Forum Blogów »
Forum Blogger
|
[Blogger] mapa witryny - jak dodać w narzędziach dla webm.?
|
a jak dodać naszą mapę witryny w blogspocie ? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
Blogger Dynamic Views - zaprezentuj bloga w ciekawy sposób
|
Dodałem sobie kanał BloggerHelp do subskrypcji na Youtube, polecam też czytanie bloga buzz.blogger.com, bo można na nich spotkać czasem dość ciekawe artykuły jak np. ten o Dynamicznych podglądach.
http://buzz.blogger.com/2...-your-blog.html
Wpis jest już dość stary, ale do tej pory nie trafiłem jeszcze na bloga, który by się "promował" w takiej formie.
Zasada działania jest dość prosta. Udostępniamy nasz adres bloga dopisując na końcu /view (po tym można jeszcze dopisać nazwę konkretnego widoku)
opis widoków http://www.google.com/sup...=1229061&ctx=go
W ten sposób nasz blog zmienia się np. na coś takiego:
podgląd live http://buzz.blogger.com/view/snapshot
Według mnie fajna opcja dla osób prowadzących fotoblogi. Z takim wyglądem blog wygląda ciekawiej a przeglądanie wpisów odbywa się dynamicznie.
Czy trafiliście kiedykolwiek na informację o Dynamic Views? na jakiegoś bloga, który wyglądał podobnie? jak wam się podobają te wodotryski? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 20
|
Wyskakujące okienko z reklamą - jak się pozbyć?
|
Nie wiem dlaczego, ale od wczoraj wyskakuje mi co jakiś czas takie oto brzydkie okienko z reklamą. Nie dodawałam niczego dziwnego w kodzie, nie mam włączonych reklam. Nie chcębloga tym zaśmiecać i boję się że wyskakuje to też czytelnikom stąd pytanie- jak się tego gó#$% pozbyć. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
Dramatyczny spadek statystyk/odwiedzających bloga
|
Witam,
kolejny problem, któremu podejrzewam winny jest nowy szablon. Albo nie wiem co.
7 października - zamknąłem bloga i pracowałem nad szablonem i tada - udało się.
Od 8 października można mnie czytać w nowym szablonie.
Statystyki wg bloggera mam przyzwoite. Wiadomo, że przez wakacje zaniedbałem bloga ze względu na brak czasu, ale powoli wracałem do przyzwoitych wyników.
Gdy wszedłem na statystyki wg Google Analytics? Widać na załączonym obrazku - statystyki z września a października to niebo a ziemia. Choć w bloggerze statystyki tekstów czy dziennych wizyt są okej.
I teraz pozostaje pytanie - coś się popsuło w analytics? Od czasu nowego szablonu wg GA ani razu nie było więcej niż 50 wizyt....
Czy to jednak coś się popsuło w statystykach bloggera (którym nie do końca należy ufać)?
(Gdybym wrzucił do złego działu, to przepraszam). |
Ostatni post
Odpowiedzi: 12
|
Jak podpiąć domenę pod bloga (futurehost/ najtanszedomeny)?
|
Witam,
Zakupiłem już domenę, mam dostęp do wszystkiego- Teraz pytanie, jak to zrobić, żeby działało i mieć upragniony dopisek .pl?
Czy mógłby ktoś mi pomóc? Mogę podać hasło i login do panelu administracyjnego.
Pozdrawiam |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
[blogspot, szukam] Kafelkowy szablon, podobny do Hoarder
|
szukam szablonu podobnego do tego http://demo.themezilla.com/?theme=hoarder , ale działającego na bloggerze. Głównie chodzi mi o ten pasek menu, kolorystykę i ogólny minimalizm |
Ostatni post
|
[blogger] Jednokolumnowy szablon dopasowujący się do ekranu
|
Witam, mam cholerny problem. Poszukuję już kilka dni szablonu, bezskutecznie. Pośród milionów przejrzanych znalazłem jeden, który mnie wręcz zachwycił (http://suitstheme.com/themes/?theme=BlogifyHTML). Szablon ten jest jednak płatny, a na dodatek na wp, z którego nie korzystam. Poszukuję podobnego szablonu na blogera, w podobnej prostej formule. Znacie coś podobnego?
PS. Dodam drugi przykład: http://wiedzmanaorbicie.pl/http://suitstheme.com/themes/?theme=BlogifyHTML |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
[blogger] dodawane pliku pdf i innych niestandardowych
|
Witam,
czy jest możliwość dodawania plików pdf (mam książkę)? może jakiś program do zainstalowania?
wiem ze jest info"Możesz przesyłać wiele plików naraz. Używaj plików JPG, GIF i PNG." mozna to jakoś obejść?
Pozdrawiam
Udanego weekendu
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-08-08, 19:10 ]
zobacz również jak uzyskać adres URL obrazka dodanego na blogspota? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
Jak komentować blogi jako Strona Google+ a nie profil prywat
|
Tyle że chce komentować nie jako ja(osoba prywatna), ale pod pseudonimem czyli za pomocą witryny/fanpage G+
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 12-11-2013, 13:04 ]
ten wątek został wydzielony z innego Jak zmienić konto Blogger bez utraty bloga? |
Ostatni post
|
[blogger, Google Analytics] podwójne odwiedziny
|
P4uli napisał/a: tourquisezdublowałaś sobie kod z analitics, wtedy każde wejście naliczane jest podwójnie.
Hm. U mnie tak jest (nalicza mi odwiedziny podwójnie) i nie mam pojęcia dlaczego:( przed chwilą dopiero zarejestrowałam się na google anal., więc to nie to... Niestety nie mogę znaleźć podobnego tematu na forum, więc napisałam tutaj... |
Ostatni post
|
Dawno utworzone konto google+ a kwestia łączenia z bloggerem
|
Wiem że warto połączyć konto blogger z kontem na google plus.
Co gdy sytuacja jest złożona, tzn. konto blogger opiera się na jednym mailu, konto google+ na innym ?
Czy konieczne będzie odrzucenie jednego z kont - opieranie się tylko na jednym z mali ?
Czy możliwe jest podpięcie jednego po drugie ?
może ten znaleziony link rozjaśni jakoś kwestie |
Ostatni post
|
Jak zmienić konto Blogger bez utraty bloga?
|
Moja pytania:
1. Mam gmaila a na nim bloga i czy jak usunę tylko pocztę gmail to co z kontem blogger i blogiem? Usuną się?
2. Jeśli na bloggerze założę drugie konto i dodam admina do mojego bloga z wcześniejszego konta i czy jak usunę konto na tym 1 koncie to czy blog będzie dalej istniał na nowym koncie?
Trochę pomieszałam, ale mam nadzieję że zrozumiecie Proszę o szybką odp. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
Szablony na blogi blogspot (na zamówienie)
|
Zastanawia mnie czy jest tu ktoś kto zajmuje się robieniem szablonów na blogi, głownie chodzi mi o blogspot. Interesuje mnie też, czy ktoś kto robi podejmuje się robienia ich na zamówienie:) |
Ostatni post
|
Jak zrobić link z nazwy w komentarzach
|
Witam. Jestem prawie pewien, że ktoś gdzieś kiedyś pytał o to, ale jestem zmuszony zrobić to samo, bo w żaden sposób nie potrafię znaleźć odpowiedzi na ważne i nurtujące mnie pytania. Nawet nie wiem co za bardzo mógłbym wpisać, aby znaleźć odpowiedź. Dlatego też temat jest tak dziwnie sformułowany. Po prostu nie wiem jak inaczej mógłbym to zrobić.
Ale do rzeczy. Myślę, że dla doświadczonych ludzi będzie to banał.
Kiedyś na moim blogu komentarz po sobie zostawił jakiś gość. Komentujących jest mało, więc jeśli wśród nich pojawi się jakiś bloger, to wchodzę do niego klikając w nazwę jaką ma wpisaną. Wtedy zawsze wchodziłem na profil bloggera tego kogoś i dopiero dalej - na bloga. Ale raz zdarzyło się, że po kliknięciu w pseudonim tego gościa, otworzył mi się od razu jego blog. Chciałbym żeby u mnie było tak samo. Jak coś takiego zrobić? Przeszukiwałem wzdłuż i wszerz ustawienia, ale nie znalazłem rozwiązania (niektórych rzeczy nie ruszam jeśli nie wiem do czego służą).
Pozdrawiam |
Ostatni post
|
Własna domena - po przeniesieniu nie działa
|
Hej
Prowadze bloga www.produktywna.blogspot.com i stwierdzilam,ze to juz najwyzszy czas wykupić własną domene i tak też zrobiłam.
Wykupilam domene www.prywatna-rewolucja.pl i zrobilam wszystko zgodnie z instrukcja, jaka znalazłam na stronie dorgadowlasnegom.pl.
Od razu po zrobieniu tego wszystko działało przez poł godziny i przestało
Mineło juz okolo 40 godzin i dalej nie dziala.
tak wyglada blog: http://scr.hu/0fok/u04b6
a tak domena http://scr.hu/0fok/kibxz
Co mma zrobic? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
Blogger obniża wagę i jakość wgrywanych zdjęć?
|
Cześć,
Aż do dzisiaj wszystko było ok z moim blogiem ale...,
dziś wrzucając zdjęcie zauważyłem, że jakość fotki troszkę spadła. Zerkam do właściwości zdjęcia w przeglądarce a tam zamiast 320kb jest 80kb . Zdjęcie jest na Picasie ale tam ma właściwą wagę.
Wszystkie dotychczasowe zdjęcia jakie wrzucałem swoją wagę mają jak na dysku ale poza tym najnowszym właśnie.
Szukałem w necie i ludzie miewają problemy z rozmiarem ale o wadze zdjęcia nie widzę by ktoś pisał.
Pomoże ktoś?
link do bloga. Problem dotyczy pierwszej fotki od góry.
Edit
Jednak znalazłem rozwiązanie problemu. Może komuś pomoże:
http://productforums.goog...B3w/877BVb0zoss
Niby wczoraj tak robiłem ale dopiero dziś rano zaczęło działać poprawnie. Obstawiam więc bezpośrednie kłopoty ze strony bloggera. |
Ostatni post
|
[blogspot] Gdzie się podział gadżet nagłówek?
|
Na moim blogu zniknął nagłówek
Nie pomaga zmiana szablonu, nawet kopia też nie wchodzi.
Zupełnie nie wiem co pochrzaniłam, ktoś pomoże? Bo mi już pomysłów brak ;(
chodzi mi o nagłówek bloga na niebieskim tle..
[ Dodano: 11-09-2013, 09:41 ]
Ok już zrobiłam.
Temat do usunięcia.
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-08-01, 11:12 ]
zobacz również Jak dodać więcej gadżetów do nagłówka? |
Ostatni post
|
Chciałbym mieć w każdym poście inną czcionkę w tytule
|
Witam po wakacyjnej przerwie
Bloga jeszcze oficjalnie nie otwarłem, jeszcze się bawię, testuję itp. poznaję HTML heh, ale do rzeczy.
Chciałbym żeby każdy tytuł postów na moim blogu miał inną czcionkę. Chodzi mi zarówno o wielkość czcionki jak i swobodną zmianę stylów typu TimesNewRoman, ComicSans itp. - jak to zrobić? Chodzi mi o tytuł w poście, nie o czcionkę postu.
ps. jak się zmienia kolor czcionki w tytule?
Z góry dziękuję za pomoc |
Ostatni post
|
Posty nie tylko na głównej?
|
Cześć wszystkim.
Mam pytanie.
Na blogu mam poza główną stroną kilka innych stron. partnerzy, kontakt itd
Czy jeżeli utworzę jakąś stronę to czy mogę na niej tylko i wyłącznie dodawać posty? Bo zauważyłem że jak kliknę nowy post to automatycznie wędruje on na główną.
Jest jakiś sposób? Czy nie ma, i każdy nowo dodany post zawsze na główną poleci ? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
Nowy post niewidoczny na pasku innych bloggerów
|
Witam, dzisiaj dodałam nowy post, ale zauważyłam że na innych blogach nie pojawił się on w zakładce "obserwowane blogi", chociaż mój blog znajduje się tam ze starszym postem. Wygląda na to, że na innych blogach mój nowy post w ogóle nie wyświetla się jako nowy, dlatego powiązani ze mną bloggerzy nie wiedzą w ogóle że napisałam coś nowego. Jak naprawić ten problem? Oznacza to spadek wejść na mojego bloga i pogorszenie statystyk. Proszę o pomoc. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
[blogger] Problem z podpięciem własnej domeny pod bloggera
|
Witam jestem osobą początkującą jeśli chodzi o samodzielną "twórczość" internetową. Założyłam bloga: http://just-ineworld.blogspot.com/ i chciałam aby blog ten miał "swój" adres kupiłam domenę w masternet: justineworld.pl (domena jest zaparkowana na stronie parkingowej) i chciałam ją podpiąć pod swój blog (teoretycznie miało być kilka kliknięć i gotowe), niestety po wykonaniu instrukcji panel blogera wyświetla mi błąd 14 (załącznik: blog.jpg)- według ich wytycznych starałam się wprowadzić te dwa rekordy CNAME (załącznik masterdns) - i dalej nic, odczekałam kilka dni i dalej blogger wyświetla mi błąd 14. Zapewne coś pokręciłam i powpisywałam kody czy nazwy nie tu gdzie trzeba, bardzo proszę o pomoc |
Ostatni post
Odpowiedzi: 11
|
Jak usunąć miejsce pod opis bloga?
|
Cześć,
Szukam i szukam w kodzie i znaleźć nie mogę jak usunąć, ścisnąć miejsce na opis bloga czyli to miejsce bezpośrednio pod nagłówkiem?
I jeśli mogę zapytać jeszcze to jak wycentrować manu?
Przy stronie nadal grzebię i właśnie utknąłem w tym miejscu jak powyżej.
Adres strony: Stokrotka Studio |
Ostatni post
|
[blogspot] Nie mogę zmienić (zaktualizować) opisu bloga
|
Witam. Niedawno zmieniłem tematykę bloga, więc zmianie uległ także jego opis. Edytowałem i zapisałem w Bloggerze i tam widnieje prawidłowo, ale po wpisaniu nazwy bloga w przeglądarkę nadal jest bez zmian. Zrobiłem to już dawno, a nadal się nie zmieniło. Co z tym jest nie tak? Zależy mi na tym, bo w opisie są wpisane kategorie sprzed zmian tematyki bloga, a teraz jest zupełnie coś innego.
Nie wiem czy coś takiego już wcześniej było. Szukałem trochę w google i na forum, ale nie znalazłem, bo prawdę mówiąc nawet nie wiedziałem zbytnio co wpisać.
Pozdrawiam. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 14
|
[Szablon newline] edycja rotatora wpisów z efektem zoom out
|
Znalazłam szablon do mojego bloga.
Szablon
Interesuje mnie ten rotator, który zbliża i oddala zdjęcia.
Niestety po wgraniu, szablon nie prezentuje się tak jak na ich stronie. Tło nie jest fioletowe tylko brązowe i no właśnie.. ten rotator nie zbliża i oddala zdjęć, tylko przeskakuje zdjęcie co kilka sekund.... Co jest nie tak z tym szablonem pod blogger?
[ Dodano: 29-08-2013, 11:54 ]
Ok już wiem, to wersja demo ale czy można ustawić jakimś skryptem ten rotator na wyświetlanie zdjęć identycznie? |
Ostatni post
|
Wybijający na środku kawałek tekstu z poprzedniego posta
|
Witajcie, proszę o pomoc na tym forum pierwszy raz i mam nadzieję, że uda mi się przedstawić mój problem jak najdokładniej i że otrzymam od kogoś pomoc, bo błąd który pojawia się na moim blogu bardzo mnie zniechęca do działania
Po dodaniu nowego posta i opublikowaniu go zauważyłam, że nagle pojawia się na nim nałożony, wybity kawałek tekstu z poprzedniego posta. Próbowałam już zmieniać rozmiary zdjęć, ale zawsze sprawa wyglądała podobnie. Jedynie kiedy usunęłam wszystkie zdjęcia, problem zniknął - ale przecież nie będę bloga prowadziła bez zdjęć. Zawsze wrzucam zdjęcia o tej samej szerokości (750px) i nigdy takiego problemu nie było. Zdjęcia które wrzuciłam do najnowszego posta również mają taką szerokość, a w dodatku tak jak wspomniałam, ustawiałam dla testu ich rozmiar na 'bardzo małe' w edycji posta i problem wciąż się pojawiał. Kiedy na chwilę 'chowam' poprzedni post (za pomocą opcji 'przywróć kopię roboczą', wtedy wszystko wydaje się być ok, ale w edycji tego posta sprawdzałam co może być przyczyną błędu i nie potrafię tego rozstrzygnąć. Aby najlepiej zobrazować mój problem, podaję linka do bloga: http://lookssogreat.blogspot.com/
Tekst ten pojawia się przy najnowszym poście na wysokości między dwoma pierwszymi zdjęciami, jest wysunięty do lewej strony, nakłada się również na zdjęcia. Kilka osób pisało mi że one nie widzą tego problemu (może czytały post osobno, tzn 'wchodziły' do najnowszego posta), ale ja sprawdzałam na trzech komputerach, w różnych przeglądarkach i widzę dalej ten problem.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc |
Ostatni post
|
[iPad, blogspot] brak narzędzi do formatowania tekstu
|
Nie mam pojęcia, czy temat umieściłam w dobrym dziale - ale lepszego nie znalazłam, jeżeli jednak się pomyliłam, to proszę o przesunięcie go w odpowiednie miejsce.
Otóż, kilka dni temu dostałam Ipada. Uczę się jego obsługi. Idzie mi bardzo dobrze, poza jednym szczegółem. Nie mam pojęcia, jak blogować z tego urządzenia. Na początku ucinało mi stronę w edytorze postów w połowie, wyświetlało się tylko trochę tekstu, mimo że napisałam dużo więcej. Potem poczytałam trochę, dowiedziałam się, że trzeba zainstalować aplikację, w moim przypadku Bloggera. Zrobiłam to. Tu już lepiej, bo strona się nie ucina i mogę pisać. Ale nie mogę formatować. Mam tylko takie podstawowe narzędzia jak kursywa i pogrubienie. Żadnego justowania, wyrównywania do prawej/lewej, narzędzia zmieniającego wielkość czcionki - niczego. A jest mi to potrzebne. Czy ktoś wie, jak temu zaradzić? Zainstalowałam aplikację Posts, która niby do tego jest, obsługuje mój serwer - bez skutku, nie mogę dodać bloga, wyskakuje mi komunikat, że mam się upewnić, czy adres i hasło są dobre + przypomnienie, że aplikacja obsługuje tylko Bloggera i WordPress. Co ja mam robić? |
Ostatni post
|
Bogspot a anonimowość.
|
Czy jesli moje konto bloggerowe powiazane jest z kontem google plus, oraz mam juz inne blogi - to czy istnieje mozliwosc stworzenia bloga, ktory bedzie anonimowy?
tzn tak, zeby nigdzie na nim nie bylo informacji o autorze bloga;
oraz na mojej stronie google+ nie bylo informacji, ze jestem autorem tego bloga. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
[blogspot] Problem z dostaniem się na bloga
|
Mam dosyć dziwny problem, szukałam w sieci rozwiązania i widziałam, że niektórzy też się z tym borykają, ale nikt nie udzielił im w końcu pomocy, więc ja zgłaszam się tutaj.
Od jakiegoś czasu zdarza się, że zamiast mojego bloga wyskakuje mi ta strona: blogspot.pl/modules/contact/ Od razu zaznaczam, że na pewno poprawnie wpisuję końcówkę .com, a nie .pl. Na początku wystarczyło, że kilka razy klikałam w bloga w moich zakładkach i w końcu się pokazywał, ale wczoraj nie pojawiał się przez jakieś 3h, tylko za każdym razem wyświetlała się w/w strona. Wiem też, że kiedy blog u mnie nie chce się normalnie pokazać u innych nie ma z tym problemu. Czasami blogi niektórych też otwierają mi się w taki sposób, ale rzadziej niż mój własny. Na liście blogów niektóre z nich mają pozmieniane favicony na tą ze strony Kod http://www.blogspot.pl/modules/contact/ ale mimo to po kliknięciu w nazwę bloga wszystko jest w porządku. Próbowałam czyścić ciasteczka, ale to nic nie dawało.
Co z tym zrobić i w ogóle dlaczego tak się dzieje (ponoć blogspot.pl nie ma nic wspólnego z blogspot.com)?
Adres bloga: http://fastncrazy.blogspot.com/ |
Ostatni post
|
Statystyki Blogger vs. Google Analytics
|
Ja od samego początku korzystam z google analytics. Jestem bardzo zadowolona z danych jakie mi dostarczają, bo jest ich naprawdę sporo i dokładnie wiem z jakich miast, państw, typu urządzeń itp trafiają na mój blog czytelnicy;) zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego dane podawane przez google analytics są rozbieżne z tymi podawanymi przez bloggera. Gdzieś czytałam, że google czytaja pliki cookies, a blogger nie i stąd ta rozbieżność. To prawda;)? czy jakieś brednie? byłabym bardzo wdzięczna za pomoc;)
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2017-05-01, 19:16 ]
zobacz koniecznie jak dodać analytics na blogspota? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
"Dostosuj Szablon" kompletnie przestał działać
|
Witam,
Pierwszy raz mam taką akcję, a nie zapisałem wcześniej szablonu Nie mam pojęcia co się stało ale kompletnie, żadna opcja nie działa, np. gdy chce zmienić jakiś kolor pokazuje w menu, że się zmienia ale ani na podglądzie, a ani po zapisaniu żadne zmiany nie są wprowadzane... Jakieś pomysły?
W HTML'u strony ostatnio grzebałem w tym temacie LINK al nie zapisywałem zmian...
(Mój blog w sygnaturce)
[ Dodano: 29-07-2013, 08:30 ]
Dobra, zrobiłem od początku, można usunąć |
Ostatni post
|
|