Forum Internet i Komputery »
IT - Komputery i Oprogramowanie
|
Jaki tusz do drukarki? oryginał czy zamiennik?
|
Jaki tusz polecacie? co sie bardziej opłaca zamiennik czy oryginał?
Czy nie wychodzi jednak finalnie na to samo? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 12
|
[Linux/Ubuntu] Instalacja oprogramiwania dla Windows
|
Zastanawiam się, czy jest dobrym pomysłem instalowania na systemie np. Ubutnu oprogramowania przeznaczonego dla Windowsa przez Wine. Komunikator myTribe zainstalowany w ten sposób sprawuje się nieźle, ale czy to samo byłoby np. z sterownikami? |
Odpowiedzi: 0
|
[Excel] Problem ze skrótami klawiaturowymi
|
Przejdę do sedna: cokolwiek bym nie nacisnęła: CTRL+S, CTRL+C, CTRL+V, wyskakuje mi - delikatnie mówiąc - irytujące okienko "Usuwanie".
Dane techniczne? Microsoft Office Excel 2007
Zaraz nabawię się kurwicy więc proszę o pomoc. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
[Firefox wtyczka] Youtube Auto Replay
|
czasem mam chęć posłuchania czegoś wiele razy pod rząd, ale odtwarzacz na youtube standardowo tego nie oferuje. Dzisiaj znalazłem rozwiązanie tego problemu.
https://addons.mozilla.or...fox/addon/11636
Wtyczka do Firefox. Po zainstalowaniu dodaje na stronie danej piosenki link (po prawej stronie pod odtwarzaczem), którym możemy aktywować lub wyłączyć odtwarzanie piosenki w kółko (autoreplay). |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
[mp4] gdzie znaleźć części?
|
hej!
znalazłam ostatnio moją starą mp4, która nie działa 'jedynie' ze względu na to, że będąc mały, 13-letnim dzieckiem nie bardzo umiałam się takim sprzętem obsługiwać i po dość szybkim czasie połamało mi się w drobny mak wejście kabla USB do niej.
gdzie można znaleźć takie coś? jak szukać? chodzi o samo gniazdo, które trzeba włożyć do mp4, żeby było gdzie wsadzić kabel o takim wejściu:
przeszukiwałam allegro nie raz nie dwa i spotkałam się z tym raz, ale nie miałam konta na allegro wtedy, więc myślałam sobie, że 'a, później znajdę' i później już więcej nie było.
u mnie w mieście jak pytałam w sklepach z podobnymi rzeczami, mówią że nie mają pojęcia gdzie można znaleźć... i jak tu żyć?
szkoda mi tej mp4, i rzeczy, które na niej są ( nagrałam tam duchy ) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 9
|
[mp4] samoczynne formatowanie?
|
Już po raz kolejny mi się zdarza, że włączam mój odtwarzacz mp4 i co się okazuje? Dysk jest pusty Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego jak to się dzieje? Zazwyczaj to się zdarza gdy odłączam mp4-kę od komputera (już to zdarzyło się na kilku komputerach).
Zdarzyło się komuś coś takiego? Jest to bardzo irytujące |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
[gg] wirus, program szpiegujący?
|
Zaczynam się wnerwiać.
Z rana dostałem od kogoś wiadomość o jakimś konkursie w wiosce pół polski dalej ode mnie.
I od tej pory kiedy odebrałem tą wiadomość to chwile piszą mi nieznajome numery gadu gadu i pytają się co chciałem, a kiedy się pytam skąd mają mój numer wszyscy odpowiadają iż ja pierwszy napisałem. Wszystkie numery sprawdzałem, są to osoby z różnych stron w Polsce, i mają konta gadu gadu nie którzy po parę lat, więc zakładanie na głupiego tutaj nie zadziała. Czy to może być coś szpiegującego czy coś? bo mnie to serio wkurzać zaczyna. !
Fragment jeden z rozmów:
Ja 16:19:42
skąd ty masz mój numer?
13943995 16:20:11
Ty napisałeś/aś do mnie |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
[last.fm] problem ze ssaniem
|
od trzech godzin nie scrobblują mi się utwory na laście, dlaczego tak?
ja rozumiem, że mógł się zbuntować, skoro od ponad 24h leciało to samo, ale po zmianie repertuaru jest to samo.
Aplikacja włączona, pisze że scrobbluje, tylko na stronie tego nie widać.
co może być nie tak, skoro nic nie ruszałam? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
[problem] dziwny problem z rozdzielczością
|
Mam taki dziwny problem, że kilka razy na tydzień włączając komputer monitor nie załapuje, świeci się dioda czuwania, a nie włączonego monitora, po zrestartowaniu komputera czasem załapuje, czasem nie, a jak już się łaskawie włączy, to ze zmienioną rozdzielczością (z 1600x1200 na 1280x1024), którą potem ciężko przywrócić do poprzedniego stanu.
Udaje mi się to zrobić dopiero po zmniejszeniu odświeżania z 80Hz na 70 lub 75.
Czemu tak się dzieje? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 18
|
[sieć bezprzewodowa] problem z podłączeniem pc do internetu
|
Witam
Jako iż Htsz nakazał zrobić temat z tego co pisałem w shoutboxie zatem tak zrobiłem.
Mam taki problem.
Mam w domu w router, 2 laptopy i komputer stacjonarny, laptopy są podłączone do sieci bezprzewodowej, i nie było żadnych problemów żeby je podłączyć, natomiast stacjonarny w ogóle się połączyć z siecią nie chce. Czy wiecie jak rozwiązać taki problem? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
[Pavilion dv6000] nagrywarka -nie widzi płyty /nieprawidłowa
|
Otóż, ostatnio coś dziwnego dzieje się z moją nagrywarką, przez ostatni tydzień dużo nagrywałem płyt dvd, i wczoraj nagle przestała działać, kiedy wrzucam czystą płyte do napędu, komputer jej nie widzi, a w programie do nagrywania pojawia się komunikat że płyta jest nie prawidłowa chociaż taką samą nagrywałem 2 dni wcześniej i działała.
Prosze o jakąkolwiek pomoc.
Nie wiem co należy podać, żeby ułatwić rozwiązanie problemu
ale powiem, że ta nagrywarka to jest typowa do laptopa firmy Lightscribe a laptop jest firmy HP i model Pavilion dv6000. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
[Gadu-Gadu] gg800 przysłał dziwną wiadomość
|
Jakiś czas temu dostałem monit o próbie kontaktu ze mną z numeru 800, ale do czasu kiedy ktoś nie wpisze hasła to ja nie widzę treści tych wiadomości. Pytałem o ten numer na blipie, ale nikt mi odpowiedzi nie udzielił. W internecie tez nie ma o tym za wiele a jedyną informacją jaką znalazłem było wtedy info o tym, że to komunikat z zachętą do aktualizacji programu - bo podobno starsze wersje Gadu nie obsługują numerów powyżej 17mln.
Wczoraj na blipie napisała do mnie pewna osoba z pytaniem o ten numer (zapewne poprzez Google trafił, bo teraz po wpisaniu gg 800 pojawia się moje blipniecie ). On również dostał taką wiadomość i wysłał mi jej treść:
Cytat (800)
Użytkownik [tutaj_nr_gg_wiekszy_niz_17mln] próbował się z Tobą skontaktować. Niestety używasz starej wersji Komunikatora, która nie obsługuje numerów GG większych niż 17 milionów. Zaktualizuj swój Komunikator i rozmawiaj swobodnie: http://komunikator.gadu-gadu.pl
Tym razem znalazłem coś więcej. Na forum help.gadu-gadu oraz stronie gg8-plus użytkownicy informują, że stare wersje komunikatora, czyli te poniżej wersji 7.7 nie przewidywały numerów powyżej 17 milionów. Dokładniej chodzi o numery powyżej 16 777 216.
Jeżeli w treści wiadomości widzimy numer, który próbował się z nami skontaktować to jedynym wyjściem jest napisanie do osoby z tego numeru i zapytanie o co chodziło, ponieważ Gadu-Gadu nie przechowuje niedostarczonych wiadomości a jedynie wysyła informację o tym, że nie doszły.
Z jednej strony możliwe było, ze twórcy nie przewidzieli tak dużej puli numerów, ale z drugiej strony to umożliwia obecnie promocję nowego komunikatora, przepełnionego reklamami bo jak wspomniałem bot nie wysyła treści wiadomości a tylko informację o niej, więc jeżeli mamy znajomych z numerami powyżej 17mln to zmuszeni jesteśmy zainstalować nowego klienta GG (lub ewentualnie nowszą wersję innego programu, który daje radę z nowymi numerami).
Co myślicie na ten temat? spotkaliście się z tym? dostaliście taką wiadomość? macie znajomych z takimi wysokimi numerami?
Moja znajoma ostatnio poinformowała mnie o nowym numerze będącym w puli 20mln i niestety nie mogę się z nią obecnie kontaktować, bo wiadomości rzeczywiście do niej nie dochodzą (używam starej wersji komunikatora) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 15
|
program do czyszczenia systemu z pozostałości po photoshopie
|
Potrzebny mi jest program do czyszczenia systemu z pozostałości po adobe, bo chcę pozbyć się pozostałości po photoshopie. Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć ten program? Proszę nie pisać mi adresu do googli bo tam już szukałam |
Ostatni post
|
gadzety do kompa
|
posiadacie cos ciekawego czym mozna urozmaicic zwyklego kompa by wygladal jedyny w swoim rodzaju ?? przyciagal lub odstraszal
np. cos takiego ...
 |
Ostatni post
|
Dell Inspiron Zino HD
|
Zainteresował mnie artykuł w Newsweeku - a on odsyłał na stronę internetową - klik klik.
Co o nim myślicie? |
Ostatni post
|
[pomoc] Windows - Blue Screen 0x000000F4
|
Od prawie trzech miesięcy mój komputer zachowuje się dość dziwnie i nie wiem czym to jest spowodowane. Wiesza się podczas normalnego użytkowania np. podczas przeglądania stron internetowych czy słuchania muzyki. Po chwili takiego stanu umiera i wyświetla mi Blue screen.
Znalazłem coś na ten temat i muszę to dokładnie przestudiować, ale chciałem się zapytać, co wy zrobilibyście z takim problemem?
Komputer jest w miarę nowy. Pod koniec sierpnia minie mu rok. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
[IE, Windows] Ekran z wyborem przegladarek
|
W lipcu dodałem temat dotyczący wycofywania wsparcia dla IE6 przez duże strony internetowe (typu youtube). Obecnie za sprawą decyzji Komisji Europejskiej osoby korzystające z systemu Windows z ustawionym Internet Explorer jako domyślnym dostaną monit z informacją o mozliwości wyboru jednej z pięciu przeglądarek internetowych - Internet Explorer 8, Firefox, Google Chrome, Opera oraz Safari.
ekran wygląda tak http://www.browserchoice.eu/
Sprawa zaczęła się od Opery, która zaskarżyła Microsoft o działania monopolistyczne poprzez wiązanie swojego systemu tylko ze swoim produktem - przeglądarką internetową. W grudniu zeszłego roku znaleziono rozwiązanie i w marcu zostaje ono wprowadzone w życie.
Było o co walczyć bo komisja szacuje, że ten monit wyświetli się na około 100mln komputerów.
źródło: http://di.com.pl/news/305...ernatyw_IE.html
jak wam się podoba taki pomysł, rozwiązanie? myślicie, że to pomoże w odciągnięciu ludzi od IE?
Wprawdzie Internet Explorer przez ostatnie parę lat wydał już dwie kolejne wersje swojego programu jednak nadal pozostawia on wiele do życzenia a w ten sposób może świadomość osób i wiedza o alternatywnych i bezpiecznych rozwiązaniach poszerzy się |
Ostatni post
|
[komputer] Dziwactwa
|
Czy zdarzają Wam się jakieś, że wasze komputery wariują? Mi ostatnio często. Oto, co mi pokazał mój komputer przy nieudanym starcie systemu:
Co wy na to? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
Program do animacji GIFów
|
Parę lat temu przygotowałem prosty poradnik pokazujący jak zanimować obrazki w formacie GIF w programie Unfreez. Program ten niestety nie optymalizuje grafiki i potrzebuję czegoś innego, lepszego i z większą ilością opcji.
Program ma animować przygotowane obrazki (fajnie jakbym mógł wczytać także warstwy np z Photoshopa). Potrzebuje przygotować ruchomy banner a chciałbym uniknąć formatu flash.
Co polecacie w tej kwestii? pamiętam taki program "jasc animation shop" i nie wiem czy instalować triala czy może znacie coś w pełnej wersji? |
Ostatni post
|
[Photoshop] aktualizacje programu
|
Czy ktos sie orientuje jak jest z aktualizacjami do Photoshopa po zakupie licencji? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
Photoshop - License Agreement i nic dalej się nie wyświetla
|
Ponad miesiąc temu ściągnęłam PS CS4, nie chciało mi się wpisywać seriala, więc działał mi przez 30 dni. Potem przezwyciężyłam lenistwo, wpisałam pięknie dobry serial, którego photoshop potwierdził, a następnie wyskoczył mi komunikat:
Tam pisze click accept to continue to klikam ale tam nic potem nie ma, komletnie nic. Nie mogę sobie otworzyć ani jednego zdjęcia, bo zawsze wyświetla mi się ten komunikat a potem nic. Dodam, że to już trwa od 3 dni.
Bardzo proszę o pomoc. |
Ostatni post
|
[Flash] eksport plików do filmu
|
Witajcie. A więc zrobiłem sobie intro we flashu. I teraz chciałbym je wstawić na początku filmu który robie w Windows movie maker, jednak movie maker nie importuje plików .fla. macie jakieś pomysły ? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
Firefox 3,6 wydany !
|
Cytat Fundacja Mozilla podjęła decyzję o opublikowaniu finalnej wersji Firefoksa 3.6. Wydanie jest obecnie rozsyłane do serwerów na całym świecie. Aktualizacja będzie możliwa w ciągu kilku godzin.
Krótki okres, jaki upłynął między udostępnieniem edycji 3.6 RC2 a wersji ostatecznej każe przypuszczać, że Mozilla nie wprowadzała już żadnych nowych zmian. Oficjalnej informacji o premierze na stronie Fundacji jeszcze nie ma. Wczoraj jednak podano, że finalny Firefox 3.6 pojawi się rankiem czasu pacyficznego (popołudniem w Polsce).
Angielską wersję, przechwyconą przed redaktorów serwisu Ghacks, można już teraz pobrać tu. Mozilla przygotowała klip wideo prezentujący możliwości aplikacji:
Nowego Firefoksa całkowicie zintegrowano ze skórkami Personas. Dzięki temu zmiana wyglądu będzie przebiegać mniej więcej tak, jak w Chrome – bez ponownego uruchamiania. W wersję 3.6 wbudowano również moduł ostrzegający przez zdezaktualizowanymi wtyczkami w rodzaju Adobe Flasha.
Mozilla zwraca uwagę na to, że nowy “ognisty lis” jest szybszy. Javascriptowy test SunSpider przechodzi w 995 milisekund. Wersja 3.5 potrzebowała tymczasem 1 188 milisekund. Warto jednak pamiętać o tym, że w porównaniu do konkurencji ten nowy wynik też nie jest rewelacyjny  .
źródło: Ghacks
A co wy o tym myślicie ? skórki i te inne bzdety chyba sa mało potrzebne. Nie potrafie się przyzwyczaić i co raz częściej mysle o przejściu na Opere.. Macie pare screenów z tymi themami do firefoxa. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
Przeniesienie danych z komputera na komputer
|
Jak się zdążyliście zorientować jestem ciemna w sprawach komputerowych, więc po raz kolejny proszę o pomoc
Zaczęło się od tego, że na starym komputerze mam masę anime, które chciałam przegrać na płytki, żeby zwolnić miejsce na dysku. Okazało się, że - i nie wiem, czy to wina słabego kompa, czy tylko nagrywarki - ale płyta CD nagrywa się przez 1h, a DVD... 3h (pomijamy fakt, że po 2,5h komputer mi się wiesza z zegarkiem w ręku i można sobie wyobrazić, ile straciłam płyt i nerwów). Więc muszę znaleźć inny sposób.
(w razie pytań - używam Ashampoo 8 )
Utworzenie sieci domowej też chyba nie wchodzi w rachubę, bo staruszek nie posiada karty sieciowej i wątpię, żeby to się zmieniło (nie chcę, żeby kompletnie mu odbiło, żeby wybuchł mi w twarz, czy inna chol***).
Jest chyba jeszcze patent z kablem jakimś, ale tego też sobie nie wyobrażam - ta szybkość przesyłaniaaa, już się tego boję.
Najmądrzejszym, wg. mnie, rozwiązaniem byłoby kupienie karciochy pamięciochy (oczywiście nie 1GB, nawet nie 4 ) i bawienie się z tym.
Ale nie wiem, po raz kolejny liczę na Waszą pomoc i wyrozumiałość |
Ostatni post
|
Brak miejsca na dysku choć nie ma na nim aż tyle ?
|
Na dysku C gdzie mam windowsa i inne programy typu codeki java itp, wyskakuje mi że jest cały pełny. Gdy sprawdzam ile mają te wszystkie foldery co sa na nim to mają one tylko 6,31 GB podczas gdy pisze mi że na dysku jest 8,78 GB zajęte i jest cały pełny.
Skąd to sie bierze mimo ze nie ma na nim tyle? Co mam z tym zrobić? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 19
|
[Pomoc] Wybór laptopa do około 5000 pln
|
Nie mam konkretnych wymagań, bo ani się na tym nie znam, ani nie będę udawać, że jest inaczej ; )
Jedynym moim problemem jest to, że jeśli miałabym się zdecydować na zakup, to na taki, który nie "zestarzeje" się zbyt szybko, żebym za rok nie powiedziała, że laptop jest za stary, za wolny, za głośny i chcę nowy ; )
Cena: do 5000zł.
Wygląd zewnętrzny to rzecz gustu, więc to zostawmy w spokoju.
Proooszę ładnie o pomoc
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2016-08-02, 23:24 ]
Zaglądasz do tego tematu w 2016 roku lub później?
sprawdź aktualne oferty laptopów DELL i noteboków Toshiba. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 30
|
[GG10] Gadu-Gadu 10
|
Gadu Gadu rusza z beta testami nowej wersji swojego komunikatora. W chwili obecnej można wysłać swoje zgłoszenie a ekipa wybierze beta testerów, którzy jako pierwsi beda mogli pooglądać nowy program a także przetestować jego opcje.
http://www.gg2010.pl/
Zrzut ekranu, który wisi po prawej stronie przypomina mi nieco Skype - a wam? Jak podoba się wam pomysł na nową wersję programu? jak podobają wam się nowe opcje (przynajmniej te, które można rozpoznać na obrazku)?
Firma wymienia serwery, zaprzestanie wygaszania numerów - będą wieczne, chyba, że złamiemy regulamin a teraz pracuje nad nowym komunikatorem - chyba wersja obecnie wydawana nie przypadła ludziom do gustu. Może popracują nad tym, aby program był lżejszy i wydajniejszy?
Jeżeli używacie blipa to możecie śledzić informacje o projekcie na http://gadugadu10.blip.pl/
dodatkowe info:
http://di.com.pl/news/291..._Gadu-Gadu.html
http://di.com.pl/news/289...da_wieczne.html |
Ostatni post
Odpowiedzi: 27
|
Ubuntu a Windows Xp
|
Nigdy w sumie nie miałem żadnego systemu operacyjnego poza windowsem xp HE i PRO
i w sumie zastanawiam się, czy taki ubuntu jest trudniejszy w obsłudze od Xp?
czy jakoś specjalnie trzeba szukać innych sterowników do wszystkiego ( pod ubuntu)?
Może ktoś by całą te sytuacje mi naświetlił ;> ? |
Ostatni post
|
Legalne oprogramowanie
|
Słuchajcie, czy spotkaliscie sie z tym ze ktos nagle o Was do domu wpada i sprawdza to czy macie legalny soft.... no wlasnie , takie rzeczy maja teraz miejsce w Rzeszowie. |
Ostatni post
|
[Dev C++] "if" kalkulator
|
Potrzebuje pomocy odnośnie wykonania instrukcji warunkowej "if" z kalkulatorem z funkcjami dodawania, odejmowania, mnozenia i dzielenia.
Zrobiłam coś takiego, ale nie działa mi dobrze:
Kod #include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;
double liczba1, liczba2, wynik;
int dzialanie;
int main()
{
cout << "KALKULATOR" << endl;
cout << " " << endl;
cout << "1. Dodawanie" << endl;
cout << "2. Odejmowanie" << endl;