Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
Czas wolny  »  HydePark
Najdroższe samochody świata
Oto lista 10 najdroższych samochodów na całym świecie. Supersamochodów!
http://www.bukisa.com/art...-expensive-cars

Co powiesz na, Bugatti Veyron, najszybszy samochód na świecie?
Ostatni post Odpowiedzi: 7
Wróżka jako zawód?
link do artykułu:
http://portalwiedzy.onet....czasopisma.html

zastanawiam się czy się śmiać, czy płakać...
bynajmniej wprawiło mnie to w stan osłupienia i ogłupienia :szok:
Ostatni post Odpowiedzi: 22
[reklama] Grześki - zero bujdy
Tak się ostatnio reklamują Grześki:

To z mamą mnie nawet rozbawiło, choć nie do końca rozumiem przekaz.

A Wy co myślicie?
Ostatni post Odpowiedzi: 5
Czy wybiera się ktoś na Top Gear Live?
21 Września na Stadionie narodowym.

Więcej szczegółów: http://www.ebilet.pl/szukaj.php?t=t&tid=11757
Odpowiedzi: 0
[kabaret] Limo
Znany już chyba większemu gronu kabaret o nazwie Limo. Nie jest może tak dobry jak TEY czy znany i śmiechowy jak Łowcy .B czy Ani Mru Mru, ale podoba mi się u nich wiele tekstów ze skeczy.

Pierwszym skeczem jaki oglądałem był chyba "Dresiarz i Anioł"

ostatnio na tvp2 widziałem "Hitler (Zmiana Nazwiska)"

Grupa ma na swoim koncie także dwie parodie zwiastunów filmowych.

znacie? jak wam się podoba? lubicie tego typu żarty?
Ostatni post Odpowiedzi: 19
Jak się bić ?
Witam.
Temat troche lamerski ,ale jakoś trzeba zacząć. ;)
A więc.
Macie jakąś taktyke jak się bić?
Chodzi mi np. o 'koleżanki' lub 'kolegów' których trzeba załatwić w szkole ;)
Ostatni post Odpowiedzi: 23
Piercing
Macie?
Planujecie mieć?

Ja osobiście chce zrobić kolczyk w języku. Chociaż trochę boje sie bólu :/
Zastanawiam sie, czy czasem nie lepiej tatuaż z wyznaniem lub imieniem chłopaka..
Ostatni post Odpowiedzi: 83
Kawały o grupach społecznych
Czy was też wkurzają te wszytskie żarty z cyganami, żydami i innymi stworami? Ja mam już dość tego :mad: :mad: :mad:
Ostatni post Odpowiedzi: 1
Praca dla nastolatki.
Nie wiem czy piszę w odpowiednim temacie, ale mam problem..
Musze szybko znaleźć jakąś prace w okolicach Katowic.
Macie jakieś? moge robić cokolwiek.. znam się na komputerach etc.
Nie ważne ,dlaczego potrzebuje.. problemy rodzinne.
Ostatni post Odpowiedzi: 29
Współczesne trendy wiary
Chciałbym skonfrontować w tym temacie swoje obserwacje, by potwierdzić lub obalić ich słuszność, oraz co dla mnie najważniejsze wyrobić sobie bardziej konkretne zdanie na temat tego co obecnie się dzieje w sferach wiary. Od razu przepraszam za jakiś bałagan swoich myśli jakie chce tu wyrazić, bo najzwyczajniej tego nie ogarniam.

Na wstępie: czym jest "wiara internetowa", co sobie zwykłem tym mianem określać? To chyba przede wszystkim New Age, z silną domieszką nurtu OOBE, LD, medytacji, dzieci indygo, Nibiru, reinkarnacji oraz szeroko rozumianej ezoteryki. Niekoniecznie wymienione elementy muszą być częścią wierzeń czy praktyk New Age, bo tak często nie jest. Ponowoczesne społeczeństwo jakim bywamy cechuję się szczególną zdolnością do swobodnego i kreatywnego wyboru wartości, które kształtują ich system wierzeń. Tak więc możemy być fanami OOBE, ale praktykować religię katolicką na co dzień. Modlić się do Matki Boskiej czy Jezusa w jednej chwili, a w drugiej zasiąść do medytacji w pozycji lotosu. Tworzy to wręcz niesamowity bukiet absolutnie różnorodnych wierzeń, filozofii i wartości w społeczeństwie. I mam z tym pewne obawy, na tyle wielkie, że właściwie nie potrafię ich nawet jednoznacznie określić. Bo co powiedzieć o kimś kto wierzy że niebawem orbitę naszej planety nawiedzi mityczna Nibiru, a na jej powierzchni już czeka, gotowa do boju o zbawienie ludzkie armia aniołów, na której czele stoi sam Jezus Chrystus? Mieszanie elementów akurat religii katolickiej z tym co pochodzi od new age'a i tym podobnych kultów jest z oczywistych powodów naturalne dla naszego kraju. I tak wiele razy w sieci natkniemy się na swego rodzaju "kazania" o treści buddyjskiej, taoistycznej bądź typowo tej bardziej ponowoczesnej w stylu wspomnianej Nibiru lub dzieci indygo z domieszką cytatów z Pisma Świętego. Krótko mówiąc widzimy, że mamy tu chyba do czynienia z jakimś rodzajem przemiany współczesnych wierzeń. To jak sądzę wyraźny znak ponowoczesności, gdzie w odstawkę idą autorytety przy rosnącej w siłę globalizacji, wolności słowa, swobody myśli. Jakie macie odczucie na ten temat? Do czego to zmierza? Może wypowiedzą się tu osoby które bez przeszkód łączą mądrości Jezusa z elementami ezoteryki, New Age lub z jeszcze czymś innym.
Oddajmy serce Julce

Cytat

Julka ma 14 miesięcy i wielkie błękitne oczy, które błyskawicznie zapełniają się łzami na widok szpitala i białych fartuchów. W swoim krótkim życiu wiele razy trafiała na szpitalne oddziały, a jej serce nadal nie jest zdrowe.

- W sierpniu 2011 roku usłyszałam słowa, które wstrząsnęły moim światem. U Julci, mojej wymarzonej córeczki, prenatalnie zdiagnozowano bardzo poważną złożoną wadę serca (TGA, DORV i PS) – zaczyna historię Julki jej mama. W serduszku dziewczynki oba naczynia, aorta i tętnica odchodzą od prawej komory, dodatkowo są ułożone transpozycyjnie, a pień płucny jest znacznie zwężony. - To był szok, nie mogłam w to uwierzyć, zadręczałam się pytaniami: Dlaczego? Ostatnie miesiące ciąży mijały w łzach, niepewności i strachu o to, co będzie dalej z życiem mojego dziecka, malutkiej istoty, którą nosiłam pod sercem.

Nadszedł 22 listopada 2011 roku – dzień, w którym przez cięcie cesarskie na świat przyszła Julia. Mama widziała ją tylko przez 2 minuty, ponieważ od razu maleństwo zabrano na oddział intensywnej terapii noworodka. Zamiast tulić swoją córeczkę, rodzice musieli patrzeć, jak leży pod kroplówką, czekając na operację, która pozwoli jej serduszku dalej bić.

Pół roku po operacji mała Julka zaczęła bardzo ciężko oddychać i sinieć coraz bardziej. Okazało się, że zespolenie zakrzepło i nie przepływa przez nie wystarczająca ilość krwi. W sierpniu przeszła kolejne zespolenie systemowo-płucne, tym razem po drugiej stronie. Jaka była radość rodziców, kiedy po udanym zabiegu ich córka nie męczyła się przy każdym oddechu!
Po pierwszych urodzinach Julki problemy z oddychaniem wróciły, saturacja zaczęła spadać, a w wyniku niedotlenienia organizmu poziom hemoglobiny zaczął bardzo szybko rosnąć. Kardiolog prowadząca powiedziała, że Julka ma bardzo ciężką i nietypową morfologię wady serca. Jej krew nie przepływa z takim ciśnieniem, jak powinna i dlatego na tak krótko starczają jej zespolenia. Nie ma innego wyjścia – Julka musi jak najszybciej trafić na stół operacyjny. Przy takiej wadzie serca najlepsza będzie korekta dwujamowa, jednak ze względu na ciężką morfologię wady, wymaga to bardzo doświadczonego kardiochirurga, który podejmie się tego wyzwania.

Rodzice nie wiedzieli, czy jakikolwiek lekarz podejmie się operacji serca ich dziecka. Z nadzieją czekali na odpowiedź wybitnego polskiego prof. Edwarda Malca. Gdy otrzymali odpowiedź pozytywną, kamień spadł im z serca. Jednak głowę zaprzątała im nowa myśl – muszą zebrać 35,5 tys. euro. Dopiero wtedy Julki serce będzie mogło zostać zoperowane.

Rodzice nie zdążyli pomyśleć, skąd wziąć tak ogromną sumę, gdy 16 stycznia 2013 roku otrzymali pismo z kliniki w Munster z terminem operacji, który został wyznaczony na 6 lutego 2013 roku.

- Do uzbierania została jeszcze ogromna kwota, brakuje 115.000 zł, ale mamy nadzieję, że znajdą się ludzie dobrego serca, którzy pomogą nam zgromadzić fundusze na operację – mówią rodzice Julki. - Każdy dzień jest ogromnym ryzykiem dla Julci, a my nie wyobrażamy sobie życia bez naszej Gwiazdeczki i jej cudownych oczek.

http://www.siepomaga.pl/f/dolfroz/c/717

Mobilizacja i pomagamy, ja już dorzuciłem kilka złotych.
[reklama] SOS Condoms
Oglądaliście może reklamę nowej aplikacji od Durex?

Na razie dyskretne zaopatrywanie w prezerwatywy działa w Dubaju, lecz na stronie głównej widać już ankiety.
Dojdzie do nas?:)
[reklama] Snickers - głodny nie jesteś sobą
Przed chwilką widziałem ciekawą reklamę w tv. W internecie nie znalazłem polskiej wersji, ale jest oryginalna wersja angielska (więc trzeba znać ten język). Jeżeli ktoś znajdzie w polskiej to dajcie.

Kampania nazywa się "You're not you when you're hungry", czyli po polsku będzie to brzmiało: głodny nie jesteś sobą.

Spot, który puszczono w telewizji nazywa się "Game"

bierze w nim udział dwoje starszych aktorów (88l.) znanych z dawnych lat - Betty White i Abe Vigoda.

Drugiej nie widziałem jeszcze, ale zasada jest podobna, tytuł "Road trip"

tutaj - w roli divy - występuje królowa soul Aretha Franklin.

w obu przypadkach osoby nie pasujące do otoczenia, po zjedzeniu batona Snickers powracają do swojej postaci ;)

jak wam się podoba?
French & Saunders
French & Saunders to chyba najbardziej utytułowane brytyjskie aktorki komediowe, znane przede wszystkim z serialu Absolutely Fabulous. Jakie ich skecze podobają wam się najbardziej? Mi parodia Bjork i Harry Potter Spoof w czterech aktach. Jeśli nie znacie, koniecznie obczajcie, salwy śmiechu gwarantowane :)
Pomóżmy wyciągnąć twórcę Reksia z biedy
Nie jestem jakoś specjalnie wrażliwy na wszelkie akcje charytatywne, dla tej jednej zrobię wyjątek.

Ale szczerze wkurza mnie, że ludzie tworzący coś megazajebistego, coś co potem zapamiętują całe pokolenia, żyją potem tak samo albo i gorzej niż niejeden uliczny menel. Wszystkim pomóc się nie da, ale to nie znaczy, że wszystkich bez wyjątku trzeba olać.

Bez zbędnych wstępów - znacie Reksia?

A widzieliście, jak dziś żyje jego autor?

To zobaczcie: http://www.indiegogo.com/reksio a potem już powinniście wiedzieć, co robić dalej.
Jakie puzzle, ile puzzli
Witajcie
jadę do siostry ciotecznej na imieniny :D nie wiem co jej kupić padło na puzzle, ja jej kupię puzzle, rodzice antyramę i ma być zadowolona .

Ile puzzli dla dziewczyny 16 lat wybrać ?

2000 czy 6000 ?

Dzięki za wszelkie sugestie
Ostatni post Odpowiedzi: 6
do której gwiazdy jesteś podobny?
link do testowania

po prostu ładujesz fotki i sprawdzasz :wstyd:
Ostatni post Odpowiedzi: 46
Oszczędne palenie węglem w piechach CO
Witam
Nie wiem ilu użytkowników zajmuje się tutaj domem i przygotowuje do sezonu grzewczego ale być może to co napiszę przyda się komuś.
Wiadomo że palenie w piecach CO bywa niekiedy uciążliwe, trzeba chodzić co jakiś czas, zaglądać podrzucać węgla no i uważać żeby się nie wysmarować sadzą przy okazji. Zainteresowany tematem postanowiłem przekopać internet i znalazłem bardzo ciekawy sposób rozpalania pieca (oczywiście mowa o zwykłym piecu na węgiel tzw. dolnego spalania gdzie na ruszt wrzucamy papiery, patyki, drewno i potem węgiel i zapalamy od dołu).
Sposób polega na zupełnie odwrotnym ułożeniu materiałów do palenia tzn.: na sam spód wrzucamy węgiel, na to papiery, później patyki i trochę grubszego drzewa. Piec zapalamy od góry, możemy się na początku wspomóc rozpałką ale do wprawy się szybko dochodzi. Jak się trochę rozpali możemy dorzucić jeszcze trochę drzewa. Nowy sposób spalania jest wydajniejszy, bardziej ekologiczny a piec od momentu rozpalenia staje się bezobsługowy.
Ja przy maksymalnym zasypie węglem mam spokój z chodzeniem do pieca na 10-12 godzin.

Sposób spalania węgla przy takim zasypie:

Rozwinięcie tematu znajdziecie na pewnym forum ale nie wiem czy mogę podać linka więc dam inny namiar: google > ekonomiczne spalanie węgla kamiennego >> 1 temat, forum budowlane

Mam nadzieje że komuś pomogę przyoszczędzić czas i pieniądze.
Ostatni post Odpowiedzi: 2
Remont w pokoju
Zastanawiam się nad remontem w pokoju. Pomyślałem, że może dobrze byłoby zrobić coś mniej standardowego, na przykład wyróżnić jedną ze ścian? Nie jestem artystą, z moim wyczuciem wnętrzarskim jest trochę słabo, ale się staram. :D Co myślicie o pomalowaniu ściany na inny kolor albo naklejeniu na niej płytek imitujących kamień czy cegłę? Zastanawiam się też nad fototapetą, ale nie widziałem tego u nikogo na żywo. Może coś doradzicie?

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 02-07-2013, 17:52 ]
uwaga, ten temat mógł być pisany na zlecenie => http://forum.blogowicz.in...93,12.htm#67671
Ostatni post Odpowiedzi: 20
Prezent dla dziadka na 70 urodziny
Mój dziadek obchodzi w tym roku 70 urodziny i chciałbym podarować mu coś wartościowego zastanawiałem się nad jakimś markowym zegarkiem lub złotą monetą kolekcjonerską, nawet przejrzałem ofertę mennicy Wrocławskiej ale nie mogę się zdecydować co będzie lepsze. Czy możecie mi doradzić – tylko proszę bez idiotycznych tekstów typu – kup dziadkowi trumnę!
[humor, polityka] śmieszne obrazki, zabawne komiksy itp.
mamy już dział śmiesznych obrazków - wydzielmy może humor polityczny ;) samą polityką nie lubię się za bardzo interesować, ale grafiki przygotowane przez ludzie są często bardzo zabawne. Jakie są wasze typy ;>? wklejajcie tu wszystko co was śmieszy i jest związane z polityką (wpadki, fotomontaże, grafiki, komiksy).

ja zacznę od tego:

:P
Ostatni post Odpowiedzi: 10
zrób sobie zdjęcie z terrorystami xD

:hyhy:
Ostatni post Odpowiedzi: 8
Auto, motor
Czy macie jakiś własny środek transportu? Osobiście poruszam się skuterem, ale maluchem z kolegą też sobie pojeżdżę po polu.
Ostatni post Odpowiedzi: 51
[kabaret] Paranienormalni
jakiś czas temu w tv oglądnąłem skecz tego kabaretu pt. "Blondynka"

śmiałem się nieco mając jednocześnie w myślach fakt, że takie dziewczyny istnieją na prawde ...
Ostatni post Odpowiedzi: 10
Kabaret Potem
Kabaret Potem to stary kabaret, który powstal gdy mnie jeszcze nie było na świecie, a gdy sie urodziłem powoli wtedy kończył działalnośc. Według mnie to był najlepszy kabaret, ktory zakończył kariere w bardzo dobrym stylu. Nieprzeciętny humor, prostota pomysłów, świetna ekipa z poczuciem humoru i świetnie grający pianista. To własnie był kabaret Potem

http://www.youtube.com/watch?v=9aUKQ1z-U-Q
Wakacyjne plany 2012
Wiosna przyszła tak ciepła i słoneczna, że trudno nie zacząć o wakacjach rozmyślać... Mnie już fantazje ponoszą od czytania ulubionych blogów z egzotycznych zakątków.

A jak Wy się zapatrujecie na temat lato 2012. Jakieś pomysły już? plany? Chwalić się :)
Wódka to Polski wynalazek! Czy aby na pewno?
Wbrew temu, co próbuje wmówić rosja, to jest nasz narodowy trunek. Przynajmniej tak wynika z tego dokumentu: http://anglopolish.com/in...oland-or-russia

Poinwestygowałem troche temat i np w wikipedi nic na ten temat nie ma :( tzn jest na temat wódki, anwet napisali,z e: "Współcześnie najbardziej popularnym stosunkiem ilości użytego alkoholu do wody, jest 2 do 3 (40%). Proporcje te opracował Dmitrij Mendelejew, podając je w pracy doktorskiej O łączeniu spirytusu z wodą [" ale nie ma nic o Polse :( no to ja juz nei wiem, kto kłamie, a kto mówi prawdę.
Lubisz Marca Zuckerberga?

Założyciel The Facebook, dla mnie chłop miał farta, bo nie sądzę by był geniuszem. Kto oglądał
"The social network" ten pewnie mnie rozumie.

List Zuckerberga do inwestujących w Facebooka .... :zdegustowany:

Cytat

Drogi potencjalny inwestorze:
Przez lata traciłeś czas na Facebook-u. Teraz najwyższa pora stracić na nim swoje pieniądze.

Jutro giełdowa premiera Facebook-a i wiem dokładnie co sobie myślisz. Czym różni się Facebook od bąbla dot-comów z początku roku 2000-cznego?

Z jednej strony, ówczesne złe giełdowe dot-comy były mocno przespekulowanie i nie bazowały na prawdziwym biznesie. Z drugiej strony, facebook opiera sie o solidne fundamenty takich gier (przyp.red.) jak angry birds (wściekłe ptaki) bądź imaginary sheep (wyimaginowane owce).

Po drugie, Facebook jest najbardziej udaną siecią społecznością na świecie, umożliwiającą milionom ludzi, dzielenie się nieistotnymi informacjami z ludźmi, których ledwo znają.

Po trzecie, za każdym razem kiedy ktoś kliknie na reklamę na Facebooku, portal zarabia pieniądze. Podczas gdy wielu robi to bez celu, miliony klikają wskutek błędu podczas upojenia alkoholowego. W całości ukradliśmy te ideę z iTunes.

Ostatecznie, jeśli zainwestujesz w Facebooka, staniesz się osamotniony. W rezultacie używania Facebooka w ostatnich latach, ponad 900 mln ludzi na całym świecie doznało średniego typu uszkodzenia mózgu, tracąc zdolności rzeczywistego oceniania sytuacji. To będą twoi koledzy inwestorzy.

Z twoją pomocą, jeśli wszystko jutro pójdzie dobrze, Facebook osiągnie wartość 100 mld dolarów. Aby uzmysłowić wartość tej kwoty, JP Morgan byłby zdolny ją stracić w ciągu czterech, pięciu transakcji.

Ostatnia myśl: co ja, Mark Zuckerberg, zrobię z 18 miliardami, które zamierzam zarobić na akcjach Facebooka? Hmm, rozważam kupić Grecję ale po tym i tak zostanie mi 18 miliardów. LOL.

przepowiednie o końcu świata, co o tym myślicie ?
Witam,

od roku 2010 aż do dziś regularnie publikowane są w internecie orędzia - Ostrzeżenie na czasy ostateczne. Są one przekazywane wizjonerce z Europy przez Trójce Świętą.

Mają one nas przygotować do wielkiego wydarzenia, którym będzie Ostrzeżenie - ukazanie wszystkim ludziom na ziemi ich grzechów, tak jak one są odbierane przez Boga. Połączone to będzie ze znakiem krzyża na niebie, który będzie widoczny dla wszystkich na ziemi. Ma to być dar od Boga dla ludzkości, ostatnie ostrzeżenie i wezwanie do nawrócenia przed sądem ostatecznym.

Również informowani jesteśmy o zbliżającej się wojnie nuklearnej, która zostanie wywołana przez Chiny i Rosje. Wielkim Babilonem, miastem które zostanie zniszczone, opisanym w Apokalipsie św. Jana jest Unia Europejska, która upadnie i zostanie zdominowana przez Rosje i Chiny. Po wojnie z powrotem zapanuje komunizm, prześladowani będą ludzie wierzący. Wszystkim ludziom będą wszczepiane specjalne chipy, będą one umożliwiać dostęp do naszych pieniędzy, a w rzeczywistości będą mały służyć do przejęcia nad nami kontroli, jesteśmy ostrzegani żeby pod żadnym pozorem się na to nie zgadzać, to jest znak imienia bestii opisany w Apokalipsie. „i ze nikt nie może kupić ni sprzedać, kto nie ma znamienia - imienia Bestii lub liczby jej imienia.” W tej chwili już jest w trakcie realizacji spisek w Watykanie, który ma zmusić Ojca Świętego Benedykta XVI do odejścia z urzędu, będzie on ostatnim prawdziwym Papieżem, na jego miejscu pojawi się fałszywy prorok. Jesteśmy również informowani o pojawieniu się antychrysta, o istnieniu światowej grupy która chce wprowadzić Nowy Porządek Świata, rozwoju konfliktu na Bliskim Wschodzie oraz zagrożeniu wojną nuklearną w Iranie. Wszystkie te wydarzenia mają się zdarzyć w ciągu kilku najbliższych lat.

Wiele wydarzeń przepowiedzianych w tych orędziach miało miejsce, m. in. wybuch wulkanu w Islandii oraz trzęsienie ziemi w Hiszpanii w maju 2011 roku.

Ostrzeżenie nr 55, Piątek, 18 marca 2011
cyt. Ludzkość zobaczy wkrótce kolejne wydarzenia, włącznie z trzęsieniem ziemi w Europie, które wielu zszokuje; ale oczyszczenie to przyczyni się do zjednoczenia ludzi, co będzie korzystne dla wszystkich. Nastąpią inne globalne wydarzenia, włącznie z wybuchem wulkanu, podczas gdy wojna na Bliskim Wschodzie zaangażuje inne nacje. Narody Zachodu sprowokują reakcję Rosji i Chin. Wszystko zakończy się wojną światową.

Orędzie nr 84 z serii Ostrzeżenie. Środa, 11 maja 2011, godz. 23:00
cyt Moja ukochana Córko, dzisiaj miało miejsce trzęsienie ziemi w Europie, w Hiszpanii, o którym mówiłem przed kilkoma miesiącami (18.03.11 – przyp.tłum.). Nastąpią jeszcze inne ekologiczne wydarzenia, w tym wybuch wulkanu, powodzie i fala upałów. Uważaj na te wydarzenia, potwierdzające, że wiadomości te pochodzą
ode Mnie, Jezusa Chrystusa.

Orędzie nr 92 z serii Ostrzeżenie. Niedziela, 22 maja 2011, godz. 14:30

cyt: Moja ukochana Córko, objawienie dane ci 18 marca 2011r o północy, że w maju nastąpi wybuch wulkanu w Islandii (miejsce i czas znane było wizjonerce – przyp.tł.), spełniło się teraz.

nim przyjdę jako Sędzia sprawiedliwy, przychodzę wpierw jako Król miłosierdzia. Nim nadejdzie dzien. sprawiedliwy, będzie dany ludziom znak na niebie taki. Zgaśnie wszelkie światło na niebie i będzie wielka ciemność po całej ziemi. Wtenczas ukaże się znak Krzyża na niebie, a z otworów gdzie były ręce i nogi przebite Zbawiciela, będą wychodziły wielkie światła, które jakiś czas będą oświecać ziemię. Będzie to na krotki czas przed dniem ostatecznym.
Z Dzienniczka św. Faustyny

Zdanie Benedykta XVI na temat prywatnych objawień:

„Synod zalecił «pomaganie wiernym we właściwym rozróżnianiu słowa Bożego i objawień prywatnych»,których rolą „nie jest (…) „uzupełnianie” ostatecznego Objawienia Chrystusa, lecz pomaganie w pełniejszym przeżywaniu go w jakiejś epoce historycznej”. Wartość objawień prywatnych różni się zasadniczo od jedynego Objawienia publicznego: to ostatnie wymaga naszej wiary; w nim bowiem ludzkimi słowami i za pośrednictwem żywej wspólnoty Kościoła przemawia do nas sam Bóg. Kryterium prawdziwości objawienia
prywatnego jest jego ukierunkowanie ku samemu Chrystusowi. Jeśli oddala nas ono od Niego, z pewnością nie pochodzi od Ducha Świętego, który jest naszym przewodnikiem po Ewangelii, a nie poza nią. Objawienie prywatne wspomaga wiarę i jest wiarygodne właśnie przez to, że odsyła do jedynego Objawienia publicznego. Stąd kościelna aprobata objawienia prywatnego zasadniczo mówi, że dane przesłanie nie zawiera treści sprzecznych z wiarą i dobrymi obyczajami; wolno je ogłosić, a wierni mogą przyjąć je w roztropny sposób. Objawienie prywatne może wnieść nowe aspekty, przyczynić się do powstania nowych form pobożności lub do pogłębienia już istniejących. Może mieć ono pewien charakter prorocki (por. 1 Tes 5, 19-21) i skutecznie pomagać w lepszym rozumieniu i przeżywaniu Ewangelii w obecnej epoce; dlatego nie należy go lekceważyć. Jest to pomoc, którą otrzymujemy, ale nie mamy obowiązku z niej korzystać. W każdym razie musi ono być pokarmem dla wiary, nadziei i miłości, które są dla każdego niezmienną drogą zbawienia”.
Benedykt XVI, papież

pozdrawiam,
luk1407
[humor ?] intymne problemy 11 latki - szok !
zaliczyłem to do humoru :szok:

źródło: http://swir.us/mam-11-lat

mam nadzieje, że ktoś sobie głupie dowcipy robił, bo jeżeli to prawda, to normalnie nie wiem co powiedzieć :szok:
Ostatni post Odpowiedzi: 58
1 - 2 ... 120 - 121 - 122 ... 181 - 182