A ja wolę dubbing oraz lektor. Ciężko czytać napisy i oglądać jednocześnie
Mi było ciężko w gimnazjum... teraz zdecydowanie wolę napisy, lektor czy dubbing zaburzają odbiór gry aktorskiej, no i mi osobiście jakoś źle się ogląda wersję nieoryginalną. Jedynie w grach akceptuję dubbing.
Zdecydowanie napisy. Bardzo lubię słuchać oryginalnych wypowiedzi, a lektorzy mnie irytują, bo to zakłócają. Nie wspominając już o dubbingu, który totalnie usuwa oryginalne wypowiedzi i je zamienia. Z napisami przynajmniej jest zabawa - jeśli zna się język oryginalny filmu/serialu, a w napisach jest beznadziejne tłumaczenie, to można się głośno pośmiać (przykład: "No monkey business" - "To nie biznes, to małpa"; "My goose is cooked" - "Moja gęś jest ugotowana" ).
Jak jest po angielsku to czasem skuszę się na seans "surowy". Z reguły jednak wybieram napisy, lektor bardzo często zagłusza aktorów i tłumaczenie też bywa kiepskawe. O dubbingu się nie wypowiem... ; d
Zależy od filmu i mojego nastroju. Czasem wole napisy, bo lektor może zniekształcić przekaz. Czasem wolę skupiać się bardziej na obrazie i wtedy wolę lektora.
Imię: Krzysztof Pomógł: 1 raz Dołączył/a: 13 Lut 2015 Posty: 87 Miasto: Polska
Wysłany:
2015-02-15, 22:07
Tylko i wyłącznie napisy lub ich całkowity brak. W najgorszym wypadku pozostaje tylko lektor. Dubbing to najgorsza rzecz jaką można napotkać oglądając film. Moim zdaniem to po prostu nie ma sensu. Każdy aktor nie tylko gra ciałem, lecz również głosem i oglądając film z dubbingiem, po prostu nie mamy dla nich szacunku. Takie przygotowanie do roli to naprawdę dużo trudu i poświęconego czasu. To jest dobre dla dzieci, choć moim zdaniem im wcześniej utożsamia się dzieci z językiem tym lepiej
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).