Myślicie, że z czego wynika dysortografia? Najczęściej z lenistwa.
- całkowicie się zgadzam. Ostatnio nawet wyczytałam w gazecie, że za dużo dzieci przesiaduje na czatach, zamiast zajac się czyms pożyteczniejszym. Cóż, raz na jakis czas wypada zagladnac do słownika, nie?
ortografii to człowiek się uczy przez porządną naukę, nie wiem jak to wygląda w dzisiejszych szkołach, ale "za moich czasów" nauka była taka, że w czwartej klasie podstawówki już raczej się błędów za bardzo nie robiło.
zamtuz [Usunięty]
Wysłany:
2007-09-18, 19:37
nevada menthol napisał/a:
ortografii to człowiek się uczy przez porządną naukę
Prawda, choć sformułowanie to dość osobliwe (takie masło maślane). Nie wiem, jak było za twoich czasów, ale wnoszę z twojego wpisu, że lepiej (choć sprawdzić tego nie mogę). Ja nie mam problemów z ortografią, choć chodzę do "dzisiejszej szkoły", więc może nie warto uogólniać.
Do dyktanda się nie przygotowuję - umiem, co umiem i to chcę sprawdzić. na nagrody nie liczę. Robię to dla własnej satysfakcji
widzisz, nam mówiono w szkole: rzeka pisze się przez ERZET bo po rosyjsku wymienia się na RIEKA, czyli R. RZ wymienia się na R!
i tego typu logiczna nauka, którą każdy zrozumie, i kiedy ma się wątpliwości co do ortografii, człowiek zaczynał sobie dane słowo odmieniać.
to rozumiem między innymi poprzez porządne nauczanie.
zamtuz [Usunięty]
Wysłany:
2007-09-19, 08:31
To prawda, ale teraz też tak jest. Ja też mam tego typu wiedzę. Dzielenie wiedzy na "taką, jaka była kiedyś w szkole" i "taką jaka jest teraz nie ma sensu". Poza tym uważam, ze jednak technologie też zaczynają sprzyjać takiemu rozwojowi - choćby to Gadu dyktando (swoją drogą to już dzisiaj) - internet w służbie człowiekowi . I chyba nie do końca jest tak, że wszelkie nowinki psują wiedzę. Wszystko zależy od człowieka
nevada menthol, no tak, ale jak Cię tato walnie, no to pójdziesz się uczyć, nie? Chyba, że wolisz dostać drugi raz? // żeby nie było: u mnie nie ma patologii w domu.
u mnie też nie było patologii, ale za każdym razem jak dostałam, to nie mogłam się skupić i tym bardziej myliłam się - a to z nerwów, prędzej nauka przychodziła mi w przyjaznej atmosferze zachęcania.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).