Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
Blogosfera  »  Promocja Bloga
Ulotki w miejscach publicznych - przystanki, słupy itp.
Myślę, że większość z Was nieraz w miejscu publicznym spotkała się z ulotkami różnych stron internetowych. Zapewne były to większe serwisy - zakłady szukające pracowników, jakieś okoliczne imprezy, szkoły jazdy itd.

Na mieście spotyka się tyle tych ulotek, że aż człowiek zaczyna się zastanawiać: czy przynosi to jakiekolwiek korzyści.

I tu pytanie do Was: czy próbowaliście rozwieszać w miejscu publicznym ulotki prowadzące do Waszej strony/bloga. Jeśli tak - to czy przyniosło to jakieś korzyści, zwiększyła się liczba odwiedzających stronę?

Co w ogóle myślicie o rozwieszaniu ulotek?
Ostatni post Odpowiedzi: 51
Czy opłaca się dalej prowadzić bloga?
Tak się zastanawiam, w obliczu braku zainteresowania internautów, czy opłaca mi się w dalszym ciągu prowadzić bloga (link w opisie). Próbowałem rozprowadzać linki na wielu różnych stronach, ale nic to nie daje.

Jeśli ktoś wchodzi na bloga z google, to trafia na jeden konkretny temat, który go interesuje i nie patrzy dalej. Tak przynajmniej wynika ze statystyk, gdyż najwięcej wyświetleń pochodzi właśnie z google.

Co myślicie?

Dodam, że bloga prowadzę od bardzo dawna, więc problem nie polega na tym, że jest strona jest świeża.
Ostatni post Odpowiedzi: 4
Wykupienie reklamy na fejsie
Cześć i czołem.

Mam pytanie do Was. Czy ktoś z was wykupił reklamę na facebooku? Jeśli tak to jaki rodzaj, ile zainwestował, na jaki czas?

Opłacało się?

Właśnie sobie ustalam co i jak, jak ma wyglądać. Gdzieś kiedyś przeczytałem, że ktoś zainwestował 20 zł i to zrobiło różnicę dużą. Jakie Wy macie zdanie?

EDIT:
Chcę zainwestować te 20 zł - na początku na próbę, sprawdzić. Próbuję ogarnąć te reklamy, aktualnie mam coś takiego:
Grupa docelowa:
7,894,820 os.
które mieszkają w kraju: Polska
w wieku co najmniej 17 lat
które mówią językiem: polski
które nie są jeszcze powiązane z: Czasem widziane

Chyba to trochę sporo, jak na 1000 wyświetleń reklamy (CPM).

Jak też ustawić optymalny czas? Na razie roboczo mam 10 dni i te 20 zł starczy na to.
Jeśli ktoś już to robił, to skorzystam z pomocy.

Nie znalazłem podobnego tematu, jeśli był to wywalić.
Ostatni post Odpowiedzi: 31
Lineye - korzysta ktoś? (opinie)
Znalazłem dzisiaj takie coś: http://www.lineye.pl

W skrócie: Umieszczamy widget z odnośnikami do innych blogów, a inne blogi umieszczają widget z linkami do naszego bloga. Korzystanie z serwisu bezpłatne.

Ogólnie ciekawe narzędzie na promocje. Jak ktoś korzysta, to proszę się podzielić doświadczeniami. Ja mam wątpliwości o tyle, że niewiadomo do jakich blogów potem pojawią się u nas odnośniki. Taka mała porażka, jeśli to będą jakieś śmieciowe blogi.
Ostatni post Odpowiedzi: 7
Blog roku 2013
Co prawda do wystartowania konkursu jeszcze dobre 1,5 miesiąca, ale już o nim głośno, a konkretnie o kategoriach w jakich w tym roku będziemy mogli się zgłaszać. Więcej oczywiście na www.blogroku.pl

Blogerki parentingowe są oburzone, że zabraknie naszej kategorii. Ja nawet nie obstawiałam tego, że ludzie dopuszczą parenting, więc liczyłam na przyłączenie się do kategorii lifestyle, a tu druga kiszka.

Osobiście też uważam, że kategorie są przesadzone i nie dopracowane. Ja i moje życie spokojnie pomieściłoby nastolatki, które zapewne same głosowały na swoją kategorię, a my starszyzna nic.

Zauważyłam też, że wiele niemądrych wprowadzało swoje kategorie (jako etykiety i tagi) i prosiło o głosy myśląc, że konkurs (na bloga roku) trwa i tak moja znajoma podając mi link do zagłosowania na jej kulinarno-parentingowo-lifestylowy blog wypisała takie bzdury, że ją oj**ałam.

W tamtym roku bodajże nie było głosowania, a wyszło Nam to na lepsze niż teraz.
Macie swoje kategorie? Dołączycie? Bo ja pewnie jak w tamtym roku dołączę ze względu na drobną reklamę (to ja, istnieję, chodź zobacz!) jaką może mi zapewnić konkurs. Ostatnio wyszło mi to na korzyść :)
Ostatni post Odpowiedzi: 100
[alogi, vlogi] audioblogi, wideoblogi, podcasty itp.
Nie zauważyłam tutaj żadnego tematu poruszającego sprawę videoblogów i audioblogów (czy podcastów).

Co o tym sądzicie? Traktujecie to jako alternatywę dla bloggerów, czy dla was to już zupełnie inna bajka z blogiem nie mająca wiele wspólnego? Czy myśleliście o założeniu własnego audio, lub videobloga? A może jakieś regularnie oglądacie, lub słuchacie?

Zapraszam do dyskusji.
Ostatni post Odpowiedzi: 15
Własny blog, strona firmowa, dwa FB i jeden wielki bałagan
Uświadomcie mi jedną rzecz. Umieszczacie sobie latami zdjęcia pod własnym nazwiskiem na stronie firmy dla której pracujecie. Dostajecie możliwość publikowania tego jednocześnie w swoim portfolio. Robi się fajnie, bo u siebie możecie publikować co chcecie i nikt was za to nie (wiecie co). Ale moment... po wpisaniu w google swojego nazwiska i tak wyskoczą rzeczy publikowane u szefa. Jak uczynić cud i poprosić by wierni widzowie chcieli odwiedzać bloga?
Wracam tez do tematu FB. FP czy priv? A może jedno i drugie? Zacznę blogować jak świnia niebo zobaczy..
Ostatni post Odpowiedzi: 2
Kanał YT do bloga?
Czy kanał YT powiązany z tematyką bloga jest dobrą formą promocji strony?
Ostatni post Odpowiedzi: 13
Jak szukasz odpowiednich stron, które zwiększą ruch na blogu

Cytat

Komentowanie innych blogów i stron. Zakładasz statystyki (Google analytics) i sprawdzasz skąd napływa ruch a skąd nie. Na miejsce tych bez efektu szukasz kolejnych.

Jak TY szukasz tych stron które wydają się dać Ci dobry ruch ?
Ostatni post Odpowiedzi: 11
Promowanie bloga na kwejku, demotywatorach, itp.
Moi Drodzy, przyszedł mi ostatnio do głowy pomysł, żeby promować bloga na kwejku. Chciałbym robić obrazki z cytatami pasującymi do bloga. Wiem, że jest już pełno stron z motywującymi obrazkami i cytatami, ale u mnie będzie to tylko część całej koncepcji.

I teraz pytanie. Czy mogę zrobić to tak jak tutaj i umieścić gdzieś logo bloga? Czy będzie to już naruszenie praw autorskich?

Czy nie lepiej byłoby np. wrzucić cytat na najzwyklejsze, czarne tło i gdzieś tam logo?
Ostatni post Odpowiedzi: 23
[blogger] Obserwatorzy i ich ilość
Jeżeli zły dział to przepraszam, można przenieść.

Może teraz wykażę się hm zawiścią, zazdrością czy też szukaniem dziury w całym, ale...

Czytam sobie różne blogi, czasem na niektóre trafiam zupełnie przypadkowo, trafię raz i nigdy więcej tam nie trafiam.

Często są to blogi o zasięgu niewielkim (nawet mniejszym niż mój) - przynajmniej w teorii - statystyki, które pokazane słabe, fanpage lichy (bardziej nawet niż mój), blog prowadzony od pół roku, czasem krócej po kilka postów miesięcznie.

Patrzę na liczbę obserwatorów - i tu jestem w szoku - 522, 691, 832 - hę? Czy faktycznie? Jest tak?
Miejsca w sieci, masowo odwiedzane przez miłośników blogów
Ja wiem że są chictopia, lookbook.nu, więcej nie znam. Te które wymieniłem raczej są adresowane nie tylko że do dziewcząt , to jeszcze do szafiarek/fashionistek.

Jakie znacie miejsca w sieci/portale gdzie treści naszych (róznych przecież) postów zetkną się z łaknącymi ich odbiorcami.
Ostatni post Odpowiedzi: 1
Promocja poprzez Google plus (G+), zalety rozwiązania ?
Dla laika , nie każdy płynnie porusza się w korzystaniu z tego narzędzia.
Ostatni post Odpowiedzi: 20
Magazyny blogerów
Ostatnio spotkałam link do e-magazynu, który tworzą blogerzy (a właściwie blogerki). Wczoraj, gdy odkryłam kolejny, to tak mi ślinka poleciała, że pomyślałam "też chcę!". Dzisiaj jednak ostygłam i uważam, że zamiast wydziwiać pora się wziąć ostro do roboty, o której piszę tu na forum już przez tygodnie, a na moim blogu cisza.
Właściwie to są treści blogowe w formie gazety, no co tu dużo mówić? Aczkolwiek każdy bloger rzuca jeden temat i mamy zbiorowisko ciekawostek.
Co Wy uważacie? I co wiecie na ten temat? Czy taka praca przynosi zyski? Materialne, "statystyczne"?
Przykłady magazynów: zmiana- napisz siebie od nowa oraz mamazine
Jest to ciekawe, nie pogardziłabym, gdyby ktoś mnie zaprosił do współpracy :]
Ostatni post Odpowiedzi: 10
Poczytność bloga - statystyki
Jakie statystyki wizyt na blogu można uznać za zadowalające, małe, duże ? Jakie to są rzędy wielkości ?

Ja po 2 miesiącach mam niecałe 11k wizyt, z czego największy udział stanowią wizyty z serwisów udostępniania treści typu wykop czy klid. Trochę z fejsbuka, trochę z subskrypcji, śladowe ilości z forów na których jestem lub z wyszukiwarki google.

Jak jest u Was ?

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-07-31, 14:37 ]
zobacz również => Jak dodać statystyki Google Analytics na bloga?
Ostatni post Odpowiedzi: 73
Polskie grupy FB userów koncentrujące się na lifestylu
Składową promocji bloga jest autoprezentacja, ważne jest by mogła dotrzeć jak najdalej jak najszerzej. Do FB grup należą czasem tysiące ludzi. Myślę nad opcją prezentowania treści swojego fanpage na tablicach grup skupiających określony pożądany blogerowi target.
Wymyśliłem sobie że to mogłoby pomóc, o ile moderacja nie ma alergii.
W moim konkretnym przypadku potrzebne są mi grupy koncentrujące się na szerokim lifestylu.
Ostatni post Odpowiedzi: 5
Współpraca z firmami - opinie

BikiniGirl napisał/a:

Chodzi mi dokładnie o zdjęcie fitness-food w pasku bocznym

Fitness Food tylko wykorzystywał blogi do reklamy... nawet miałam z nim ostrą wymianę zdań. Pisze do blogów że proponuje współpracę później okazuje się że ma to być wymiana linków. Ty robisz mu osobny wpis reklamowy a on dopisuje cię do postu "Baza dietetycznych blogów" który napisał kiedyś tam i twój link nawet nie jest na 1 stronie. Mógł nawet umieścić link do tego postu w Polecanych ale tego nie zrobił. A u ciebie banner duży banner wisi. Zapewnia że on tylko chce pomóc małym blogom bo ma Page Rank 3 A po paru tygodniach okazuje się że na tym adresie robi sklep. Super ty masz współpracę ze sklepem ale nic za to nie dostałaś nawet jednego produktu za 10 zł :) Czyli punkt dla tego pana

wg mnie bardzo nieuczciwe ale co ja tam wiem przecież podobno jestem zazdrosna jak inny blog nawiąże współpracę a nie ja hehe
Ostatni post Odpowiedzi: 44
dobre patenty na budowę społeczności
Są różne blogi, każdy typ ma inną charakterystykę. Wśród nich także te ktorych ideą jest prezentacja tego co ma ochotę pokazać bloger [jako indywidualista].

W tym typie IMHO dominują blogi szafiarskie, kulinarne i reszta lifestylu.
Wg. mnie istotą rozwoju takiego blogera, posiłkowania go rosnącym szacunkiem i popularnością jest tworzenie się wokół niego/jej oddanej grupy czytelników-followersów.

Jak omówiony typ bloga/blogera ma budować społeczność wokół siebie ?

PS
Zdaje sobie sprawę że są różne stopnie trudności/uciążliwości poruszonego zadania; proszę więc o naświetlenie tematyki szerzej, przecież prowadzenie FB fanpag'a nie wyczerpuje tematu.
Ostatni post Odpowiedzi: 11
Jak budować swoją markę jako blogera?
Jak budować swoją markę jako blogera?
Profil i strona bloga na Google+

Basia napisał/a:

Za dużo się zastanawiasz :) ja uważam, że takie konta jak facebook, twitter, google+, pinterest zakłada się od razu jeśli masz w planach z nich korzystać. A jakoś nie wyobrażam sobie dobrze funkcjonującej strony (czy to prywatnej czy biznesowej), która nie jest dostępna dla czytelników w sieciach społecznościowych.
Coś źle zrobiłam z google+. Chciałam założyć i wpisałam sobie w danych - imię: Szczypta, nazwisko: Pieprzu (nie chcę podawać żadnych prawdziwych danych) i mi zablokowali profil :/ . Pomyślałam, że trudno, zamknę ten i założę nowy. Ale się nie da :/ . Co powinnam zrobić?
Ostatni post Odpowiedzi: 14
Blogi o kulturze - jak sobie radzicie?
Witajcie.

Oczywiście, są ogólne zasady promocji bloga w sieci dotyczące zarówno blogów o sporcie jak i modzie. Mnie interesuje najbardziej tematyka kulturalna. Prowadzicie blog o kulturze? Jak się promujecie w sieci? Macie jakieś niesamowite triki? Współpracujecie z kulturalnymi organizacjami? Udzielacie się na jakichś forach o tematyce zbliżonej do tej na waszym blogu?

Powiedzcie, jak sobie radzicie?
Siła bloga - Porządna mapa Metatagów.
Zależy mi na tym żeby roboty Google dobrze widziały mojego bloga, wiem że za takie cos odpowiada mapa metatagów i tu pytanie:
jak ową mapę zoptymalizować i gdzie ją w kodzie zamieścić, Starych wyjadaczy proszę o pomoc
Ostatni post Odpowiedzi: 7
Kiedy założyć Fan Page?
Nie wszyscy ludzie mają facebook'a. Nie wszyscy korzystają z tego portalu. Ale oczywistym jest, że portal dociera do ogromu ludzi, że większość osób posiadających tam konto spędza na nim po kilka godzin.
Idealne miejsce dla reklamy naszego bloga. Fan pejdża może założyć każdy i wszystkiego.
Zaczynając od łyżki do zupy kończąc na fan pejdżach drużyn sportowych.
Kiedy bloger, powinien założyć fan pejdża, by dojść do jak największego grona potencjalnych nowych czytelników?
A może w ogóle nie powinien zakładać? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

RG
Ostatni post Odpowiedzi: 93
Jak wypromować bloga niszowego?
Cześć, chcę spopularyzować mojego bloga o tematyce fantasy. Wiem, że jest to raczej niszai chciałbym się dowiedzieć jak trafić do celowego odbiorcy. Oczywiście pierwszym moim "punktem werbunkowy" powinny stać się wszelakiego rodzaju fora o tej tematyce. Jakieś inne pomysły?
Ostatni post Odpowiedzi: 3
Elefanta - opinie
Czy ktoś słyszał o stronie elefanta.pl? Z tego co się doczytałam i zrozumiałam jest to strona pomagająca promować bloga lub stronę internetowa . Może ktoś już dodawał tam swojego bloga do promocji???

Następne pytanie, żeby wypromować dzięki tej stronie bloga, trzeba na swojej stronie wkleić wygenerowany stamtąd kod HTML. Jak to zrobić? (ja mam bloga na bloggerze).

Z góry dziękuję za odpowiedz :)
Ostatni post Odpowiedzi: 2
Stosowanie "triku"/mechanizmu Call to action

Cytat

Głównym zadaniem „Call to Action” jest wskazywanie odbiorcy co może dalej zrobić z przeczytaną wiadomością – gdzie może kliknąć, aby poznać szczegóły prezentowanej oferty lub znaleźć się na stronie głównej nadawcy wiadomości. Metodę „Call to Action” można porównać do czytelnego drogowskazu, który wskazuje jak przejść bezpośrednio do zakupów, poznać więcej szczegółów prezentowanej oferty lub przeczytać całość artykułu.

Masz bloga powiedzmy na blogspocie, jakbyś zastosował mechanizm CALL TO ACTION i czy to miałoby w ogóle sens
Ostatni post Odpowiedzi: 40
Reklamy pop-up i pop-under
Co sądzicie o reklamach pop-up i pop-under tzw. np. "sztuczne" wejścia. Jest wiele aukcji na allegro gdzie za 5zł można wykupić 100 tysięcy wejść. Czy to jest zgodne z prawem? (kiedy pytałem się sprzedawców, owych usług, to ze 100% zgodnością twierdzili, że to jest zgodne z prawem). Wydaje mi się, że w czasie korzystania z takiej usługi nie można wyświetlać na swoich blogach/stronach reklam np. z serwisów AdTaily, AdKontekst, AdSense itd. ponieważ:
Po I Takie serwisy mają dostęp do źródła ruchu sieciowego naszej strony/bloga, a "sztuczne wejścia" są wykonywane z np. traffic24h.pl/promo.php
Po II jest to oszukiwanie reklamodawców, ponieważ np. naszą stronę odwiedza 300 osób dziennie, a gdy mamy wykupione wejścia to naszą stronę może odwiedzać po 10 tys osób dziennie. Z drugiej strony, takie wejścia wypozycjonowują naszą stronę/bloga.

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2018-04-18, 21:00 ]
zobacz również => Jak dodać okienko popup na bloga?
Ostatni post Odpowiedzi: 14
Reklamowanie bloga przez pisanie na forach
Jakie mechanizmy i triki wykorzystywać , jakich patentów używać by dla wypromowania naszego bloga maksymalnie wykorzystać zbiorowiska czytelnicze - fora internetowe ?

Macie jakieś doświadczenia , rady, pomysły, podzielcie się ;]
Ostatni post Odpowiedzi: 68
Blog Roku 2012
Hej :)
Nie wiem, czy dobry dział- jak coś to proszę o przeniesienie.

Jak sam temat wskazuje chciałabym dowiedzieć się co sądzicie o samym konkursie, czy bierzecie udział?

Najbardziej jednak mnie interesuje, czy wypatrzyliście tam jakieś ciekawe blogi, których wcześniej nie znaliście? ;)

Strona oficjalna konkursu:
http://www.blogroku.pl/

Widziałam kilka opinii w ShoutBox, ale one zaraz się ulotnią ;) ;)
Pozdrawiam!
Ostatni post Odpowiedzi: 75
Promocja w formie obrazków
Witajcie

mam zamiar promować swojego bloga za pomocą lekko kontrowersyjnych obrazków, czasami bohaterem będę ja, przykład poniżej. Pomysł się narodził ale może ktoś mi podpowie gdzie prócz kwejków, wykopów uda mi się (być może) to wcisnąć?

Ostatni post Odpowiedzi: 6
1 - 2 ... 88 - 89 - 90 ... 181 - 182