Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
pomoc Blogspot
[blogger] Jak dodać gadżet Obraz bez tytułu?
Witam.
Mam taki problem, chciałam dodać dzisiaj nowy obraz do paska bocznego na moim blogu, jeszcze w niedzielę mogłam dodać bez tytułu a dzisiaj wyskakuje mi, że "wymagane pole nie może pozostać puste" inne gadżety mogę zostawić bez tytułu a w obrazach muszę wpisać...
Nie przeszkadzałoby mi to gdyby nie to, że tytuły mam jako osobne obrazy.
Można zobaczyć o co chodzi na moim blogu.
Nie bardzo wiem teraz co z tym zrobić? Czy to jakieś zmiany na blogspocie czy o co chodzi?

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-07-01, 15:18 ]
zobacz również => Jak utworzyć sekcję 'o mnie' za pomocą gadżetu Obraz?
Ostatni post Odpowiedzi: 4
[Szablon Travel] Przeźroczyste tło komentarzy ?
Witam
Zmieniłam dzisiaj szablon na Travel i mam problem. Czy da sie zrobic tak aby tło komentarzy (wszystkich) bylo przezroczyste a tylko posta takie jak jest czyli białe?
Szukam i szukam cos na necie i nie moge znalezc :(

Z góry dzięki za odpowiedz : )
Ostatni post Odpowiedzi: 7
[blogger] Brak możliwości edycji i dodawania gadżetów
Witam, tak jak w temacie, od kilku dni nie mogę edytować i dodawać gadżetów, po naciśnięciu na "Dodaj gadżet", albo "Edytuj" nie ma żadnej reakcji.
Spotkał się ktoś z podobnym problemem?
Ostatni post Odpowiedzi: 2
wstęp i czytaj dalej - jak to sie robi?
Czy jest możliwe, aby na stronie głównej bloga nie były widoczne całe nowe posty lecz tylko tytuł i kilka pierwszych zdań?
Blogspot a udostępnianie zdjęć Facebook / Google+
Dodając posta na blogu automatycznie udostępnia się publicznie na https://plus.google.com/1...464270027/posts dlaczego zamiast miniaturki która jest w poście pojawia się samo logo???
Tak samo jest na Facebooku, jeśli chcę dodać linka w poście automatycznie dodaje mi zdjęcie właśnie loga, muszę je usunąć i wgrać osobno.
Czy w moim szablonie brakuje jakiegoś kodu, który byłby odpowiedzialny za gładkie przejście w odpowiednie zdjęcie?
Czy powodem jest grafika loga?

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2017-07-31, 21:54 ]
zobacz również:
=> większe zdjęcia w postach udostępnianych na facebooku
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[szablon Blogify] edycja- zmiana tła, ikon społecznościowych
Witam, chciałbym edytować szablon Blogify, który zainstalowałem na swoim blogu:

1. Chciałbym zmienić tło na blogu. Zamiast tego oceanu, chciałbym mieć zwyczajne białe tło. Podmieniałem obrazek, ale zamiast białego tła miałem szare.

2. Jak edytować przyciski do portali społecznościowych (znajdujących się w prawym górnym roku ), aby po ich naciśnięciu przenosiło do moich kont? To samo tyczy się wielkiego przycisku Twittera na samym dole.

3. Czy da się zmienić kolor przycisków (społecznościówki + continue, liczba komentarzy przy wpisie, subscribe itd.) na inny, dajmy na to niebieski/granatowy.
4. Jak dodać pod postami przyciski: "lubię to" oraz przycisk podzielenia się treścią na twitterze?
[blogger] Jak zrobić z boku bloga gadżety w kartach?
Na blogu l0ve.blogg.no na prawym pasku bocznym jest napisane ''profil,kategori,arkiv'' jak zrobić taki gadżet na swoim blogu?
Ostatni post Odpowiedzi: 3
Zmian koloru odnośników/ hiperlinków w treści posta
Szukałam, szukałam i albo jestem ślepa, albo faktycznie takiego tematu nie było. :(
Chciałbym zmienić kolor linków/odnośników (kolor, kolor po najechaniu myszką, etc.), które znajdują się w treści postów.

Kolor reszty linków/odnośników na blogu ma pozostać bez zmian.
Jak powinien wyglądać kod CSS, bo kombinuję, ale metoda prób i błędów nie zbliża mnie do rozwiązania.

Liczę na Waszą wiedzę i magiczne moce. :help:
Ostatni post Odpowiedzi: 5
[blogspot] Zmiana szablonu -pomoc- zbyt duże odstępy i kolor
Cześć! :)
Bardzo się cieszę, że tu trafiłam, bo przy wcześniejszym blogu który prowadziłam (i dalej prowadzę) jak zmieniałam szablon znalazłam wiele pomocy, chociaż nie uczestniczyłam w dyskusji. :)
Teraz zmieniłam a raczej dodałam kolejnego bloga i potrzebuję pomocy, ponieważ w ogóle sobie z tym szablonem nie radzę. Wszystkie dodatki mam takie jak chcę jednak to nie wszystko, bo nie mogę rozpocząć blogowania, ponieważ szablon w takiej formie kompletnie mi nie "leży".

1) Kiedy dodaję nagłówek (w formacie jpg. niezależnie czy zrobię w photoshopie czy w jakimś normalnym programie do zdjęć) zawsze wyskakuje on na szablonie w szarym odcieniu, chociaż robię go zupełnie w białym odcieniu.

2) nie potrafię znaleźć odpowiedniego kodu w html'u żeby przesunąć miejsce postu trochę bardziej w lewą stronę..
Ostatni post Odpowiedzi: 10
[blogger] wygląd rozwijanego menu i aktywnego przycisku
mam problem z szablonem, mianowicie chodzi mi o to, by menu rozwijane było dokładnie w tym miejscu, w którym jest tutaj: http://doszablonow.blogspot.com (jest to blog, na którym przeprowadzam wszelkie próby kodów i skryptów)

jednak, jeśli wejdę na stronę posta (pierwszy lepszy, ale z komentarzami), komentarze przyjmują wygląd menu rozwijanego. mam wrażenie, że gdzieś tu jest błąd w css-ie, ale nie znam się na tym na tyle, żeby wiedzieć gdzie dokładnie, więc jeśli ktoś będzie miał chwilę - bardzo proszę, żeby się temu przyjrzał i napisał, co zmienić w kodzie, żeby uratować sekcję komentarzy.

[ Dodano: 23-10-2013, 20:44 ]
już trochę pokombinowałam (z pomocą innych tematów na forum) i komentarze wyglądają tak, jak powinny, ale pojawił się inny "problem", który nie jest problemem, a raczej wymysłem ale mam swoją określoną wizję: co wpisać w kodzie, żeby aktywny przycisk podświetlał się na jasnozielony kolor (#E6FBB3) nawet, kiedy zjadę w dół do podstron (rozkminki, to co lubię itd.)?

oto kod:

Kod

#mbtnavbar {
list-style-type: none;
background-color: #E6FBB3;
width: 100%;
margin-top: 0px;
margin-bottom: 200px;
padding: 0;
text-align: center;
line-height:2em;
height:2em;
font-size: 15px;
}
#mbtnav {
margin: 0;
}
#mbtnav ul {
float: left;
list-style: none;
}

#mbtnav li {
list-style: none;
float:left;
width:150px;
margin-left:1px;
background-color:#C0EDCC;
height:2em;

}
#mbtnav li a, #mbtnav li a:link, #mbtnav li a:visited {
display:block;
text-decoration:none;
color:#000;
padding:0 5px;
}
#mbtnav li a:hover, #mbtnav li a:active {
text-decoration: none;
margin-left: 0px;
background-color: #E6FBB3;

}
#mbtnav li {
float: left;
}

#mbtnav li ul {
z-index: 9999;
position: absolute;
left: -999em;
height: auto;
width: 160px;
overflow: visible;
}

#mbtnav li ul a {
width: 140px;
border-radius: 0;
background: #FFC90E;
color: #DC4ED1;
}

#mbtnav li ul a:hover {
background: #C0EDCC;
color: #FF7F27;
}
#mbtnav li ul ul {
}

#mbtnav li:hover ul ul, #mbtnav li:hover ul ul ul, #mbtnav li.sfhover ul ul, #mbtnav li.sfhover ul ul ul {
left: -999em;
}

#mbtnav li:hover ul, #mbtnav li li:hover ul, #mbtnav li li li:hover ul, #mbtnav li.sfhover ul, #mbtnav li li.sfhover ul, #mbtnav li li li.sfhover ul {
left: auto;
}

#mbtnav li:hover, #mbtnav li.sfhover {
position: static;
}

#mbtnav li li a{
display:block;
text-decoration:none;
color:#000;
padding:0 5px;
}

#mbtnav li li a:hover, #mbtnav li li a:active {
display: block;
}
#mbtnav li li li a, #mbtnav li li li a:link, #mbtnav li li li a:visited {
width: 160px;
padding: 9px 12px 10px 12px;
text-decoration: none;
z-index:9999;
margin: 0 0 0 0px;
}
#mbtnav li li li a:hover, #mbtnav li li li a:active {
}

proszę o pomoc i z góry dziękuję ;)
[blogspot] Nietypowy szablon - data, usunięcie stopki z nagł
Hej hej!

Zachciało mi się zmienić szablon na blogu i teraz mam problem. Stworzyłam próbnego bloga, żeby sobie "normalnego" nie zababrać (próbny: http://bedziesuper.blogspot.com/). Siedzę nad nim już pół dnia i w oczach mi się mieni od html'a. Planuję dopasować sobie szablon do moich potrzeb na tym próbnym blogu, a dopiero potem wgrać go na docelowy blog.

Pojawiło się niestety kilka problemów:

1. Strasznie denerwuje mnie stopka, która po wgraniu szablonu pojawiła się... na górze! W edytorze za żadne skarby świata nie da się jej ruszyć. Da się z nią cokolwiek zrobić? Nieaktualne. Poradziłam sobie tym sposobem: http://forum.blogowicz.in...lonu-vt5753.htm

2. Rozszerzyłam cały szablon oraz prawą kolumnę o 80px i wtedy niestety posty przestały być na środku. Nie wiem gdzie dać znacznik <center> żeby je wyśrodkować.

3. Mimo, że w układ>posty na blogu mam włączoną opcję pokazywania daty to nigdzie w poście się ona nie pokazuje, byłoby ekstra, gdyby mogła się pojawić koło kategorii, ale w tym momencie jest mi właściwie obojętne gdzie będzie, byleby w ogóle BYŁA.

4. Jak mogę zmienić rozmiar czcionki w postach? W tym szablonie mam zablokowaną normalną edycję a nie mogę znaleźć tego w kodzie.

Jeżeli to cokolwiek pomoże to szablon nazywa się Nomad i ściągnęłam go stąd http://btemplates.com/201...ate-nomad/demo/

5. Po usunięciu problemu z punktu 1. pojawił się kolejny. Gdy edytuję strony (cokolwiek. dodam nową, zmienię nazwę) znikają linki na pasku zakładek (wygląda to tak, że jest po prostu szary pasek na górze strony)

Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
Jak w menu nawigacji dodać stronę statyczną ?
Mam menu rozwijane, i chciałabym dodać stronę statyczną ( np. O mnie czy kontakt). Jak to zrobić ? Z góry uprzedzam, że chciałam to zrobić za pomocą gadżetu STRONY ale pisze że jest już dodany, a nigdzie go nie ma.
Tu link do bloga http://www.tawernakultury.pl/ .

Ps. pokombinowałam i już wyświetla mi się gadżet strony, teraz tylko jak to podpiąć pod górny pasek menu. ?
Jak zrobić wysuwane menu, w którym będą pogrupowane posty?
Interesuje mnie coś takiego jak na zdjęciu. Są zakładki z których wysuwają się kolejne podstrony. Każdą notkę można posortować.
Jak zrobić takie menu?
Jak zrobić zaokrąglone obramowanie posta?
Jak zrobić zaokrąglone obramowanie posta?
[szablon Keilir]data i godzina przy poście, czytaj dalej itd
Planuje zainstalować sobie ten szablon: https://app.box.com/s/pzzj216uubyzvmxs5570

Na razie wrzuciłam go tutaj żeby co nieco zmienić: xxx
Nie śmiejcie się z postów, skopiowałam jakieś pierdoły z Wikipedii :wstyd:

Z prostymi rzeczami sobie poradziłam, ale teraz nie wiem jak:
1. Dodać datę i godzinę przy tytule posta
Czytałam już wszystkie wpisy o dodawaniu daty na tym forum i nie wiem w dalszym ciągu co i jak. W kodzie nie ma nic o dacie i godzinie, w edycji postu mam zaznaczone, żeby pokazywało, po przywróceniu standardowych szablonów widżetów data i godzina się nie pojawiają.

2. Dodać przycisk czytaj więcej i tagi pod postem
To samo co wyżej. Tekst dzieli się sam a nie ma przycisku czytaj dalej, tagi też by się przydały, ale fajnie, gdyby się pojawiały dopiero po otworzeniu całego postu.

3. Szablon zżera mi pierwszy wpis na kolejnej stronie.
No właśnie. Zaznaczyłam, żeby wyświetlał 3 posty na stronę. Na pierwszej wszystko okej, jak biorę drugą stronę, to powinien być jeszcze wpis o schabowym, a nie od razu Herbusiowa. Ja wiem, że schabowe smaczne, ale żeby zżerać od razu?

Będę wdzięczna jeśli ktoś zerknie i coś podpowie. Kilka godzin grzebię w szablonie i na tym forum i nic ;<
Obrazek w nagłówku odsyłający do dwóch różnych stron
Hey,

oprócz mojego książkowego bloga pracuję nad blogiem koła naukowego i mam z nim mały problem.

Link do niego: http://kn-iskra.blogspot.com/

Muszę zrobić tak, aby obszar z logiem uniwerku odsyłał do strony głównej uniwersytetu.
I nie mam pojęcia jak się za to zabrać...
[blogger] Nagłówek obok bocznych gadżetów
Jak wyśrodkować nagłówek, aby był między bocznymi gadżetami? (nie powyżej)
Jak zrobić rozwijane menu u góry?
Tak jak na zdjęciu. Po najechaniu się rozwija.
[blogger] Jak pozbyć się niepotrzebnego gadżetu?
Mam bloga na blogspot i ustawił mi się drugi "Post w blogu", co powoduje, że mam każdą notatke podwójnie i on się znajduje w gadżecie, jak mam się go pozbyć? Bo normalnie jak wchodzę na elementy strony i otwieram ten "post w blogu" (da się go przestawiać w różne miejsca), to nie widzę tam opcji "usuń", a w pozostałych gadżetach jest ta opcja. Co mam zrobić? Pomocy!! :help:
[blogger] Jak zrobić profesjonalny szablon modowy?
Cześć :) Potrzebuję pomocy przy szablonie, a mianowicie przy nowym szablonie. Nie umiem go zrobić, dlatego właśnie udzielam się na tym forum. Bardzo chciałabym przekształcić mój zwykły "bloggerowy" szablon simple na coś podobnego do tego http://garypeppergirl.com/ . Oczywiście ze zmianami tj. bez wielkiego zdjęcia w miejscu tytułu. Może jest ktoś, kto mógłby mi pomóc (przecież to nie może być takie skomplikowane)? :D
[blogger] całe tło jednolite - białe bez cienia
Witam, dopiero zaczynam przygodę z blogspot.com, póki co dużo eksperymentuje.

zauważyłem, że na niektórych blogach, jak np. tu: http://new-fashion-disorder.blogspot.com/

tło strony jest całkiem białe, taki sam efekt chciałbym osiągnąć u siebie. Próbowałem sposobów opisanych w innych tematach, ale nadal po bokach widoczny jest ten cień.

to mój 'blog'
http://czystyzachwyt.blogspot.com/

o ten cień mi chodzi:

Jak się tego pozbyć?

Będę wdzięczny za pomoc.
Ostatni post Odpowiedzi: 8
[blogspot] Jak ustawić jednakowy rozmiar zdjęć na blogu?
Witam,

prosiłabym o radę, jak zrobić, żeby wszystkie zdjęcia na moim blogu wyglądały estetycznie i miały jednakowy rozmiar?

Z góry dziękuję
[Szablon Gordon] edycja nagłówka, menu, czcionki, zdjęć
Hej!
Biorąc do serca uwagi innych użyszkodników prosiłabym o pomoc w ogarnięciu kilku szczegółów.
po pierwsze: wygląd rozwijanego menu. Problem opisałam już tutaj

po drugie:

wendigo napisał/a:

Jest ok, ładnie i czytelnie :) Mam tylko dwa zastrzeżenia:
- Czytaj więcej powinno być bezpośrednio pod tekstem, bo na samym dole - pod propozycjami innych notek i komentarzami to ginie i wygląda bardzo dziwnie.
- Ja bym dał czcionkę na podstronach takiej samej wielkości jak na głównej, bo w tej chwili jest większa i też to trochę dziwnie jak dla mnie wygląda.

Pierwszy punkt interesuje mnie najbardziej, a drugi trochę inaczej. To znaczy: chciałabym, aby czcionka na głownej (albo choćby wyjustowanie i układ) był taki sam, jak na stronie posta po kliknięciu.
po trzecie: banneri. Szablon ma wgrany mały banner po lewej stronie, z prawej powinno pójść "wgrane" menu, ale ja tak nie chcę. Czego bym chciała: aby nagłówek był jeden, dał się podłożyć obrazkiem, i był na całą szerokość strony. Da się to zrobić? Menu chcę zostawić takie, jakie jest obecnie (ewentualnie fajno by było, jakby menu było na całą szerokość strony)
po czwarte:próbowałam zrobić jeden rozmiar zdjęć na blogu (według jednego z tutejszych tematów), a i tak na głównej te największe są za duże (choć zmieniłam w kodzie ustawienia, a i przy obrazkach kliknęłam "rozmiar oryginalny").
Ostatnia sprawa: wracamy do "czytaj więcej". W tym szablonie się dubluje. Mamy ładne "read more" i umieszczone pod postem "czytaj więcej". To pierwsze chcę usunąć.

i ostatnia ostatnia (powtórzenie celowe) prośba: da się przywrócić pasek nawigacyjny w prawym górny rogu? Przyzwyczaiłam się do tego, że w panel przechodzę jednym kliknięciem, a teraz musiałam ustawić sobie bloggera jako osobną zakładkę.

[ Dodano: 11-10-2013, 02:25 ]
Coś ktoś podpowie? :zawstydzony:
[Szablon Johny Prett] Featured slider - dostosowanie wyglądu
Witam.
Na stronie bloga widnieje slider z premierami książek.
Zauważyłam że, gdy dodaję więcej pozycji w prawej kolumnie ona nie chowa się tylko nakłada na "Najnowsze posty".
Chciałabym aby ta kolumna nawigacji miała taki efekt "carousel",aby obrazki po najechaniu
myszką przewijały się wokół i można było dodać tyle ile się chce bez rozciągania tej kolumny w dół.
Ostatni post Odpowiedzi: 8
Jak dopasować do siebie wielkość zdjęć w poście?
Mam pytanie, jak uzyskać efekt dopasowania zdjęć taki, jak na tych blogach?
http://www.niittipantanau...-kesa-2013.html
http://flattipyrri.blogspot.com/
http://blog.hulleri.net/?p=566

Jest na to jakiś kod czy trzeba ręcznie robić miniaturki i pobawić się marginesami w szablonie? Widzę też, że sposób wyświetlania zdjęć (po kliknięciu w nie) też jest nieco inny niż bloggerowski lightbox, ma to związek z tym dopasowaniem zdjęć?
Nie mogę zmienić czcionki w postach
Tak jak w temacie. Od tygodnia nie mogę zmienić czcionki w postach. Zmiany jakie przeprowadzam w edytorze jak i w zaawansowanych nie pomagają :(

Jak ustawić czcionkę domyślną (na taką jaką ja chcę) w HTML? Chciałbym ją zmienić raz na zawsze na czcionkę Trebuchet MS żeby nie robić już zmian w przyszłości.

Mój blog:

Kod

http://calciomania-plus.blogspot.com/
Jak pozbyć się odstępu między nagłówkiem, a nazwą posta?
:help: Cześć.Dzisiaj korzystałam z instrukcji z tego bloga:

Kod

http://hafija-background.blogspot.com/2013/04/jak-ustawic-date-posta-w-okienku-styl.html

(tylko mój brat przerobił mi trochę ten kod i pod padding dodał ''position:relative;'' niestety jak robił w podglądzie było wszstko OK, lecz jak się zapisało to znowu się ta dziura pojawiała :/ /) zrobiłam wszystko według zaleceń i nie mam pojęcia jak się jej pozbyć :( ( pomocy! :( ( link do bloga: Allinnes.blogspot.com
[Szablon Rewelacja] brak treści po kliknięciu w czytaj dalej
Miałem przez krótki czas szablon MXfluity, ale go wywaliłem, bo mi się jednak nie podobał. Kiedy wchodziłem na bloga nie myślałem sobie "ładnie tu".
Ale nieważne. Przywróciłem ten stary, ale teraz po kliknięciu na jakikolwiek tekst nie wyświetla się dalsza część postu. Nie ma nic, a prawa kolumna przeskakuje na lewą stronę. O czo biega? Coś w HTML'u się musiało poprzestawiać chyba. Jak to naprawić?

[ Dodano: 09-10-2013, 20:09 ]
No zlitujta się. Ja prawie cały dzień bez bloga już jestem. Akurat jako taki ruch jest...
[blogger] galeria zdjęć załączonych do bloga dodana do wpisu
ściągnęłam szablon flor, chciałabym dodać galerie zdjęć, tak aby po otworzeniu posta (czytaj więcej )
zdjęcia pod artykułem nie pojawiały się pojedynczo tak jak tu np :/ http://agaciskolodz.blogs...iarni.html#more

(i to przewijanie paska) tylko np w kolumnie 5 zdjęć obok, tak jak u naszej koleżanki Basi http://www.slonecznybalko...a-balkony-2012/ (tylko ta galeria jest dodana na pasku na gorze) a ja bym chciała pod postami.

mam nadzieje ze to jakoś zrozumiale wyjaśniłam :oczami:
[blogspot] wpisy z kategorii pokazywane w bocznej kolumnie
1. Mam ten szablon http://johnysimplemagazine.blogspot.com/
2. Moja strona to http://terazwieszjuz.blogspot.com/ ( staram się już budować ale ponieważ stanołem w miejscu wygląda jak wygląda.

O co chodzi. Na stronie głównej szablonu który podesłałem newsy które maja podany jakiś label ( nazwę etykiety ? ) wyświetlają się również na stronie głównej dodatkowo w innej ramce. Przykładowo jeżeli chodzi o SPORT, zauważyłem ze w newsach znajdują sie wszystkie posty ale obok w ramce SPORT znajdują sie posty które maja nazwę etykiety SPORT.

U mnie natomiast nie ma tego efektu, próbowałem nazywać już etykiety na wiele sposobów ale każdy news jest tylko newsem, nie wrzuca mi nawet jeżeli otaguje etykietą do ramki np. SPORT

Bardzo proszę o pomoc stoję od 2 dni w miejscu a chciałbym pracować dalej nad szablonem.
1 - 2 ... 13 - 14 - 15 ... 181 - 182