Dubbing przy animacjach, lektor wcale, napisy z rzadka, oryginał jak najczęściej. Niestety, tylko w przypadku angielskiego, bo innych języków tak dobrze nie znam.
Lektor. Napisy mnie wkurzają - czytać to mi się nie chce, zwłaszcza że często oglądając film robię jeszcze coś innego. Ale dubbing też wkurza, bo jak ktoś wcześniej napisał - aktor ma mówić swoim głosem. Poza tym spod lektora można trochę oryginału podsłuchać a to też jest fajne.
To jeśli mówimy o filmach, bo animacje to hmm... rzaadko oglądam, ale w nich dubbing jest ok, choć też bym chętnie chyba podsłuchał oryginał.
Zdecydowanie napisy. Dzięki nim słychać oryginalny dźwięk, można łatwo poduczyć się języka i w przypadku chociażby komedii usłyszeć prawdziwe żarty, a nie te, zmienione przez lektorów.
Powiem krótko - lektor od razu odpada. W dzieciństwie tylko filmy z jego udziałem oglądałem, ale jeszcze wtedy nie wiedziałem nic o życiu. Napisy są jak dla mnie idealnym rozwiązaniem.
Napisy, a najlepiej po angielsku lub w innym, oryginalnym języku filmu
______________________________________________________ Wszystko o nauce języków obcych. Codziennie nowe fiszki z angielskiego i nie tylko.
fiszkarium, czyli fiszki z języków obcych
Ja się zestarzałem i jest mi to obojętne. Moje słuchanie po angielsku powoli zamiera (zbyt rzadko używam języka w mowie, częściej czytam/piszę) i nie zawsze mam ochotę męczyć się z oryginalną wersją językową (szczególnie bez znajomości kontekstu kulturowego, więc odpadam przy kwestiach nieformalnych, slangu, regionalizmach, itd.). Z kolei napisy, nawet jeśli ich nie potrzebujemy, zwyczajnie rozpraszają.
Lektor jest w porządku, jeśli tekst tłumaczenia jest dobrze napisany (wybaczam różnego typu uproszczenia, ale tłumaczenie "fuck" na "kurcze" jest już trochę nie halo ).
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).