Blogosfera »
Ogólnie o blogach
|
[blogi] Na co najpierw zwracacie uwagę?
|
Tak ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad pewną kwestią...
Na co zwracacie uwagę wchodząc na bloga? Chodzi o pierwsze wrażenie. Co Was odstrasza? Co Was przyciąga?
Czy grafika rzeczywiście jest aż tak ważna czy to raczej treść powinna górować?
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 11-03-2013, 01:46 ]
zobacz także:
o czym jest Twój blog?
jak często aktualizujesz bloga?
od jak dawna prowadzisz bloga?
jaką tematykę bloga lubisz najbardziej?
piszesz posty z wyprzedzeniem czy na bieżąco? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 173
|
Średni czas trwania sesji
|
Mam wrażenie, że od ok. 2 miesięcy bardzo spadł mi średni czas trwania sesji. Nie wiem czym jest to spowodowane. Wcześniej wynosił ok.2,5 min-5:30 minuty (poprzednie miesiące). Czy powodem może być zmiana szablonu? Zmienialiśmy szablon na początku marca. Co ciekawe pozycja w Google nie spadła, statystyki minimalnie, a średni czas trwania sesji bardzo.
Adres bloga: www.dpblog.pl |
Odpowiedzi: 0
|
Dlaczego zaczęliście prowadzić bloga?
|
No właśnie, co Was do tego skłoniło? Żeby anonimowo - lub też nie - wrzucać swoje zdjęcia/przemyślenia/dzieła/sukcesy/porażki do internetu, gdzie każdy może to obejrzeć?
Ja chciałem podzielić się swoimi przemyśleniami, bo nie zawsze mam z kim. Zależy mi też na punkcie widzenia innych dlatego mam nadzieję, że mój blog stanie się popularny. Dodatkowym elementem jest to, że chciałbym by wpadało mi trochę dodatkowych funduszy.
Jednak nie jest to takie proste, bo jest pewnie jeszcze milion powodów dla których to zrobiłem, ale są one zbliżej nie sprecyzowane.
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2014-04-27, 23:03 ]
Swój komentarz możesz zostawić również na Google plus https://plus.google.com/b...sts/d79emfaLkFP |
Ostatni post
Odpowiedzi: 213
|
Ktoś jeszcze prowadzi bloga o swojej twórczości?
|
Witam! Chcę się dowiedzieć czy ktoś z Was prowadzi bloga o swojej twórczości...czy to o filmikach, czy też o muzyce...cokolwiek. Może ktoś z Was ma założoną nazwę swojego studia i po prostu prowadzi bloga o własnych doświadczeniach w jakiejś dziedzinie związanej z twórczością czy też sztuką? Szukam ludzi z podobnymi pasjami do mnie i stąd wzięło się to pytanie |
Ostatni post
Odpowiedzi: 14
|
[2014+] Gdzie najlepiej założyć bloga?
|
Myślę, że dla osoby zakładającej nowego/pierwszego bloga najlepszy będzie blogger. Tzn. jest bardzo plastyczny, przejrzysty, prosty w obsłudze, a przy tym darmowy, więc jeśli ktoś chce wypróbować swój blog, lub sprawdzić, czy blogowanie mu się spodoba, to Google ma chyba najlepszą ofertę, zwłaszcza w porównaniu z darmowymi konkurentami typu blog, albo Onet blog
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2014-03-19, 22:48 ]
Ten wątek został wydzielony (jest też kontynuacją) z jaki serwis najlepszy na założenie bloga
nadal nie wiesz gdzie założyć bloga? dyskusja o platformach blogowych - wypowiedzi z 2016 i 2017 roku |
Ostatni post
Odpowiedzi: 62
|
[2016/17] Dlaczego Mylog / Myspot nie działa? Czy to koniec?
|
...właśnie upadł. Niestety bez ostrzeżenia jakiegokolwiek. Straciłam tym samym notatki z 5 lat, bardzo, BARDZO dla mnie ważne z racji ogromnych prblemów z pamięcią. Był to pamiętnik który pomagał mi porządkować fakty z życia. Niedawno myślałam o przeniesieniu, ale nie zdążyłam.
Czy ktokolwiek ma kontakt z administratorami, ma do nich jakieś dojście? Chce spytać o realną szansę na wydobycie tego, co pisałam.
Jestem zdeterminowana |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
disqus - co to właściwie jest?
|
Po obejrzeniu odpowiedniej ilości blogów i postów na forum, gdzie pojawia się nieco słów o tym systemie, chciałabym zadać pytanie, które krąży mi po głowie od jakiegoś czasu. Tak właściwie co to za system? Na czym się opiera? Jakie możliwości komentowania poszerza? Czy pozwala na większy zasięg bloga? Czy komentowanie jest przeznaczone tylko dla osób będąc zalogowanym do tego serwisu?
Bardzo byłabym wdzięczna, jakby w tym temacie pojawiła się cała pigułka wiedzy na temat systemu disqus
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2016-12-03, 22:27 ]
zobacz również czy da się przekopiować komentarze google plus do disqus? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 39
|
Rebranding bloga - jak go sensownie zrobić?
|
Prowadzę bloga popularnonaukowego. Na początku tworzyłem tam teksty stricte naukowe - opisy odkryć i teorii naukowych. Obecnie chcę to zrobić inaczej, wprowadzić bardziej przyziemny, luźny styl by zebrać bazę czytelników. Kłopot w tym, że jeśli ktoś trafi na moje stare teksty, to się przestraszy, z racji ich odmiennej formy i stylu - są one po prostu (w pewnym sensie) gorsze.
Pytanie czy powinienem zupełnie usunąć dawniej napisane artykuły? Czy po prostu tworzyć nowe o odmiennej formie? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
W jaki sposób piszesz teksty?
|
Tytuł może niezbyt jasny, ale nie bardzo wiedziałem jak zawrzeć co chcę w jednym i nie brzmiącym głupio zdaniu. Tak czy siak, widziałem na tym forum wiele postów, z których dowiedziałem się, że niektórzy z was piszą bezpośrednio w przeglądarce. W tej takiej ramce przy publikacji (każdy wie o co chodzi?). Chcecie mi powiedzieć, że nie korzystacie z programów typu Word, albo jakiegokolwiek innego? Czy to znaczy, że nie zapisujecie swoich tekstów na komputerze? Nie macie specjalnego miejsca na dysku, które jest zarezerwowane tylko do rzeczy na bloga? Nie chce mi się trochę w to wierzyć, ale może właśnie tak to u was wygląda. No jak to z wami jest? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 89
|
Facebook to kiszka?
|
I znowu zrobiłem sobie tour po tutejszych blogach. Tym razem widzę coś innego. W sumie śmiesznego, zastanawiającego... Jak to możliwe, że ja mam 17 członków na Facebook, którzy lubią fan page smakpodniebienia.pl a są tacy co mają po kilka setek, i "generują" tyle samo lub mniej komentarzy na blogach od mnie? Przecież powinny być setki wypowiedzi? Dla mnie to super. Pytanie jaka jest zatem rola fan page. Moim zdaniem mała. I będzie coraz mniejsza. Tak oto rzecze bystrym okiem Mariusz K. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 59
|
Blogspot czy Wordpress?
|
Niedawno założyłem blog na blogspocie, ale zastanawiam się nad przeniesieniem go na Wordpressa, mógłby mi ktoś napisać czy warto, czym one się różnią i który jest najlepszy? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 41
|
Ortografia na blogu
|
Mam pytanie. Jak dbacie o poprawność tekstów na blogu? Ja piszę w Wordzie (to nawet wygodniej niż w okienku bloga) i potem kopiuję. Word mi literówki poprawia, dlatego dzisiaj byłam zaskoczona jak mi ktoś napisał w komentarzu, że robię masę błędów ortograficznych w postach. Nawet nie wiecie, jak strasznie mi się wstyd zrobiło. Przejrzałam jeszcze raz wszystkie posty (dużo tego nie ma) sama i ze sprawdzaniem pisowni Mozilli i nic nie znalazłam.
Jak Wy sobie radzicie z błędami? Przecież każdemu mogą się zdarzyć. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 54
|
czy jedna kategoria może zdyskwalifikować bloga?
|
Luźne pytanie związane z tematem: czy przeszkadza Wam, kiedy na blogu JEDNĄ z kategorii jest ta, której nie lubicie/nie interesuje Was? Na swoim przykładzie: prowadzę bloga lajfstajlowego, z przepisami na drinki i poradami fotograficznymi, jednak jednym z działów jest parenting (który tutaj często pada jako nieinteresujący). Czy dla Was to jest przeszkoda w obserwowaniu bloga i zostaniu na nim "na dłużej"? Czy np blog kulinarny, który ma też w sobie dział z opowiadaniami (dwa pierwsze skrajne tematy, jakie przyszły mi do głowy ) staje się dla Was mniej interesujący? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
[blogi] Godzina publikacji a liczba wyświetleń wpisu
|
Słuchajcie, mam może nietypowe pytanie. Czy jest jakakolwiek zalezność między godziną, w której się pojawia wpis a liczbą czytelników tego wpisu. Bardzo czesto wklejałem wpis o porannej godzinie i tak się zastanawiałem czy ktoś ten wpis zauwazy? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 9
|
Jakiej tematyki bloga najbardziej nie lubisz?
|
Skoro mamy temat:
Jaką tematykę bloga lubisz najbardziej?
to może warto zapytać się Was, jakiej tematyki/tematyk bloga najbardziej nie lubicie.
Jakie tematyki bloga Was najbardziej irytują? I czy są takie tematyki blogów, które kiedyś przeglądaliście, ale przestaliście? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 74
|
Czy blox też upada?
|
Swego czasu to był chyba jeden z lepszych (o ile nie najlepszy) polski serwis blogowy. Było kilka adminek, które o wszystko dbały, organizowały konkursy itp. a teraz?
Nigdy nie miałam do czynienia z eblogiem, ale mylog posłał w próżnię lata mojego pisania i blogaskowych znajomości - może nie były jakieś specjalnie istotne, ale to jeszcze nie powód, żeby nie było mi żal. Tam była taka fajna atmosfera, której nie udało mi się odbudować już nigdzie. Potem się szukałyśmy z innymi blogerkami nawzajem - część się poznajdowała, część nie.
Z tego co wiem Agora nie sprzedała bloxa - za to całkowicie przestała go promować. Jeśli już pojawia się jakiś link na stronie głównej, to jest to tokfm - nie blox.
Zalały go automaty spamujące. Coś niby próbowano z tym zrobić, ale niespecjalnie widać efekty.
Błędy w skryptach jak były tak są - chociaż niektóre próbowano poprawiać. Forum praktycznie porzucono. Co mądrzejsi blogerzy pouciekali stamtąd przeczuwając, że nie ma tam już czego szukać.
Czy ktoś wie dlaczego? Albo - czy są jeszcze jakieś szanse na odratowanie go? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 18
|
Co sądzicie o blogach z opwiadaniami
|
Co sądzicie o blogach z opowiadaniami ?
Jak myślicie jest sens prowadzenia takiego bloga, czy jest przesyt i kolejny tego typu blog jest zbędny i nie ma żadnych szans ? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 28
|
Co robisz kiedy nie masz natchnienia?
|
Co robisz, kiedy od kilku dni nie wiesz o czym napisać? Olewasz to i mówisz sobie, że nie można robić nic na siłę, bo z tego nic dobrego nie wyjdzie? Wymyślasz temat, choćby słaby, aby zachować ciągłość i coś opublikować? Może coś innego? Walcie. Jestem ciekawy jak sobie z tym radzicie, bo ja się borykam z tym od jakiegoś miesiąca. Mam swoją taktykę, której się trzymam, ale zastanawia mnie co robią inni. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 80
|
Blog opiniotwórczy... Why not !?
|
Witajcie seeeeerdecznie
Nie mam najmniejszego pojęcia czy idealnie dobrałem słowo "opiniotwórczy", ale to już wyjdzie w praniu W głowie ułożyła mi się myśl o blogu na którym autor zamieszcza recenzje, własne opinie, na temat wszystkiego, co go zainteresuje. Mam gitarę, robię recenzję. Ktoś kiedyś polecił mi suszarkę. Mam, robię recenzje. Masło, robię recenzje i tak dalej, i tak dalej.
Jak myślicie, miałoby to sens!? Nie ukrywam, że zastanawiam się porządnie, czy by nad czymś takim nie zacząć się produkować
Teraz troszkę pytanie z kosmosu Jak wyglądałyby współprace i czy na miejscu firmy chciałbyś współpracować z takim blogerem? Blogerem, który recenzował przeciwnika? Można powiedzieć że to jest moje 2/3 problemu. Oczywiście wiadomo, nie można myśleć od razu o kasie, ale w przyszłości taka okazja może się nadarzyć i jak należy postąpić??
Ostatecznie, jeśli znacie blogi o podobnej tematyce, to proszę o linki...
Mam nadzieję, że nie zrozumieliście mnie w negatywnym kontekście.
Pozdrawiam serdecznie,
Dobry |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
Konkurs na blogu nielegalnym hazardem
|
Od dawna przyglądam się mniejszym blogom i ich kampanią promocyjnym, PR itp. Widzę że często dobrym sposobem na zwiększenie ruchu na blogu jest organizowanie loterii, konkursu, rozdania. Pierwszy raz o tym problemie usłyszałam podczas wywiadu z Fashionelką która mówiła że woli nie narażać się prawu. Zauważyła również że w konkursie w którym wygrywa osoba która napisze najbardziej kreatywną odpowiedź jest dużo mniej uczestników bo ludzie bardziej wierzą że ktoś ich wylosuje.
Natrafiłam właśnie w sieci na bardzo ciekawy artykuł na ten temat:
http://www.playr.pl/2010/...m-kamieniarzem/
Naprawdę "życzliwych" osób w internecie jest bardzo dużo.
Zastanawiam się co z konkursami typu:
Odpowiedz na banalną odpowiedź: Czy mandarynka to warzywo?
wyślij tak albo nie
Czy wyłanianie zwycięzcy pośród osób które spełnią wymóg konkursu - odpowiedzą dobrze na pytanie też jest niezgodne z prawem?
Często widzimy to w głupich konkursach SMS może to jest sposób na ominięcie tego przepisu?
Co o tym myślicie? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 23
|
Blogi muzyczne - Czy warto? Dyskusja i opinie
|
Hej. Niedawno założyłam bloga muzycznego i tak się zastanawiam jaka jest opinia na ten temat. Czy warto? Lubicie czytać tego typu treści? Myślcie, że jest ich już wystarczająca ilość i nowe nie przejdą? Wolałam nie iść w kierunki typu: moda, zdrowe odżywianie, gotowanie, bo tu wiadomo, że jest tego aż nad to. Może powiecie mi jeszcze jakich treści oczekiwalibyscie od takiego bloga muzycznego? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
Co się dzieje z nieaktywnymi blogami?
|
Jest całkiem sporo blogów, które zakończyły swoją działalność na 1 poście (a czasem nawet brak 1 posta), 5 lub więcej lat temu, ale wciąż są dostępne. Ciekawi mnie, kiedy takie blogi są usuwane i czy w ogóle są usuwane? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
[Statystyki Google Analytics] Spadek ruchu na blogu
|
Mam pytanie odnoście GA. Być może HTSZ lub ktoś inny zna odpowiedź.
Wiele osób zauważyło w kwietniu/maju spory spadek UU na GA (zwykle ok 3-4tys UU). Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że sporo osób zauważyło tą samą tendencję u siebie. Do tego u niektórych zmieniły się też dane archiwalne (czyli powiedzmy dane za marzec są inne niż pokazywało je na koniec marca). Czy może coś na GA w tym czasie się zmieniło? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
Linki w postach - cena
|
Zastanawiam się jak wycenić linki w postach. Nie napisanie postów, tylko właśnie samo linkowanie do odrębnej strony.
Jak Wy wyceniacie takie usługi? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 9
|
Jak myslisz ile zarabia miesięcznie Fashionelka ?
|
Pytanie zadaje z czystej ciekawości. Jak myślicie jakie są zarobki miesięczne fashionelki ? Na pewno są zróżnicowane ale mówimy o takiej średniej miesięcznej. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
domena dla bloggera, gdzie kupić?
|
Chciałbym kupić domenę dla mojego bloga,gdzie polecacie wykupić domene?
tak żeby wyglądalo tak jak www pancats.com
Najlepiej,żeby nie był to duży wydatek. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
[blog] Jak zachęcić odwiedzających do skomentowania wpisów?
|
A jak zachęcacie czytelników do komentowania?
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-03-31, 20:42 ]
// wątek wydzielony z tematu jaką wagę przywiązujecie do komentarzy? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 20
|
Blogi za 20 lat
|
Zastanawialiście sie kiedyś jak będą wyglądać blogi za 20 albo 30 lat i o czym będą pisane ?
Na pewno zabraknie blogerom nazw , ale całkiem poważnie wydaje mi się że nie będzie już kompletnie żadnych zahamowań każdy bloger będzie pisał o wszystkim o czym mu się żywnie podoba. Tylko nie jestem w stanie dokładnie sobie wyobrazić jak bardzo się rozwinie i w jakim stopniu życie ułatwi nam technologia. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 13
|
{dyskusja} Blogi kosmetyczne, blogi urodowe
|
Od stóp do głów jestem zanurzona w blogosferze kosmetycznej i dopiero niedawno wystawiłam nos na zewnątrz mojego naturalnego środowiska blogowego. I wtedy przeżyłam szok. Bo okazało się, że istnieje świat poza blogami urodowymi.
Zapragnęłam poznać opinię osób "z zewnątrz". Z czym kojarzą Wam się blogi kosmetyczne/urodowe? Czy kiedykolwiek jakiś czytaliście, może któryś szczególnie pamiętacie lub uważacie za ciekawy, przydatny, miły w odbiorze?
Pozytywne, negatywne cechy środowiska, osobiste odczucia, wrażenia, wspomnienia - interesuje mnie absolutnie wszystko!
Niedługo po tym, jak postanowiłam zadać to pytanie tutaj, przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Chciałabym napisać post o blogosferze kosmetycznej. Najpierw myślałam o tym, żeby zrobić to zwyczajnie - ze swojego punktu widzenia, ale później pomyślałam, że wtrącenie tam ogólnych skojarzeń mogłoby być interesujące. Zgadzacie się na ewentualne wykorzystanie Waszych wypowiedzi? Oczywiście w uprzejmy i miły sposób.
No to jak jest? Bo moje uczucia do tematu, jakiego ma dotyczyć rozmowa są zdecydowanie mieszane. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 35
|
Blogi wielotematyczne
|
Od jakiegoś czasu zauważam, że blogi przemieniają się w pewnego rodzaju portale wiedzy. Jesteście zwolennikami blogów o różnej tematyce (np. uroda, moda, zdrowe odżywianie, sport itd.) czy raczej skupiający się w pełni na jednym temacie np. tylko i wyłącznie moda? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
|