Jak się czyta dużo książek, to od razu lepiej chwyta się ortografię. Ja np. czytam dużo i nie mam z ortografią żadnych problemów;)
Racja. Dużo czytam i nie robię jakiś rażących błędów ortograficznych, ewentualną interpunkcję zawsze sprawdzam w Wordzie przed opublikowaniem postu.
______________________________________________________ A Gdy Serce Twe Przytłoczy
Myśl, Że Żyć Nie Warto,
Z Łez Ocieraj Cudze Oczy,
Chociaż Twoich Nie Otarto. l M. Konopnicka
Na to nie ma reguły fakt. Niektórzy mają lepiej rozwiniętą pamięć wzrokową inni gorzej. Interpunkcja? Pamiętam, że dzięki temu, że nie jestem w niej najlepsza [oględnie mówiąc] polonistka z gimnazjum była pewna, że mam dysleksję…
______________________________________________________ A Gdy Serce Twe Przytłoczy
Myśl, Że Żyć Nie Warto,
Z Łez Ocieraj Cudze Oczy,
Chociaż Twoich Nie Otarto. l M. Konopnicka
Jak się czyta dużo książek, to od razu lepiej chwyta się ortografię. Ja np. czytam dużo i nie mam z ortografią żadnych problemów;)
Nie koniecznie, czytam dużo i nie czuję się szczególnie mocny z ortografii, a interpunkcja u mnie po prostu leży.
Też czytam dużo, a z dyktand zawsze mam ndst. Choćbym nie wiem ile się uczyła zasad to i tak zawsze walnę jakiegoś byka, a ostatnio zdarza mi się pisać nawet błędy typu ksionrzka. -.- Dzięki Bogu do tej pory orientowałam sie w porę i zmieniałam zanim oddałam pracę / wysłałam wiadomość.
Imię: Sabina
Wiek: 33 Dołączyła: 03 Sie 2008 Posty: 517 Miasto: Z południa
Wysłany:
2009-03-06, 15:39
Nadine napisał/a:
ja też tak mam, tylko ostatnio prawie w ogole nie mam czasu niczego czytać i zauważyłam, że coraz częściej zastanawiam się czy jakieś słowo pisze sie tak czy tak.
______________________________________________________ Nie ma podpisu. Uciekł
Imię: Katarzyna
Wiek: 32 Dołączyła: 12 Lut 2009 Posty: 458 Miasto: Kraków
Wysłany:
2009-03-07, 10:53
hmm... ja też jestem dyslektykiem, ale z interpunkcją nie mam problemów xD a błędów staram się unikać, co mam nadzieję mi wychodzi. co do czytania, to faktycznie, jak się dużo czyta to nie ma się problemów z ortografią, ale ja i tak sie czasem zastanawiam. najlepsze jest to, że nigdy nie oduczę się chyba pisać "rzołnież" zamiast "żołnierz" xD
______________________________________________________ sława przemija, ale internet pozostaje na zawsze
~Ferb
Ech..No ja np korzystam z Explodera i Mozilii. Ale w Mozilii mi lepiej.W słowie w którym popełniłam błąd robią mi się takie czerwone kropeczki...To mi rzeczywiście pomaga.Ale w Exploderze też mi dobrze. Mam taki pasek pod miejscem gdzie piszemy adres....Tam jest coś takiego " sprawdź" no i tam klikam i mi się pokazuję błędy na czerwono.
Ale nie zawsze pokazuje wszystkiem słowa..;) Tyle mam na ten temat do powiedzenia.
______________________________________________________ Kwa,kwa kotki dwa xD
Ja staram się jak mogę, żeby na moim blogu wszystko było napisane poprawnie. Bardzo mi w tym wszystkim pomaga FF.
W końcu ktoś to będzie czytał i nie chcę żeby sobie pomyślał że pisał to jakiś imbecyl
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).