Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
Forum Blogów  »  Forum Blogger
[Błąd, Blogspot] brakujące litery w adresie URL wpisów i str
Dzisiaj pierwszy raz od dłuższego czasu umieściłem na bloggerze wpis zauważyłem jednak że w adresie zamiast zamienić ł na l brakuje jednej litery jaki może być tego powód? i jak to rozwiązać?
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[blogspot] Jak utworzyć dobry URL kanału RSS kategorii bloga
Witam,
Potrzebny mi jest adres kanału RSS do moich przepisów kulinarnych do Druszlak.pl
Pani z obsługi twierdzi jest nieprawidłowy.

Kod

http://dietetykblog.blogspot.com/feeds/posts/default/-/przepisy%20kulinarne

Proszę o pomoc :padam:
Ostatni post Odpowiedzi: 5
[blogger, HTML] Nowy edytor kodu szablonów
Google wprowadziło pewne zmiany w edytorze szablonów. W chwili obecnej mamy kolorowanie składni, przeskakiwanie do konkretnych gadżetów (bardzo przydatne), podgląd w tym samym oknie, przywracanie zmian i formatowanie szablonu.

W kokpicie wygląda to tak:

Moje pierwsze wrażenie: super.

Kolorowanie składni i odsyłacze do gadżetów ułatwią wielu osobom korzystanie z instrukcji na forum czy własnoręczną zabawę z szablonem.

Jak Wam się podobają zmiany?
komentarze można zostawiać także na facebooku: https://www.facebook.com/...128362730688800
Ostatni post Odpowiedzi: 33
[Blogspot] Jak dodać newsletter (formularz e-mail) na bloga?
Witam,
Prowadzę bloga młodykolarz.pl i chciałbym rozpocząć z newsletter. Chcę by było to darmowe i działało wspólnie z blogspotem. Jak to zrobić?
Ostatni post Odpowiedzi: 12
[blogger] Subskrypcja komentarzy publikowanych na blogu
Jak można zrobić, żeby ktoś po wypowiedzeniu się pod postem, był informowany mailowo o nowych wpisach pod tym postem? Ewentualnie jak zrobić widget, że czytelnik widzi coś w stylu "podaj maila, żeby subskrybować komentarze", podaje tego maila i potem za każdym razem jak ktoś umieszcza komentarz na blogu to subskrybenci dostaną informacje mailową (chociaż ta pierwsza opcja wydaje mi się lepsza)? Czy będą mogli coś kliknąć, żeby anulować subskrypcję?
Informacja o nieistniejących komentarzach - jak ją usunąć?
Witam serdecznie,

na moim blogu (blogspot) od dość długiego czasu widnieje informacja "6 komentarzy oczekujących na moderację". Niestety po kliknięciu w link i otwarciu strony okazuje się, że oczekujących komentarzy brak. W celu rozwiązania problemu posty z bloga zostały wyeksportowane i usunięte, także nie ma szans, że ta szóstka gdzieś się "zapodziała". Czy da radę w jakiś sposób, nazwijmy to, zresetować tę informację w panelu użytkownika?

Proszę o pomoc!
Ostatni post Odpowiedzi: 8
[Blogspot, Disqus] migracja komentarzy po zmianie domeny
Zmieniłam jaki czas temu domenę i zrobiłam na Disqus migrację komentarzy. Niestety nie do wszystkich postów komentarze wróciły. Napisałam do supportu, ale ich odpowiedź nie wniosła nic nowego. Może ktoś miał podobny problem i udało się go rozwiązać/obejść?

Pozdrawiam
Karolina
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[blogspot] ssl_error_bad_cert_domain - niezaufane połączenie
Witam
wchodząc dzisiaj na edycję szablonu bloga zobaczyłam coś takiego:

nie mogę nic zrobić... ten problem mam tylko i wyłącznie w przeglądarce Firefox i wyskakuje ten błąd: ssl_error_bad_cert_domain

Może ktoś miał coś podobnego i wie jak to naprawić.

Dodam jeszcze, że wczoraj wszystko działało jak należy.

Z góry bardzo dziękuję
pozdrawiam serdecznie
EvCiA

//EDYCJA:

nie potrafiłam "usiedzieć" i sama zaczęłam działać... wzięłam i zainstalowałam wersje 25 by sprawdzić czy to nie jest przypadkiem wina aktualizacji... i okazało się, że teraz wszystko działa jak należy.
Wina leżała po stronie aktualizacji firefoxa
[nowy interfejs] Jak poszerzyć pole dodawania posta?
Nowy interfejs ma pewien minus. Maksymalna szerokość okna dodawania wpisu wynosi 700px, a co jeżeli nasze pole Blog1 ma na szablonie więcej? Dla tych, którzy mają duże rozdzielczości ekranu lub są leniwi by co chwile wciskać "Podgląd" podczas edycji mam pewne rozwiązanie.

Jest to user script, który dodaje arkusz CSS do przeglądarki. Za jego pomocą ramka poszerzy się nawet do 1600px (dopasowuje się do wielkości okna przeglądarki).

U mnie na 1680x1050 wygląda to tak:

Skrypt znajduje się tutaj:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

Żeby zadziałał potrzebna nam jeszcze wtyczka do Firefox o nazwie Greasemonkey => https://addons.mozilla.or...n/greasemonkey/ - po zainstalowaniu wracamy na stronę skryptu i wciskamy guzik "install".

Użytkownicy Chrome nie potrzebują żadnych dodatkowych rozszerzeń, wchodzą na stronę i instalują skrypt :)
Ostatni post Odpowiedzi: 15
Informacja o przekierowaniu na domenę zamiast blogspota?
Witam,
przy podpięciu domeny z ovh na bloggera po wcześniejszym zrobieniu wszystkiego jak trzeba ( mam nadzieję ) wyskakuje błąd 13, czy ktoś miał ten sam błąd i wie co robić ?? :(
Ostatni post Odpowiedzi: 4
[blogger] Wejścia i sesje różnica
Witam. Może zadam naiwne pytanie, ale nie widziałem na forum informacji na ten temat - co to są sesje które są podawane w google analistic? Czym różni się sesja od wejścia na stronę? I czemu ja mam same sesje z RU czyli Rumuni?!

Poza tym szczerze mówiąc czuje się trochę ograniczony bo gdzie chce coś napisać tam wyskakuje mi, że nie jestem aktywnym użytkownikiem :(
[Blogspot] Jak dodać link w podpisie tuż pod obrazkiem?
Witam , od razu z góry przepraszam jeżeli piszę w nieodpowiednim miejscu.

Chciałabym się dowiedzieć w jakim programie można dodać link do zdjęcia które chcę umieścić we wpisie, na przykład tak jak tu na blogu w zdjęciach na dole ?

Kod

http://lublins.blogspot.com/2015/01/mia-przesyka-od-elite99.html
blog dwujęzyczny - jak to zrobić?
cześć
chciałabym pisać te same treści, albo prawie te same na tym samym blogu w języku niemieckim. Jak mam dodać taki element do swojego bloga?
Nie chcę by posty po niem. wyswietlaly sie w archiwum i na stronie głównej pl.
Może chaotycznie napisane, ale jestem pełna nadzieji, że rozumiecie i proszę o pomoc :help:
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[blogger] Wybieranie właściwej grafiki do udostępnienia w G+
Witam, to mój pierwszy post u was ;) Trafiłem na wasze forum właśnie i radość mnie zalała (albo w sumie to raczej herbata, z przechylonej za mocno szklanki ; ). Tak czy inaczej - fajnie, że takie forum istnieje, a jeszcze fajniej, że pomoże mi pewnie ogarnąć lepiej temat bloga jakiegry.pl, którego rozkręcam ponownie od grudnia 2014.

Mam jednak drobny kłopot (to blog na blogerze) dot. opcji "publikuj", powiązującej post z profilem Google+. Chodzi mianowicie o to, że bloger sam z siebie, w nie zawsze przewidywalny sposób wybiera mi obrazek, który będzie widoczny na wzmiance w plusie:

-raz jest to pierwszy obrazek z posta (i to jest ok, bo o to mi chodzi)
-raz natomiast obrazka nie ma wcale w "poleceniu", chodź ewidentnie widnieje w poście
-innym razem (najczęściej) - wkleja obrazek, który jest dodany gdzieś obok posta w gadżecie html, a tego już nie chcę wcale.

Pytanie więc dlaczego tak się dzieje, jak temu zaradzić, lub jak ewentualnie zmienić ręcznie ten obrazek z udostępnienia, bo jedyne co mogę zrobić ewentualnie, to go po prostu usunąć i zostawić kilka zdań treści proponowanych przez blogera, lub dopisać własny komentarz.
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[blogger] Zniknęła zakładka Komentarze - brak ustawień
Jak w temacie.
Nie mam takich funkcji jak:
Kto może komentować?
Moderowanie komentarzy
Włącz weryfikację obrazkową.

W załączniku przesyłam PrtSc ustawień, jakie mam. Straszna lipa. Pomocy.
Ostatni post Odpowiedzi: 7
[Disqus] Awatar dla komentarzy zaimportowanych z blogspota
Nurtuje mnie jedna rzecz jeśli chodzi o system komentarzy Disqus. Chciałem go wprowadzić na mój blog i wszystko działało ok. Problem leży w starych komentarzach. Importuje stare komentarze i owszem są. Treść też ta sama. Tylko... Wszystkie komentarze mają mój awatar, nie ważne czy to mój komentarz czy nie. Wie ktoś może jak to zrobić, aby awatar został ten sam, a nie zmieniał się na mój we wszystkich komentarzach?
[blogger] Jak zmienić avatar w gadżecie obserwatorzy (GFC)?
Niedawno zmieniłam sobie avatar konta na bloggerze, ale kiedy dodawałam się do obserwatorów na jakimś blogu, to okazało się, że widniał tam mój stary avatar. Jak mogę go zmienić?
Próbowałam już w ten sposób, że kiedy kliknęłam "obserwuj" na jakimś blogu i wyświetliło mi się okno, to na środku był ten mój avatar stary, a pod spodem "usuń" . Kliknęłam to, ale kiedy potem chciałam zmienić, to okazało się, że nie mam avataru o wymaganych tam wymiarach...
Jest jakiś prosty i skuteczniejszy sposób na zmianę avataru obserwatora?
[blogspot] Jak to jest z przedrostkiem www.?
Prowadzę blog (wyciskzawyzysk.blogspot.com). Niedawno, dla skrócenia adresu URL wykupiłem domenę w Home.pl (www.weke.pl). Podpiąłem nową domenę, wszystko działa.
Potrzebuję umieścić nazwę nowego adresu na tablicy przy szosie.Pytanie jest takie: czy wystarczy napisać ,,weke.pl'', czy dla pewności napisać ,,www.weke.pl''? - ja oczywiście wolałbym tą krótszą wersję - ale nie jestem pewien, czy wtedy każdy typ wyszukiwarki (i za każdym razem), doprowadzi do mojego blogu. Ja korzystam z wyszukiwarki Google i obojętnie jak wpiszę (,,www.weke.pl'' czy ,,weke.pl'') - blog otwiera się za każdym razem.
Czy jest ktoś stuprocentowo pewny, którą wersję lepiej wybrać?
[Blogspot,Youtube] Jak poszerzyć wideo umieszczone w poście?
Witam!

Zwracam się z następującym pytaniem: czy da rade powiększyć okno z filmem do YT? Zdjęcia bez problemu można powiększać do pożądanego rozmiaru, natomiast okienko z filmem już nie.

Poniżej obrazek jak to u mnie wygląda:

Da radę jakoś te okienko powiększyć?
[blogspot] skasowana wersja robocza posta (szkic)
Witam,
mam następujący problem:
w czasie edycji wersji roboczej posta na blogerze przypadkowo skasowałem całą zawartość posta, bloger szybko z automatu zapisał zmiany. Następnie omyłkowo zamknąłem w przeglądarce kartę, której pracowałem. Po ponownym odpaleniu blogera nie mam możliwości odzyskania treści posta. Czy można go w jakiś sposób odzyskać, czy powinienem się pogodzić z całkowitą jego utratą? Dodam, że post nie został opublikowany.
Pozdrawiam
Łukasz

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2014-11-22, 22:53 ]
zobacz także => Jak odzyskać skasowany przypadkiem wpis, który był już wcześniej opublikowany na blogu?
Jak usunąć bloga jeśli nie pamiętam maila ani hasła?
Witam.
Czy wie ktoś jak usunąć bloga jeśli nie znam maila ani hasła? Założyłam go jakieś 3 lata temu a nie używam tamtego konta. Jest tam umieszczone moje zdjęcie a nie chcę aby było ono w internecie i aby znajomi je zobaczyli. Usunęłam tego bloga ale ostatnio się na niego natknęłam choć powinien być już usunięty te 3 lata temu.
Co zrobić aby go usunąć?
Pozdrawiam
Ostatni post Odpowiedzi: 12
Zdjęcia z wpisów nie pojawiają się w lightbox i miniaturach
Witam serdecznie wszystkich.

Mój problem jest następujący.

Blog, który prowadzę opiera się głównie na zdjęciach.

Do tej pory gdy dodawałem kilka zdjęć do posta, klikając w dowolne z nich wyświetlały się one jako galeria.

Niestety obecnie tak nie jest. Klikając w zdjęcie zostaje ono powiększone, lecz nie wyświetla się ono w poście tylko w innym linku. Jeśli ktoś nie wie o co mi chodzi, to tak jakby kliknąć prawym przyciskiem myszy na grafikę i wybrać opcję pokaż obrazek.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Ostatni post Odpowiedzi: 13
[blogger] Disqus nie ładuje się na stronach bez komentarzy
Witam!
Zainstalowałem na bloga (na bloggerze) Disqus. Skonfigurowałem go tak, jak chciałem na oficjalnej stronie i system jest sprawny. Problem tutaj tworzy Google ze swoimi komentarzami...
Oczywiście przed wgraniem wtyczki miałem na blogu inne komentarze, więc zinportowałem je i wszystkie komentarze z bloggera przeszły na system disqus. Posty, w których były jakiekolwiek stare komentarze działają normalnie - tzn. po wejściu w post i zjechaniu na dół jest system komentarzy disqus i normalnie można z niego komentować - nie ma problemu.
Błąd występuje w postach bez komentarzy. W tych wyświetla się system Googla, a nie ma nawet śladu po disqusie. Są wyjątki - choć nie wiem dlaczego.
Co mam zrobić, żeby disqus był w każdych postach? Boję się, że jak dodam post to komentarze się nie wczytają i będzie pustka.
Wolę ten system, więc odinstalowania nie chcę.
Dodam, że wyłączałem już np. komentarze od Google, ale wtedy w ogóle żadne nie działają. Dodatkowo jeżeli skomentuje post bez komentarzy, ale przez system Google to po dodaniu komentarza i odświerzeniu nagle pojawia się disqus, a poprzedniego koma nie widać w ogóle. Widzę go tylko ja w panelu ''Komentarze'' na bloggerze. Na stronie głównej bloga obok postu pisze wtedy ''1 komentarz'', ale po wejsciu wyświetla się disqus i nie widać żadnego komentarza.
Zauważyłem, że na telefonie w wersji mobilnej system disqus działa ok.

Proszę o szybką pomoc! Już nie wiem co robić. Proszę o sprawdzenie, czy to może tylko ja tak mam, że w niektórych jest, a w niektórych nie ma - gamebookandroid.blogspot.com
Ostatni post Odpowiedzi: 10
Google zamyka Forum Pomocy Blogger w Polsce
Witajcie.

Mam dla Was smutną wiadomość. Dzisiaj na oficjalnym Forum Pomocy Bloggera pojawiła się informacja o zamknięciu. Od dnia 28 lipca 2014 nie będzie już można tworzyć nowych wątków ani odpisywać na dodane przed zamknięciem. Forum zostanie zarchiwizowane i będzie dostępne tylko w wersji do odczytu jeszcze przez jakiś czas (pół roku, ale niektóre fora zostają dostępne do wglądu dłużej).

źródło: https://productforums.goo...-pl/7-oVV6Dc9D8

Prawie rok czasu byłem tam Najlepszym Współtwórcą, napisałem ponad 2500 postów, więc trochę mi szkoda, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :-) Blogowicz nie wybiera się jeszcze na emeryturę a ja nie kończę współpracy z Google i programem TC ;-)

Od jakiegoś czasu udzielam się na Forum Pomocy Google+, które zostanie do waszej dyspozycji. Jest również Forum Google dla Webmasterów. Osoby znające angielski, hiszpański czy portugalski będą mogły dodać swój wątek na tamtych forach pomocy Bloggera.
Na angielskim też się udzielam, chociaż mam czasem małe problemy z opisywaniem tego, co chciałbym przekazać w odpowiedziach ;-)

Co dalej? gdzie szukać pomocy?

Początkującym blogerom polecam nasze działy bloggera oraz centrum pomocy przygotowane przez google.
=> Grupa Blogger Polska! na FB (wypełnij ankietę i uzyskaj dostęp do treści edukacyjnych)
=> https://forum.blogowicz.info/zapytaj-vf117.htm (zadawanie pytań bez limitu postów)
=> https://forum.blogowicz.i...ogger-vf105.htm (tematy dotyczące kokpitu i ustawień na bloggerze)
=> https://forum.blogowicz.i...gspot-vf106.htm (wątki o edycji szablonów bloggera)
=> https://support.google.com/blogger/#topic=3339243 (od zakładania bloga po zaawansowaną edycję)
=> https://productforums.goo...#!forum/blogger (oficjalne, angielskie forum - odpowiednik polskiego)

Poważne błędy zgłaszajcie na oficjalnych forach google (wtedy łatwiej dostrzec skalę problemu i przekazać pracownikom do rozwiązania) lub w dziale zapytaj jeżeli nie znacie języka angielskiego (chociaż dodanie tematu na angielskim forum po polsku nie powinno skutkować jego zamknięciem i będę mógł odpisać po polsku / puścić dalej do naprawienia).

//skomentuj także na:
facebooku: https://www.facebook.com/...799942940038028
google plus: https://plus.google.com/u...sts/Zvpyscm9sFU
[blogspot] brak opcji komentarzy i formularza pod postami
Witajcie,
Proszę o pomoc...
Po zmianach na blogu zniknęła mi opcja dodawania komentarzy i nie wiem gdzie jest błąd :(

Miałam problem z etykietami, które mimo, że były odznaczone w ustawieniach nadal wyświetlały się w poście. Usunęłam je w szablonie metodą z forum i jest ok.
Teraz mam kłopot z komentarzami, które są zaznaczone w ustawieniach, ale ich nie wyświetla w poście :/
Pozmieniałam trochę szablon i nie wiem co może być źle :(
Proszę o pomoc na co zwrócić uwagę i co poprawić, by opcja dodawania komentarzy wróciła...
Dziękuję,
Ania
Ostatni post Odpowiedzi: 10
[blogspot] brak miniaturek na liście blogów
ratunku jestem totalnym laikiem w sprawach komputerowych, prowadzę bloga, ale nie potrafię ustawić miniaturek do ulubionych (inspirujących,najczęściej odwiedzanych, itd. itp.) blogów na głównej stronie bloggera. Przejrzałam już chyba cały internet, ale nadal nie wiem, albo nie rozumiem jak ja mam te zdjęcia tam wsadzić. Ratunku proszę pomóżcie mi :(

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-08-22, 05:31 ]
zobacz również => Jak ustawić pokazywanie zdjęć z postów na listach czytelniczych bloggera?
Jak zablokować publikowanie wpisów na bloglovin itp.?
W ustawieniach na blogspocie już na początku zaznaczyłam, aby mój blog był niewidoczny dla wyszukiwarek. Po przeczytaniu tego wątku wpisałam w Google nazwę bloga, dopisałam "bloglovin" i widzę, że posty są tam zapodawane. Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jakim cudem, skoro ani nie zakładałam tam konta, ani nie mam na blogspocie zakładki czy innego odnośnika do bloglovin'? Jak to zatrzymać?
Ostatni post Odpowiedzi: 9
[błąd, blogspot] strona zawiera złośliwe oprogramowanie
Witam

od rana blogspot nie umożliwia mi wejścia na bloga pojawia sie komunikat o złośliwym oprogramowaniu wiecie moze jak mogę się tego pozbyć nie chce bloga stracic pracowałam nad nim 3 lata a nie ma mi kto pomóc załączam skan ekranu
Jak ustawić obrazek aby po kliknięciu przenosił do strony?
Mam pytanko, czy w bloggerze jest taka możliwość, aby zdjęcie zostało potraktowane jako link? :help:
[Google plus i blogspot] anonimowe komentarze pod wpisami
Czy po włączeniu komentarzy google + na bloggerze jest opcja dodawania komentarzy anonimowo ?
1 - 2 ... 55 - 56 - 57 ... 181 - 182