Wg mnie tolerować, to znaczy po prostu nie zwracać na coś uwagi. ;)
a przypadkiem 'tolerować' nie oznacza 'w pełni akceptować'?
spotykam się z homo- i biseksualizmem na co dzień. nie ukrywam, że są to w większości osoby, które bardziej darzę sympatią od tych 'hetero'. (nie zastanawiałam się, czy orientacja ma wpływ na nasze relacje.) wszystkie te osoby są ciekawe, inteligentne, nie obnoszą się swą odrębnością, ale też nie chowają się po kątach. homoseksualizm nie jest chorobą.
uważam że albo jestem osobą bardzo tolerancyjną, albo przyzwyczaiłam się do ich towarzystwa.
trzeba też dodać, że w dzisiejszych czasach oryginalność jest w modzie. modą staje się więc 'inna' orientacja, zazwyczaj w tym wypadku pozowana. jest to pewien wyróżnik, odrębność w grupie, chęć zwrócenia na siebie uwagi, akceptacji.
Tolerancja (łac. tolerantia - cierpliwa wytrwałość; od łac. czasownika tolerare - wytrzymywać, znosić, przecierpieć)
Z wikilpedii
W pełni zgadzam się z tą definicją.
Znosić coś, co nam się niekoniecznie podoba, nie pokazywać tego po sobie, że nam się nie podoba.
______________________________________________________ Marzenia to niczym niezmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie.
● Portfolio ●
Wiek: 36 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2978 Miasto: Wrocław
Wysłany:
2010-01-28, 00:50
Jestem osobą tolerancyjną, każdy może robić co chce, jak chce - to jego życie, co oczywiście nie oznacza, że przeszłabym obojętnie na widok pary całujących się lub trzymających za ręce mężczyzn (nie mówię o kobietach bo u płci pięknej to jest jakoś bardziej akceptowalne i niekoniecznie musi oznaczać homoseksualizm ). Doskonale o tym wiem, bo sama byłam w podobnej sytuacji.
Ja, osoba, która wszem i wobec mówi wszystkim naokoło, że toleruje ludzi o innej orientacji seksualnej, gdy zobaczyłam, że współlokator bliskiej mi osoby daje buziaka swojemu "kumplowi" moja twarz zrobiła się purpurowa i natychmiast uciekłam do pokoju obok aby stłumić narastający we mnie szok.
Ponadto nie uważam, że homoseksualizm z biologicznego punktu widzenia jest czymś normalnym. To znaczy na pewno nie jest to naturalne i zgodne z biologicznym celem każdej istoty żyjącej (czyt. wydanie na świat potomstwa ). Nie mniej jednak nie jest to coś złego czy obrzydliwego.
W każdym razie sądzę, że trzydziestoletnia dziewica jest czymś o wiele bardziej nienormalnym niż gej czy lesbijka .
Etymologia słowa tolerancja, wg Wikipedii, jest taka: łac. tolerantia - "cierpliwa wytrwałość"; od łac. czasownika tolerare - "wytrzymywać", "znosić", "przecierpieć". Oznacza to, że jestem tolerancyjny wtedy, gdy nie pobiję nikogo tylko za to, że jest gejem. Może mnie to brzydzić, ale cierpliwie zniosę tę świadomość. Nie oznacza tego, że mam piać z zachwytu, kiedy aktywiści homoseksualni domagają się uprzywilejowania tej grupy społecznej z samego faktu, że mają taką, a nie inną przypadłość.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).