wyczytałem, ze leworęczność jest dziedziczona genetycznie
może też być wyuczalna: moja babacia kiedyś miała założony gips na całą prawą rękę z kawałkiem żeber na bodajże 4 miesiące i przez ten czas nauczyła się pisać lewą ręką. I jakoś tak wyszło, że teraz cały czas pisze lewą.
Tak jak tata.
Przez to, że wcześniej na siłę przyuczano dzieci do prawej ręki teraz ciężko czasem określić czy dziadek lub babcia jest osobą leworęczną. U rodziców, też może być taki problem.
Dlatego ciżeko pewnie bada się dziedziczność leworęczności.
U mnie rodzice są praworęczni, z tego co mówią nie byli przestawiani.
Na 3 dzieci mają 2 leworęcznych - ja i moja siostra. A brat praworęczny.
[ Dodano: 25-08-2009, 12:05 ]
Już jutro w serwisie CZATeria gościem będzie P. Prof. Górska -Kierownik Laboratorium Ergonomii i Kształtowania Środowiska Pracy.
Rozmowa będzie tyczyć się pierwszych dni szkoły i stresu, ale dla ciekawych będzie również wątek o leworęczności
NA stronie znajduje się mail na który można wysyłać pytania do P. Profesor.
Początek CZATa w środę, 26 sierpnia o godz. 13:00.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).