pomoc Blogspot
|
[Szablon Unite] tekst opływający miniatury postów z prawej
|
Witam,
Mam pewien problem, bo postanowiłam na swoim blogu zmienić szablon. Tak więc wszystko sobie ładnie zmieniłam, podlinkowałam w menu itd. Tylko niestety okazało się, że wystąpił mały problem.
Może zacznę od początku. Wybrałam sobie na bloga ten szablon: http://www.soratemplates....r-template.html
Problem polega na tym, że ze względu na tematykę bloga nie mogę sobie pozwolić na to, żeby obrazki w postach miały stały rozmiar. Z tego powodu postanowiłam w amatorski i prostacki sposób pozbyć się ograniczenia kasując ten fragment kodu:
thumb{width:556px;height:133px;margin: 0 0 1em;}
Faktycznie obrazki zaczęły się wyświetlać w oryginalnym rozmiarze, ale pojawił się kolejny problem, bo obrazki mniejsze, niezajmujące całej powierzchni przeznaczonej na posta nie są "oblewane" tekstem (np. okładka książki). Podczas pisania postu wszystko wygląda w porządku, ale już na podglądzie i po opublikowaniu tekst wyświetla się pod obrazkiem.
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać i czy w ogóle da radę to zrobić?
Oprócz tego skasowanego fragmentu nic w kodzie nie zmieniałam. Na razie korzystam ze starego szablonu, ale nie chciałabym rezygnować z możliwości zainstalowania tego nowego. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
Jak dodać na blogspot pasek playera youtube bez filmu?
|
Jak dodać do postu na blogspot sam pasek playera youtube bez filmu? |
Ostatni post
|
[blogger] Jak wyłączyć odpowiedzi do komentarzy?
|
Czy jest możliwe wyłączenie opcji Odpowiedz w komentarzach?
Tak by w wersji:osadzone pod postem były wszystkie równorzędne?
Widziałam, że tak można na jakimś blogu, jednak nie zapamiętałam adresu i nie wiem jaki to szablon, a chciałabym na Awesome...
Z pozdrowieniem. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
[Szablon Galauness] miniatury postów i ruchome tytuły
|
Zależało mi na tym, żeby mieć taki szablon, gdzie posty na stronie głównej byłyby ułożone w "kafelki", ale żeby po najechaniu na nie myszką, wyświetlał się kawałek tekstu. Znalazłam coś takiego, pobrałam i wgrałam na bloga.
Niektóre elementy mi się nie podobały, ale zgrabnie sobie z tym poradziłam i wszystko jest tak jak chciałam, oprócz dwóch rzeczy, z którymi nie potrafię nic zrobić:
- w każdym kwadraciku powinno pokazywać się zdjęcie, które dodałam do notki, a po najechaniu na nie myszką powinno ono zniknąć i ma pojawić się tekst (z jakimś wzorkiem, który usunęłam bo był po prostu brzydki ) . Tak się dzieje tylko w kilku postach na całym blogu i nie potrafię dojść do tego, dlaczego tak jest a nie inaczej.
- tytuły postów na stronie głównej przesuwają się po najechaniu na nie myszką. Wolałabym, żeby tego nie było bo przy każdym ruchu myszką na moim blogu, te falujące elementy stają się nieziemsko irytujące.
W oryginale szablon wygląda w ten sposób, natomiast teraz wszystko wygląda tak.
Dało by radę coś z tym zrobić? Jakaś mała wskazówka jak ten mój problem zlikwidować? |
Ostatni post
|
[blogger] Podstrony + podświetlanie elementów menu
|
Witam.
Przez ostatnią godzinę szukałem odpowiedzi na swoje pytania, lecz nie znalazłem ich. Tematy podobne były, ale tylko podobne. Porobiłem trochę screenów, aby było prościej
Jakiś czas temu pisałem o podstronach i innych podobnych rzeczach, ale nie o wszystko zapytałem.
Problem 1
Chciałem utworzyć dwie dodatkowe podstrony (oprócz "Strona główna") i po wejściu w nie miał ukazać się jakiś tekst np. w podstronie "Kontakt" pojawiłyby się wszystkie dane do kontaktu z moją osobą. Podpowiedziano mi, aby stworzył podstrony w Podgląd>Strony>Nowa strona i w Top Nav je jakoś dodał. Dodałem w "Strony" dwie podstrony i w edycji napisałem, że "Strona w budowie". Oto jak to wygląda:
Zaznaczyłem tam strzałką, że CAŁY CZAS jest zaznaczone "Nie pokazuj" mimo, że nawet jak zmienię na "Karty na górze" i zapiszę to i tak wraca to na "Nie pokazuj", ale może tak ma być.
Tak wygląda strona główna kiedy "Strony" są na "Nie pokazuj"
A tak, kiedy zaznaczę "Karty na górze" i zastosuje.
Wygląd zakładki "Układ". To jest chyba ten Top Nav, który edytowałem.
Tak wygląda edycja tego paska.
Tak wygląda strona po wejściu w którąś z nowych podstron.
Nie wiem gdzie dokładnie zrobiłem błąd i czy dobrze zrozumiałem co miałem zrobić, więc wolałem przedstawić to prosto i czytelnie. Dodam, że chodzi mi o taki wygląd jak te ikony z podświetleniem, czyli w pozycji poziomej, a nie jak po zastosowaniu "Karty na górze", czyli pionowo.
Problem 2
Jak widać na tym obrazku podstrony wyglądają bardzo prosto, lecz jak się najedzie na nie to są podświetlane.
Tak właśnie to wygląda po najechaniu, lecz już po wejściu w nie nie ma ponownie podświetlenia.
Czy można by zrobić tak, aby te podstrony były cały czas podświetlone w taki czarny sposób, a po najechaniu na nie podświetlałyby się na inny wybrany kolor (np. taki czerwony jaki mam użyty w logo) oraz czy aktywna strona mogłaby być również podświetlona cały czas?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam serdecznie |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
[Szablon Rewelacja] graficzne nagłówki, ramki postów, margin
|
Bardzo chcę mieć taki wygląd ale nie wiem jak go zrobić Męczę się z tym kilka miesięcy. Więc tak to jest obrazek tego wyglądu:
To co jest zaznaczone, czyli:
Nad nagłówkiem jest taka falbanka i chodzi mi jak ją zrobić.
Między zdjęciem a nagłówkiem (zdj. rozmazane) jest mała przerwa o to mi też chodzi.
Zaznaczyłam "Obserwatorzy" bo to jest dodany obrazek z komputera i nie wiem też jak to zrobić.
Proszę o odpowiedź
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 06-02-2013, 15:24 ]
-----------------
w tym temacie rozwiązano także inny problem: jak skasować gadżet nagłówek z bloga?
Jak dodać więcej gadżetów do nagłówka? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 38
|
[Szablon Replay] jak wyśrodkować górne menu na blogu?
|
Chciałbym wyśrodkować menu na górze bloga. Troche się z tym omęczyłem jednak dałem sobie spokój.
Poniżej fragment w HTML, który do tego należy
Kod .menu a { font-family: 'Oswald',Arial,Helvetica,sans-serif; }
.subheader2 .menu{float:left}
.subheader2 .menu ul{display:block}
.subheader2 .menu li{display:block;position:relative}
.subheader2 .menu a{display:block;color:#ccc;font-size:20px;text-transform:uppercase;text-shadow:0 -1px 0 #262626}
.subheader2 .menu li.current-menu-item > a,.subheader2 .menu li.current-menu-parent > a,.subheader2 .menu li.hover > a,.subheader2 .menu li a:hover{color:#fff}
.subheader2 .menu > ul{float:left}
.subheader2 .menu > ul > li{float:left;margin-right:15px;line-height:40px}
.subheader2 .menu ul ul{position:absolute;z-index:1000;min-width:150px;display:none;background:#333;border:1px solid rgba(0,0,0,0.1)}
.subheader2 .menu ul ul li{background:url(images/menu_divider.png) 0 bottom repeat-x;padding-bottom:2px}
.subheader2 .menu ul ul li a{padding:0 15px}
.subheader2 .menu ul ul li:last-child{background:none;padding-bottom:0}
.subheader2 .menu > ul > li > ul{left:-15px;top:42px;border-top-width:0;background:#333 url(images/menu_bg.png) 0 0 repeat-x}
.subheader2 .menu ul ul ul{left:100%;top:-1px}
Z góry dzięki. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
Wyrównanie do prawej napisu "x komentarzy"
|
Chciałbym zapytać o 2 rzeczy.
Jak w bloggerze wyrównać do prawej napis "X komentarzy", pod postem?
Jak pozbyć się dwukropka po tym napisie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam. ;-) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 13
|
Ostatnie komentarze - odwołanie w konkretne miejsce
|
Witajcie
Czy jest możlwość przerobienia ostatnich komentarzy, by po kliknięciu w jakiś nie kierowały do postu, a do tego konkretnego komentarza? W większej ilości komentarzy, zanim się przewinie i znajdzie to o co chodziło, można zgubić wątek i zapomnieć w ogóle co się chciało
Takie prawidłowe przekierowania są np. na wordpressie... |
Ostatni post
|
[blogger] Jak wyśrodkować gadżet iframe oraz embed?
|
Witam. To znowu ja Nie wiem czy dobrze zatytułowałem temat.
Mam nietypowy problem, na moim blogu chciałbym wyśrodkować (o ile to możliwe) te elementy. Obecnie po kliknieciu "Watch WWE Royal Rumble 2013" widać, że stream jest od początku bloga, zatem czat wychodzi poza teren. Chciałbym te oba elementy wyśrodkować. Czy to wogóle możliwe?
Jeśli ktoś nie do końca rozumie o co mi chodzi link do bloga znajduje się w profilu.
Poniżej kod którego użyłem do stworzenia do tego połączenia.
Kod <table border="0"><tbody></tbody><tbody><tr><th>
<iframe style="HEIGHT: 480px" id="I1" class="style2" src="http://www.youtube.com/embed/Y0Q6md_wvC4" frameborder="no" width="650" name="I1" scrolling="no" target="I1"></iframe>
</th><td>
<embed src="http://www.xatech.com/web_gear/chat/chat.swf" quality="high" bgcolor="#000000" width="400" height="480" name="chat" flashvars="id=149611065&gn=WorkrateWrestling" align="middle" allowscriptaccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://xat.com/update_flash.shtml" /></embed>
</td></tr></tbody></table></th></tr></tbody></table>
Całość wrzucam za pomocą 'Dodaj Gadżet > HTML" |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
Szablon GoodTime - nie wyświetla treści postów i stron
|
Mam od kilku dni szablon pobrany z internetu - dokładnie nie wiem jak się nazywa.
A więc problem w tym, że gdy robię nowy post piszę treść zapisuje i publikuje, a następnie wchodzę na bloga, klikam ,,Czytaj więcej" i powinna mi wyskoczyć pełna treść posta, a wyskakuje tylko tytuł:
Tak samo jest z podstronami. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
[Szablon Picture Window] "Read more" jak zmienić w
|
Nadaję nowy temat, bo to co znalazłem w poprzednich chyba trzech nie rozwiązało sprawy. Cgcę zmienić standardowy odsyłacz read more, na odsyłacz view more, powiększyć, dodać ramkę i pokolorować. Korzystałem z generatora buttonów i mój kod HTML odmówił współpracy. Trzeba było ratować się. Mam nadzieję że Ktoś jest w stanie pomóć laikowi.
Pozdrawiam |
Ostatni post
|
[blogger] szablon (nie)standardowy - komentarze autora bloga
|
A jak pogrubić komentarze autora? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
[gadżet obserwatorzy] ukrycie avatarów, zmiana wyglądu
|
Mam pytanie odnośnie tego gadżetu. Czy można mieć tylko ikonkę "obserwuj" bez zdjęć osób? Coś jak "lubię to" z Facebook'a? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
Nowy szablon - problem z rozjechanymi postami
|
Witam,
Mam nadzieję, że nie pomyliłam działu! :O
Piszę, ponieważ mam problem z wgranym wczoraj szablonem. Do 4 nad ranem zmieniałam go na swoje potrzeby, uzupełniałam html itd. Mam jednak problem, z którym nie potrafię sobie poradzić.
Wchodząc na moją stronę: http://pokoj-ksiazek.blogspot.com/ widać, że obrazki i cały post jest rozjechany. Jak wejdzie się w daną recenzję wszystko jest normalnie, tak jak przy innym szablonie.
Co mam zrobić, żeby to nie było tak rozjechane? Żeby wpierw był obrazek, pod nim trzy wytłuszczone słowa (wydawnictwo, liczba stron, data premiery) oraz żeby tekst kończył się tam gdzie ja chcę, a nie gdzie chce tego html.
Edit: Dałam za wygraną, zmieniłam szablon. Chociaż nadal nie jest tak, jakbym chciała. Nie wiem jak zrobić, żeby ucinało mój post w innym momencie. Jakieś pomysły?
Link do szablonu: http://www.soratemplates....r-template.html |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
[blogger] Jak przywrócić pasek nawigacyjny?
|
Po pobraniu szablonu z internetu zniknął pasek nawigacyjny, co mnie akurat nie dziwi, ale dotychczas był on dostępny w gadżetach bloggera, a teraz nie mogę go znaleźć. Być może została zmieniona nazwa na jakiś trudne angielskie wyrazy, a być może już go nie ma i jest on dostępny tylko przy domyślnych szablonach. Da się go jakoś ręcznie umieścić? blog testowy
[ Dodano: 17-01-2013, 12:28 ]
znalazłam coś tutaj , zastosowałam się do wskazówek i pasek się pojawił, ale nie w tym miejscu, gdzie trzeba... widzę go w układzie bloga, jest on w bocznym pasku gadżetów i jest jakby zablokowany, że nie mogę go przenieść do góry...
[ Dodano: 17-01-2013, 12:36 ]
robiłam też tak jak było zalecane tutaj i również bez skutecznie |
Ostatni post
|
Jak w html'u zrobić sidebar (gadżety) po dwóch stronach?
|
link do bloga: http://grafika-magika.blogspot.com/
Chciała bym, żeby sidebar (gadżety, widgety) był po obu stronach bloga a nie tylko po prawej. Niestety nie mam pojęcia co zmienić w kodzie. A szablon mam z internetu, tylko trochę go przerobiłam.
A tak przy okazji, jak dodać obrazek pod tytuł posta? |
Ostatni post
|
[Blogger] Różna ilość postów na każdej stronie bloga
|
Witam ponownie,
mam dziwny problem otóż nie wiem jak to się stało, ale mam dosyć niestardardową liczbe wyświetleń postów na stronie. Wszystko zależy od czasu dodania. Proszę sprawdzić :
celebs-nude.blogspot.com
Jak ustawić z powrotem, to znaczy aby można było ustawić ilość postów na stronie ? |
Ostatni post
|
Wstęp do tekstów, a nie całość na stronie głównej +podstrony
|
Witam.
Zmieniłem dzisiaj szablon i większość rzeczy mi odpowiada, lecz są takie małe drobiazgi. Czy dałoby się, aby na stronie głównej były tylko wstępy do testów? Kilka linijek i coś na zasadzie "Czytaj dalej".
Dodatkowo jak w tym szablonie mogę zrobić "kategorie". Na stronie głównej jest aktualnie jedna "Strona Główna", lecz chciałbym dodać jeszcze ze 3, np. "Kontakt" i "Kim jestem?".
Czy ktoś byłby w stanie pomóc? :-)
Link: http://price-web.blogspot.com/
Pozdrawiam |
Ostatni post
|
zamiana jezyka pol-ang
|
Witajcie,
Mam takie pytanie odnosnie zamiany jezyka nie tylko pisania, co interesuje mnie nazwy zakladek i archwium
korzystajac z szablonu rewelacje, jesli bede chcial za pol roku pisac po ang, to jak wyglada zamiana zakladek/etykiet na blogu? bede musial kazdy post recznie poprawiac z ang na pol etykiete? |
Ostatni post
|
Tekst opisu bloga w jednej kolumnie
|
Witam. Nie mam pojęcia czy to już było? Dla wielu z Was pewnie to jest śmiesznostka. Opis bloga wyświetla mi się w jednej linii, przez całe zdjęcie. Chciałbym to zrobić tak żeby wyświetlał się w kolumnie po lewej stronie i nie pokrywał zdjęcia. Tylko nie wiem jak. Ktoś kto zna HTML pewnie się ze mnie pośmieje. |
Ostatni post
|
problem z odsyłaczami/kotwicą na podstronie bloga
|
Mam na swoim blogu w jednej z podstron coś na kształt spisu treści, który docelowo miał przenosić czytelnika do konkretnych miejsc na tej samej stronie. Bez problemu pozamieszczałam kotwice, tam gdzie należy, utworzyłam odsyłacze w spisie treści do owych kotwic i... lipa.
Działało przez chwilkę i zaraz przestało. Zamiast do danego miejsca na podstronie odsyłacz przenosi mnie do... mojego własnego konta na bloggerze. Sprawdziłam kod i okazało sie, że nie wiadomo skąd między <a href= a #[nazwa kotwicy]> wstawił mi się jakiś głupi link odnoszący się do ID mojego bloga. Przez to cały spis treści nie działa.
Jakieś pomysły? Kombinowałam na różne sposoby i za każdym razem wychodzi to samo |
Ostatni post
|
[blogger] Obrazek zamiast read more/czytaj więcej
|
Szperam po necie i nic nie działa, jak wrzuciłam obrazek w to miejsce to nie odnosiło do niczego... Sama nie wiem czy jest na to jakiś sposób? Bo umieszczony tak po lewej prawie w ogóle nie jest widoczny
Z góry dzięki za każdą poradę |
Ostatni post
|
[blogger] Brak polskich znaków w czcionce na blogu
|
Szukałem na blogspocie tematu o podobnym problemie, jednak nie znalazłem. Jeżeli taki będzie proszę mnie odesłać.
Mam problem z czcionką. Polega on na tym ,że w przeglądarce opera czcionka się rozwala, to znaczy w menu wygląda to przykładowo
Strona GłóWNA CośTAM CośTAM
Próbowałem zmienić czcionkę w menu, ale nie przyniosło to rezultatu. Myślę ,że szablon nie obsługuje znaków polskich. W jaki sposób sobie pomóc, żeby każda literka była normalna i wszystko wyglądało porządnie?
Dodam , że typowe dostosuj w szablonie nie przynosi żadnych zmian |
Ostatni post
Odpowiedzi: 9
|
Zmieniająca się liczba postów na stronie głównej
|
Po wielu poszukiwaniach udało mi się znaleźć szablon taki o jaki mi chodziło - ze zdjęciami i skrótami postów na stronie głównej (www.lakierowo.blogspot.com). Wszystko byłoby super, gdybym nie to co zauważyłam dzisiaj: "uciekają" mi posty ze strony głównej. Tzn. ustawionych miałam 12 postów na stronie głównej, a dzisiaj było 11, po dodaniu nowego postu: 10. Na kolejnych stronach liczba była taka jak powinna.
Ustawiłam więc 15 postów na stronie (żeby sprawdzić, czy zmiana spowoduje "naprawienie" się wyświetlenia), ale nadal jest 10, a na kolejnych (po przyciśnięciu strzałki na dole) prawidłowo 15.
Czy coś jest nie tak w kodzie? Czego szukać? |
Ostatni post
|
Usunięcie przycisku "lubie to", Stopka z gadżetami
|
Witam,
Postanowiłam skorzystać z gotowego szablonu, pobranego tutaj, ale nie podobają mi się w nim dwie rzeczy, a mianowicie:
- przeszkadza mi brak miejsca, w którym mogłyby być gadżety (linki, obserwatorzy, zdjęcia itp.). Chciałabym żeby na samym dole, przed stopką, była możliwość dodania tych gadżetów. Tak jak w tym szablonie.
- chciałabym żeby zniknął przycisk "lubie to" w ramkach wokół postów. (Nie podoba mi się ten "ucięty" dymek...)
Opanowałam resztę szablonu, zmieniłam to, co chciałam zmienić, ale z tymi dwoma rzeczami nie mogę sobie poradzić, a bardzo mi na tym zależy.
Będę ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc |
Ostatni post
|
Etykiety jako kategorie - jak je wrzucić od nowej linii?
|
W końcu, po wielu kłopotach, problemach, rozkminach - jako tako udało mi się zrobić kategorie. Ale mam drobny problem, raczej natury estetycznej. Domyślam się, że dla co poniektórych z Was to żaden problem.
Zapewne trzeba pogrzebać w edytorze html, ale tego się nie ruszam, bo się nie znam.
Aktualnie wchodząc na mojego bloga można dostrzec pasek "stron głównych" razem z kategoriami.
Ja bym chciał, żeby to było rozdzielone i wyglądało jak na obrazku numer 2.
Strony główne (o mnie, kontakt itp) były wyżej, a kategorie niżej. Jak to zrobić? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
[blogger] Jak zmienić stronę główną bloga?
|
Witam,
Potrzebuje waszej pomocy.W jaki sposób na blogspocie, na stronie głównej umieszczać tylko wybrane posty? Ewentualnie jak zrobić przekierowanie na etykietę, która byłaby stroną główną? Próbowałem stworzyć etykietę strony głównej, a następnie przekierować ją niestandardowo z adresu bloga www.xzaqwsc.blogspot.com na www.xzaqwsc.blogspot.com/search/label/main ale wyświetaja się błędy. Nie wiem czy jest to wina błędnego przekierowania czy tego , że jakoś źle to robię. Czy moglibyście wyjaśnić mi w jaki sposób to zrobić, ponieważ wszystkie posty z menu mam również i na stronie głównej.
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2014-11-11, 19:06 ]
zobacz także przekierowanie jednego adresu blogspota na drugi. |
Ostatni post
|
Gadżet "obserwatorzy" nie działa
|
Mam problem z gadżetem "obserwatorzy", to tej pory działał, ale ostatnio coś się popsuło. Jak mogę to naprawić?
http://avapra.blogspot.com/
na screenie zaznaczyłam to na czerwono
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 19-01-2014, 22:05 ]
zobacz także:
Ikona lub banner zamiast gadżetu obserwatorzy
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2014-03-25, 03:58 ]
Nie mogę obserwować blogów
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-08-08, 14:25 ]
przeczytaj także wątek z 2015 Jak skasować bloga z listy czytelniczej na blogspocie?
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2017-01-15, 22:58 ]
wątek z 2017 roku -> dlaczego widżet z obserwatorami nie pojawia się na blogu |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
Rozjeżdżające się tło bloga
|
Nie wiem jak poradzić sobie z tym problemem. Mianowice zmieniłam ostatnio wygląd bloga, m.in. tło i z tego co wiem rozjeżdża się przy innych rozdzielczościach.
W oryginalnym szablonie tło było zrobione na zasadzie cienkiego paska powielanego x razy. Mi zależy na tym, żeby ten pasek był tylko na szerokości menu i nagłówka.
Da się coś z tym zrobić, żeby wyglądało to dobrze bez względu na rozdzielczość komputera? |
Ostatni post
|
|