Imię: Magda
Wysłany:
2009-06-16, 20:41
Hotaru napisał/a:
Krzysiek napisał/a:
Skoro bierzesz pigułki w ciążę nie zajdziesz.
no chyba,że natura się uprze przy swoim...
Natura albo osłabją je silne leki posiadające szerokie spectrum działania, np. na padaczke, zapalenie opon mózgowych. Alkohol podobno tez osłabia działanie.
Ale gdyby tak gdybać tio mozna by mnóstwa rzeczy się doszukać.
Skutecznośc mają wysoką, ale zawsze pozostaje choćby ten 1%...
______________________________________________________ Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby,
brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.
— George Bernard Shaw
Pomogła: 12 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2978 Miasto: Wrocław
Wysłany:
2009-06-17, 00:07
Asiek napisał/a:
nigdy nie mam pewności, że tabletki które biorę są odpowiednie
Zabezpieczyć to Cię zabezpieczą na pewno. Nieodpowiednie tabletki są nieodpowiednie przez skutki uboczne. Masz jakieś problemy w z wchłanianiem ich czy jak?
[ Dodano: 17-06-2009, 01:10 ]
Endless Night napisał/a:
ale zawsze pozostaje choćby ten 1%...
To nawet nie jest 1%. Tabletki antykoncepcyjne są nieskuteczne wtedy i tylko wtedy, gdy pacjentka przyjmuje je ze zbyt dużymi odstępami czasu (niewskazanymi), wymiotuje lub ma poważną biegunkę w ciągu trzech godzin od połknięcia pigułki.
Żaden alkohol nie osłabia działania... To jest jakaś bzdura . Zresztą... Jak coś może "osłabić" działanie pigułek? One działają albo nie. No... Wyjątek stanowią jakieś antybiotyki czy inne lekarstwa, ale na pewno nie alkohol.
[ Dodano: 17-06-2009, 01:12 ] Asienieczka1988, swoją drogą jeśli już bierzesz się za środki hormonalne to dowiedz się czegoś więcej na ich temat. Chociażby przeczytaj ulotkę albo poszukaj informacji na forach specjalistycznych lub zapytaj swojego ginekologa.
Pomogła: 30 razy Wiek: 41 Dołączyła: 01 Maj 2008 Posty: 875 Miasto: z DNA
Wysłany:
2009-06-17, 13:04
Asienieczka1988 napisał/a:
chociaz was to nie dotyczy
mylisz się kochana, może teraz nie dotyczy, ale kiedyś dotyczyło ^^
swoją drogą, to trochę dziwne, że bierzesz pigułki od 1,5 roku a nie znasz ich działania, tym bardziej, że ulotkę z opakowania na pewno masz i jako doświadczona już kobieta, zapewne chociażby w nią zerknęłaś, albo rozmawiałaś na ich temat ze swoim ginem.
Nie wiem jak ty, ale ja dokładnie się wypytałam o tabletki, kiedy decydowałam się na taki sposób antykoncepcji.
Jeśli się boisz, to dlaczego, skoro do tej pory było ok?
Tak sobie myślę, że jeśli coś cię niepokoi (np. brak okresu, albo wręcz okres za szybko się pojawił, bóle nerek albo wątroby itp.) to dlaczego od razu nie pójdziesz do lekarza?
mam głupie wrażenie, że zachowujesz się jak dziewczyna co dopiero co zaczęła brać tabletki i nie wie czego się spodziewać po ich działaniu
Imię: Asia Pomogła: 39 razy Wiek: 36 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2009-06-17, 13:10
Inez napisał/a:
Zabezpieczyć to Cię zabezpieczą na pewno. Nieodpowiednie tabletki są nieodpowiednie przez skutki uboczne. Masz jakieś problemy w z wchłanianiem ich czy jak?
no ja już miałam swoją małą przygodę. właśnie dlatego, że tabletki były nieodpowiednie.
Asienieczka1988 napisał/a:
Kurcze....tak sie boje ze nie mamcie pojeci,chociaz was to nie dotyczy
następnym razem nie dawaj , to nie będzie problemu.
nie ma co się bać, tylko należy iść do lekarza.
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
Pomogła: 12 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2978 Miasto: Wrocław
Wysłany:
2009-06-17, 13:11
teneniel napisał/a:
mam głupie wrażenie, że zachowujesz się jak dziewczyna co dopiero co zaczęła brać tabletki i nie wie czego się spodziewać po ich działaniu
No właśnie mnie też to dziwi.
W sumie ja dopiero od niedawna biorę tabletki i też miała pewne obawy, ale przeczytałam całą ulotkę od deski do deski, popytałam trochę ginekologa, poczytałam informacje na forach specjalistycznych, na innych stronach.. I teraz już wiem co wolno, a co nie. Dlaczego Ty tak nie możesz zrobić? Zresztą... Skoro bierzesz te tabletki już tak długo to nawet z doświadczenia powinnaś wiedzieć jak one działają...
[ Dodano: 17-06-2009, 14:12 ]
Asiek napisał/a:
no ja już miałam swoją małą przygodę. właśnie dlatego, że tabletki były nieodpowiednie.
Ale sama mówiłaś, że brałaś trochę inne tabletki, bo tam mogłaś się spóźnić z wzięciem piguły maksymalnie trzy godziny. Wiadomo, że w Polsce takie tabletki nie są dostępne. My tu mówimy raczej o tych zwykłych.
Imię: Asia Pomogła: 39 razy Wiek: 36 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2009-06-17, 16:21
Inez, tabletki antykoncepcyje dzielimy na jednoskładnikowe i dwyskładnikowe. Dwuskładnikowe zawierają estrogen i gestagen, a jednoskładnikowe zawierają jedynie gestagen. I te jednoskładnikowe dają niecałe 75% 'bezpieczeństwa', bo nie u każdej kobiety hamują owulację. i ja właśnie miałam takie jednoskładnikowe, które przyjmujesz ciągle, nawet podczas okresu. natomiast te dwuskładnikowe mają szersze działanie, bo one całkowicie uniemożliwiają dojrzewanie komórek jajowych oraz hamują owulację. są bezpieczniejsze dla środowiska hormonalnego kobiety i są na pewno skuteczniejsze. to właśnie tabletki dwyskładnikowe dają nam ponad 95% pewności.
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
Ostatnio zmieniony przez Asiek 2009-06-17, 16:44, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Magda
Wysłany:
2009-06-17, 16:25
Inez napisał/a:
Żaden alkohol nie osłabia działania... To jest jakaś bzdura
No wiesz, jak mi lekarka przepisywała kiedyś to mówiła ze może osłabić działanie każdy co innego
______________________________________________________ Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby,
brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.
— George Bernard Shaw
Wysłany:
2009-06-17, 16:40
każdy lekarz ma inną tezę na temat tabletek. jeden mówi, że trzeba robić przerwy, inny że lepiej nie, jeden powie że alkohol wpływa, inny że nie.
dlatego najlepiej zawsze radzić się kilku lekarzy.
prawda jest taka, że alkohol nie ma wpływu na skuteczność tabletek, ale zwiększa szanse na zachorowanie na raka piersi (tak przynajmniej wskazują najnowsze badania). dodatkowo alkohol zwalnia metabolizm estrogenów i odwrotnie: przy przyjmowaniu tabletek alkohol wolniej jest rozkładany i dłużej działa.
to jedyne interakcja, ale jeśli chodzi o skuteczność - jedno nie ma wpływu na drugie.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).