Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
Forum Blogów  »  Forum WordPress
Po aktualizacji wordpress problem z publikowaniem
Po aktualizacji wordpressa nie mogę edytować postów, ani dodawać nowych. Zaraz po wejściu w "dodaj nowy" lub "edytuj" pojawia się komunikat "kurza twarz coś poszło nie tak". O dziwo problem występuje tylko w chrom. Usuwałem ciastka, nie pomogła. Nie chciałbym robić reinstall bo mam pozapisywane zakładki itd. Jest jakieś wyjście z sytuacji? Na windowsowskiej przeglądarce gorzej mi się pracuje. Dodam jeszcze że po aktualizacji trochę zmieniłem stronę - wrzucenie plików przez cpanel i takie tam. Mogłem coś zepsuć w ten sposób?
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[wordpress] Jak przejść z adresu niezabezpieczonego http na bezpieczny https?
Mój blog zaczyna się od http i przez to w pasku adresu w chrom jest ostrzeżenie "Niezabezpieczona". Według Google bezpieczne strony mają https w adresie, nie wiem o co chodzi, ale chciałbym mieć te https. Czytałem że Google cały czas pracuje nad tym aby wszystkie strony były zabezpieczone i w przyszłości wszystkie http będą gorzej traktowane przez wyszukiwarki, a także ma się pojawić czerwone ostrzeżenie w pasku adresu. Moje pytanie: Jak to zrobić żeby mój adres zaczynał się od https? Od czego to w ogóle zależy?
Onet zamyka Blog.pl
Wyciągnąłem dzisiaj coś takiego z folderu ze spamem. Przyszło na adres e-mail, którego używam tylko na blog.pl, czyli niestety jest potwierdzone.

Info ze stron Onetu:

Cytat

Kiedy serwis Blog.pl zostanie zamknięty?
Serwis Blog.pl zostanie zamknięty do dnia 31.01.2018 roku. Do tego czasu można pobrać treści notek, stron i komentarzy z bloga oraz zdjęcia z Biblioteki mediów.

Gdzie można przenieść treści bloga?

Wszystkie wpisy, strony i komentarze z bloga można pobrać do pliku danych XML i przenieść do innego serwisu obsługującego system Wordpress (np. bezpłatnie na wordpress.com) bądź na własny serwer, gdzie będziesz mógł zainstalować Wordpress'a.

Czy można zachować dotychczasowy adres bloga?

Niestety nie ma możliwości zachowania dotychczasowego adresu bloga jak również ustawienia automatycznego przekierowania na adres innego bloga/strony.

Obecny adres bloga będzie działał do dnia 31.01.2018 roku.

Oraz instrukcja pobrania zawartości bloga.
Ostatni post Odpowiedzi: 22
Import danych z pliku .xml blog.pl na Bloggera
Witam! Zastanawia mnie jedna rzecz - ile trwa transfer danych z pliku .xml do Bloggera, wczoraj rozpocząłem transfer danych z pliku .xml(miałem bloga na Blog.pl), i ten transfer danych trwał dobre kilka godzin(7-8 godzin), i niestety, dane z mojego bloga na Blog.pl nie został zaimportowane z pliku .xml. Nie zostały zaimportowane, bo musiałem wyłączyć laptop. W związku z tym pytanie ponawiam pytanie: ile trwa import danych z pliku .xml na Bloggera, a jeśli on trwa tak długo, to czym to jest spowodowane?
[Wordpress, wtyczka] Sierotki zwane wiszącymi literkami
Witam,
szperałem od jakiegoś czasu za wtyczką która rozprawiłaby się z irytującym problemem sierotek na końcu linii i w końcu znalazłem :D wygląda na to że śmiga bez problemu z każdą rozdzielczością.

https://wordpress.org/plugins/sierotki/

wrzucam bo może komuś się przyda, a też miał wcześniej problem ze znalezieniem

Edit:
Po kilku dniach testowania okazało się że jednak wtyczka nie śmiga tak cudnie jak bym tego chciał i ją wyłączyłem... niestety modyfikowała tekst w ten sposób, że na dowolnym medium miejscami zdania wyglądały jak gdyby nie używano spacji. Może ktoś z was trafił na jakieś lepiej działające rozwiązanie wtyczkowe?
Ostatni post Odpowiedzi: 2
Powolne ładowanie dużych zdjęć w postach i stronach na blogu
Witam
Dawno mnie nie było ale okres wakacyjno-wyjazdowy w połączeniu z dużą ilością pracy daje mi się we znaki, ale dosyć narzekania przechodzę do pytania:

Od jakiegoś czasu denerwuje mnie pewna rzecz na moim blogu a mianowicie to że blog.pl daje mało miejsca na zdjęcia więc korzystam z innych serwerów. Najpierw był to Dysk Google teraz próbuje ImageShack ale problem dalej występuje. Jaki problem ano taki że po wejściu na stronę np: http://tourandclimb.blog.pl/guadalajara-el-diente/ strasznie wolno ładują się zdjęcia :( i teraz moje pytanie o Wasze doświadczenia
Czy muszę się z tym pogodzić jeśli chcę wrzucać zdjęcia wielkość ok 3MB bo tak będzie działał każdy z zewnętrznych serwisów? Może macie jakieś własne doświadczenia z tym związane
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[WP] Nowe wpisy nie pojawiają się w wyszukiwarce google
Cześć,
mam pytanie dotyczące poprawnego wyświetlania strony w Google. Założyłam Wordpressa jakieś 3 tygodnie temu. Gdy wpiszę nazwę mojego bloga znajduję ją. Znajduje też pierwszy post jaki napisałam. Natomiast pozostałe posty są niewidoczne. Gdy wejdę na stronę wszystkie posty są. Tak więc wpisuję nazwę bloga w Google: wyskakuje sam blog i nazwa pierwszego posta. Gdy wpiszę nazwę bloga i nazwę 2, 3, czy 4 posta to nie znajduje.
Czy to normalne ?
Ostatni post Odpowiedzi: 4
[blog.pl] Reklama zasłania mi stronę. Jak ją skasować?
Jakiś czas temu założyłam bloga. Wszystko dopasowałam by wyglądał jak najlepiej. Niestety prawą część strony zasłania mi reklama, której nie da się usunąć. Czy to wina szablonu albo jakiejś opcji w menu?
Ostatni post Odpowiedzi: 7
Płatny pakiet wordpress.com a pobrany szablon
Jakiś czas temu postanowiłam przenieść bloga na Wordpress. Wiem, że żeby móc kupić i zainstalować szablon, który mnie interesuje (Caress ) muszę wykupić też płatny pakiet.

I tu pojawia się moje pytanie (jestem póki co kompletnie zielona jeśli chodzi o te platformę):
Waham sie między planem Premium a Business. Oba mają opcję custom design, ale tylko w business jest "premium themes". Szkoda mi 300$ (chociaż GA kusi, bo bardzo się przyzwyczaiłam), ale boję się że zmarnuję pieniądze na premium (na pakiecie zależy mi tylko ze względu na ten szablon).
Jak założyć i dodać forum na blogu?
Witam, chciałabym dodać forum do bloga na własnej domenie, żeby wyświetlało się np. www .forum.uszynszyla. pl - od czego najlepiej zacząć? Jaki skrypt?

Chciałabym, żeby była możliwość logowania przez FB.
najlepsza wtyczka seo
Witam chciałbym polecić wtyczkę seo do wordpressa. Uważam, że poprostu jest ona świetna pracowałem długo na All in one seo ale wtyczka firmy Yoast jest znacznie lepsza. link do strony Yoast Seo
Ostatni post Odpowiedzi: 24
Blog.pl na WP - opinie, jak oceniacie?
Pozwolę sobie zapytać osoby użytkujące już blog.pl na wordpressie, jak go oceniacie?

Pytam, ponieważ dowiedziałem się, że blog.pl nie wyklucza wyłączenia w przyszłości starego systemu blogów (w którym ja jeszcze cały czas pozostaję), w związku z czym zastanawiam się, czy przejść już lepiej na blog.pl na wordpressie, czy może przenieść bloga na blogspot.
Ostatni post Odpowiedzi: 28
[WordPress] Jak publikować posty na wybranych podstronach?
Od pewnego czasu nęka mnie taki dylemat - otóż utworzyłem kilka podstron, każda z nich dotyczy innego mojego hobby. Rzecz w tym, że są to strony statyczne. Posty, które tworzę, domyślnie publikowane są na Stronie Głównej i tylko na niej mogą być publikowane. Natomiast posty i informacje dotyczące tych innych pasji niż sam blog mogę jedynie umieszczać w formie edycji opisu tychże stron.
Pytania brzmią:
1. Czy można w jakiś sposób wybierać stronę, na której dany post mógłby być opublikowany?
2. A może sklonować stronę Home i nazwać te klony inaczej (tak jak aktualnie nazwane nowe strony) i wtedy pojawi się taka możliwość?
3. A może jednak po sklonowaniu powstałby identyczne strony bez możliwości personalizacji?
Ostatni post Odpowiedzi: 6
Logowanie do akcji Install Disqus Comments
Cóż ja znowu źle zrobiłem?! System usilnie wprowadza do Disqusa dane do logowania takie jak do kokpitu WP, pomimo że próbuję różnych, jednak ani w ząb żadne nie wchodzą (patrz: komunikat jak na załączonym screenie).
Zanim zainstalowałem Disqusa, odwiedziłem jeden z blogów i chcąc tam zostawić komentarz, musiałem utworzyć jakby konto w Disqusie. Potem u siebie, po instalacji wtyczki system poprowadził mnie do Disqusa by utworzyć oryginalne konto i myślę, że tutaj coś pomiętoliłem :)
Alternatywa do Disqus dla WP wersji 4.3.1
Disqus Comment System od 12 miesięcy nie jest aktualizowany i nie jest testowany do nowej wersji WP. Co proponujecie w zamian?
A może jednak ktoś z Was testował działanie tej wtyczki w wersji WP 4.3.1?
Blog.pl przeniesienie na wordpress
Witam, mam pewien problem. Blog.pl z Onetu ostał przeniesiony na WordPress'a co to znaczy? Czy to znaczy, że w wersji darmowej mam pełne prawa tak jak na Wordpress? Chciałabym być w 100% na Wordpressie, ale nadal w wersji darmowej i pytane jak to zrobić.

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2018-05-11, 19:51 ]
zobacz także => jak zaimportować kopię bloga XML do bloggera
[wordpress] Disqus a komentarze Wordpress
Chcę przenieść się na komentarze Disqus, ale nie chcę stracić obecnych komentarzy, które mam ze standardowego wordpressa. Czy istnieje jakiś prosty sposób wprowadzenia disqus przy jednoczesnym zachowaniu obecnych komentarzy? Najlepiej przy usunięciu możliwości komentowania przez standardową wtyczkę wordpressa.
[blog] Problem z wrzuceniem mapy na bloga na blog.pl
Witam,
Piszę w tym dziale ponieważ do właściwego nie mam jeszcze dostępu ;)

Prowadzę bloga na blog.pl i ponieważ jest to blog podróżniczy to chciałem na niego wrzucić mape wygenerowaną w Google i tu pojawia się problem:

wrzucając w edytor tekstowy kod <iframe> podawany przez google lub wrzucając w edytor wizualny przez "wstaw/edytuj osadzone medium" używając "media_dlg.iframe" (w podglądzie mapa sie pokazuje) i klikając Zaktualizuj po aktualizacji cały kod znika i mapa sie nie pojawia.

Czy ktoś może mi powiedzieć co robię źle?
Ostatni post Odpowiedzi: 12
[WordPress, wtyczka] problem z blogger importer
Witam serdecznie,
piszę, ponieważ mam problem z importem bloga z blogspota do wordpressa. Kiedy używam wtyczki blogger importer i kliknę przycisk -Authorize- wyskakuje mi strona https://support.google.co...47?p=oauth&rd=1 . Nie wiem co mam dalej zrobić. Szukałem w wielu miejscach odpowiedzi na moje pytanie, ale niestety zakończyło się to fiaskiem. Pomoże mi ktoś? Dodam, że już jakiś czas temu (ok.20 dni) raz przerzuciłem bloga. Chcę to powtórzyć, ponieważ na blogspocie doszło kilka nowych postów.

Pozdrawiam.
WordPress 4. Instalacja i zarządzanie - poradnik
Właśnie wyszła najnowsza książka o WordPressie - WordPress 4. Instalacja i zarządzanie - autorstwa mojej skromnej osoby i Magdaleny Bród.

Pierwsze wydanie z 2011 r. zebrało dobre opinie i okazało się trafną odpowiedzią na potrzeby wielu początkujących użytkowników. Przyszedł zatem czas na odświeżenie i uzupełnienie treści. :)

Celem książki jest przyjemne i bezbolesne wprowadzenie w świat WordPressa każdego, kto nigdy nie miał z nim styczności, a chciałby zobaczyć z czym to się je. Rozdział po rozdziale przechodzimy od instalacji systemu na własnym serwerze, przez dodawanie i edytowanie różnych typów treści, aż do podstaw tworzenia własnego motywu graficznego - a po drodze zahaczamy jeszcze o podstawy SEO i bezpieczeństwa.

Miło mi także zakomunikować, że patronem medialnym książki jest zenbox.pl. Kto ich zna, ten wie, że są fajni. A kto nie zna, temu mówię, że są megafajni. :)

No i jak zawsze - chętnie poczytam opinie po lekturze. :)
Odpowiedzi: 0
[Wordpress] wtyczka do komentowania za pomocą konta Google
W szale przenoszenia bloga z blogspot na wordpress zapomniałam o tym, że 90% moich komentujących czytelników ma konta głównie na blogspocie i chciałoby nadal z niej korzystać.
Commentluv i disqus bardzo się nie podoba (mnie też nie).

Wypróbowałam kilka wtyczek m.in Comments Evolved for WordPress i Loginradius (jeszcze kilka innych, ale instalowałam je i usuwałam na innym komputerze i nie mogę sprawdzić nazw), jedna gorsza od drugiej.
Czy istnieje cokolwiek, co działałoby w miarę normalnie i dawało możliwość komentowania z konta google i wordpress? Tylko w tych dwóch serwisach, nie w stu pięćdziesięciu innych, których moi czytelnicy nie używają. Czy coś takiego istnieje?

Jak czegoś szybko nie znajdę to mi się całe liche złudzenie istnienia jakiejkolwiek społeczności rozpadnie. Już wcześniej zamiast komentarza na blogu zdarzało mi się (ale nie częściej niż raz dziennie) dostać maila ze stanowiskiem autora - tematykę mam dziką, to rozumiem, że znajomi wolą się do mnie nie przyznawać, a teraz (ratunku!) boję się, że wszystkie dyskusje zaraz przeniosą się na mojego maila. Od rana już sześć osób zdążyło napisać...
[Wordpress] wtyczka umożliwiająca subskrybowanie bloga
Szukam prostej w obsłudze wtyczki umożliwiającej czytelnikowi subskrypcję mojego bloga.Jakie polecacie?
Onet ma najwięcej blogów, ale niekoniecznie blogerów !
W momencie pisania tego posta na Onecie jest 1 538 698 blogów. Jest to moim zdaniem jednak w żaden sposób niewspółmierne z ilością blogerów. Nie chodzi mi tu o ich aktywność, ale o pewien inny problem, czysto techniczny. Otóż Onet nie oferuje swoim blogerom utworzenia podstrony, więc jak sobie z tym radzą ? zakładają w tym celu kolejnego bloga.

Przy okazji śledzenia popularności naszych szablonów natrafiłem na jeden z takich blogów, który pomaga w podbijaniu statystyk Onetowych. Strona zajmuje się tworzeniem szablonów na bloga Onet. Można je publikować w Onetowskim katalogu, ale najwidoczniej panuje tam jakaś selekcja, bo ludzie wolą pokazywać je na 'własnych' blogach.

Jak wygląda konstrukcja takiej szablonowni ?

na samej górze piramidki mamy adres główny (1 szt.)
poniżej dochodzi blog na każdą z kategorii szablonów (czyli np. 10 blogów)
następnie w każdej z kategorii mamy prezentowane szablony, pewnie nikogo to już nie zaskoczy, ale każdy z nich prezentowany jest na osobnym blogu ;)

w przypadku tej strony wpis miał numer ponad 420, ale adres bloga z szablonem 180, tak czy inaczej, niby jeden blog a tak naprawdę około 200 ;)

Chętnie zobaczyłbym tam statystykę "ilość kont blogowych" można by było przetrawić ile blogów na blogera przypada ;) zapewne byłaby to spora liczba stąd brak takiej informacji ;P

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 26-03-2009, 03:11 ]
mała poprawka ! - blog miał jednak numer 108, więc ilość blogów założonych na potrzeby tej strony to około 130
Ostatni post Odpowiedzi: 30
[WordPress] kilka pytań od laika przed startem bloga
Od 6 lat mam bloga na blogspocie i myślę, że nadeszła pora, aby przenieść się na własną domenę z szablonem opartym na WP. Nigdzie jednak nie mogę znaleźć szablonu, który odpowiadałby mi w 100%, a nie chcę płacić za domenę i hosting dopóki nie będę pewna tego, że blog będzie wyglądał tak, jak powinien (mam swoją wizję i... albo ta, albo żadna). W związku z tym mam kilka pytań (jeśli chodzi o WP to jestem kompletnym laikiem):

1. Czy możliwe jest założenie gdzieś hostingu i własnej domeny na bezpłatny okres testowy? Ot, tyle żeby przez tydzień albo dwa pokombinować z pobranymi z internetu szablonami i sprawdzić czy po wprowadzeniu drobnych zmian spełnią moje oczekiwania.

2. Czy warto zainwestować w szablon robiony na zamówienie i jakie to mogą być koszty? Kilkaset złotych? Kilka tysięcy?

3. Na blogspocie można sporo pokombinować z wyglądem bloga grzebiąc w kodzie html. Jakich zmian można dokonywać w szablonach WP, które są bezpłatne (chodzi mi głównie o kolorystykę i nazwy widgetów - da się?)?

Z góry dziękuję za pomoc :)
Ostatni post Odpowiedzi: 5
Zmiana domeny bloga i platformy z blogger na wordpress
Cześć! Posiadam bloga na platformie godaddy (platforma bloggerowa, roboczo nazwijmy ją alamakota.com). Czy jest możliwość, żeby przekierowywać z alamakota.com na np. alamapsa.pl (w serwisie wordpress.org lub ovh)? Czy musiałabym odpiąć alamakota.com, wrócić do starej nazwy blogspot.com i dopiero podpinać pod nową domenę?
Ostatni post Odpowiedzi: 6
[Wordpress, wtyczka] wykop - przycisk z licznikiem głosów
Poszukuję wtyczki z buttonem wykopu, który po kliknięciu przez zalogowanego użytkownika, dodawałby jego "wykop" do linku, który jest już na wykopie. Trochę chyba zamotałem ;) Chodzi mi o coś takiego, jak tutaj:

Kod

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-milion-na-mieszkania-senatorow,nId,1582909

Niestety, wtyczki z buttonami wykopu, które znalazłem (np. Społecznościowa 6 PL) pozwalają na dodanie nowego "znaleziska", co jest dość uciążliwe.

Pomożecie? :) :help:
[wordpress] czy aktualizacje systemu są konieczne?
Mam blog w WordPress; co jakiś czas pojawia się informacja, że powinnam coś zaktualizować- jak do tej pory nie zaktualizowałam niczego, bo się na tym nie znam. Boję się, że coś nacisnę i cały blog wyleci w kosmos.
Czy te aktualizacje są konieczne i czy coś się zmienia na blogu?
WordCamp Warszawa 2014
Jak co roku, przyszedł czas na kolejne spotkanie wordpressowej społeczności - tym razem w Warszawie, 15-16 listopada 2014.

Będą ścieżki tematyczne (pierwszego dnia dla użytkowników i deweloperów, drugiego dnia bardziej biznesowo), będzie obiad i middle-party, oraz - przede wszystkim - mnóstwo ludzi, mnóstwo wiedzy i wiele innych fajnych rzeczy. ;)

Informacje i agenda tutaj: http://2014.warsaw.wordcamp.org/, bilety: http://2014.warsaw.wordcamp.org/bilety/

Wpadniecie przybić piątkę? ;)
Odpowiedzi: 0
[WordPress] Jak powstrzymać SPAM w ilości hurtowej na blogu?
Od jakiegoś czasu dostaję codziennie kilkanaście "komentarzy" do zatwierdzenia na moim blogu (WordPress) z przeróżnych adresów reklamujących coś np. "wesele lublin", "dyskoteka lublin" "lekarz białystok" - nie mam funkcji Zgłoś Nadużycie, jedynie "oznacz jako spam", ale to akurat nic nie daje, bo pojawiają się nowe. Mają to samo IP.
:help:
Zamiana Joomla na WP
Ten post ma na celu wyłącznie rozwiniecie dyskusji, a nie znajdowanie gotowych rozwiązań!
Temat wydaje mi się ciekawy, bo z reguły jak go poruszam, to zaczynają się kłótnie i dyskusje. Otóż: jest sobie portal na silniku Joomla, podkreślam portal, nie strona czy wizytówka. Wisi sobie to na sieci od ładnych 6-7 lat. Codziennie dokładane są treści w różnej formie, więc strona rozrosła się do gigantycznych rozmiarów i stale rośnie. Jak wiemy (wiecie) dużo łatwiejszy i prostszy (milszy, fajniejszy i cudowny) jest WP. Więc ktoś wpada na pomysł, żeby zmienić silnik, ale (uwaga!) nie naruszając treści. I teraz meritum: jest to fizycznie wykonalne czy prędzej zbudujemy pojazd kosmiczny z tektury i wylądujemy na Marsie?
Ktoś dokonał (poza Starożytnymi Kosmitami oraz Davidem Copperfieldem) takiego cudu i ma na to dowody? Podkreślam - wiem, że layout można skopiować i na nowo pokroić, wiem że jeśli to strona z 5 podstronami i z galerią na 10 zdjęć to ... Piszę o pradawnej stronie wielkości co najmniej Ameryki Północnej, którą prowadzi kilkanaście osób na bieżąco. Oczywiście jeśli znacie ktoś widział takie opisy w sieci ( potwierdzone) to miło by było gdy mi je tu wklejał, bo przy kolejnej dyskusji będę mieć argument. Ale tak jak napisałam na wstępie. Post ma charakter dyskusji, nie uzyskania gotowych rozwiązań.
Ostatni post Odpowiedzi: 5
1 - 2 ... 69 - 70 - 71 ... 181 - 182