Czas wolny »
Biblioteka
|
LEM
|
Przeczytałem już wiele jego książek. Polecam fanom Matrixa Kongres Futurologiczny. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 13
|
Najstarsza książka jaką macie / przeczytaliście?
|
Wasza biblioteczka zapełniona jest samymi nowościami, czy znaleźliście na niej miejsce dla książkowych reliktów?
Ciekawa jestem z którego roku pochodzi najstarsza książka jaką macie w zbiorach. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
Czy są tu pisarze?
|
Jak w temacie - czy mamy na forum osoby piszące nie tylko bloga, ale również opowiadania/powieści? Jeśli tak - podzielcie się swoją twórczością, motywami jakie pchnęły was w stronę pisarskiego fachu, waszymi osiągnięciami na tym polu... |
Ostatni post
Odpowiedzi: 9
|
Audiobooki
|
Temat e-booków pojawił się już na forum. A co sądzicie o książkach w wersji audio?
Przydarzyło się Wam słuchanie książek? Jeśli tak, to w jakich okolicznościach: w pracy, w samochodzie, autobusie, a może po prostu leżąc w łóżku? Potraficie się skupić na audiobookach tak, jak na tradycyjnej książce? Jak duże znaczenie ma dla was lektor odczytujący tekst? Może lepiej słucha się mężczyzny niż kobiety?
Bardzo jestem ciekawa waszych doświadczeń. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
Harlan Coben
|
Ktoś czytał książki autorstwa Harlana Cobena? Która przyciągnęła najbardziej waszą uwagę? Co w nich cenicie? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
[książka] Dobry horror - polećcie mi coś
|
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś polecił mi mocną książkę, najlepiej horror. Ostatnio zaczytuje się w Opętanych Palahniuka - genialna. Szukam czegoś tego pokroju. Może być coś od Koontza, Palahniuka, ale od Kinga i Mastertona niekoniecznie... |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
Czym kierujesz się wybierając książkę?
|
Czas na małe badanie.
Jesteś w bibliotece/księgarni. Widzisz przed sobą półki uginające się od wszelkiej maści woluminów. Twoja ręka sięga po jeden z nich. Co decyduje o tym, czy zabierzesz go do domu i dlaczego? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 11
|
książka "Zmierzch"
|
Niezwykle porywająca książka, trzymająca czytelnika w napięciu - Tego można się dowiedzieć ze stron Internetowych promujących tę oto książkę. Ale jak wy sądzicie? Warto przeczytać ? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 70
|
Stephen King
|
Witam!
Jestem wielkim fanem mistrza grozy.
Jestem ciekaw czy czytacie lub czytaliście jego dzieła. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 59
|
Sagi - powieści wielotomowe
|
Książki mają jedną wadę - kiedyś się kończą. Dlatego teraz takie modne są długie sagi, dzięki którym nie rozstajemy się z ulubionymi bohaterami tak szybko. Możecie polecić coś, co ma minimum 3 tomy i jest godne uwagi? Mam na myśli głównie szeroko rozumiane fantasy, ale i S-F nie pogardzę.
Moje propozycje:
Władca Pierścieni
Saga o Wiedźminie
Harry Potter
Pan lodowego ogrodu
Diuna
Mroczna Wieża
W sumie ograniczyłem się do tych najbardziej oczywistych, ale też i o to chodzi, że ma być nie tylko długie, ale i dobre
Polecicie coś? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 23
|
Richard Dawkins
|
Z jakimi tytułami miałeś do czynienia? Co cię najbardziej zainteresowało?
Które tezy wprawiły cię w osłupienie a z którymi się nie zgadzasz ?
Wszystko o przemyśleniach związanych z książkami autora.
Swoją przygodę z Dawkinsem zacząłem od "Boga urojonego", od tamtej pory systematycznie wczytuje się w resztę bibliografii autora z coraz "szerzej otwartą gębą"
Polecam każdemu kto chociaż raz złapał się na myśli: "Jak my i ten świat powstaliśmy"'. |
Odpowiedzi: 0
|
Jakie jest Wasze ulubione pismo motoryzacyjne
|
Jakie jest Wasze ulubione pismo motoryzacyjne ??? Co w nim jest takiego specjalnego ??? Jakie ma plusy i minusy ??? |
|
"Bukareszt. Kurz i krew" Małgorzaty Rejmer
|
Książka rewelacyjna, szczerze polecam. Pokazuje jaki wpływ miał dyktator na cały kraj i jaki ma dalej, mimo, że nie żyje. Kraj tak bliski, a zarazem tak daleki... |
Ostatni post
|
jaką czytasz prasę ?
|
może najpierw pytanie: czy czytasz (poranną) prasę ?
jeżeli tak, to jaką konkretnie ? jakie działy przeglądasz najpierw ?
ja nie czytam gazet codziennie (nie chodzi tu o czasopisma !), czasem mama kupi jakąś grubszą gazete a tak to dwa razy w tygodniu rano, jak jade do szkoły łapię się na metropol i metro, gazeta darmowa i cieńka, ale wystarcza abym zapokoił swoją ciekawość polityczną, humorystyczną i kulturalną... |
Ostatni post
Odpowiedzi: 96
|
Uniwersum S.T.A.L.K.E.R, M. Gołkowski
|
Hasło S.T.A.L.K.E.R kojarzyło mi się dotąd z serią gier. Obiektywnie całkiem niezłą, choć nie było mi dane docenić jej w pełni. Przy którymś z rzędu podejściu do "Czystego nieba" i nieudanych próbach przejścia przez anomalie zniecierpliwiłem się i odpuściłem sobie.
Z reklam w komunikacji miejskiej dowiedziałem się, że ktoś napisał książkę w tym uniwersum - mianowicie niejaki Michał Gołkowski. I że nie napisał jednej książki, lecz już dwie.
Ktoś na sali czytał? Poleca? Odradza? |
Ostatni post
|
[książki] 20 stron długa czy nie?
|
Nienawidzę czytać książek, a 20 storn to dla mnie makabra, czy ktoś takie ma smao zdanie jak ja? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 24
|
Lauren Kate Łza, Upadli - opinie o książce są fałszywe?!
|
Jakiś czas temu mieliśmy nawałnicę "piątej fali pożądania" (ktoś próbował promować podejrzane ebooki), ale po kilku banach i ocenzurowaniu tytułu ucichło. Teraz mam wrażenie, że ktoś płaci za opinie o Łzie lub pisarce, bo o jej innej książce także piszą (Upadli) ... Mam już jednak dość tych wszystkich 'specjalistów' od marketingu szeptanego szemranego, więc chyba zacznę publikować takie tematy i dążyć do tego by były wysoko w wynikach na pożądane przez nich frazy. Może się odczepią
9 grudnia zarejestrowała się tu osoba o nicku ragana i napisała zaledwie trzy posty. W dwóch z nich wspomniała o autorce i Łzie.
Dzisiaj mamy kolejne konto: satellite, oczywiście również zachwala Łzę. Ktoś się nawet nie wysilił by zmienić IP (host-XXX-XX.prnet.pl).
inne fora:
słowa kluczowe: Lauren Kate, Upadli, Łza, paranormal romance.
Wystarczyło proste zapytanie: https://www.google.pl/sea...forum&tbs=qdr:w - to wyniki z ostatniego tygodnia..
Mamy tutaj kilka osób prowadzących blogi o książkach. Spotykacie się z takimi opłaconymi opiniami?
Umiecie wychwycić opłacane opinie o książkach? Reagujecie?
Może warto opisywać i piętnować takie akcje? czy tylko banować bez słowa? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
Czy znacie jakieś fora o książkach?
|
Czy znacie jakieś fora o książkach? |
Ostatni post
|
"Spowiedź heretyka" Sacrum Profanum - Nergal
|
Szczerze polecam. Jedna z najlepszych książek jakie przeczytałem w ostatnich kilku miesiącach. Jestem pod ogromnym wrażeniem intelektu tego gościa, chociaż w słowach specjalnie nie przebiera.
Ktoś czytał? Jakieś opinie? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
Dyskusyjne Kluby Książki - znacie? Należycie?
|
"Co to jest Dyskusyjny Klub Książki?
Grupa osób, które spotykają się, aby porozmawiać o książkach.
Dla kogo?
Dla osób, które lubią czytać i rozmawiać o lekturze, poznawać nowych autorów i gatunki literackie. Ważne: uczestnicy nie muszą prowadzić poważnych dyskusji, ani znać się na literaturze."
cyt. z http://www.instytutksiazki.pl/abc,dkk.html
W Kołobrzegu taki DKK funkcjonuje od kilku lat. Zdarza mi się bywać na spotkaniach, raz częściej, raz rzadziej. Generalnie idea wydaje mi się bardzo pozytywna. Spotkania odbywają się albo w bibliotece, albo gdzieś na mieście, w bardziej kameralnej atmosferze. Na ogół właściciele kawiarni, do których grupa DKK chce się "wprosić", witają nas bardzo mile, oferują grupie jakieś rabaty i promocje. I wszyscy są zadowoleni:)
A przede wszystkim się czyta, się gada, się spotyka fajnych ludzi...:) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
Obcojęzyczne opowiadania dla dzieci
|
Może ktoś z Was mógłby mi polecić jakieś obcojęzyczne opowiadania dla dzieci? Chciałabym za jakiś czas zacząć czytać mojemu dziecku, ale nie tylko w j. polskim - interesuje mnie francuski, angielski, niemiecki, hiszpański, jestem pewna, że akurat nie połamię sobie języka czytając bajkę. ;)
Może polecicie jakieś strony internetowe, gdzie znajdę takie opowiadania? |
|
Biblionetka
|
Biblionetka.pl to strona kierowana do ludzi, którzy uwielbiają czytać, dla których to jedna z największych pasji (np. do mnie ). Jeśli ktoś ma problem w bibliotece, staje przed półką z setkami książek i nie ma pojęcia co wybrać to portal również dla niego... Biblionetka jest o tyle fajna, że po umieszczeniu kilkudziesięciu ocen książek, które się przeczytało poleca użytkownikowi książki, które prawdopodobnie mogą się mu spodobać.
Ma ktoś z Was konto na biblionetce? Jeśli tak i chcecie się nim podzielić, pokazać jak oceniliście książki, pochwalić się recenzjami, itd. to dawajcie tu linki .
To mój: KLIK! |
Ostatni post
|
Oko jadeitu- Diane Wei Liang
|
Oko jadeitu- polecam serdecznie^^. Opowieśc o kobiecie detektyw, cudownie pisany kryminal i świetne tłumaczenie. Cudowne ukazanie obrazu Chin. I różne motywy detektywistyczne. Jest to jedna z niewielu książek, ktore przeczytałem w całosci. Czytałem to jednym tchem. Polecam ta książke. A może ktos czytał? |
|
Wydawnictwo OMIKAMI
|
Pierwsze, co wypadałoby wyjaśnić: Yaoi (jap. やおい yaoi?) – gatunek mangi i anime, w którym głównym elementem fabuły są związki męsko-męskie. Wydawnictwa yaoi zawierają opisy zarówno scen emocjonalnych, jak i erotycznych.
Z przyjemnością niosę dobrą nowinę wszystkim zboczeńcom i fanom mang - otóż w Polsce powstało nowe wydawnictwo, które ma na celu zająć się tytułami z gatunku Yaoi.
Omikami pragnie skupić się nie tylko na twórcach Japońskich - będą także wydawane tytuły koreańskie, Chińskie oraz... Polskie!
Jest także umożliwiona współpraca z autorami. Jeśli piszesz opowiadanie, rysujesz komiks o tej właśnie tematyce, a twoje dzieło nie jest nigdzie udostępnione, możesz wysłać je na mail wydawnictwa. Masz szansę na wydanie swojego tworu, lub zobaczenie go na stronie internetowej Omikami.
Redaktorzy wychodzą także na przeciw czytelnikom - organizowana jest akcja zatytułowana "Wasz Wybór" W której czytelnicy sami głosują, jaki tytuł chcieliby zobaczyć na swoich półkach. Ja z racji że jestem nieuleczalną Yaoistką, aż skaczę ze szczęścia i nie mogę się doczekać aż negocjacje ze sklepami i autorami dobiegną końca
W temacie zapraszam do dyskusji na temat działalności wydawnictwa, ocenie witryny, forum oraz zaplecza marketingowego i oczywiście tytułów proponowanych przez redakcję. |
Ostatni post
|
książki o tematyce bloga
|
Hej.
Chyba dobrze trafiłam. Może Wy mi pomożecie
Mianowicie chodzi oto, że jestem tegoroczną maturzystką i tematem mojej prezentacji maturalnej są blogi. Potrzebuję książki o tej tematyce. Chodzi mi dokładniej oto, aby była w niej definicja bloga, zasady korzystania. Przeszukałam już trochę google, ale nic szczególnego nie znalazłam. Może jednak tu ktoś mi pomoże
Proszę bardzo o pomoc |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
[książka] Szukając Alaski
|
Trzy. - Tyle razy ją czytałam.
Trzy. - Tyle razy po przeczytaniu byłam oszołomiona.
Siedem. - Liczba dni, kiedy w tym oszołomieniu trwałam.
Zero. - Tyle razy byłam nią znudzona.
X. - Tyle razy zamierzam ją jeszcze przeczytac.
To jedna z nielicznych książek, które mogę czytac ponownie, ani odrobinę się przy tym nie nudząc, przeżywając wszystko równie, jak za pierwszym razem.
Jest taka niepozorna...
Trafia w moje najczulsze punkty.
Cholernie na mnie działa.
Niebanalna, nietuzinkowa, łatwa, a zarazem strasznie trudna do zrozumienia.
" Ta książka nie stanie się popularna. Stanie się kultowa".
Jak widac w mojej biblioteczce umysłowej książka Johna Greena zajmuje najwyższe z możliwych miejsc.
Ciekawa jestem, jak z Waszymi ewentualnymi recenzjami na temat "Szukając Alaski"? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
[Książka] Oskar i Pani Róża \ Weronika Postanawia umrzeć
|
Ostatnio coś mnie natchnęło i wybrałem się do Empiku, nie mogłem się zdecydować, wzięłem Oskara i Panią Róże.
Książka niczego sobie, 70 stron, 16 zł choć nie o to chodzi
Hmm.. dla spragnionych zamieszczam LINK DO WIKI i jedyne co mogę zrobić to Polecić.
Może ktoś już z was czytał te książkę i chce podzielić się z innymi wrażeniami?. Moje są OK
Opowiadać nie ma co, bo to by sensu nie było
Drugą książką nad którą się w sumie nie mogłem zdecydować była
"Weronika Postanawia umrzeć" , Czytał ktoś?, Łatwo się czyta?, Wchodzi? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 13
|
książki związane z Internetem
|
Czytaliście jakieś ciekawe książki, w których pojawia się internetowy wątek?
Mogą być też książki bardziej techniczne lub prawnicze.
Pozdr,
a. z Helpline`u |
Ostatni post
|
"Taniec w skorupkach"
|
Super połączenie fotografii z literatura fotoproza - świetne |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
[e-book] A. Mickiewicz - Pan Tadeusz