odpowiedzi istnieje, nic się nie zmieniło, jedynie wygląd komentarza.
Próbowałam też porównać kod przed i po przywróceniu domyślnych widżetów. Niestety, nie znalazłam tam niczego, z czego bym cokolwiek rozumiała.
Wie ktoś co tam zmodyfikować żeby zadziałało ?
Ewentualnie druga opcja. Jak po przywróceniu domyślnych widżetów przywrócić wygląd tych rozjechanych stron i zmienić wygląd postów na 'miniatura - kawałek wpisu - czytaj dalej' ?
[ Dodano: 09-10-2012, 18:17 ]
Już mi się strony nie rozjeżdżają, zrobiłam to.
Jakieś wskazówki, jak zrobić, żeby post na stronie głównej wyglądał tak, jak wygląda ? |
Ostatni post
|
dopasowanie obrazka do paska bocznego
|
Na moim blogu coraz wiecej obrazów pojawia sie pod nagłowkiem "wspołpracuje z". Problem jest taki, że każdy dodawany gadżet ma spory margines. Mogłabym tego uniknąc, gdybym wrzucała wszystkie obrazki do jednego dodatku (np HTML). Niestety, wtedy obrazki sie nie dopasują automatycznie. Szerokośc jest zawsze dla nich stała, natomiast wysokośc już nie. Jest jakiś sposób żeby "na sztywno" zmniejszyc obrazki nie psując ich jakości? Czy trzeba je zmniejszac jeszcze podczas obróbki, czy można po prostu coś w kodzie dodatku dopisac?
Blog : mirrorowisko.blogspot.com
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 08-10-2013, 04:59 ]
zobacz także:
nowszy wątek jednakowa szerokość obrazków w sidebarze / gadżecie |
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
Obrazki zamiast "obserwujący" "archiwum"
|
Witam, założyłam spocjalnie konto aby zadać te dwa pytania, bowiem męcze się już bardzo długo.
1) Nie wiem jak dosunąć "posty" do brzegu bloga tak jak na obrazku?
2) Chciałabym wiedzieć jak zamiast "archiwum" "o mnie" "followers" wstawić grafikę?
-> http://focik.pl/pics/5936...496066cac8e.jpg |
Ostatni post
Odpowiedzi: 17
|
[szablon Eudora] zakładki chowają się pod rotatorem
|
Na moim blogu po dodaniu zdjęć do slidera rozwijane menu schowało się pod grafikę rotatora, kiedyś też już mi się tak stało, tylko nie pamiętam jak to odwróciłam Widzę, że przyczyną jest chyba slider, bo jak zdjęcia przechodzą to widać rozwinięte zakładki. |
Ostatni post
|
[blogger] jak ułożyć odpowiednio tekst i gadżety?
|
Witam serdecznie,
chciałbym dowiedzieć się co zrobić, aby tekst nie rozciągał się na cały szablon (chodzi mi o sam tekst, kiedy piszę pod zdjęciem, wszystko jest ok - zawija sie wraz z końcem zdjęcia).
druga sprawa to gadżety - mam je na samym dole strony z lewej strony jeden pod drugim - czy jest jakis sposob zeby wszystkie były w jednej linii tzn. po lewo, w środku i po prawo?
trzecia i ostatnia - chciałbym te gadżety oddzielić od bloga grubą krechą - jest jakiś sposób?
byłbym zapomniał - http://bartsobanski.blogspot.com/ - gdyby okazało się potrzebne.. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 22
|
[blogger] Jak usunąć element w układzie?
|
Postanowiłam zrobić na swoim blogu z linkami remont. Fakt, że usunęłam wszystkie linki z blogami i czeka mnie kilka godzin szukania ich, ale to pikuś. Nie wiem jak usunąć pewien element w układzie.
Na tym obrazku
właśnie jest ten problem. Patrzę w edytuj kod HTML, jednak tylko zmieniłam true na false, ale nie ma 'usuń' przy 'anuluj'. Chyba szukając właśnie usunęłam listę z blogami, które chciałam przenieść do kategorii.
Dzięki wam nauczyłam robić menu...
Może teraz też mi pomożecie?
Proszę. |
Ostatni post
|
|