Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
Forum Internet i Komputery »
Gry
|
American Truck Simulator
|
Czy ktoś w to grał? Bawiłem się ETS 2. Recenzjom nie ufam więc może ktoś z was powie mi czy warto kupować? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
Diablo III
|
Jestem ciekaw waszych opini na temat Diablo 3 ... Co o tym sadzicie, jakie sa wasze opinie?
Dla mnie fabula jest podobnie wciagajaca jak w DII ... no i grafika jest cyrkowa |
Ostatni post
Odpowiedzi: 18
|
Co sądzicie o Skyrim online ?
|
Jak w temacie. Osobiście głowię się nad zakupem i szukam rad |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
Icy Tower
|
Kto gra? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 41
|
Visual Novel
|
Czy ktokolwiek tutaj siedzi w temacie Visual Novelek?
Jeśli nie, to po krótce opiszę o co w tym chodzi.
Wikipedia podpowie nam to:
Powieść wizualna (ang. visual novel) - gra komputerowa, będąca rodzajem fikcji interaktywnej, charakteryzująca się multimedialnym przedstawieniem najczęściej obszernej, nieliniowej fabuły z pierwszoosobową narracją wraz ze statyczną grafiką w stylu anime lub żywymi obrazami, podkładem muzycznym i niekiedy głosowym.
W japońskiej terminologii rozróżnia się gry powieściowe, które składają się przede wszystkim z narracji i mają niewiele elementów interaktywnych (NVL) oraz gry przygodowe, które mogą zawierać bardziej urozmaiconą rozgrywkę (ADV). To rozróżnienie zatarło się jednak poza Japonią, gdzie zarówno gry NVL, jak i ADV powszechnie nazywane są powieściami wizualnymi.
Gry te popularne są szczególnie w Japonii, gdzie stanowiły blisko 70% gier komputerowych wydawanych w 2006 roku.
Powieści wizualne rzadko tworzone są na konsole gier wideo, choć popularniejsze gry są czasem na nie portowane. Bardziej znane powieści wizualne są też często adaptowane do powieści ilustrowanych, mang czy anime.
Zaś moja wersja wygląda tak:
Jak widać, jest to typowa japońszczyzna. Po części gra, po części książka z ilustracjami. W jakiej tematyce są te powieści? Horror, obyczaj, komedia, erotyk - przeogromna różnorodność. Zaczyna się od tego, że jako gracz, wcielamy się w głównego bohatera danej historii. Wydarzenia poznajemy z perspektywy bohatera, czytamy zarówno jego słowa jak i myśli. Rozmawiamy z ludźmi, szwędamy się tu i tam.
Idziemy więc sobie drogą, którą fabuła nas prowadzi, do czasu, aż pojawi się możliwość wyboru odpowiedzi. Na przykład ktoś spyta nas czy chcemy pójść z nim na kawę czy nie. Od tego co wybierzemy zależeć będą dalsze losy naszej postaci. Niekiedy w "nagrodę" dostajemy jakiś ładniejszy obrazek. I tak dalej, i tak dalej...
Standardowo Visual Novel zawiera kilka różnych zakończeń historii, zarówno dobrych jak i złych, więc odkrycie wszystkich zajmuje trochę czasu. Całkowite przejście najbardziej znanych tytułów może zająć nawet 30 (właściwie to nawet ponad 50) godzin. Ale spokojnie, są też i krótsze, dwugodzinne tytuły.
Co w tym takiego fajnego? Historie. Przede wszystkim historie. Gry, które opierają się na literkach oraz obrazkach muszą oferować wciągające, dobrze napisane historie, żeby w ogóle kogokolwiek zainteresować. Nie będzie tajemnicą, że wśród visual novels oraz pochodnych jest wiele najlepszych fabuł gier wideo.
Przede wszystkim jednak, visual novels dotykają problemów rzadko poruszanych w innych gatunkach grach wideo - miłości, śmierci, choroby, problemów życia codziennego, rozterek moralnych, randkowania (ciężko nazwać to "problemem", choć dla niektórych na pewno za łatwe to nie jest). Oczywiście nie są to same smęty, o nie, wszystkie zależy od tytułu który wybierzemy.
Podsumowując?
Visual novels to "tylko" książeczki z obrazkami i wyborami. Ale to bardzo interesujące gry, pokazujące jak niewielkim nakładem środków robić fantastyczne historie, lub wciągające tasiemce. Osobiście mogę polecić te gry każdemu, kto czuje się na siłach by przeczytać całą książkę w języku angielskim i osobom spragnionym dobrych historii.
No więc? Czy zainteresowałam chociaż jedną osobę? W razie czego z chęcią polecę kilka tytułów w zależności od zainteresowań ;3 |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
sudoku i obrazki logiczne
|
bardzo dobry sposób na długie podróże komunikacją miejską lub pociągami. Czy Wy tez lubicie te łamigłówki logiczne? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 13
|
Stare gry
|
Czy jest tu ktoś, komu tak jak mi, kręci się łezka w oku na wspomnienie Amigi albo Commodore?:rozpacz: Jakie był Wasze ulubione gry?
Co to były za czasy...
Specjalnie zrobiłam przegląd kultowych gier, miałam ich całą specjalną kasetkę.
Lotus to jedna z pierwszych, które przychodzą mi do głowy. A jak ciężko było przejść etap deszczu
A Północ&Południe? I Indianin, który nie wiadomo kiedy wyruszy puszczać dymy za skały?
Były też Lemingi, Cannon Fodder, tak jakby "strzelanka". Bardzo lubiani przeze mnie i brata Settlersi, ileż godzin można było nad nimi spędzić...
Nie muszę chyba przypominać takiej gry, jak dyna blaster! I granie na kilku Jak się jakąś czachę nie co trzeba zjadło i...
Zapomniałabym o desert strike
Niestety, wielu nie pamiętam, były też niesamowite igrzyska zimowe, gdzie się rywalizowało.
Eh, jak dobrze wrócić do czasów dzieciństwa
|
Ostatni post
Odpowiedzi: 55
|
Najdziwniejsze gry w jakie graliście?
|
Zetknęliście się kiedykolwiek z grami, które w jakiś sposób były... dziwne, nietypowe, poryte i zupełnie odstające od innych podobnych (zarówno pozytywnie, jak i negatywnie)? Piszę sobie takie zestawienie na bloga i próbuję odświeżyć pamięć.
Na obecną chwilę moim faworytem jest QWOP (symulacja biegacza-łajzy ), nieco dalej plasuje się Sanitarium (przygodówka osadzona w szpitalu psychiatrycznym), a z nieco nowszych pozycji - Saint's Row: The Third (podobne nieco do GTA, ale poziom absurdu posunięty znacznie dalej).
Jaka była najdziwniejsza gra, w jaką zagraliście i dlaczego akurat ta? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 23
|
Dying light
|
Mieliście już okazję zagrać w Dying Light ?
Obecnie jest szaleństwo na Zombie a ta gra zaskoczyła mnie pozytywnie. Myślałam, że zwiastuny pokazują najciekawsze momenty w taki sposób aby zaciekawić a tu szok bo gra się okazała naprawdę bardzo dobra.
Jednak nie miałam okazji zagrać w co-op ? ktoś miał ? czy nie miesza się postęp fabuły single jeśli zagra się co-op ?
Jak oceniacie grę. Jesteście również zaskoczeni na plus ? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
[Gra PC] Nowe Sim City 5
|
Już jest nowe Sim City i jest świetne! Choć problemy z serwerami dały trochę popalić:/ teraz jest już całkiem nieźle, choć zauważyłam w grze kilka niedociągnięć. Ktoś gra?:) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 11
|
Szachy
|
Ktoś tu gra w szachy? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
[Gry] Z dawnych automatów?
|
Np 1942... wiecie może gdzie mozna znaleźć taki gry? |
Ostatni post
|
[facebook] Ulubione gry
|
Facebook skupia niektórych swoich użytkowników z powodu gier, dzięki którym możemy rywalizować między naszymi znajomymi.
Jakie są wasze ulubione gry i dlaczego? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 21
|
PSP - opinie, wrażenia, porady?
|
Tak się śmiesznie składa, że mam na bezterminowym wypożyczeniu PSP (model 3004 o ile się nie mylę) i poważnie myślę o jego odkupieniu od dotychczasowego właściciela. Na razie jestem na etapie grania i uczenia się jej obsługi. To jest mój pierwszy kontakt z tą konsolą i nie wiem o niej praktycznie nic, więc będę wdzięczny za Wasze przemyślenia z kontaktu z tym maleństwem.
Macie, używacie, lubicie? Dlaczego (nie)?
W co gracie i skąd ściągacie/kupujecie gry?
Używacie jej do czegoś innego poza graniem?
Krótko mówiąc - warto? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
Blogowi konsolowcy łączmy się!
|
Cześć wam! Znajdzie się tutaj może ktoś kto grywa w miarę regularnie na playstation 3? Jeżeli tak to podawać nicki na PSN to zagramy może sobie razem
Mojego nicku nie trudno się domyślić |
Ostatni post
Odpowiedzi: 11
|
[gra online] The Settlers Online
|
The Settlers Online - przeglądarkowa wersja znanej średniowiecznej strategii, w której rozbudowujemy się od małej osady z kilkoma domkami na krzyż aż do ogromnego kwitnącego imperium. Na drodze stoją nam obozy wroga - z czasem coraz mocniejsze - oraz rosnące zapotrzebowanie na coraz bardziej zaawansowane surowce i produkty: złoto, różne rodzaje drewna, tytan, papier, itd. itp. Każdy z surowców można wyprodukować samemu, a można go też odkupić od innych graczy.
Gra jest dostępna w kilku wersjach językowych:
link do polskiej wersji
link do wersji angielskiej
Niektóre zadania w grze oraz misje w późniejszych etapach warto (a nawet trzeba) wykonywać ze znajomymi - po to, by łączyć siły w walce z wrogimi obozami czy wymieniać zasoby.
Grywacie w TSO?
Jeśli tak, to wrzućcie tutaj swoje loginy z gry i info o wersji językowej, to się pododajemy do znajomych. Mnie można znaleźć na wersji anglojęzycznej pod nickiem lukaszwoo - trochę leveli już nabiłem i mogę w miarę możliwości wspomóc surowcami, gdyby ktoś potrzebował. |
Ostatni post
|
[ GTA ] Grand Theft Auto
|
bardzo lubilem grać w tą gre, jeszcze na jej początkach kiedy to widziało sie wszystko z góry, już wtedy miała w sobie klimat, którego nie gubiła raczej w żadnej części a od czasu kiedy weszło 3D to już była masakra.
Wprawdzie jest tam wiele przemocy to jakoś nigdy nie korciło mnie aby potem ćwiczyć to na kims na środku ulicy. Wystarczało mi to co działo się podczas grania, a spędząłem przy tym mase godzin, bawiąc się w przestępce heh.
Ostatnio grywam w część San Andreas ,a le powoli staje się to monotonne. Cieszy mnie jednak, że próbują to zmienić dodając nowe możliwości, wiem,, że wyszła teraz nowsza wersja tej gry, ciekawi mnie czy będą kolejne, dobrze się to sprzedaje, ale trzeba teraz będzie wymyśleć coś co przyciągnie uwagę na nowo i zmieni oblicze gry.
jest coś co byście chcieli nowego w tej grze ? jakie są wogóle wasze opinie na jej temat ? która część była dla was najlepsza ?
jak dla mnie to san andreas, wiadomo, z uwagi na możliwość poruszania się choćby na rowerku.
nowości ciężko mi sobie wyobrazić, może więcej opcji wcodzenia do pomieszczeń, tylko wtedy gra będzie zajmować z 10GB hehe |
Ostatni post
Odpowiedzi: 34
|
World of Warplanes - Gra ktoś?
|
Czy jest ktoś na forum taki, kto gra w World of Warplanes? Może mam ktoś ochotę pochwalić się swoją klasą
Pozdrawiam |
Odpowiedzi: 0
|
[Gra] The Silent Age
|
Rewelacyjna gra, przygodówka, ale bardzo krótka. Powód? Projekt jest rozwojowy.
Można ściągnąć ją za darmo ze sklepu Play Google. Naprawdę warta polecenia!!!
https://play.google.com/s...silentage&hl=pl |
Ostatni post
|
[Gry] Najlepszy symulator jazdy samochodem?
|
W tej chwili po namowach wielu osób kupiłem Euro Truck Symulator 2, i nie jestem tej gry wcale zadowolony.
Gry z tak dużą błędów nie powinno się wcale sprzedawać lub ewentualnie rozdawać za darmo. \
Do rzeczy:
Chciałbym zagrać w jakiś fajny , rozbudowany, nowoczesny symulator jazdy samochodem (najlepiej osobowym) , który byłby utrzymany w takim stylu
Kod http://gryonline-pl.pl/game/5260/Najlepszy_Symulator_jazdy_samochodem.html
Jak widać chodzi mi o jazde samochodem zgodnie z przepisami ruchu drogowego, a za łamanie zasad jest np. koniec gry ,w mieście i na trasach,są fotoradary, gdy robi się wypadek to też jest koniec gry .
Chodzi mi o dokładne odwzorowanie jazdy samochodem, bez żadnych udziwnień jak to mam iejsce w grze Euro Truck symulator . Może ktoś z was zna coś takiego ? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 9
|
Humble Indie Bundle
|
Witam
Chciałbym Wam przedstawić pewną ciekawą inicjatywę, która wraz z każdą kolejną edycją zyskuje coraz większą popularność. Przedstawiam Wam Humble Indie Bundle, paczkę gier niezależnych do kupienia za dowolną sumę. Chcesz zapłacić 5 centów? Żaden problem. Chcesz dać 5 tysięcy dolarów? Proszę bardzo. Ej, czemu miałbym chcieć płacić 5 tysięcy dolarów za jakieś gry? spytacie. Otóż ta wspaniała inicjatywa nie została stworzona tylko ku uciesze graczy. Część zapłaty za każdy zakup jest przekazywany na organizacje charytatywne.
Dobra, dość patosu, czas na konkrety. O co właściwie w tym chodzi? Ano co jakiś czas, średnio raz na miesiąc, pojawia się zbiór kilku gier niezależnych, które można kupić za dowolną, ustaloną przez siebie cenę, od jednego centa zaczynając. Osobiście nie wierzę, by ktoś tyle kiedykolwiek zapłacił, tym bardziej, że zapłacenie jednego dolara umożliwia przypisanie gier do konta Steam i umożliwia pobranie soundtracków wszystkich gier. Poza tym jak już wcześniej wspomniałem pieniądze można przeznaczyć na cele charytatywne (sami ustalamy, jaka część trafia do dzieciaków, jaka do twórców i ile dostają inicjatorzy tego całego zamieszania), co zmusza nasze sumienie do przeznaczenia choć pięciu złotych. Jednakże, jeżeli zapłacimy powyżej średniej, aktualnie około 6.7 dolara, dostajemy dodatkową, także niezależną grę, a zwykle po tygodniu od rozpoczęcia "promocji" dodawane jest kolejne pięć gier. Tak więc płacąc, w przeliczeniu na złotówki, dajmy na to nawet 25zł, dostajemy lekko licząc 10 gier, które kupowane oddzielnie osiągnęłyby kosmiczny dla większości pułap 150$. A przy okazji spełniamy dobry uczynek. Jak miło.
Ja sam kupiłem już chyba siedem takich paczek. W tym momencie trwa siódma edycja przeznaczona na komputery stacjonarne, w przeszłości oprócz sześciu poprzednich miejsce miało kilka edycji dla Androida oraz THQ Bundle zawierające wiele tytułów pudełkowych, które kosztują na codzień po kilkadziesiąt złotych każdy.
Nawet jeżeli zainteresuje Was tylko jeden tytuł z paczki, moim zdaniem warto wydać te dwie dychy, chociażby dla dzieciaków. Być może z czasem sięgniecie po resztę zakupionych tytułów i pozytywnie się zaskoczycie. Gry niezależne to jedna z najpiękniejszych rzeczy, jakie przytrafiły się ludzkości od czasów wynalezienia konserw. Ale to już temat na zupełnie inną dyskusję. |
Ostatni post
|
[Gra] Gra "Go" - inne nazwy "Baduk" i &a
|
Jako miłośnik Go czuję się zobowiązany do napisania o tej świetnej grze. Jest to właściwie planszówka, ale w internecie jest niezliczona liczba klientów do gry online, serwerów czy aplikacji do grania z komputerem.
Dla mnie jest to matka gier strategicznych, RTSów. Jest to jedna z najprostszych i zarazem najtrudniejszych gier jakie znam.
Zasady w skrócie:
- plansza ma 9x9, 13x13 albo 19x19 pól (początkującym poleca się mniejsze)
- co jedną turę kładziemy 1 kamień (białe i czarne)
- chodzi o to, żeby kamieniami przejąć jak największą cześć planszy
- kamyki mogą łączyć się w grupy
- jeśli kamień zostanie otoczony ze wszystkich stron przez kamienie przeciwnika umiera (nie ma tzw oddechu)
- można tworzyć duże grupy kamieni służących jako bazy, którymi da się atakować (główne skojarzenie z RTSami)
Tu są zasady dokładniej przedstawione: http://gobase.org/studying/rules/?id=11&ln=pl
Fakty:
- potwierdzone historycznie doniesienia wskazują, że Go powstało kilkaset lat p.n.e. (legendy głoszą, że go jest starsze, ale to legendy) Dla porównania pierwsze doniesienie o szachach są z VI wieku naszej ery.
- Go łączy w sobie humanizm i logike
- najsilniejszy grasz w Go posiada 10 Dan, najlepszy program komputerowy na świecie jest w stanie przy obecnym stanie technologicznym osiągnąć 5-6 Dan
- na świecie jest około 40 milionów graczy, głównie z Azji
- Yasunari Kawabata dostał nagrodę Nobla za napisanie książki opisującej jedną rozgrywkę Go
- jest mało prawdopodobne, żeby rozegrały się kiedyś dwie takie same rozgrywki
Gdzie zagrać?
Na kurnik.pl jest pokój z Go. Zwykle jest tam około 100 osób, ale dość mało Polaków. To dobre tak na start. Na później polecam gokgs.com Są tam dziesiątki tysięcy graczy. Jest polski pokój, gdzie znajdziemy zwykle kilkadziesiąt osób.
Edward Lasker jest autorem popularnego i często cytowanego powiedzenia, że "jeśli szachy są królem gier, to go jest ich cesarzem"
Jakby ktoś chciał ze mną zagrać, może się czegoś nauczyć to zapraszam. |
Odpowiedzi: 0
|
Puzzle Quest
|
Jakiś czas temu mój chłopak pokazał mi świetną gierkę, która jest dostępna zarówno na pecete jak i na PSP (grałam na jednym i drugim w to ).
Mowa tu o gierce Puzzle Quest. Jak dzisiaj w domu zaczęłam w to grać to tak ślęczałam nad tym kilka godzin i coraz badziej mnie to wciągało. Jak nie lubię gierek o takiej tematyce tak ta jest po prostu bombowa.
A oto krótki opis pochodzący z tej strony:
Cytat Wkrocz do świata Etherii dzięki grze Puzzle Quest: Challenge of the Warlords. Stwórz swoje alter ego, wybierz profesję i poznaj przygodę jakiej nigdy nie dane było Ci przeżyć. Poznaj rewolucyjną mieszankę cRPG i gry logicznej. Doskonałe połączenie tych gatunków daje wiele godzin fantastycznej zabawy i wciągającej fabuły. Etheria czeka na Ciebie wraz ze swymi tajemnicami... Odkryj je!
* Niekonwencjonalne i doskonałe połączenie cRPG z grą logiczną.
* Pełna kontrola nad ścieżką rozwoju swojego alter ego.
* Możliwość decydowania o losach Etherii poprzez możliwość stanięcia na czele własnego Imperium, zdobywanie zamków i podbijaniu ziem.
* System walki został przedstawiony w postaci gry logicznej - również z wykorzystaniem magii i specjalnych zdolności bohatera.
* Możliwość rozbudowy miast i wznoszenia specjalnych budowli dających dodatkowe bonusy bohaterowi.
* Wciągająca i wielowątkowa fabuła.
* Możliwość tworzenia drużyn.
* Możliwość składania potężniejszych artefaktów dzięki połączeniu ich z runami.
* Możliwość łapania i oswajania bestii oraz pozyskiwania od nich czarów czy zdolności.
* Świat Etherii w którym rozgrywa się fabuła.
* 50 rodzajów przeciwników.
* 150 różnorodnych questów do wykonania.
* Możliwość gry po Wi-Fi dla dwóch graczy (przeciwko sobie).
Gra lub grał w to ktoś kiedyś? Co sądzicie o tej gierce? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
[Gra] Gloria Victis
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Natrafiłem na dział gry więc chciałbym przedstawić pewien tytuł obecnie w fazie pre-alpha, mianowicie "Gloria Victis" twórców polskiego studia "Black Eye". Gra ma być świetnym MMO ze światem wzorowanym na średniowiecznej europie i bliskim wschodzie- bardzo klimatycznie, bardzo Słowiańsko!
Jeśli was to interesuje zapraszam na Gloria Victis nowy, mocny polski tytuł rośnie w siłę! by dowiedzieć się więcej oraz na oficjalną stronkę gry Gloria Victis
Twórcom potrzebna jest wasza pomoc by gra mogła ruszyć!
Jeśli macie jakieś pytania związane z tą grą nie krępujcie się |
Ostatni post
|
Call of duty
|
Witam,
gra ktoś z tu obecnych w jakieś Call of Duty w multiplayer? Ja często gram w MW3 ale czasem wracam do Cod'a 4:)
Jeśli ktoś jest chętny do gry czekam na zapro na steam: qben11 |
Ostatni post
|
[CS] Counter Strike
|
Gry chyba przedstawiać nie trzeba.
w Counter Strike'a grają nawet 8 latki ^^
ja wprawdzie obecnie w nią nie gram, ale kiedyś grywałem dość często. Próbowałem swoich sił na modemie 56K i o dziwo udawało mi się zdobywać fragi
chetnie powróciłbym do grania w to, teraz mam dość szybkie łącze
a jakie są wasze doświadczenia z tą grą?
może ktoś zna dobre serwery do 'popykania' w cs'a ?
jakieś screeny z rekordami macie :> |
Ostatni post
Odpowiedzi: 25
|
Xbox 360
|
Ktoś grał na tej konsoli? Planuje jej zakup. Świetna grafika, dużo gier itp. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 13
|
Tibia zabija?!
|
Zgromadziłam dla Was trochę materiałów (m.in z google i for o tibii) o tym, iż... TIBIA MOŻE ZABIĆ każdego z nas! Może niektórzy oduczą się grania w to badziewie...
Cytat A Mój Kolega Ja padnoł na 69 lvl To poprzecinał sobie ręce >.<
Cytat a znam goscia ktory mial 50k w domku i jakies tam itemy i shakowali goscia a on sie powiesil I to wszysko przez TIBIE
Cytat Moj kolega nie zdaje juz 2 raz klasy z powodu tibi ;p gra na isarze
Cytat Dwa lata temu w Niemczech dwaj koledzy grali w Tibie. Jeden zabił drugiego w Tibii bo się pokłocili i ten zabity wkurzył się, że stracił level, skille i coś tam jeszcze i przyszedł do kumpla w odwiedziny, wziął nóż i wkuł mu go w plecy. Chłopak nie przeżył. Jeszcze później też w Niemczech w zimie pewien dzieciak rzucił śnieżka w samochód 18-letniego kierowcy, grającego w GTA. Kierowca rozjechał chłopaka i kilku jego kolegów. Gdyby GTA byłoby online to myśle, że byłoby tak samo popularne jak Tibia.
Posty skopiowane są z forum strony tibia.pl Nie gwarantuje, że każdy wtedy pisał prawdę. Ale są prawdziwe historie w których np.: syn zabił matkę, bo skasowała mu postać, bo nic się nie uczył.
Materiały wideo:
http://pl.youtube.com/watch?v=q0UP7SHRN8M
http://www.maxior.pl/?p=index&id=54735&0
Wybór pozostawiam Wam. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 71
|
World of Tank
|
Gra ktos z Was w WoT?. |
Ostatni post