pomoc Blogspot
|
Logo przylegające do góry strony...
|
Witam,
Mój problem jest nieco... Dziwaczny jakby nie było. Ale potrzeba matką wynalazku. Potrzebuję drobnej pomocy w postaci porady jak na stronie www.konwenty-poludniowe.pl (to jest blogger, ale przecież to wiecie ) przesunąć logo o te pół centymetra wyżej, tak by nie było przerwy nad nim. Rozumiecie o co mi chodzi? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
[blogger] Kolor obrazka zmienia się po wgraniu na blogspota
|
Mam taki problem. Dodaję nagłówek, którego tło jest koloru #ffffff czyli biały, po wrzuceniu go z dysku na bloga kolor automatycznie zmienia się na #fbfbfb. Jak to możliwe? Czy da się to naprawić? Nie wiem jak jak jest z wstawieniem obrazka z internetu, bo niestety ale nie działa mi ta opcja.
link do screena http://scr.hu/0chw/oeemq
link do bloga http://korsena.blogspot.com/ |
Ostatni post
Odpowiedzi: 12
|
[Szablon Manifest] Jak usunąć ramkę z obrazków i zdjęć?
|
A ja tak jak już wspominałam w pw. nie mogę poradzić sobie z cieniem z obrazków w poście, żadne kody css nie działają, już nie wiem gdzie tego szukać i gdzie w html może to być. Próbowałam zmieniać wartości border w html i padding, ale też to nic nie dawało. Proszę więc o pomoc.
Aha i wspomnę, że chodzi o to obramowanie lub też cień (obramowanie byłoby chyba grubsze) w zdjęciu kolibra. Zdjęcie jest w png
http://jestemalicja.blogspot.com/ mój blog. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
[blogspot] pasek zakładek (strony) z grafiką w tle (wstążka)
|
Witam Chciałam się spytać, jakim sposobem mogę zrobić taki pasek zakładek jak na tym blogu? : http://pannazadziorna.blogspot.com/ , końce z dwóch stron są zakończone taką jakby wstążką, tzn, pasek nie jest zwykły, prosty. Jak np. dodamy gadżet strony, to on nie jest taki jak na tym blogu powyżej, (chodzi mi o końce), nie wiem jak mam to wytłumaczyć
A jeżeli nie wiecie, to może spytam o łatwiejszy sposób, jeśli np. dodajemy gadżet strony między nagłówkiem a wpisami, to pasek stron jest na całym blogu, a ja chce, żeby był tylko na nagłówku, żeby nie wychodził poza nagłówek, chodzi mi o to, jak mam go skrócić/ściąć ;d
Dodam zdjęcie (Tam gdzie są te czerwone kreski, to chodzi mi o to, że ten pasek ma być równo na tym nagłówku, żeby nie był na całym blogu/na tym szarym tle). |
Ostatni post
|
[blogspot] Usunięcie fragmentu kodu w nowym edytorze
|
Dzień dobry! Jakiś czas temu zastosowałam na moim blogu kod uniemożliwiający stosowanie prawego przycisku myszy i tym samym kopiowanie. Teraz chciałabym usunąć ten kod. W starym edytorze szablonu po prostu usuwałam fragment kodu i wszystko było w porządku. Niestety w nowym edytorze po zaznaczeniu tego fragmentu kodu i usunięciu, a następnie zastosowaniu opcji podglądu pojawia się informacja o błędzie: Nie udało się wczytać podglądu szablonu: Błąd podczas analizowania pliku XML, wiersz 1854, kolumna 3: The element type "html" must be terminated by the matching end-tag "</html>".
Chciałabym usunąć ten kod: Kod <body expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass' oncontextmenu='return false' ondragstart='return false' onselectstart='return false'>
<b:section class='navbar' id='navbar' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
W którym dokładnie miejscu mam dopisać </html> tak żeby nie pojawiał się już żaden błąd? Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie! |
Ostatni post
|
[blogger] Data, zalinkowane, archiwum
|
Witam, to znowu ja, jak zwykle zresztą.. xd
Chciałam się dowiedzieć jak zrobić takie rzeczy, dodam zdjęcie też.
1. Jak zrobić taką datę? Serduszko i żeby było pod tytułem posta, tak jak na zdjęciu (1).
2. Jak zrobić takie zalinkowane rzeczy w pasku bocznym, jak na zdjęciu, i żeby oddzielały je małe, szare serduszka i po najeżdżeniu na jeden wybrany wyraz przekierowuje nas na stronę. (2)
3. Jak zrobić takie archiwum? (zdjęcie). Wystarczy mi tylko rok 2013 i po kolei styczeń, luty, marzec itd, jak na zdjęciu i żeby też oddzielały je takie małe serduszka, szare. (3)
+ co mogę zrobić, jeśli dodaje jakiś tekst do kolumny bocznej, np. informacje o mnie, a wcześniej zastosowałam kod na wyśrodkowanie treści gadżetów w prawej kolumnie, a chce żeby tekst nie był wyśrodkowany, tylko normalny. Jak tutaj: http://pannazadziorna.blogspot.com/ |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
Jak rozciągnąć prawą kolumne boczną do dołu?
|
Nie mam pojęcia jak mam to opisać.. więc tak, chce żeby kolumna boczna była dłuższa, tak jak w szablonie prostym, że tworzy to cały jeden blog. W szablonie czarnym rewelacja kolumna boczna kończy się na ostatnim dodanym gadżecie, a chce żeby cały czas szła do dołu. O tak >> http://pannazadziorna.blogspot.com/ jak cały czas będzie się jechało w dół ostatni gadżet czyli ulubione blogi, kolumna nie kończy się, tylko jedzie cały czas w dół i jest cała biała. |
Ostatni post
|
Jak podnieść do góry pager, pod komentarze i wpisy
|
Nie wiem czy w ogóle da się coś takiego zrobić, więc chodzi mi o to, czy da się jakoś przenieść/podnieść pager nowsze / starsze / posty pod komentarze? Żeby nie było odstępu między tym a postem.
Dodam zdjęcie, żeby było trochę jaśniej |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
krótki link podstrony
|
jak zmienić na ? czuję, że jest to błahostka, wcześniej mi się automatycznie tworzyły przy tworzeniu stron (wpisaniu tytułu), jednak teraz się nie zmienia |
Ostatni post
|
Jak rozciągnąć nagłówek, żeby był równy z blogiem?
|
Witam c; Mam pewien problem dotyczący z blogiem, a mianowicie chodzi mi o to, że jak dodaje nagłówek to jest on za mały, nawet jeśli go powiększę najmocniej jak się da to i tak jest tak samo. ;/
Wypiszę mój problem w punktach:
1. Mam szablon czarny Rewelacja.
2. Po wpisaniu kodu CSS na zmniejszenie odległości między prawą kolumną a postem i gadżetami duży odstęp między tą kolumną a postem zmniejsza mi się prawidłowo c;
3. Później wpisuje kolejny kod, zmniejszenie odległości między nagłówkiem a postem. Bo kiedy dodajemy nagłówek do szablonu czarny rewelacja, to jest odstęp między tym nagłówkiem a postem, a chcemy żeby był połączony. Tak wygląda ten kod: .header {height:181px; !important;}.
4. Kiedy mamy wszystko połączone, kolumnę boczną z postem i gadżetami + nasz nagłówek, który połączyliśmy za pomocą tego kodu: .header {height:181px; !important;}, nasz szablon wygląda jak szablon prosty.
5. Tylko jest problem z nagłówkiem, a mianowicie chodzi o to, że kiedy dodaje ten nagłówek to on nie jest równy razem z całym blogiem, jest za mały, z obu stron, lewej i prawej, brakuje trochę nagłówka, a chce żeby był równy, tak jak w szablonie prostym, kiedy dodamy nagłówek. Właśnie o to mi chodzi, chce żeby mój szablon wyglądał jak szablon prosty tylko, że chce szablon czarny rewelacja, bo czarny szablon rewelacja ma więcej opcji zaawansowanych niż szablon prosty. Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście xd przy tym punkcie.
6. Znalazłam też taki kod: style="width: 700px;", ale po wpisaniu go kolumna boczna rozdziela się z postami i gadżetami.. a chcę żeby wszystko było połączone tak jak tutaj: http://pannazadziorna.blogspot.com/
+Może ktoś wie jak zrobić taki pasek zakładek czarny, jak wstążka? Jak na tym blogu? http://pannazadziorna.blogspot.com/ <--- . HOME, CONTACT, ABOUT, SUGGESTIONS.
I na koniec daje Wam link do ''próbnego bloga'' jak mniej więcej wygląda ten nagłówek: http://tester-testery.blogspot.com/ Jak widzicie nagłówek trochę dziwnie wygląda jak nie jest równy, widać bardzo dobrze, że brakuje z dwóch stron trochę nagłówka. Chcę żeby był równy z całym blogiem. Z całą tą kolumną z postami do końca kolumny bocznej.
Mam nadzieję, że mi pomożecie, bo bardzo mi na tym zależy, gdyż mój blog jest zamknięty od miesiąca, albo dwóch i nawet nie napisałam żadnego postu informującego, że na razie postów nie będzie, bo robię wygląd bloga. Z góry bardzo dziękuję! Na prawdę.
Nikt nic nie wie? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
Technologia Blogger takiego samego koloru co tło bloga
|
Nie wiem jak mam to opisać, chodzi mi o to, jak jest cały blog, np. ma tło szarych desek, albo szare w białe kropeczki, to jak zrobić, żeby na samej dole technologia blogger była takiego samego koloru co tło? Bo w ustawieniach można tylko ją wziąć na inny, wybrany kolor, np. biały, czarny, różowy, różny, ale ja chce żeby było takiego samego co tło. Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście
Prosiłabym też, o pomoc w tym temacie: http://forum.blogowicz.in...t7271.htm#85491
Jeśli oczywiście wiecie, jak mi w tym pomóc. Dziękuję |
Ostatni post
|
Dodanie informacji przed "Dodaj komentarz"
|
Jak napisać coś przed "Dodaj komentarz" ?
Chodzi mi o coś takiego jak w załączniku.
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-08-03, 12:00 ]
/// skrypt, który wyświetli komunikat nad formularzem znajdziesz pod koniec pierwszej strony tego wątku oraz inną wersję na drugiej stronie /// |
Ostatni post
Odpowiedzi: 17
|
[Szablon WebDepot] ikony społecznościowe, tło bloga, kategor
|
Więc znalazłem sobie bardzo fajny odpowiadający mi szablon, ale jako że kodowanie (łagodnie mówiąc) nie jest moją mocną stroną zwracam się do Was o pomoc w jego edycji. Zatem:
- pierwszym co mi wpadło do głowy była oczywiście edycja linków do serwisów społecznościowych (Facebook, Twitter, G+ itp.). Dodam że nie testowałem jeszcze nic na blogu właściwym, póki co działam na tak zwanym "blogu testowym" więc z linkami może nie będzie tak źle jak myślę. Po prostu zależy mi aby zachować styl szablony zamiast wklejać własne gadżety. Plus jeszcze chciałbym usunąć przycisk Facebooka z prawej strony bo dwa są mi niepotrzebne.
- tło, nie mam zielonego pojęcia jak zmienić tło. Byłoby fajnie gdyby dało się zachować specyficzny filtr na nie nałożony.
- ostatnia rzecz to ogarnięcie wysuwanych kategorii na górze strony plus zmiana "Search on site" na polski odpowiednik.
To tyle, za wszelką pomoc z góry dziękuję!
EDIT: Dobra do większości spraw doszedłem sam, ale byłbym wdzięczny gdyby ktoś powiedział mi jak zmienić kolor tła postów i gadżetów plus wymiary obrazków otwierających. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 15
|
[blogspot] przecinki oraz odstępy pomiędzy etykietami
|
Wyłączony pasek nawigacyjny - czy da się przesunąć stronę wyżej, żeby tak jakby nachodziła na ten przeźroczysty (wyłączony) pasek?
Etykiety postów - czy da radę, by przecinek był przy wyrazie (ETYKIETA, ETYKIETA), a nie ETYKIETA , ETYKIETA? Jest jakaś linijka w kodzie html, którą trzeba usunąć? To samo jest z etykietami, w chmurze nie ma przecinków, a poza tym przerwy między liczbą wpisów w etykietach a nawiasem jest nieproporcjonalnie duża ( 1 ) |
Ostatni post
|
[blogspot] avatar dla anonimowych komentarzy
|
Witam. Gdzie mogę zmienić avatar dla osób anonimowo komentujących wpisy na blogu? Dałbym sobie rękę uciąć, że na początku były to jakieś obrazki domyślne, takie jak na facebooku. Jednak teraz nic nie ma... byłbym wdzięczny za pomoc
//edit
nie chciałem zakładać nowego tematu, mam szybkie pytanko powiązane z tym tematem. czy da radę zmienić kolor tła pola "przeslij komentarz"? domyslnie jest białe i nieestetycznie to wygląda na ciemnym tle |
Ostatni post
Odpowiedzi: 12
|
[Szablon Zylyz] Usunięcie miniaturki wpisu ze strony głównej
|
Zainstalowałam sobie szablon Zylyz, usunęłam te nieszczęsne czytaj dalej ale za nie mogę sobie poradzić z usunięciem miniaturki zdjęcia przy każdym wpisie...
Próbowałam zmienić wartości 'postimg' ale dawało to tyle, że obrazek przenosił się nad tytuł posta, ale nadal był. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
[Szablon Timeline] Zmiana liczby komentarzy na wyraz
|
Mam pewne pytanie. Otóż zmieniłam ostatnio szablon i teraz liczba komentarzy pojawia się z boku po lewej stronie tuż pod moim avatarem Wiem tez ze czasem osoby mają problem z przejsciem odrazu do komentarzy. Czy da się jakoś tę cyfrę zastąpic wyrazem np: KOM, aby osoby, wiedziały o co chodzi ?
Z góry dziękuję za odpowiedź |
Ostatni post
|
[blogger, ankieta] Głosowanie w poście
|
Chciałbym się dowiedzieć ,czy można w poście na bloggerze wstawić ankietę ?
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2016-04-22, 16:15 ]
przeczytaj również [blogspot] opcja głosowania na zdjęcia konkursowe |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
zmiana czcionki w szablonie/ zmiana kolejności share this
|
witam,
proszę o sprawdzenie to ta ścieżka odpowiada za zmianę czcionki w postach? html kod
Kod body{background:#F4F7FF url(http://3.bp.blogspot.com/-UWBzBK6OFvA/USU4BLejjlI/AAAAAAADlQ/0-wwh9azBR4/s000/background.jpg) center top no-repeat fixed;color:#555555;font-family: Arial, Helvetica, Sans-serif;font-size: 14px;margin:0px;padding:0px;}
a:link,a:visited{color:#547901;text-decoration:underline;outline:none;}
zmieniam 14px;margin na 16 i więcej i nic sie nie dzieje, abo zmienia się chyba "czytaj więcej"
2. jak zmienić kolejność, aby pod postem najpierw były ikony "share ttis" czyli fb itp a potem zakładka linkwithin?
Zmieniam w układzie, aby share this było wyżej niż link, ale nic to nie daje...
Pozdrawiam |
Ostatni post
|
[Blogger, Szablon] Espada, undefined zamiast daty
|
Witam!
Mam problem, mianowicie w moim szablonie przy tytule pojawił się napis UNDEFINED, jak to wygląda można zobaczyć klikając adres mojego bloga(broń Boże żadna reklama czy coś). Szukałem już wszędzie co z tym zrobić i nie mogę sobie z tym poradzić, proszę o pomoc.
Z góry dziękuję. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
[blogger] Featured Posts - jak wyśrodkować obraz
|
Problem jest taki, że niektóre grafiki na blogu są mniejsze niż okienko w Featured Posts. Bardzo mi się to nie podoba i chciałbym samą grafikę w jakiś sposób wycentrować. Czy ktoś zna sposób jak to zrobić ? |
Ostatni post
|
[blogger] edytor HTML i dodanie kodu php
|
Mam napisane w kodzie HTML, że potrzebuje pliku php. Jak to zrobić na blogspocie? |
Ostatni post
|
[Szablon Rewelacja] Przeniesienie daty nad tytuł posta
|
Mam problem z datą posta. Znajduje się ona pod jego tytułem, jednak kiedy jest on zbyt długi to dzieje się coś takiego:
Nie wygląda to ładnie, chciałabym wobec tego przenieść datę nad tytuł posta, niestety nie wiem jak to zrobić. Polecono mi skorzystać z kodu:
Kod h2.date-header {
position:relative;
top:-100px;
}
Kod ten nie zadziałał, kompletnie nic się nie zmieniło (dlatego też nie wydaje mi się, żeby to był odpowiedni kod, ale podsunęła mi go osoba, która zajmuje się tworzeniem blogspotowych szablonów), szukałam jakichś informacji tutaj na forum i wpisywałam swój problem w google, jednak nie znalazłam nic, co mogłoby mi pomóc.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Podaję link do bloga: Złodziejka Książek |
Ostatni post
|
[blogger] Galeria miniatur na podstronie bloga
|
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy można w treść podstrony wkleić taki kod z picasy, aby był na niej album zdjęć w miniaturkach- Czyli wchodzę na stronę, i wyświetlają mi się zdjęcia w np. 6 wierszach i 6 kolumnach o określonym rozmiarze. Niestety dodawanie małych zdjęć ręcznie tak aby było obok siebie w blogspocie to męczarnia...
Pozdrawiam |
Ostatni post
|
[blogger] szablon niestandardowy -nie można zmienić czcionki
|
Założyliśmy z mężem blog modowo parentingowy, ściągnęłam odpowiedni szablon z internetu (za cholerę nie mogę sobie przypomnieć nazwy szablonu) i okazało się, że jest z nim kilka problemów. Blog jest tutaj:
http://little-bigthing.blogspot.com/
Po pierwsze, w projektancie szablonu nie ma opcji zmiany czcionki tytułu posta, a ta która jest nie ma polskich znaków i paskudnie to wygląda.
Druga sprawa, to ramka popular post na górze. Zdjęcie w niej jest bardzo rozmazane, chociaż nie powiększa się wcale o dużo (zresztą, sprawdzałam ze zdjęciami w większej rozdzielczości i to samo się dzieje).
Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić |
Ostatni post
|
Optymalizacja bloga
|
Witajcie! Stworzyłem sobie takiego bloga o The Sims 4 Kod www.thesimsy4.blogspot.com
Chciałbym się nauczyć go dobrze zoptymalizować
Chciałbym aby na tej stronce było by to poprawione : Kod http://thedomainry.com/en/www/thesimsy4.blogspot.com
Mam też informację, że : W Twojej witrynie nie wykryliśmy żadnych danych strukturalnych.
Udoskonalenia HTML: Nie wykryliśmy żadnych problemów z zawartością Twojej witryny. Podczas indeksowania witryny sprawdziliśmy ją pod kątem potencjalnych problemów z treścią na stronach, w tym pod kątem duplikatów i brakujących lub problematycznych tagów tytułu albo metaopisów. Te problemy nie uniemożliwią wyświetlania Twojej witryny w wynikach wyszukiwania Google, ale zwrócenie na nie uwagi pozwoli dostarczyć więcej informacji dla Google, a nawet pomóc kierować ruch do Twojej witryny. Na przykład tekst tytułów i metaopisów może być wyświetlany w wynikach wyszukiwania, a użytkownicy chętniej klikają zrozumiały, opisowy tekst
Wynik badania autorstwa - Przypisywanie autorstwa nie działa na tej stronie.
Znacznik autorstwa rel=author : Nie można zweryfikować, czy znacznik rel=author określa autorstwo tej strony.
Błąd: Missing required field "updated". : Próbowałem zmienić hentry i hfeed na h-entry i h-feed ale potem otrzymałem inny błąd : If this markup is about a person, at least 2 of the following fields are needed: organization, location, or role. See the people help page for more information.
Czytałem również tu na forum : http://forum.blogowicz.in...ledy-vt6713.htm
Czy coś się stanie jak usunę to? ( czy będzie gorzej czy lepiej)
Liczę na Waszą pomoc! |
Ostatni post
|
Powiadomienie o nowych komentarzach facebookowych
|
Udało mi się zmienić komentarze blogspotowe na facebookowe, jednak chciałabym wiedzieć, czy da się włączyć jakoś powiadomienie o nowym komentarzu? Ludzie u mnie często zaglądają i komentują starsze wpisy i bardzo mi takie coś by ułatwiło życie.
No i póki co, żeby wyświetlić komentarze trzeba wejść w konkretny post, klikając w jego tytuł. Da się zrobić jakiś skrót pokazujący się na głównej ("skomentuj") tak jak jest przy komentarzach blogspotowych? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
[Blogger] Jak dodać klasę do linka aktywnej podstrony w menu
|
// ten wątek został wydzielony z innego tematu.
dzięki, jesteś wielki
[ Dodano: 23-11-2013, 19:20 ]
mam jednak jeszcze problem :d Mianowicie nie ważna jakiej podstronie się znajduje, zawsze current page jest ustawione na HOME
problem prawdopodobnie leży gdzieś tutaj. Jak rozdzielę klasę current page item od przycisku HOME to wtedy żadna strona nie jest zaznaczona na pasku MENU
Kod <div class='wrap group'>
<ul class='group' id='navigation'>
<li class='current_page_item'><a href='/'>HOME</a></li>
<li><a href='#'>Page Template</a></li>
<li><a href='#'>Double Width Page</a></li>
<li><a href='#'>Post Formats</a>
<ul>
<li><a href='#'>Standard Format</a></li>
<li><a href='#'>Image Format</a></li>
<li><a href='#'>Gallery Format</a></li>
<li><a href='#'>Video Format</a></li>
<li><a href='#'>Audio Format</a></li>
<li><a href='#'>Quote Format</a></li>
</ul>
</li>
<li><a href='http://ppitek40.blogspot.com/p/o-mnie.html'>ABOUT</a></li>
<li><a href='http://ppitek40.blogspot.com/p/kontakt_8219.html'>KONTAKT</a></li>
</ul>
</div>
http://ppitek40.blogspot.com
wejdź i zobacz
Tutaj dobrze to widać
Poza tym na Pasku Menu, między tymi paskami co pomogłeś mi dodać jest zbyt duża przestrzeń, a jak zmniejsze odległość całych przycisków to wszystko na siebie nachodzi...
[ Dodano: 03-12-2013, 17:07 ]
refresh...
pomoże ktoś? |
Ostatni post
|
"popsuty" podgląd bloga w projektancie
|
od długiego już czasu nie widzę podglądu bloga w projektancie. Zamiast tego wyskakuje mi coś takiego: (załączniki)
nie ogarniam o co chodzi, robiłam już to, co napisane jest pod "złamanym" logiem, czyli:
-Wyczyść pamięć podręczną i usuń pliki cookie w przeglądarce, a potem spróbuj ponownie.
-Sprawdź, czy ktoś inny ma taki sam problem: poszukaj kodu błędu bX-anviqy na forum pomocy Bloggera
niestety nie podziałało |
Ostatni post
|
[blogger] Kafelki na stronach etykiet (kategorii)
|
Witam serdecznie,
Jeśli temat już gdzieś wystąpił przepraszam najmocniej... patrzyłam, szukałam i nie znalazłam.
Mam nadzieję, że ktoś mi z Was Kochani pomoże.
Mój blog to Good By Accident pod adresem:http://goodbyaccident.com/ .
To co chciałabym zrobić jest:
Gdy wybierzemy sobie jedną z etykiet, wszystkie posty wyświetlają się w tej etykiecie w formie kafelek. Obecnie gdy wybiorę np. etykietę DIY... posty wyświetlają się jak na stronie głównej...
Jeśli ktoś byłby mi w stanie pomóc bardzo proszę.
Pozdrówki |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
|