Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
Czas wolny  »  Filmy i seriale
[film] Układ Zamknięty
Układ Zamknięty (2013)

Polski film, oparty na faktach, opowiadający o zniszczeniu trzech przedsiębiorców przez zmowę prokuratora z naczelnikiem skarbówki. Niesamowicie przykry (sceny z udziałem antyterrorystów wchodzących do domów bohaterów naprawdę przygniatają) i mocno nawiązujący do polskiej rzeczywistości jeszcze sprzed kilku laty. Mimo wszystko - niezwykle udany polski film ze świetną obsadą (Janusz Gajos i Kazimierz Kaczor w głównych rolach).

Widzieliście, planujecie zobaczyć?
Ostatni post Odpowiedzi: 7
Twój profil Filmweb
Przed chwilą założyłem profil w portalu FilmWeb i chciałem znaleźć posty z linkami do Waszych profili, żeby zobaczyć co oglądacie. Nie trafiłem na taki temat, więc postanowiłem sam go założyć :)

Na moim profilu jest, na razie, jeden film obejrzany wczoraj. Powoli będę zapełniał moją bibliotekę, czyli czeka mnie przypomnienie sobie wielu produkcji :)

Link: http://www.filmweb.pl/user/MikePMK
Ostatni post Odpowiedzi: 29
Penny Dreadful (Dom Grozy)
Widzę, że chyba nikt nie poświęcił wątku temu amerykańsko-brytyjskiemu serialowi. Jako, że jest to jeden z moich ulubionych seriali chciałam znać Wasze opinie. Co myślicie o podobnym zestawieniu wszystkich najsłynniejszych postaci grozy XIX wieku? Draculi, Frankensteina, Doriana Gray'a, dr Jekylla, Van Helsinga? Co myślicie o fabule, wykreowanych postaciach i oddanych realiach? :)
Odpowiedzi: 0
[film] Kapitan Phillips
Oglądaliście ten film? Ocena na filmwebie mnie nie zawiodła... film godny obejrzenia, trzyma w napięciu :)
Ostatni post Odpowiedzi: 5
Najlepszy horror? ^^
Jakie horrory polecacie? Chodzi mi o jakieś naprawdę ciekawe, z dobrą fabułą :)
Ostatni post Odpowiedzi: 17
Wątek teatralny
Widzę, że brak tu wątku teatralnego, więc postanowiłem go założyć. Pytanie jest takie - czy chodzicie do teatru? Jeśli tak, to jakie spektakle polecacie?
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[anime] co polecacie ?
No dobra, przekonaliście mnie do obejrzenia jakiegoś filmu anime. Skoro wszystkim podobają się te kreskówki to znaczy, że coś musi w nich być i chciałabym się przekonać co. Jakie anime mi polecacie? Z góry mówię, że Czarodziejkę z Księżyca już oglądałam (jak byłam mała to była moja ulubiona bajka i cała wataha tych, które były tuż po Czarodziejce :P ) i nie mam ochoty oglądać bitew i lania krwi, dla mnie to nudne. Wobec tego jakie anime mi polecacie? Najlepiej jakieś o miłości, bez fantastyki (choć ta to jeszcze ujdzie). Proszę znawców o porady :D .
Ostatni post Odpowiedzi: 49
Łatwo czy trudno grać miłość ?
jak myślicie, czy potrafilibyście zagrać miłość ?

w polskich serialach czy ogólnie w filmach aktorzy całują się, udają małżeństwa, pary, czasem dochodzi do intymnych scen a jak wiadomo dzieje się to na planie przy dużej ilości osób pracujących przy filmie.

Myślicie, że dalibyście radę udawać tak bez problemu tego typu uczucie ? potem wrócić do domu jakby nigdy nic do swojego prawdziwego partnera i wtedy włączyć tą prawdziwą miłość ?

czy bylibyście wstanie mieć takiego partnera, który gra w tego typu filmach, niby to takie udawane wszystko, ale czy fajnie patrzyć jak nasza ukochana całuje się z jakimś facetem i ogląda to pół polski :D ?
Ostatni post Odpowiedzi: 12
[serial] True Detective
Co sądzicie o nowym serialu ze stajni HBO?
Serial mnie bardzo wciągnął, z marszu obejrzałem pięć obecnie dostępnych odcinków.
Główne role grają Woody Harrelson i Matthew McConaughey.
I muszę przyznać, Matthew jest w szczytowej formie.
Najlepszy okres jego kariery.

Ogólnie serial opowiada o parze detektywów, którzy prowadzą sprawę morderstwa kobiety. Cała akcja serialu rozgrywa się w 1995 roku, aczkolwiek są wstawki z późniejszych lat.
Wstawki są, ponieważ para inna detektywów prowadzi śledztwo, które jest bardzo podobne do tego, co oni prowadzili w 1995 roku. Dwóch głównych bohaterów występuje wtedy w roli konsultantów do obecnie prowadzonej sprawy.

Serial na prawdę wciąga.
Scenariusz jest mocny i przemyślany a obsadzone role póki co, wydaję się bardzo sensowne.

Gorąco polecam :)

True Detective - filmweb
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[serial] Hannibal
Ogląda ktoś z was Hannibala?

Osobiście uważam, że jest zaskakująco dobry. Nie spodziewałem się, że zostanie tak udanie zrealizowany, a tytułowa rola w wykonaniu Mads'a Mikkelsena - mistrzostwo.
Ostatni post Odpowiedzi: 8
Kraina lodu - utrzymana w klasyce Disneya?
Jak myślicie, można ją zaliczyć do klasycznych bajek Disneya? Czy raczej już nowych, pokazujących, ze dziewczynka/kobieta nie musi liczyć wyłącznie na przybycie księcia z bajki ale jak Tiana (Księżniczka i Zaba), daje sobie radę sama w życiu?
[serial] NARCOS
Serial opowiadający historię Pablo Escobara z perspektywy policjant DEA, który przylatuje do Kolumbii aby złapać narko- barona.

Po pierwszym odcinku ilość wątków i historii sprawia, że mamy wrażenie, że oglądamy nie serial, a pełnometrażowy film.
Rewelacyjnie ukazana zmiana Pablo, z zapartym tchem oglądaliśmy każdy odcinek, na razie, pierwszego sezonu.

Podczas oglądania mamy wrażenie, że to dobra fikcja filmowa, po czym warto przypomnieć sobie, że serial jest oparty na faktach...

Polecam gorąco i wyczekuję drugiego sezonu!
[serial] breaking bad
polecam serial Breaking Bad rewelacja, dwa pierwsze odcinki nuda, że zasypiałem, ale później rozkręca się
Ostatni post Odpowiedzi: 57
Włatcy Móch - polski South Park ?
od około 2 miesięcy na antenie TV4 puszczają wieczorem taką bajke pt. "Włatcy Móch" - tak właśnie brzmi tytuł i nie napisałem go z błędem ;)

bajka ma chyba przypominać znany chyba wszystkich south park, ale nie sądze aby zrobiła taką furorę.

oglądnąłem dwa odcinki, bo nie za często siedze przed tv, a z tego co widziałem narazie nie wyciągam wniosków, kilka tekstów było niezłych, ale wiele wydawało mi się wymuszonych.

zapraszam do rozmowy :) na niektórcyh stronach i chyba na youtube można oglądnąc kilka całych odcinków. :yay:
Ostatni post Odpowiedzi: 45
[serial] IT Crowd (Technicy Magicy) - z napisami pl
Niedawno oglądnąłem wszystkie dostępne części tego serialu i chętnie polecę go innym.
Są oczywiście pewne warunki - musi was śmieszyć angielskie poczucie humoru no i trzeba być chociaż po części geekiem ;P

Akcja the IT Crowd rozgrywa się w dziale IT dużej firmy. Na początku poznajemy Jen, która stara się o pracę w tej firmie, ale nie przewidziała jednego, że zostanie wydelegowana do opiekowania się działem IT - nie zna się oczywiście na tym kompletnie a szef korporacji zatrudnił ją na tym stanowisku, bo miała wpisane w CV umiejętność obsługi komputera (a umie jedynie wysyłać maile) :D

i tak Jen ląduje na samym dole budynku z dwoma panami administratorami z działu IT o imionach Roy i Moss - którzy stają się jej podwładnymi. Obaj to typowi (stereotypowi) informatycy.

poniżej dwa filmiki obrazujące nieco klimat tego serialu:

zachowanie Mossa podczas zagrożenia pożarem

panowie natrafiają na robota, który jak się okazuje...

Serial składa się z czterech serii po sześć odcinków każdy, czyli łącznie: 24 - każdy ma około 20 minut a można je oglądać np. tutaj:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
Ostatni post Odpowiedzi: 2
Kuba Wojewódzki Show
do niedawna jeszcze na polsacie a od jakiegś czasu w telewizji TVN można oglądać program K.Wojewódzkiego pt. Kuba Wojewódzki Show.

program nadawany jest obecnie we wtorek o 23:15

Zapewne każdy z was widział ten program przynajmniej raz... jak oceniacie prowadzącego, jego zachowanie ogólnie i w stosunku do osób, które zaprasza... Co myślicie o doborze gości i formach wywiadu, czy to o co pyta was także ciekawiło, czy poprostu jet to taka gadka szmatka..

co myślicie o części muzycznej, czy dzieki takiemu wystepowi w jego programie można się wylansować ? z tego co pamietam w polsacie często wystepowały zespoły, których nazw nigdy wczesniej nie słyszałem, a kilka miało dość interesującą muzykę...

od pewnego czau nie mam tvn'u i niezbyt wiem jak prezentuje się ten program obecnie. Czy ktoś mógłby przedstawić także jakieś porównanie produkcja programu: polsat vs. tvn

p.s. macie jakieś ulubione odcinki ? które były b. wesołe bądź interesujące..
Ostatni post Odpowiedzi: 26
[serial] Utopia
Oglądaliście serial Utopia? Ja wczoraj skończyłam oglądać i mam mieszane uczucia. Temat serialu bardzo fajny, dość ciekawe wątki, ale momentami słabo przedstawione. Dużo przerysowanych sytuacji lub wręcz absurdalnych.

Dla tych co nie znają serialu krótki opis z filmweb

Cytat

Grupa niezwiązanych ze sobą ludzi wchodzi w posiadanie manuskryptu legendarnej powieści graficznej. Tym samym stają się celem mrocznej i morderczej organizacji o nazwie Sieć.
Odpowiedzi: 0
Dragon Ball
Nigdy nie lubiłem Dragon Balla. Beznadziejne rysunki, a w szczególności postacie. Co sądzicie?
Ostatni post Odpowiedzi: 37
[serial] Na dobre i na złe
Jako dzieciak nie lubiłam, ale z czasem, kiedy starzy aktorzy zaczęli znikać, a na ich miejsce pojawiały się nowe postaci i nowe wątki, wciągnęłam się bardzo :D
Obecnie moimi ulubionymi postaciami są Hana, Piotr, Wiki, Agata, Ola, Kinga i Konica, a także Lena z Latoszkiem.

A jak u Was? Oglądacie? Lubicie? :D
[serial] Vikings

Cytat

Vikings opowiada historię Ragnara Lothbroka oraz jego braci i rodziny. Serial ukazuje jak Ragnar staje się królem wikińskich plemion. Poza byciem nieustraszonym wojownikiem, Ragnar jest ucieleśnieniem nordyckiej tradycji i oddania się bogom. Legenda mówi, że jest on bezpośrednim potomkiem Odyna, boga wojny i wojowników.

http://www.filmweb.pl/serial/Vikings-2013-659055

Mój pierwszy kontakt z serialem od stacji History Channel
Jestem po pilocie, mieszane uczucia. Mam nadzieję, że akcja się rozwinie. Chociaż szczerze? Wolę seriale amerykańskie z normalnym akcentem
Ostatni post Odpowiedzi: 28
Dwuznaczne teksty w kreskówkach
Kojarzycie może z bajek oryginalne teksty lub tłumaczenia, które są bardzo dwuznaczne? :hyhy:
przykłady:
Palcóweczki Elroya

Muminki - muszelka Migotki

Antena Freda

ciekawe czy dzisiaj by coś takiego przeszło :D ? niektóre bajki mają już innych lektorów i dubbing, może dlatego :D ?
Ostatni post Odpowiedzi: 7
[serial] Supernatural
Czy ktoś z was ogląda serial Supernatural?

Nie znalazłam takiego wątku a uważam, że to świetna seria. Ma trochę dużo sezonów, ale jest ciekawa, oryginalna a aktorzy świetnie się spisują. Są tu jacyś fani? :)
Ostatni post Odpowiedzi: 11
[serial] iZombie

Serial opowiada historie Liv, która jest zombie ! Jednak dla wszystkich fanów The walking dead może to wydawać się dziwne. Liv żyje jak normalna dziewczyna tyle, że do spaghetti zamiast mielonego dodaje mózg !
Poranek po imprezie, gdzie została zadrapana budzi się całkowicie odmieniona i od tego właśnie momentu jej towarzyszymy.
Jest to o tyle ciekawy serial, że w każdym odcinku nabywa nową osobowość.
Zjadając mózg, nabywa cechy tej osoby do której należał mózg. Dostęp do mózgów ułatwia jej praca, pracuję jako koroner policyjny. Dzięki czemu też pomaga w rozwiązywaniu spraw na policji.
True Blood - Czysta Krew
Oglądał ktoś??
Jak narazie wyszedł pierwszy sezon z 12 odcinkami, i rozpoczał się drugi, ale emisja chyba została wstrzymana, bo puścili 3 odcinki i stop :/

Serial opowiada o wampirach które się ujawniły i dzięki specjalnej krwi wyprodukowanej przez japończyków mogą "normalnie" funkcjonować wśród żywych. Oczywiście sa ich zwolennicy jak też przeciwnicy. Glówna bohaterką jest Sookie umiejąca czytac w myślach, oraz Bill, który jest wampire. Najpierw łączy ich przyjźń, potem uczucie.
Oprócz wampirów pojawiają się tez zmiennokształtni, i jakieś smoki??? w drugi sezonie się pokazało takie coś....
Serial jest też troche wulgarny, ale to tez nadaje mu nieco humoru.
Mi osobiście po pierwszym odcinku się nie spodobał specjalnie, ale potem nie mogłam się oderwać.
Ostatni post Odpowiedzi: 28
[serial] Stargate SG1 / Atlantis / Universe
Patrzę i nie wierzę, że nie ma takiego tematu! :D

Oglądaliście? Podobało się? Serie Stargate to jedne z najlepszych seriali jakie widziałam :) (jeśli oczywiście lubi się takie klimaty :P )
[serial] Once Upon a Time (Dawno, dawno temu)
Ktoś ogląda?
Ja uwielbiam, wciągnęła mnie ta historia bez reszty. Teraz przy nowej serii kiedy wrócili do Storybrooke jakoś mam wrażenie odgrzewania poprzednich sezonów.
[serial] Homeland
Bohaterką serialu jest agentka CIA Carrie Mathieson (grana przez Claire Danes). Jest świetnym zawodowcem, na dodatek obdarzona jest niezwykłą intuicją i zimną krwią. Niestety, od lat choruje na ciężką depresję maniakalną, który to problem ukrywa przed swoimi przełożonymi. Carrie dowiaduje się od swojego informatora, że amerykański jeniec wojenny przeszedł na stronę Al-Kaidy. Niedługo potem siły specjalne znajdują żołnierza, który osiem lat wcześniej zaginął w Iraku. Carrie jest przekonana, że Nicholas Brody pracuje teraz dla ściganego przez CIA terrorysty. Oczywiście, cała Ameryka (i szefostwo CIA) traktują Nicholasa jak bohatera wojennego. Carrie na własną rękę musi dociec, jaka jest prawda.

W sumie mam z tym serialem wielką i bardzo skomplikowaną relację... Trochę go lubię, trochę nienawidzę. Claire Danes jest moim zdaniem rewelacyjna i tak samo Mandy Patinkin w roli jej mentora Saula (ten sam Patinkin, co w kultowym filmie Princess Bride powtarzał: "My name is Inigo Montoya... You killed my father... Prepare to die"). Z drugiej strony, fabuła bardzo często kuleje. Pisarze się obijają czy co. No i... ja nie wiem, ale ja tej wielkiej chemii między Carrie a Nicholasem w ogóle nie widzę.

Uwielbiam natomiast jazzowy, niepokojący początek. Rzadko się zdarza, żeby jazz w ogóle pojawiał się w jakimś popularnym serialu, więc propsy za to!

Ktoś ogląda, ktoś lubi, ktoś tak jak ja nie może zrozumieć zakrętów tej fabuły?

Wklejam Wam genialny początek, mam nadzieję, że się w Polsce wyświetli, bo z copyrightami są różne przeboje:
https://www.youtube.com/watch?v=vRRpeGKNP5Y
Złodziejka książek
Ostatnio oglądałam 'Złodziejka książek' film wywarł na mnie ogromne wrażenie, w przyszłości planuje przeczytać książkę.
Jeśli oglądaliście lub czytaliście to podzielcie się waszymi odczuciami, a jeśli nie to gorąco wam go polecam.
[horror] Paranolmal Activity
Czy ktokolwiek z was oglądał film Paranolmal Activity ?
Jeśli tak, to co o nim sądzicie . . . ?
Dla mnie jest to fenomen taniego kina tak samo jak Blair Witch Project.
Jest to kolejny dowód na to że nie liczy się kasa a pomysł i realizacja.

Fabuła opiera się na tym że młoda para postanawia zamieszkać na swoim, jak się potem okazuje ich dom jest nawiedzony.
Zaczynają się dziać dziwne rzeczy, więc jego właściciel w całym domu instaluje monitoring.
No i zaczyna się film . . .

Zachęcam do obejrzenia tej produkcji :]
Ostatni post Odpowiedzi: 30
[serial] The Strain (Wirus)
Są tu jacyś widzowie "The Strain"?
1 - 2 ... 136 - 137 - 138 ... 181 - 182