Forum Blogów »
Forum Blogger
|
[Blogspot, CNAME] Jak ponownie zweryfikować domenę bloga?
|
Witajcie, wykupiłem wczoraj domenę. Wszystko skonfigurowałem zgodnie z instrukcjami ale ponieważ bez wpisania www wyskakiwał 404 dalej grzebałem w ustawianiach. Tak namieszałem , że blog zniknął i pojawiała się strona z gratulacjami zakupu domeny ;/
Ponieważ namieszałem juz solidnie pomyslalem ze przywróce ustawiania DNS do domyslnych i ponownie wszystko skonfiguruje. I tutaj pojawił się problem. Przy pierwszym przekierowaniu na własną domenę pojawił się mój indywidualny rekor CNAME. Przy tej próbie niestety już go nie ma więc nie wiem jak znowu skonfigurować DNS.
Pomoc bloggera radzi:
Cytat Powinien wyświetlić się błąd, a poniżej dwa rekordy CNAME. Każdy rekord CNAME składa się z dwóch części: Name, Label (Nazwa, etykieta) lub Host oraz Destination, Target (Miejsce docelowe) lub Points to (Wskazuje na). Pierwszy rekord CNAME jest taki sam dla wszystkich: Name (Nazwa) to „www”, a Destination (Miejsce docelowe) to „ghs.google.com”. Drugi rekord CNAME jest specyficzny dla Twojego bloga i konta Google, dlatego jest inny dla każdej osoby. I słowo "powinno" mnie rozwala na łopatki. Skąd mogę wyciągnąć znowu dane do konfiguracji CNAME? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
Lightbox nie działa ze zdjęciami z Picasy
|
Problem jest taki, że od dłuższego już czasu przestał mi działać Lightbox na blogu. Chociaż słowo przestał nie jest do końca prawidłowe, bo na starych tematach działa, a po prostu przestało działać na nowych.
Konkretnie, to od zmiany sposobu adresowania zdjęć na Picasie, przestały się one ładować na podglądzie. Zmiana adresowania polegała na dodaniu do adresu kodu -Ic42 -> np. /s1000-Ic42/
Jak można to ominąć, albo czy jest sposób na uzyskanie adresu w starej formie bez tego -Ic42?
Przykładowe wpisy:
Tutaj działa: http://www.goryponadchmur...anie-chaly.html
Tutaj już nie: http://www.goryponadchmur...tary-ksiaz.html |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
Czy bez widgetu da się dodać bloga do obserwowanych?
|
Czy jeśli nie będę miała na blogu widgetu obserwatorów to da się mojego bloga jakoś inaczej dodać do obserwowanych? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
[Blogger] Jak dodać statystyki Google Analytics na bloga?
|
Witajcie jestem nowym blogowiczem, przeglądając forum natrafiłem na Google Analytics. Zrobiłem to co w tym programie było napisane chyba wszystko ale nie wiem czy działa jak na razie nie mam statystyk. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 30
|
Moje posty na liście czytelniczej wyświetlają się bez zdjęć
|
Hej! Po zmianie adresu bloga posty wcale się nie wyświetlały w bloggerze. Po przeczytaniu kilku tematów zrobiłam według instrukcji, i teraz wyświetlają się - ale bez zdjęć. Co mogę zrobić? Da się to naprawić? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
[blogger, błąd] Nieprawidłowy adres URL kanału w gadżecie
|
Witam!
Na moim blogu stworzyłem dwa widżety: "najnowsze wpisy" i "najnowsze komentarze". Oba widżety pobierają zawartość z kanałów RSS. Ale wchodząc dzisiaj na bloga w obu wyświetla się: Error loading feed.
W ustawieniach bloga mam włączony kanał RSS. Zresztą po przejściu do strony z kanałem RSS wyświetla się treść prawidłowo. Odnośnik w widżecie ma również prawidłowy adres:
Kod http://elektro--hobby.blogspot.com/feeds/posts/default
I już - pod linkiem widnieje napis: Cytat Nieprawidłowy adres URL kanału.
Czy ktoś wie o co chodzi?
Z góry dziękuję! |
Ostatni post
|
Jak edytować czyjś komentarz na bloggerze?
|
Często ktoś wrzuca komentarz na mojego bloga, a na końcu adres do swojego bloga. Nie lubię tego i chciałabym usunąć adres bloga. Czy jest możliwość edycji dodanego komentarza?
Dodam, że komentarz na moim blogu może dodać każdy. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 9
|
[blogspot] Przejście na własną domenę a Google Analytics
|
Hej!
Wczoraj przeszliśmy na własną domenę i mam pytanie o statystyki Google Analytics. Czy jak zmieniliśmy adres bloga to w Analyticsie też muszę ją zmienić? Mamy ustawione przekierowanie z blospota na nową domenę dpblog.pl
Wchodziłam na Analyticsa i statystyki normalnie się zaciągają.
Z góry dzięki za info |
Ostatni post
|
[Blogger] Numerowane stronicowanie powyżej 500 postów
|
Czy jest jakaś możliwość, żeby na bloggerze paginacja pokazywała wszystkie posty? Obecnie wyświetla mi tylko max 500. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
Post na Bloggerze się nie zapisał. Czy można go odzyskać?
|
Taka sytuacja:
Piszę sobie właśnie posta na bloggerze.. naprodukowałam sporo materiału.. w międzyczasie zapisuję wersję roboczą (kilkukrotnie) jak zwykle manualnie przyciskiem po prawej "Zapisz".
Po krótkim czasie bateria w laptopie siada i ponieważ nie zdążyłam podpiąć go do źródła prądu automatycznie się wyłącza.
Wchodzę sobie na bloggera ponownie a tam stara wersja z wczoraj.
O co chodzi?
Ktoś uchroni mojego kompa i moje zdrowie psychiczne przed szwankiem?
|
Ostatni post
|
[blogspot] Po zmianie adresu bloga skasowały się komentarze
|
Po zmianie adresu bloga skasowały się komentarze, co teraz? Jak mogę je przywrócić? |
Ostatni post
|
Czy i gdzie można kupić szablon na blogspota?
|
Mam małe pytanie. Wiem, że można kupić szablon na WordPress - jak to jest z bloggerem? Da się?
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2017-03-21, 13:12 ]
zobacz również [2017] 4 nowe, darmowe szablony na bloggera (Contempo, Soho, Emporio i Ciekawy) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
Jak usunąć tło z tekstu przekopiowanego z worda do blogspota
|
Gdy dodaję do nowego posta tekst w word office, to niby wszystko jest normalne, ale gdy na blodu to ten przesłany tekst ma białe podkreślenie i za nic nie wiem jak go usunąć. Pomożecie ? |
Ostatni post
|
Dlaczego nie działa import komentarzy z bloggera do disqusa?
|
W jaki sposób zaimportować komentarze? Bo w tej chwili nie widzę tam takiej możliwości- wyskakuje błąd
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2016-12-03, 22:38 ]
zobacz również temat importowanie komentarzy google plus z blogspota do systemu disqus |
Ostatni post
|
[blogspot] Jak ustawić adres bloga bez 'www' na początku?
|
Witam!
Mój problem polega na trudności w osunięciu z adresu URL przedsionka www.
Założyłam swojego bloga na blogspocie i podpięłam pod niego wykupiona domenę z ovh.pl. Wpisując w pasek przeglądarki adres z 'www' lub bez 'www' trafiam na swoja stronę, aczkolwiek finalnie w pasku za każdym razem widzę formę . Chciałabym usunąć subdomenę 'www' - jakieś pomysły jak to zrobić?
Niemal na pewno muszę działać po stronie dostawcy domeny, a nie blogspota, ale nie wiem jak takie maskowanie (i czy to w ogóle maskowanie?) zrobić?
Wszelka pomoc mile widziana
Pozdrawiam
Ania |
Ostatni post
|
[blogspot] Brak zdjęć przy wpisach na listach czytelniczych
|
Cześć, ostatnio zauważyłam, że coś kradnie mi miniaturki po opublikowaniu posta na stronie głównej blogspota.
Wygląda to tak jak w załączniku i podejrzewam, że ma to związek z rozciągnięciem grafiki na całą szerokość kolumny i klasy w tym zawartej. Sęk w tym, że kiedyś też z niej korzystałam i miniaturka nadal była, tylko potem jakoś zniknęła... Jest szansa żeby ją zwrócić? |
Ostatni post
|
[blogspot] Jak przenieść bloga z Interii na Bloggera?
|
Może ktoś się orientuje: jak przenieść bloga z Interii na Blogspota? Czy to w ogóle da się zrobić? Wiem, że przenoszony blog ma mieć format xml i w takim też formacie próbuję go przenieść... No i przez godzinę wyświetla mi się napis "Pisanie postów w blogu", i końca nie widać... Niech ktoś coś poradzi, bo jestem u kresu wytrzymałości nerwowej! |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
Licznik obserwatorów i rodzaje subskrypcji na blogspocie
|
Witam! Chciałabym się dowiedzieć co może być powodem tego że, pomimo tego że wiem na 100% ze 3 osoby subskrybują mojego bloga to nadal na liczniku mam 0? Co może być tego przyczyną? |
Ostatni post
|
Problem z usunięciem obserwowanych blogów na blogerze
|
Witam, mam problem z obserwowaniem na blogerze.
Chcialam zaobserwować bloga jednak niestety okazalo sie że przekroczylam maksymalna liczbe 300 obserwowanych blogów.
Czesc z nich juz wcale nie istnieje i chcialam je usunac niestety gdy staram sie wejsc w funkcje "Zarzadzaj blogami, które obserwuje" wyskakuje mi komunikat bledu
Cytat Nie możemy w tej chwili załadować danych sieci znajomych. Przepraszamy za niedogodności. Spróbuj ponownie wkrótce.
Problem nie jest od dzis bo próbuje juz nie pierwszy raz jednak dopiero ostatnio zainteresowalam sie tym i chcialam pousuwac nieaktualne blogi wiec nie wiem od jak dawna ten problem istnieje.
Czy jest jakikolwiek sposób aby mimo to usunac obserwowanego bloga ze swojej listy czytelniczej ?
* Chodzi o obserwatorów blogera, nie o obserwatorów google.
Korzystam akurat z blogera poniewaz latwiej mi tu przegladac najswiezsze posty.
Nie wiem czy ta funkcja zostala usunieta na stale czy po prostu trwaja nad nia jakies prace.
Czy ktos wie cos na ten temat ?
Jesli taki temat juz istnial prosze i o przekierowanie bo przez wyszukiwanie nie znajdywalo mi zadnych wyników. |
Ostatni post
|
[blogspot, ovh] Jak podpiąć domenę z polskimi znakami?
|
Cześć,
kupiłem sobie wczoraj domenę na OVH. Po przeprowadzeniu jej konfiguracji Blogger już ją autoryzuje, lecz niestety pojawia się problem. W załączniku wrzuciłem screeny poszczególnych ekranów, w skrócie: po wejściu przez link z .blogspot.com pojawia się ostrzeżenie o przekierowaniu, po wejściu przez wykupiony link pojawia się Error 404.
W załączniku wrzuciłem także moją konfigurację DNSów, może Wy znajdziecie tam coś nieprawidłowego, bo ja nie mam już pomysłu.
Pozdrawiam,
Tomek |
Ostatni post
|
Nie mogę wejść na bloga, bo przekierowuje mnie na neocounter
|
Witam serdecznie. Jestem po raz pierwszy na tym forum, bo nie mogę znaleźć
nigdzie rady na okoliczność niechcianej reklamy na swoim blogu. Piszę bloga od 2009r., lecz od kilkunastu miesięcy ze względu na zdrowie przerwałam pisanie. Teraz, kiedy chciałam pisać dalej nie mogę w ogóle otworzyć bloga, bo wyskakuje olbrzymia reklama "neoworx-blog-tools.net" i nie ma opcji "zamknij". Adres mojego bloga grasza44.blogspot.com. Bardzo proszę o pomoc w zlikwidowaniu tej, utrudniającej mi wejście na własną stronę, reklamy. Z serdecznymi pozdrowieniami Grażyna.
[ Dodano: 2015-07-07, 16:59 ]
|
Ostatni post
|
[blogspot] Jak poprawnie dodać ramkę fanów FB na bloga?
|
Hejka.
Chciałam na blogu zamieścić Ramkę Fanów z FB. Czyli wyświetlanie ilości polubień, a także ostatnich postów zamieszczonych na fb.
Chciałam to zrobić za pomocą strony FB Developers:
https://developers.facebo...ins/page-plugin
Ale kopiując i wklejając kody (tutaj przykładowe):
na blogu wyskakuje mi błąd.
Tzn, gdy wklejam pierwszy kod w html, wyskakuje mi błąd, że coś tam jest źle, bo nie ma średnika ';'.
Gdy próbowałam wkleić kod do stylów CSS w ogóle nie działał.
Jak dodaję ten drugi kod w widżetcie HTML/JavaScript, to w ogóle nie działa. Wyświetla się tylko link do bloga.
Kiedyś było to łatwiej zrobić, bo w kodach była opcja IFRAME, której teraz nie ma, a że jestem zielona w tych klockach to w ogóle sobie nie radzę. |
Ostatni post
|
[blogspot] Rozmiar zdjęć w postach publikowanych na google+
|
Mam pytanie. Od pewnego czasu publikując posta z bloggera na google+ raz w poście pojawiają się duże zdjęcia a raz małe. Od czego to zależy?
Zauważyłem również, że czasem na google nie publikuje się w pełni udostępniana zawartość tylko sam link bloga.
Nie wiem czy jasno się wyraziłem, ale nie wiedziałem jak to ubrać w słowa
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-08-08, 19:05 ]
zobacz również większe zdjęcia w postach udostępnianych na facebooku |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
[blogspot] Niechciany tekst na blogu, jak to usunąć?
|
Witam. Dziś do mojego bloga wkradł się jakiś niechciany tekst, który zasłania zarówno zdjęcia jak i jest na tle bloga... Jak to usunąć? Nie mam pojęcia w jaki sposób coś takiego mogło się pojawić. Dołączam zdjęcie z problemem
kosmetycznienawiedzona.blogspot.com
Dodam, że w ciągu ostatnich dni nie robiłam nic z kodem html. Wydaje mi się, że nie mogło się nic do niego wkraść, ponieważ problem występuję nawet wtedy, gdy wgrałam stary kod.
Proszę o pomoc, bo nie wiem co tu jest nie tak... |
Ostatni post
|
[blogspot] Problem z miniaturami linków dodawanych na FB
|
Witam, problem dotyczy bloga: koczek-blond.blogspot.com, np najnowszego posta. Po wrzuceniu linka na FB, jedynymi miniaturami do wyboru są banner bloga oraz zdjęcie znajdujące się w kolumnie "o mnie". Co może być problemem, próbowałem już chyba wszystkich metod :o Proszę o pomoc!
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-07-24, 23:04 ]
przeczytaj również Jak zmienić wielkość zdjęć w postach udostępnianych na facebooku? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
[blogspot] indeksowanie bloga a pliki: robots oraz sitemap
|
czy to prawda ze robot.txt mozna edytowac dopiero po 30 dniach od powstania bloga? Moj blog nie jest wystwietlany przez roboty- nie wiem gdzie to zmienic. Jesli wpisze w wyszukiwarke moj adres bloga Kod www.beautyadvisor.eu/robot.txt pojawia mi sie strona bez moich postów.. tylko zakladki kontakt/ itp nic nie wnoszace do wyszukiwarki. Dodam ze moj blog nie ma 30 dni.
Kolejną rzecza jest problem odnosnie wyswietlania. Gdzie zmienic zeby strona wyswietlala sie zarowno po wpisaniu www jak i bez tego odnosnika |
Ostatni post
|
[blogger] posty nie są widoczne na listach czytelniczych
|
Mam nadzieję, ze piszę w dobrym dziale - jako nowy użytkownik...
Mam problem i wiem, że ta sprawa przewija się "od wieków" - moje nowe posty nie są widoczne na listach czytelniczych i w paskach bocznych innych blogerów od kilku dni. Oczywiście skutkuje to tym, że moje statystyki lecą na łeb na szyję, a czytelnicy nawet nie wiedzą o nowych wpisach.
Zmieniłam już kanał w blogu (i na "krótki", i na "do miejsca zwijania tekstu"), pokombinowałam z feedburnerem, odczekałam ponad 24h i nic (może za krótko czekam?).
Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie, co mogłabym zrobić?
Czyżby już powoli zbliżał się moment rezygnacji z Bloggera...?
Mój blog: prostejakdrut.com |
Ostatni post
Odpowiedzi: 34
|
Ktoś włamał się na moje konto i dodawał obraźliwe komentarze
|
Witam,
Prowadzę bloga na bloggerze i ktoś najprawdopodobniej włamał mi sie na konto.. Bo z niego zostały napisane komentarze na innym blogu, ktore są żałosne i obrażają autorkę bloga, ktora uważa ze to ja to napisalam. Zalezy mi na pilnym usunięciu ich, wiadomo dlaczego, jednak ona mi nie wierzy i nie chce tego usunac. Chciałam sie skontaktować z administracja bloggera, ale jie znalazłam adresu kontaktowego, wiec zadzwoniłam do biura w Krakowie. Powiedzieli ze nie zajmują sie takimi sprawami telefonicznie i zebym weszła na www.google.pl/support
Niestety tam rownież nie potrafię rozwiązać tego problemu, ani nie ma żadnych informacji jak sie z nimi skontaktować. Czy ktos wie, jaki maja adres email? Albo jak to moge rozwiązać? |
Ostatni post
|
[blogger] Błąd przekierowania adresu bez www. w nazwa.pl
|
Witam serdecznie,
Z góry przepraszam, jeżeli taki wątek był już poruszany, ale używałem szukajki forumowej i tej google i nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na mój problem.
Posiadam już bloga na blogspocie z przekierowaniem na własną domenę .pl w serwisie OVH z którego konfiguracją poradziłem sobie bez problemu ale potrzebowałem utworzyć nowego bloga, tym razem wybór padł na nazwa.pl.
Skonfigurowałem DNS dokładnie tak jak w przypadku mojego poprzedniego bloga, ustawiłem przekierowanie bez www, na adres z www i pojawił się problem.
Mianowicie wpisując adres Kod www.zawody-karpiowe.pl prawidłowo wyświetla mojego bloga (swoją drogą w budowie)
Natomiast jeżeli wpiszę adres zawody-karpiowe.pl (bez www.) wyświetla mi się ten komunikat:
Konfiguracja DNS w nazwa.pl wygląda następująco:
A ustawienia bloggera:
Więc teoretycznie powinno być wszystko OK, jednak nie działa adres zawody-karpiowe.pl
Proszę bardzo o Pomoc. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
Automatyczna publikacja postów na blogu i google plus
|
Ostatnio wyczytałem, że można ustawić na blogerze, aby dany post sam się opublikował w danym dniu o danej godzinie. Czy ktoś z Was używa tej funkcji? I jak to współgra z publikowaniem na google+? (mam ustawione "proponuj udostępnienie posta po opublikowaniu") |
Ostatni post
|
|