Czas wolny »
Filmy i seriale
|
[film] Zmierzch / Twilight 2008
|
Zmierzch
Cytat Isabella Swan to szukająca swego miejsca w świecie, zagubiona nastolatka, cicha marzycielka. Kiedy poznaje przystojnego, błyskotliwego i intrygującego Edwarda Cullena nie zdaje sobie sprawy, że znajomość ta wstrząśnie jej życiem i zmieni je na zawsze. Zrealizowana z rozmachem historia o zakazanym, burzliwym i niebezpiecznym romansie młodego wampira i śmiertelniczki. W obsadzie wschodzące gwiazdy Hollywood: Kristen Stewart (Azyl) i Robert Pattinson (Harry Potter i Zakon Feniksa)!
źródło: Filmweb
Dzisiaj byłam na tym filmie w kinie. Oglądał go ktoś z Was? Jak sądzicie, co jest lepsze? Książka czy film? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 38
|
[film] RUSH 2013
|
"Oparta na faktach historia kierowcy Formuły 1, Nikiego Laudy. Po wypadku, w którym niemal stracił życie, decyduje się wrócić na tor i zmierzyć z największym rywalem - Jamesem Huntem."
Myślę, że będzie co oglądać
FILMWEB |
Ostatni post
Odpowiedzi: 2
|
Typujemy Oscary 2014
|
Kolejność alfabetyczna. Głosujcie. Ja oddam swój głos za parę dni, żeby nie sugerować czegoś.
Gala Oscarów odbędzie się w nocy z 2 na 3 marca, czyli w moje urodziny. (sic!) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 19
|
'The Dark Knight Rises'
|
Już niedługo premiera filmu o moim ulubionym superbohaterze. Szczerze mówiąc z Batmanów Nolana, Początek był bardzo fajny, klimatyczny, co do Mrocznego rycerza mam bardzo mieszane uczucia. Kawał dobre kina akcji, ale czy to był Ten Batman na, którego czekałem?
Od filmu Mroczny Rycerz powstaje nie wiem co oczekiwać, na co się przygotować. Czy to będzie dobry film, bardzo dobry, czy zachowa się tendencja spadkowa? Podobno po pierwszym pokazie wszyscy pieli z zachwytu. Co Wy o tym filmie myślicie? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 17
|
Filmik komediowy mojej produkcji "Chłopak mojej siostry
|
Cześć wszystkim, zamieszczam tutaj filmik komediowy własnej produkcji, nagrałem go wraz z kolegą, napisałem scenariusz i ruszyliśmy z koksem chciałem się podzielić z Wami własną twórczością, co sądzicie o tym filmie? Mile widziane komentarze
http://www.youtube.com/watch?v=5yNve1AzAmc
Filmik nosi tytuł ,,chłopak mojej siostry" |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
Kinowa wersja smerfów
|
Co sądzicie o kinowej wersji smerfów? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
Miodowe Lata
|
Oglądaliście Miodowe Lata? To chyba najlepszy polski sitcom. Świetna gra aktorska Cezarego Żaka i Artura Barcisia, czyli duetu, który podbił później serca widzów w serialu Ranczo. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 11
|
filmy i seriale o zjawiskach paranormalnych
|
Wprawdzie to temat nadający się też do działu o telewizji ale umieszczam go tutaj.
jakie znacie seriale o niewyjasnionych zjawiskach, na ile was zaciekawiły swoją fabułą i jak myślicie ile w tym było prawdy ?
bo ponoć w każdej opowieści SF jest 50 % prawdy
ja bardzo lubiłem oglądać "Z Archiwum X" wciągał mnie ten film i często miał ciekawe odcinki.
drugim był "Czynnik PSI" tego oglądałem rzadziej z uwagi na to, że nie miałem programu, na którym go emitowali w domu. Sporo odcinków było o wiele ciekawszych od Archiwum X |
Ostatni post
Odpowiedzi: 24
|
[polska] która stacja nadaje najlepszy program informacyjny?
|
która stacja według was wydaje najlepszy program informacyjny ? wiadomo jakie są wyniki sądaży, ale pytam o wasze opinie i powody wyboru
zacieśnimy to do kilku najwazniejszych
tvp1 - Wiadomości
tvp2 - Panorama
polsat - wydarzenia
tvn - fakty
oglądacie lokalne programy informacyjne ? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 35
|
rozmowy noca, lejdis
|
ogladlam ostatnio rozmowy noca i kurde... taks ie nim zachwycali ze taki hit a ja sie zawiodlam na tym filmie. Podobal mi sie, ale nie zaskoczyl myslalam ze po takich opiniach bedzie duzo lepszy. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
(anime) D.gray-man
|
Polecam wszystkim fanom anime. Anime ma 103 odcinki i jest bardzo wciagające. O egzorcystach. Skończyło sie lata temu, lecz manga dalej żyje i oddycha, tylko chaptery pokazują się raz na miesiąc.
A może ktos oglądał? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
[serial] Słodkie kłamstewka
|
Słodkie kłamstewka (ang. Pretty Little Liars) – amerykański serial dramatyczny na podstawie serii książek o tym samym tytule, opowiadający historię czterech dziewczyn – Spencer, Hanny, Arii oraz Emily – których przyjaźń skończyła się po zaginięciu królowej ich paczki – Alison. Rok później cała czwórka zaczyna dostawać wiadomości od kogoś, kto podpisuje się A. Osoba ta grozi, że rozpowie ich sekrety. Wszystkie, a nawet te, o których wiedzieć mogła tylko Alison.
Serial zadebiutował 8 czerwca 2010 na kanale ABC Family. Początkowo powstało 10 odcinków, jednak po ogromnym sukcesie, stacja zamówiła dodatkowe 12 dla sezonu pierwszego; miały one premierę 3 stycznia 2011.
Znacie? Oglądacie? Szczerze mówiąc, niesamowicie wciągnął mnie już od pierwszego odcinka! Całość opiera się właściwie na domysłach widza, kim może być tajemniczy/a "A", który/a nęka dziewczyny. Każdy epizod kończy się takim zagmatwaniem fabuły lub sytuacją, że nie jestem w stanie doczekać się, co będzie dalej . |
Ostatni post
Odpowiedzi: 10
|
poszukiwanie serialu z dzieciństwa!
|
Jak byłem młodszy leciał pewien serial tytułu nie pamiętam pamiętam tylko kilka scen urywkami ,że był chłopak który namalował na szkole graffiti które przedstawiało lwa ,lecz później został zastrzelony.
Czy ktoś może kojarzy serial i ta scenę? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 4
|
jednosezonowe seriale
|
Może mi ktoś zarzuci, że jestem dziwna ale wciągam się w jednosezonowe seriale i to takie, które okazują się w TV z jakiegoś powodu kichą i mają zbyt niską oglądalność, by dalej je kręcić.
Albo ja mam dziwny gust, albo ludzie się nie znają .
Wiecie, nie znoszę tego uczucia, gdy dobrnę do np. 13 odcinka, wątki zostają nie wyjaśnione, a dalej nic już nie ma...
Oglądał ktoś takie seriale? Chętnie wciągnę się w coś nowego, jako że tego typu seriale nie zajmują zbyt wiele czasu.
Ja, ze zboczeniem do medycznych seriali od siebie polecam jednosezonowe:
"Klinika w tropikach" oraz "Monday mornings"
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2017-05-10, 05:14 ]
zobacz również nowszy wątek miniseriale warte uwagi |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
[serial] Dexter
|
Nie ten animowany, tylko wyprodukowany przez Showtime i opowiadający o policjancie, który z pozoru jest przykładnym, spokojnym obywatelem, ale odróżnia go od takowych jedna, drobna sprawa - potajemnie wymierza bowiem sprawiedliwość na własną rękę i morduje (w raczej "brutalny" sposób, nie tam jakąś kulą w łeb i ju), tych którzy na to zasługują. Oglądacie lub oglądaliście? Serial emitowany jest już od dobrych kilku lat (serii jest bodajże pięć, u nas pokazali chyba dwie lub trzy jak dotąd), ale nie widziałam tu o nim tematu. Mnie się wyjątkowo podobał, jest taki zupełnie inny od tego, do czego przywykliśmy, niekonwencjonalny, sam pomysł obsadzenia mordercy jako głównego bohatera wydaje się karkołomny - ale, co trochę przewrotne - właściwie od samego początku Dextera się lubi i kibicuje właśnie jemu, a nie policji, która go tropi, nie wiedząc, że ten, którego szukają, jest wśród nich. Taka rzecz do zastanowienia, czym właściwie jest kodeks moralny, sprawiedliwość, czy Dexter postępuje słusznie eliminując tych, którym sami po cichu często życzymy śmierci (ja czasami żałuję, że nie ma u nas kary śmierci - w niektórych, skrajnych przypadkach wydawałaby mi się jedynym logicznym i "sprawiedliwym" wyjściem) czy jest dokładnie taki sam, jak ci, których pozbawia życia. Serial zmusza do refleksji, a przy tym jest po prostu dobrą, solidną produkcją, okraszoną rewelacyjnym, czarnym humorem i świetną grą aktorską.
To tyle ode mnie, ale jeśli ktoś oglądał, to niech się wypowie, bo tematyka raczej kontrowersyjna i jestem ciekawa, co sądzicie. (mojej mamy do dziś nie udało mi się nakłonić do obejrzenia, bo mówi, że Dexter postępuje "nieetycznie" i nie można lubić takiego bohatera - choć słysząc o wszelakich mordercach/gwałcicielach sama mówi, że dożywocie to za mało i powinni "zrobić im to samo, co oni komuś" )
Cytat
W ciągu dnia Dexter Morgan (Michael C. Hall) pracuje w policji w wydziale morderstw, gdzie jest odpowiedzialny za analizę krwi. Pozornie nudna historia o dobrym, przykładnym glinie pomagającym w łapaniu psychopatów. Otóż nie. Dexter skrywa w sobie mroczny sekret, który nigdy nie może wyjść na jaw.
Za maską ułożonego policjanta kryje się bowiem żądny krwi, genialny seryjny morderca. Sam główny bohater nazywa siebie potworem. Nie zabija jednak przypadkowych osób, ma bowiem kodeks, którego zawsze się trzyma.
Lecz czy aby na pewno Dexter jest tak odrażający, jak mogłoby się wydawać?
(Filmweb) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 81
|
[serial] Z archiwum X
|
Ktoś może ogląda?
Ostatnio przebijam się przez cały na DVD. Dojechałem do 4tego sezonu. Moim zdaniem serial dobrze zniósł próbę czasu i nie zestarzał się zbytnio. Dalej trzyma w napięciu, nawet efekty specjalnie nie wyglądają jakoś tragicznie |
Ostatni post
Odpowiedzi: 7
|
ktoś prócz mnie czeka na kinowych skinsów ?
|
Jak w temacie. Coś nic nie słychać o kinowej wersji, a miała być w tym roku zdaje się. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
[serial] The Borgias - Rodzina Borgiów
|
Kanadyjsko-węgiersko-irlandzki serial klasyfikowany jako historyczny dramat (biograficzny, religijny). Akcja rozgrywa się w XV wiecznych Włoszech, serial opowiada o pochodzącej z Hiszpanii (Katalonia) rodzinie Borgiów. Konkretnie o Rodrigo Borgii, który za sprawą wielu intryg zostaje wybrany na papieża (Aleksander VI). Nie jest to jednak święta osoba. Ma trójkę nieślubnych dzieci (tzw. bękartów), nałożnice, jest bezwzględny i chorobliwie ambitny.
Znalazłem go przypadkiem - szukałem czegoś "na chwilę", by przeczekać do kolejnych odcinków Gry o tron, w Polsce emitowany przez HBO, za granicą przez SHOWtime (Dexter, Californication). Dostępne będą jedynie trzy sezony, ponieważ szefostwo stacji uznało go za zbyt kosztowny projekt. Szkoda, bo bardzo mi się spodobał. Intrygi, ładnie pocięte odcinki, kostiumy, atmosfera tych czasów (1492 i dalej przez początek 1500) - lubię takie klimaty. W dodatku jest to oparte na faktach.
Z tego co widzę dostępny jest film o podobnym tytule, ale np. filmweb ocenia go tylko na 6,4 a serial na 7,9 - sprawdzę w wolnej chwili, chociaż film wydaje się nudnawy (przejrzałem parę scen).
Ktoś zna ten serial? oglądacie? jakie są wasze oceny? Ja polecam mimo, że nie będzie kontynuacji (w postaci sezonu 4 czy filmu na zakończenie).
i film Polimaty - Diabeł na papieskim tronie?
Radek Kotarski opowiada o mrocznych czasach renesansowego papiestwa |
Ostatni post
|
[2012] Niesamowity Spider-Man (The Amazing Spider-Man)
|
gatunek: Akcja, Sci-Fi
produkcja: USA
premiera: 4 lipca 2012 (Polska) 13 czerwca 2012 (świat)
reżyseria: Marc Webb
scenariusz: James Vanderbilt, Alvin Sargent, Steve Kloves
Cóż, część druga zbliża się wielkimi krokami więc myślę, że warto jeszcze przypomnieć sobie część pierwszą i o niej porozmawiać.
Jeśli chodzi o mnie - najlepszy dotychczasowy film o Człowieku Pająku. Jestem wielkim fanem tej postaci, w dziciństwie (teraz zresztą też) zaczytywałem się w komiksach ze Spideyem (to czego sobie nigdy nie wybaczę to pocięcie niektórych komiksów i robienie "figurek" ;_;), a ten film oddał dokładnie charakter tej postaci.
Nie powiem, trylogię Ramiego też lubię, mam do niej nostalgię aczkolwiek TAS pokazał dokładnie jak powinno robić się filmy ze Spider-Manem. Wiarygodne postacie, dobrze poprowadzone wątki i bodaj najbardziej kultowy wróg Petera jakiego można było wybrać - Lizard. Jedna z lepszych komiksowych ekranizacji. |
Ostatni post
|
[serial] Falling Skies
|
Zna ktoś tę produkcję? Fabuła jest całkiem prosta. Kosmici najeżdżają Ziemię. Natomiast sposób prowadzenia historii jest wręcz genialny. Jasne, że motyw udowodnienia swojego człowieczeństa jest tam obecny, bo to popularne jet w postapokaliptycznych produkcjach.
Latem 4 sezon, na TNT (vel Kinomaniak :-) )
Warto poznać choćby tylko dlatego, że Spielberg to produkuje |
Odpowiedzi: 0
|
[serial] Magia kłamstw 'lie to me'
|
Oglądał i polecam
Krótko: główny bohater Cal zajmuje się rozszyfrowaniem kłamstwa na podstawie mowy ciała, mimiki, etc. |
Ostatni post
|
[serial] Six Feet Under - Sześć stóp pod ziemią
|
Znacie? Oglądaliście?
Wg Filmwebu:
Przesycony czarnym humorem serial obyczajowy o nietypowej rodzinie z Los Angeles, która prowadzi dom pogrzebowy. Pomysłodawcą, producentem i scenarzystą serialu był Alan Ball - zdobywca Oscara za scenariusz do filmu American Beauty. Krytycy w Stanach Zjednoczonych jednogłośnie okrzyknęli serial najlepszą produkcją telewizyjną roku, od której można się poważnie uzależnić. Dwa odcinki serialu wyreżyserowała znana amerykańska aktorka Kathy Bates.
Odkryłam ten serial w zeszłym roku, kiedy chwilowy brak nowych odcinków Dextera spowodował u mnie ogromny głód Michaela C. Halla. Dorwałam się do SFU i tak już pozostało, zostałam całkowicie wciągnięta w perypetie rodziny Fisherów. W serialu jest dużo śmierci (jakżeby inaczej, skoro główni bohaterowie prowadzą dom pogrzebowy), ale wszystko trzyma się w granicach dobrego smaku. Poza tym, mamy wszystko: młodzieńczy bunt, miłość , życie codzienne homoseksualnej pary, chorobę fizyczną i psychiczną, zdradę, przestępstwa, problemy wewnątrz firmy, zdarza się nawet wątek kazirodztwa. Mimo tego misz maszu, serial przez całe pięć sezonów trzyma najwyższy poziom i koniec (mistrzowski, imho) pozostawił mnie w poczuciu lekkiego niedosytu. Niby wiedziałam, że skończyli w idealnym momencie, że pozostał właściwie tylko jeden wątek, który można byłoby sensownie pociągnąć, ale i tak był żal, że to już koniec |
Ostatni post
|
fenomen Krzysztofa Ibisza
|
zastanawiałem się dlaczego aż w tylu programach wystepuje własnie on, czy to kwestia doświadczenia, dla mnie to nieciekawe patrzyć na tą samą mordke w każdym programie od tylu lat, ale może publiczność go lubi ? chyba, że polsat nie m kogo wystawiać na prowadzących takie programy i Ibisz zamiennie z Zygmusiem od walizek je prowadzą.
Najbardziej pamietam Krzysztofa z Baru, który według mnie w każdej edycji stawał się coraz bardziej kiczowatym programem i przynosił wstyd dla Wrocławia...
a jak wy odbieracie fenomen Krzysztofa ?
może po prostu ma farta w zyciu ? nie sądze, żeby mało brał za te prowadzenie się po polsacie. Ostatnio był tez na sylwestrowym koncercie w Krakowie, który transmitował Polsat... |
Ostatni post
Odpowiedzi: 41
|
[filmy, programy, audiobooki] Jeżeli z lektorem, to którym?
|
W temacie napisy, lektor czy dubbing rozmawiamy o naszych preferencjach dotyczących filmów. Tutaj chciałbym się skupić na jednej z nich - lektorach.
Czy macie swoich ulubionych lektorów? Ja zazwyczaj wolę napisy, ale jak słyszę dobry głos to chętnie obejrzę film z lektorem.
Poniżej przykład fragmentu filmu Predator, który czyta pięciu różnych lektorów:
Gudowski / Utta / Łukomski / Knapik / Kozioł
Według mnie najlepiej w tym przypadku wypada Jarosław Łukomski, tutaj jego głos w "Helikopter w ogniu":
mam jeszcze playlistę z próbkami głosów polskich lektorów (znalezione na yt): https://www.youtube.com/w...ACA479FB1083510
Zastanawiam się czy jakby Dragon Ball czytał ktoś inny niż Zbigniew Dobrzański i Zbigniew Raciborski to też by się tak dobrze oglądało wtedy ?
Jakiś czas temu wysłuchałem też pierwszego audiobooka (miałem wgranego na telefonie), autor wyśmiewany wprawdzie w internetach, ale lektor sprawił, że pochłonąłem całego -> "Zwycięzca jest sam" Paulo Coelho, czyta Andrzej Mastalerz.
Filmów przyrodniczych nie wyobrażam sobie bez Krystyny Czubówny
|
Ostatni post
|
[film] Django
|
Jakie są wasze opinie? Był już ktoś, oglądał? Ja się wybieram jutro i najprawdopodobniej będzie recenzja z tego filmu. |
Ostatni post
|
Giganci ze stali.
|
Cześć, dzisiaj oglądałem właśnie ten tytułowy film i szczerze bardzo mi się spodobał. Niesamowite efekty z tymi robotami, komórkami czy też dotykowymi ekranami sterującymi robotami... Na prawdę film zrobił na mnie pozytywne wrażenie. I jestem Ciekaw jakie są wasze odczucia, czy też opinie . Oczywiście jeśli oglądaliście .
Pozdrawiam Cevu |
Ostatni post
Odpowiedzi: 9
|
[film] Jesteś Bogiem 2012
|
Bilety do kin na jutro wieczór już prawie wszystkie wykupione,że nie ma w czym wybiera, a Wy, idziecie?:) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 32
|
Avengers 3D [The Avengers] (2012)
|
W przyszłym tygodniu wreszcie udało mi się umówić z koleżanką i idziemy do kina na Avengersów. Z opinii znajomych, którzy już oglądali ten film, dowiedziałem się że mogę się spodziewać wszystkiego (albo się spodoba albo nie).
Generalnie jestem fanem kina SciFi, a filmy o superbohaterach wciągam jak narkoman amfetaminę. Jednak chciałbym jeszcze Was zapytać jak odebraliście ten film?
Oczywiście pytanie do tych, którzy już widzieli.
PS bez spojlerów proszę, bo nie chcę mieć zepsutej zabawy |
Ostatni post
Odpowiedzi: 9
|
Filmy węgierskie.
|
Z racji mojego zamiłowania do Węgrów staram się zobaczyć od czasu do czasu coś z ich dorobku w tej dziedzinie. Z ciekawości mam też pytanie, które zadaję często w większych skupiskach ludzi: znacie jakieś węgierskie filmy? Lubicie? |
Ostatni post
|
Happy Tree Friends
|
Przypomniała mi się owa brutalna bajeczka. Oglądał to ktoś? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 39
|
|