No większość. A reszta być może jedzie gdzieś pilnować wnuków, bo np. rodzice rano jadą do pracy. Różnie bywa xD. (Tak, tak, ja też mam rozkminy na te tematy ^.-).
______________________________________________________ Cześć, jestem nowa. | Last.fm
"I have a very low tolerance level for other peoples stupid bullshit. [...] Dumb shit, trivial shit, shit you're not even remotely interested in! [...] God, people are fucking boring!" - G. Carlin.
Mnie zastanawia jedna rzecz: Jak czytam wcześniejsze posty, to mam nieodparte wrażenie, że prawie wszyscy wiedzą bardzo dobrze, dlaczego starsze babcie chodzą do kościoła, co myślą, o co się modlą. Aż dziwne, że z takim jasnowidztwem nikt tu w totka nie wygrał jakiejś pokaźniejszej sumy.
Mówią, że chodzą do kościoła, "bo się nudzą"? Mówią, że się modlą, "by sąsiadki nie plotkowały o ich bezbożności"? Mówią, że zamiast na mszę, idą "obgadać jak to się ubrała tamta, a tamta ma głupią fryzurę, a ta nie założyła czapki dziecku"? Naprawdę coś takiego mówią starsze panie? Bardzo bym chciał wiedzieć, gdzie można się spotkać z takimi szczerymi odpowiedziami.
Imię: Asia
Wiek: 36 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2010-01-25, 12:11
nie zamierzam tłumaczyć wszystkich wypowiedzi. nie mniej jednak za nimi kryje się pewna niechęć, która zrodziła się właśnie z wypowiedzi babć, które dorwały się do mikrofonu przed kamerą i wypowiedziały prawdę o narodzie. same są nieskazitelne, ale kiedy pójdę do kościoła to panie za mną obgadują panie przede mną, te najbardziej pobożne nie mają obycia i nie wiedzą jak wygląda msza św., a panowie w ostatnim rzędzie czytają gazetę, kiedy żony przypatrują się sobie nawzajem aby ocenić która ma lepsze futro.
wystarczy poobserwować trochę to co się podczas mszy dzieje. rozmowy pod kościołem po mszy to już tylko wisienka na torcie.
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
A ja myślę, że to jest grubo przesadzone. Oczywiście zdarzają się przypadki opisane przez Ciebie, ale każdy, kto choć raz pójdzie do kościoła na mszę świętą, zobaczy, że chodzą tam także - o, dziwo! - ludzie chcący naprawdę godnie i w odpowiedniej formie uczestniczyć w tym wydarzeniu. Jeżeli telewizja pokazuje kilka nawiedzonych babć, które coś tam sobie powrzeszczą do mikrofonu, to nie wiem, jak bardzo trzeba być nieżyczliwym dla ogółu, by twierdzić, ze jest to typowe zachowanie dla ludzi chodzących do kościoła.
Przypadki nieodpowiedniego zachowania w kościele spotykam czasami, ale nieporównywalnie więcej spotykam przypadków odpowiedniego zachowania.
Imię: Asia
Wiek: 36 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2010-01-25, 12:37
Nie zauważyłam, aby gdziekolwiek pojawił się wpis mówiący o tym, że nie ma już ludzi naprawdę oddanych religii. Nie jest to typowe zachowanie, ale takie sytuacje mają miejsce. A wiadomo, że opinia rodzi się nie na podstawie zachowania ogółu tylko kilku reprezentantów. Tak było i będzie.
I sytuacja nie jest przesadzona. Ja do kościoła praktycznie nie chodzę, bywam rzadko, z babcią. I wierz mi, że to co opisałam to jest stan faktyczny na jednej mszy. Nie mówię, że w kościele tylko chamstwo siedzi, ale zauważam, że nie tylko kulturalne osoby tam są i stąd się rodzi opinia taka, a nie inna.
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
Zgadzam się, że opinia rodzi się na podstawie kilku reprezentantów ogółu. Ale jednak jesteśmy dorośli i poważni i wiemy, że to tylko kilku reprezentantów i że mówienie w stylu "bo babcie chodzą tam, żeby obgadywać" nie jest poważne. Kilka babć może chodzi, a reszta? Jak nazwiemy kogoś, kto się kieruje w życiu jakimiś głupimi stereotypami? Według mnie jest równie ciemny i ograniczony, jak te osoby, które są krytykowane za nieodpowiednie zachowanie na mszy.
Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof
Wiek: 33 Dołączył/a: 18 Maj 2008 Posty: 3466 Miasto: R-ków.
Wysłany:
2010-01-25, 14:18
Ruciński, wystarczy pomieszkać dłuższy czas w takiej miejscowości jak moja, by zobaczyć na czym ta wielka pobożność się opiera - nawet w tym przypadku nie potrzeba być szczególnie dobrym obserwatorem.
lapavlo [Usunięty]
Wysłany:
2010-01-25, 14:49
Dlatego ja na stare lata będę chciał sobie pojeździć po świecie, a nie siedzieć w domu i chodzić do kościoła i po ziemniaki na bazar.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).