Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2013-02-20, 17:13 Czy jesteś podatny na reklamy i promocje?
|
|
|
Firmom, które inwestują grube miliony w reklamy telewizyjne, bannery na przystankach (czy innych widocznych miejscach) zależy na tym by pozostać w naszych głowach. Potem stojąc w sklepie podświadomie wybieramy ich produkty.
Dużą rolę odgrywa także polecanie sobie czegoś - marketing szeptany - jednak i tutaj wkroczyły macki korporacyjne i wynajmują ludzi do tego by pisali o produktach pochwały (tzw. marketing szemrany). Kilkukrotnie mogliśmy spotkać to chociażby na naszym forum.
Moje pytanie brzmi: jak bardzo jesteście podatni na reklamy np. telewizyjne?
Czy kupujecie takie produkty by przetestować je na własnej skórze? a może czekacie co na ich temat powiedzą znajomi? ewentualnie omijacie je z daleka, bo dobrego nie trzeba promować w tv?
Miałem wczoraj taką sytuację: Rozmawiałem na temat prezentu urodzinowego dla mamy. Siostra pokazała parę foremek do ciast, jajek, lodów itp. wszystkie ze sklepu Tchibo. Z tego co powiedziała siostra, mama kazała to sobie kupić, więc postanowiliśmy jej sprezentować (wolę dawać coś przydatnego - bez większej niespodzianki - niż rzeczy, które ktoś potem rzuci w kąt).
W międzyczasie byłem w drugim pokoju i zgadnijcie jaką reklamę usłyszałem? właśnie tą, dotycząca produktów Tchibo (że to nie tylko kawa, ale także wyposażenie kuchni). Nie sądzę żeby to był zbieg okoliczności.
Sam się zastanawiam ile razy dałem się złapać w podobny sposób..
Nie gorzej jest z wszelkiego rodzaju promocjami. Na wykopie często widuję zdjęcia produktów przed i w czasie promocji. Sklepy podnoszą ceny kilka dni przed a potem przekreślają na promocyjne - sprzedając sprzęt w tej samej co kiedyś. Na klienta to jednak działa. Czasami jak chodzę z kimś na zakupy to pokazuje ile to wcześniej kosztowało i że duża zniżka.
Dla mnie ważne jest czy produkt w owej cenie promocyjnej jest wart swojej ceny a nie ile kosztował wcześniej.
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|