Blogosfera »
Promocja Bloga
|
Strona podobna do flapi.pl?
|
Znacie jakieś strony działające na podobnej zasadzie jak flapi? Gdzie można promować blogowe wpisy? Nie chodzi o wykop, ale takie blogowe portaliki... |
Ostatni post
Odpowiedzi: 11
|
Rola mediów społecznościowych
|
Czy posiadanie konta na FB czy Twitterze w jakiś sposób pomaga zdobyć czytelników? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 20
|
Propozycje współpracy dla blogerów
|
Zakładam ten temat, żebyśmy mogli się dzielić propozycjami współpracy dla blogerów (własne i takie o których się dowiedzieliście). |
Ostatni post
|
nk.pl - używacie tego portalu do promocji bloga?
|
Jeszcze kilka lat temu portal był prawdziwym ewenementem, zastanawiam się czy ktoś jeszcze używa rodzimego "poduktu" do promowania swojego bloga lub ma na nim jeszcze swoje konto? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 11
|
Strona czy blog?
|
Cześć,
Na potrzeby działalności mojej partnerki (działalność kosmetyczna) postanowiłem założyć bloga, który będzie skupiał się na jednej, ale kluczowej usłudze salonu. Do ten pory prowadzony był fanpage na fb, ale wydaje się, że to za mało. Jak każdą firmę, można rozwijać w nieskończoność
Wykupione reklamy na fb przynoszą skutek, na zabiegi przyjeżdżają osoby z poza naszego miasta. Póki co, tak się złożyło, że nie mieliśmy strony firmowej. I tu pytanie do Was:
- czy potencjalni klienci szybciej znajdą naszego aktywnego bloga czy martwą stronę internetową? - chodzi mi o wyszukiwarkę google.
Branża kosmetyczna z tego co widzę nie jest zbyt mocno pozycjonowana. Salony kosmetyczne raczej nie inwestują w strony internetowe z pozycjonowaniem... i tu widzę naszą szansę
Co myślicie? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
wycena wpisu sponsorowanego - Ile zażądać?
|
Cześć,
poproszono mnie niedawno o napisanie artykułu promocyjnego pewnego produktu, zapytano przy tym o cenę. Tekst ma być długi i specjalistyczny, jednakże nie mam bladego pojęcia ile mogę zażądać. Ktoś może dać mi jakieś wskazówki? |
Ostatni post
|
Czy opłaca się pisać artykuły za linki zwrotne do bloga?
|
Witam Wszystkich :-), ostatnio starałam się działać na moim kanale na fb (wrzucałam coś codziennie, komentowałam strony o podobnej tematyce) i dostałam takiego maila:
Witam, widziałem ze komentujesz u nas na profilu, wiec zakładam że zależy Ci na odwiedzinach. Jeśli interesuje Cię współpraca, to proponuje układ - Ty piszesz artykuły, które są zamieszczane u nas na blogu, np w dziale xxx, pod każdym tekstem może być link do twojej strony. Dzięki temu, my mamy nowe unikalne treści, Ty więcej odwiedzin ludzi przechodzących od nas. Pozdrawiam, xxx
Możecie mi podpowiedzieć co o tym sądzić? Nie chcę wejść na minę... |
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
Jak zachęcić ludzi do komentowania pod wspisami
|
Witam,
Ostatnimi czasy nie daje mi spać pewna sprawa. Dowiedziałem się (nie wiem czy to prawda) że np GoogleBot lepiej patrzy na blogi w których są interakcje czytelników z blogerem w komentarzach. I tu pojawia się problem bo ani na starej wersji bloga (była w sieci ok 8miesięcy) ani w obecnej jest totalny brak komentarzy, null, zero, nada i teraz moje pytanie:
Czy macie jakieś sposoby na zachęcenie ludzi do komentowania? |
Ostatni post
|
Blog Roku 2015
|
Proste pytanie Kto z Was bierze udział w konkursie i czy Waszym zdaniem jest sens brania udziału w tego typu rywalizacji? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
Jak zwiększyć ilość wyświetleń bloga?
|
Prowadzę bloga od ok. 1,5 miesiąca i zastanawiam się jaką obrać taktykę aby zwiększyć jego oglądalność. Nie wiem czy dodawać kilka postów dziennie i nie zwracać uwagi na brak komentarzy czy dodawać jeden post na kilka dni i mieć po 40-50 komentarzy pod każdym postem. Jak na razie, obstaję przy drugiej opcji. A Wy co jaki czas dodajecie posty na swoich blogach i ile macie komentarzy? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
Promocja poprzez bloga co zaoferować?
|
Wyjątkowo dzisiaj piszę z drugiej strony barykady. Od kilku miesięcy zastanawiamy się w fundacji w której pracuje, jak właściwie fundacja mogłaby współpracować z blogiem? W ogóle, jak jako blogerzy wyobrażacie sobie współpracę z sektorem usług? Bo najpowszechniejsza jest współpraca produktowa, prawda? Jak poprzez blogera mogłaby się wypromować fryzjerka? Firma organizująca warsztaty? Firma cateringowa? Galeria sztuki? Jak myślicie? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
[ddob] DDOBinsta - opinie
|
Hej ostatnio odkryłam nową stronkę dla blogosfery- ddobinsta.com ddob.com
Założyłam tam konto, zaskoczyło mnie, że wystarczy zalogować się przez Instagrama, aby utworzyć konto. Stona wygląda całkiem ciekawie. Używacie tego portalu? Warto tam promowac swojego bloga? |
Ostatni post
|
Zostań Królową/Królem blogerów książkowych! PLEBISCYT
|
Witajcie!
Wydawnictwo i Fundacja Papierowy Motyl we współpracy z magazynem Imperium Kobiet i wydawnictwem I.D. Media zorganizowali plebiscyt na najlepszy blog o książkach.
Wystarczy wysłać maila na adres: Kod wydawnictwo@papierowymotyl.pl w temacie maila wpisując Plebiscyt, a w treści maila wpisać swoje imię i nazwisko, wiek, linka do bloga i odpowiedź na pytanie:
Jaki jest twój wymarzony bohater literacki, o którym chciałbyś przeczytać w książce?
Termin nadsyłania zgłoszeń do 25 października 2015 roku włącznie.
Więcej informacji jest na stronie Wydawnictwa Papierowy Motyl.
To jak, bierzemy udział? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
Hash.fm - opinie - ktoś coś wie?
|
Błądząc sobie po zakamarkach internetów trafiłem na w/w stronkę. Ktoś może coś o niej napisać poza tym, co jest oficjalnie na niej przedstawione? Nie to, żebym bardzo miał parcie na zarabianie, bo ani nie ma z czym do ludu ani moje klimaty chyba się za bardzo nie nadają. Ciekaw jestem jednak, czy dla blogerów też to funkcjonuje. Zawsze mi się wydawało, że youtuberzy mają z taką współpracą odrobinę prościej |
Ostatni post
|
Czy warto promować swojego bloga na Wykop.pl?
|
Korzystacie ze strony wykop.pl? Warto? W tym wywiadzie http://10tysiecy.pl/jak-p...lowna-wykop-pl/ przeczytałam, że nie warto. Jednak w ramach eksperymentu wrzuciłam swój 1 link na stronę: http://www.wykop.pl/link/...lish-for-lunch/ , teraz czekam czy coś się zadzieje :-).
A może znacie i używacie inne strony tego typu? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 29
|
Konkursy blogowe dla blogerów
|
Zakładam ten temat, żebyśmy mogli się dzielić informacjami o konkursach dla blogów. Myślę, że warto brać w nich udział, nawet jak się nie wygra to jest to jakaś forma promocji. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
Czy blog to zawsze tyle pracy?
|
Wiatam wszystkich mam pytanie .
Kiedys slyszalam od znajomej (prowadzacej blog) ze zajmuje jej to 5 minut dziennie , miala tysiace wejsc dziennie i jedyne na co tracila czas to publikacja nowego wpisu .
ja natomiast od tygodnia walcze dzien i noc nie spie reklamuje sie loguje na 100000 stron nawet sie juz pogubilam z tym gdzie jestem ogloszona itp.
Czy to naprawde mozliwe zeby nic nei robiac miec tyle wejsc? wydaje mi sie ze to sciema a przynajmniej dla nowych blogowiczow , ktorzy chca sie wypromowac |
Ostatni post
Odpowiedzi: 33
|
Jakie zapytanie generuje u Ciebie największy ruch?
|
Temat założony po to by dowiedzieć się jakie zapytanie z google generuje u was największy ruch na blogu.
U mnie ( co jest dość dziwne) są to hasła powiedzialem.pl i powiedzialem blog, mają zdecydowaną przewagę nad innymi zapytaniami. Jak to wygląda u Ciebie? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 43
|
[Facebook] Strona czy Grupa tematyczna dla wybranych treści?
|
Wpadłam na taki pomysł, żeby poza typową stroną mojego bloga na fb, założyć jeszcze jedną, ale tylko zbliżoną tematycznie. Coś na czym ja publikowałabym materiały (linki, krótkie wpisy i oczywiście linki do niektórych notatek na blogu), ale przede wszystkim liczyłabym, że czytelnicy będą publikować różne materiały. Czy w takim przypadku lepsza jest strona czy grupa? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
[Konkurs, Onet] Blog Roku 2014
|
Temat trochę spóźniony, ale ciągle aktualny (i za rok o tej porze będzie tym bardziej!)
Ktoś startował? Ktoś ma się czymś pochwalić? Ktoś ma jakieś wrażenia? Jaki jest wpływ na statystyki? Może jakieś rady? W przyszłym roku wystartujecie ponownie już mądrzejsi? W przyszłym roku wystartujecie pierwszy raz?
Sporo ostatnio w blogosferze o tym, jak mało naprawdę znaczy ten konkurs, że jaka to ściema, że onet promuje własne blogi, że smsy są kupowane, że czytelnicy i tak na to nie patrzą, że to krąg wzajemnej adoracji i ogólnie wiele innych skarg/jęków/jojczenia. Kogoś też ten but uciska?
A może nawet otarliście się o jakieś ciemne strony tego przedsięwzięcia? A może przeciwnie, może ktoś je tu zdementuje? |
Ostatni post
|
Alexa Ranking
|
Prowadzę bloga od ponad 9 m-cy. Od tygodnia w statystykach zaczęła pojawiać się liczba w pozycji Alexa Ranking. Dziś wynosi 12149285.
Wiem, to żaden powód do dumy, bo im liczba mniejsza tym lepiej, a podobno dopiero po osiągnięciu pierwszej 100.000 można się poczuć jak książę blogosfery.
No, ale nie byłem klasyfikowany w ogóle, a teraz jestem, więc chyba to jakaś poprawa. Nie mam się jednak do czego porównać, więc nie wiem nawet, jakie poziomy osiąga się w Polsce, jak to wygląda w tematach bardziej niszowych, bo wiadomo, że do szafiarek nie mam co startować.
Zdradzicie, jak to u Was wygląda? |
Ostatni post
|
Gadżet Obserwatorzy z Bloggera na innej platformie blogowej?
|
Witam
Posiadam bloga na własnym serwerze - czy jest możliwość aby zbierał obserwatorów i wstawił widget na stronie tak jak ma to miejsce na blogach blogspot.com ? |
Ostatni post
|
Czy warto publikować fragmenty postów na innej stronie/blogu
|
Witam!
Wczoraj dostałem malia od współwłaściciela portalu ussports.pl
Chcą umieszczać 300 pierwszych słów z każdego mojego wpisu u siebie. Dalsza część teksu będzie dostępna w odnośniku, który będzie prowadził do mojego boga.
Robią to za free, a ja ma darmową reklamę.
Czy ktoś jeszcze spotkał się z czymś takim? Czy to popularna metoda? I najważniejsze, co ma właściciel tej strony?
Z góry dzięki za odpowiedź. |
Ostatni post
|
Wzajemne działania wizerunkowe
|
Dostałem wczoraj ciekawą propozycję "wzajemnych działań wizerunkowych" od pewnego portalu studenckiego. Miałbym umieścić na blogu wpis o nich, a oni gdzieś by mnie tam na swojej stronie polecili. Taka polecanka za polecankę. Zastanawiam się czy na to pójść. Z zasady nie umieszczam na blogu reklam, więc gdyby chodziło im o wpis w którym zachwalam jaki to dobry jest ich portal, to by nie przeszło. Na razie wysłałem pytanie w jakie by to było formie, bo recenzję to by mógł napisać, ale byłoby to tylko moje zdanie - nie we wszystkich punktach pozytywne. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 12
|
Reachblogger - platforma dla blogerów - opinie i ocena
|
Witam,
jakiś czas temu założyłam konto na Reachblogger.pl - jest to platforma dla blogerów i reklamodawców.
Czy jest Wam znana? Czy ktoś nawiązał dzięki nim współpracę? Zauważyłam, że większość reklamodawców traktuje to jako linki do pozycjonowania, które są warte jakieś 20-40 zł.
Brakuje tam typowych kampanii z prawdziwego zdarzenia, co po części jest zrozumiałe.
Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Jestem bardzo ciekawa, chwalą się, że mają ok 200 blogów, ale czy jest to w ogóle obiecujące? Czy ktoś zdobył dzięki nim jakieś zlecenia?
Czy to strata czasu i szukanie naiwnych blogerów?;) |
Ostatni post
|
"Martwy" fanpage bloga, czy startować z nowym?
|
Zastanawiam się czy nie zresetować (tzn. usunąć i zacząć od nowa) fanpage'a.
Czym to jest spowodowane?
Mam aktualnie 354 fanów. Z czego aktywnie bierze udział (czytaj: lajkują i czasem komentują) może 10-15. W każdym bądź razie nazwiska na pamięć znam tych najczęściej aktywnych.
Reszta - kompletnie cicho. Niby 63 moich znajomych to lubi, ale również cisza.
I ogólnie mam wrażenie, że mój fanpage jest jakby na uboczu. Jakby Facebook go odrzucił. Nie raz się zdarzy, że moje posty widzą... 33 osoby na przykład.
Jest to trochę frustrujące, tym bardziej, że mam wrażenie, że się staram, że blog jest choć trochę interesujący. Dlatego zastanawiam się nad startem fanpage od początku.
Co sądzicie o takim pomyśle? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 14
|
Współpraca blogera kulinarnego - jaki sposób pozyskiwania?
|
Moje pytanie do blogerów kulinarnych jest następujące:
W jaki sposób pozyskujecie "firmy" do współpracy blogowej? Chodzi mi o to, czy raczej skupiacie się na wysyłaniu maili do firm (czyt. "błagań" o torebkę przypraw, czy też innego spożywczego produktu, czy może sprzętu kuchennego mniej lub bardziej przydatnego), czy raczej cierpliwie czekacie na kontakt od firm?
Bo jeśli weźmie się pod uwagę, produkty spożywcze, to jeszcze widzę oczami wyobraźni, że na naszą prośbę "w ciemno" firma wyśle (oczywiście po krótkiej wymianie mailowej), ale zapewne ze sprzętami to by tak łatwo nie poszło... a może???
Takie mnie przemyślenia naszły, bo na innotematycznych blogach (w przeważającej większości modowych i kosmetycznych) się zdarza, że dziewczyny opisują, jak to wystarczy napisać, do firmy XYZ, a ona wyśle nam ciuchy, kosmetyki, za notkę na blogu. A jakby nie patrzeć ciuchy swoją wartość mają (co do kosmetyków, to już różnie bywa). |
Ostatni post
|
Pozycjonowanie - opłaca się?
|
Jak myślicie, opłaca się pozycjonować bloga? Np, ja uznałem, że na frazę blog lifestyle wypozycjonuje się samodzielnie na pierwszą stronę, aktualnie jestem nawet na pierwszym miejscu tylko co z tego skoro nie przekłada się to na wejścia. Jest wgl jakiś sens pozycjonować bloga na wybrane frazy? Nie lepiej skupić się na budowaniu marki tak aby ona była wyszukiwana? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 36
|
Co zrobić, żeby ludzie dowiedzieli się o blogu?
|
Witam.
Przeczytałem pełno tematów na tym forum o promocji bloga. Wiem, że trzeba pisać ciekawie, regularnie oraz że potrzeba czasu. Ale co z tego, że na blogu będę pisał ciekawie, często i regularnie, skoro ludzie nie będą o nim wiedzieli. Jakoś nie wyobrażam sobie, że po dłuższym czasie pisania, nagle ludność sama przybiegnie do mnie. A co więcej będą to oddani czytelnicy, którzy są zainteresowani tematem. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 12
|
Zdobywanie czytelników
|
Nie wiem czy dobry dział, przepraszam jeśli zły.
Prowadzę bloga somatyczny.blogspot.com dosyć długo i nie narzekam na UW. Problem w tym, że mimo stałych aktualizacji treści i pochlebnych komentarzy dot. samego bloga liczba czytelników wcale nie wzrasta. Nie obserwuję napływu komentarzy, obserwatorów itp.
Pytanie brzmi: w jaki sposób przyciągnąć czytelników? może robię coś źle? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 22
|
|