bulebulerka, a co ma ścieżka dźwiękowa do tego :>? Zapewne chodziło ci o dialogi, ale wszystkich języków chyba nie znasz? Jak wyobrażasz sobie oglądanie chińskiego czy norweskiego filmu bez wsparcia w postaci jednej z opcji z pytania w tym wątku?
Dobre filmy to nie tylko język angielski. Polecam ci np. Zło (2003, Szwedzki).
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Dubbing według mnie nadaje się tylko do komedii dla dzieci. Napisy są najlepsze, ale jest kilku dobrych lektorów, którzy w ogóle mi nie przeszkadzają, nawet lepiej film sie ogląda.
Jestem ogromną przeciwniczką dubbingu. Fakt - jak pisaliście - dubbing jest idealny przy bajkach dla dzieci, choć niektóre z tych bajek oglądają również dorośli, których krew zalewa. Ostatnio pokusiłam się o znalezienie Harrego Pottera w oryginale i byłam zachwycona, dubbing odejmuje temu (każdemu!) filmowi sporo uroku, kiedy nie słyszymy oryginalnych, wyjątkowych głosów aktorów, ich specyficznego akcentu... Dlatego ja zazwyczaj wybieram filmy z napisami, bo po pierwsze przy językach które nieco znam, mogę się czegoś nauczyć, a przy wszystkich usłyszeć oryginalny klimat. Jest różnica. Lektor ma swoje plusy, kiedy chcemy aktywnie obejrzeć jakiś film, np. robiąc obiad.
KaryB Blogger.Klub
Wysłany:
2016-07-22, 10:58
Nie lubię filmów z lektorem. Najchętniej oglądam oryginał z polskimi lub angielskimi napisami.
W domu najbardziej lubię oglądać z lektorem lub w napisach. Natomiast w kinach ze względu na pogarszający się wzrok coraz częściej wybieram filmy z dubbingiem. Szkoda ze w kinach nie ma możliwości wyboru filmów z lektorem.
Zależy oczywiście od filmu (jak wielu z Was, ja również nie wyobrażam sobie filmów dla dzieci bez dubbingu). Nie lubię wszystkich lektorów - chodzi mi o ton głosu i dykcję, jeśli jest on dla mnie nieprzyjemny, wolę przerzucić się na napisy.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).