Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
Forum Blogów  »  Blogi, Pomoc Blogowa
Blog z hasłem
Hej :)
Kojarzycie blogi grafików? Dodają tam "próbki" swoich prac. Muszę zrobić takiego bloga, ale z próbkami prac literackich, głównie artykułów. Zależy mi szczególnie na jednym - żeby blog był hasłowany, aby tylko grupa osób z hasłem miała do niego dostęp. Jaką stronę polecacie mi do tego? Może być angielska lub polska - dosłownie jakakolwiek :)
Z góry wielkie dzięki ;)
Ostatni post Odpowiedzi: 7
Odstępy między wierszami
Czy mógłby ktoś podać mi kod html na zmienienie odstępów między wierszami w poście (interlinii)?
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[FB] Polubienia wpisów na blogu vs. lajki postów na tablicy
Witam, mam do Was takie pytanie.
Jakiś czas temu umieściłem na swoim blogu przycisk "Lubię to!". Generalnie jest spoko, zawsze trochę tego wpadnie, widzę tylko jeden problem: lajki są na blogu, pewnie też na tablicy lajkującego, ale nie ma ich na fanpage'u na FB. Da się to jakoś sprzęgnąć? Tak, żeby te lajki wyświetlały się też przy informacji o wpisie?
Ostatni post Odpowiedzi: 8
[Tumblr, Szablon New York] zwijanie postów, edycja wyglądu
Hej. Ostatnim czasem zastanawiam się nad przeniesieniem się na tumblr (wiem, wiem, oczywiście lepiej na WP). Podobają mi się tamtejsze szablony, nawet te 'obyczaje' (np. nie musisz dużo pisać, możesz nawet wrzucać tylko zdjęcia i tu oczywiście też wiem, że mój polski czytelnik może oczekiwać czegoś więcej).
Szablony na prawdę są świetne tylko ich edycja już do takich prostych nie należy niestety (albo mi się zdaje), chociaż twórcy dokonują wszelkich starań, by ułatwić nam zadanie.
Nie wiem na przykład => Jak zawinąć tekst posta na stronie głównej?
Zrobiłam sobie próbnego bloga i przykładowy post tekstowy ciągnie się w nieskończoność. Czy da się go jakoś zawinąć (kilka znaków + pierwsze zdjęcie, ewentualnie bez zdjęcia)?
Odpowiedzi: 0
[statystyki] Alternatywa Google Analytics
Nie wiem czy problem ten dotyczy tylko mnie czy jest to jednak częściej spotykane.

Problem opisałem TUTAJ.

I się odnowił (lub zmienił?) co napisałem w ostatnim poście.

Szkoda tracić statystyki, bo potem te stają się niekompletne i zakłamujące rzeczywistość (obniżają faktyczne liczby) - przez ten blisko miesiąc gdzie statystyki były źle naliczane miałem teoretycznie tyle samo UU co w ostatnie kilka dni (poza dniem, w którym wg GA nie miałem nikogo).

Czy w związku z tym - istnieją alternatywne, darmowe statystyki, które są rzetelne i kompletne?
Ostatni post Odpowiedzi: 4
darmowy licznik, statystyki na bloga
podkuszony tymi tematami:
statystyki, licznik na blogger - blogspot.com
jak umieścić kod licznika na blogger - blogspot.com
licznik online - osób przebywających na blogu
licznik - odliczanie czasu na stronie
blogger - blogspot.com statystyki
blog.pl statystyki na archiwum
statystyki - wykluczanie swojego IP
blog4u.pl licznik odwiedzin

postanowiłem przykleić temat, w którym opisywać będziemy wady i zalety przedstawianych przez nas stron z licznikami oraz statystykami.

Na stronie z dodatkami na bloga http://dodatki.blogowicz.info znajdziecie:

=> Licznik odświeżeń
=> Licznik ile czadu do wydarzenia
=> Licznik ile czasu po wydarzeniu
=> Licznik czasu wizyty

plusem liczników jest możliwość dobrania obrazka i wygenerowania ich kolorów wedle uznania, gadżety są cały czas rozwijane (możliwości techniczne i wizualna modyfikacja).

co polecacie blogowiczom i dlaczego ? zaznaczajcie czy liczniki wymagają rejestracji, mają możliwość śledzenia czegoś więcej poza liczbą odwiedzin (jeżeli tak to jakie), czy można zmieniać ich wygląd, czy w przypadku statystyk wymagany jest button zwrotny itd.. (można na zasadzie + / -)

-----------

zobacz także => Czy umieszczać licznik odwiedzin/online na blogu?

-----------
[tumblr] Tytuł bloga w karcie przegądarki
Jak ustawić lub co dopisać do kodu HTML, żeby w tytule otwartej karty (w Mozilli) wyświetlał się tytuł bloga, a nie jego adres? Miałam tak wcześniej, ale dodałam wyszukiwarkę do bloga i coś się poprzestawiało.
Proszę o pomoc.
Jak wrzucić na stronę zdjęcie/logo z przezroczystym tłem
Witajcie dobre dusze.
Kopałam, kopałam w wyszukiwarce i nic nie wykopałam. U wujka google'a też nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, mimo że próbowalam różnych opcji. :(
Mam nadzieję, że będziecie mi w stanie pomóc.

Otóż, chciałam na blogową stronę "Partnerzy" wrzucić odnośniki do określonych stron partnerskich. http://www.gorskie-wedrow.../partnerzy.html
Chodzi o dwa pierwsze odnośniki graficzne. Mają być bez tego jasnoszrego tła. Oryginały obrazków mają tło transparentne, a po wrzuceniu na stronę są na tym brzydkim szarym. :( Co trzeba wrzeźbić w kodzie, żeby to zmienić?

Będę wdzięczna za wskazówki. :)
Jak wstawić szablon WP Coda na myloga?
Bardzo chcę ten szablon na mylog.pl. Tylko nie wiem jak go wgrać,pobieram go rozpakowuję na pulpit i są dziwne foldery (nie ma takiej ikony jak na bloggerze jak się pobiera jakiś szablon) Proszę o pomoc w zainstalowaniu :)
Ostatni post Odpowiedzi: 3
TUMBLR - jak ustawić nieograniczoną ilość postów na stronie
Od jakiegoś czasu prowadzę również blog na Tumblerze. Nie potrzebuje on zbyt wiele uwagi, ostatnio jednak mam z nim mały problem. Nie zmieniałam nic w ustawieniach mimo tego liczba postów na stronie głównej zmieniła się z nieograniczonej ilości na 10. Próbowałam to zmienić w panelu ale teraz maksymalna ilość która może być wyświetlana to 15, wcześniej pokazywały się wszystkie posty.
Może da to się zmienić w kodzie ?

mój blog
Ostatni post Odpowiedzi: 5
Niechciana reklama - jak usunąć?
Witam
Już któryś raz mam tak ze na blogu wyświetla mi się reklama nie wiadomo skąd. Wcześniej na spisie blogów o odchudzaniu miałam dużą wyskakującą Liptona teraz widzę na dole Ikea:

Po nacisnięciu na info przenosi mi na wizebar.com
po kliknięcu na reklamę na : twoj-voucher.com/cgi-bin/wingame.pl?partner_pk=121&wingame_pk=46&sub_id_postback=0017603361295615466

Wie ktoś co można z tym zrobić albo czemu ktoś to wstawia na blogi ?
:(
[grafika] obrazki w notkach / galerie zdjęć
temat zbiorowy dotyczący grafiki na blogach. Na naszym forum poruszaliśmy już trochę tematów z tym związanych, dlatego dla łatwiejszego poszukiwania zredagowałem ten.

chcesz wkleić obrazek lub zdjęcie do notki na swoim blogu ?
przeczytaj => jak wkleić obrazek do notki

chcesz aby twój obrazek po kliknięciu przenosił czytelnika do jakiejś strony ?
przeczytaj => obrazek jako link do strony
temat przydaje się też do zrobienia enterka na stronie ;)

chcesz zmienić wielkość grafiki dodanej na blogu bez ponownego wysyłania jej na serwer ?
przeczytaj => jak ustawić / zmienić rozmiar obrazka

interesuje cię ustawienie obrazka pod nagłówkiem - tytułem posta czy jakimś blokiem tekstu ?
przeczytaj => obrazek pod tekstem

szukasz skryptu (js), dzięki któremu zrobisz prostą galerię swoich zdjęć ?
przeczytaj => javascript - przeglądarka grafiki

a może chcesz zrobić bardziej zaawansowaną galerię zdjęć lub obrazków na swojej stronie czy blogu ?
przeczytaj => darmowa galeria zdjęć w internecie
oraz => galeria zdjęć - Coppermine Gallery

-------------------------------------------------
temat dla osób, które szukają graficznych obrazków - czyli pionowych opisów
=> Graficzne obrazki - pionowe opisy - wklejki na nk
-------------------------------------------------
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[Tumblr] Zdjęcia na tumblr zalinkowane do wpisów bloga
Witam. Chciałabym zrobić coś takiego jak ma Kasia Gorol na swoim blogu http://jestemkasia.tumblr.com/. Chodzi mi o to, że niektóre zdjęcia na jej tumblr'u po kliknięciu przenoszą nas do notki na jej głównym blogu. Czy ktoś wie jak to zrobić i mógłby mi w tym pomóc?
[ownlog] pomylone godziny wyświetleń
Od dłuższego czasu zauważyłam, że dzieje się coś dziwnego... w statystykach na ownlogu.

Mimo, że jest ranek, popołudnie, bądź wczesn wieczór pod tytułem "dzisiaj" wyświetlają mi się statystyki z późnch godzin wieczornych.
np. załóżmy, że zaglądam w statystyki o 9:52, a tam w dniu dzisiejszym odwiedza mnie ktoś o 23:17
:o

wygląda to tak:

Screen jest z godz 22:10?, teraz piszę posta o godzinie 22:15, a ja mam już wejścia z godziny 23!

Jak to naprawić? co się zepsuło? ktoś też tak miał/bądź ma nadal?
[ favicon ] Obrazek przy URL
Elo! Mam pewne pytanko. Otóz jak np. wchodzi się na wp.pl to obok adresu http://wp.pl jest taki malutki obrazek. Też chciałbym mieć taki obrazek na blogu a niewiem jak go tam wstawić.

!HELP!
Ostatni post Odpowiedzi: 14
Czy/jak przenosić komentarze na nowy serwis razem z blogiem?
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem przeniesienia swoich blogów (trzech dokładnie: z blog.pl, blox, i blogger pod jeden adres) problem w tym, że na wszystkich serwisach mam sporo komentarzy... Co z nimi "zrobić", żeby być w porządku wobec użytkowników?

Myślę o zadomowieniu się na stałe na bloggerze, ale to oznaczałoby, że muszę:

1. Skopiować komentarze wraz z linkami do blogów/profili ich autorów i dodać je w treści notki.
2. Skopiować komentarze i dodać je jako jeden "komentarz"
3. Dodać komentarze z konta anonimowy/google wpisując nick i link do autora komentarza (ale robić coś takiego z kilkoma tys. komentarzy to chyba niewykonalne...)

4. Zdecydować się na wordpress i wymoderować komentarze tak, żeby wszystko wyglądało jak należy

5. Ze "starych" blogów usunąć treść i zastąpić ją linkiem do nowego miejsca, a nowe miejsce zakończyć linkiem do "starej" notki pod którą będą komentarze?

Czy nie bawić się z komentarzami i zacząć po prostu od nowa, tak jakby ich nigdy nie było?

Pytałam o to kilku moich czytelników, którzy komentowali, to powiedzieli, że powinnam robić tak, żeby mnie było wygodnie - ale nie wiem, czy powinnam kierować się tylko tym.
Ostatni post Odpowiedzi: 25
Jak zrobić przycisk ?
Witam od jakiegoś czasu chciałabym aby na blogu zamiast obrazków z hiperłączami pojawiły się przyciski - obrazki które się zmieniają po najechaniu na nie myszką.

Pytałam się współlokatora informatyka jak to zrobić to przekazał tylko że muszę zrobić obrazek którego jedna połówka (w poziomie) będzie obrazkiem widocznym [normalnie] pierwszym a druga tym widocznym po najechaniu. Później nie był skory do pomocy ogólnie dziwny jest.

Widziałam na różnych stronach inne typy "przycisków"

np takie w którym po najechaniu myszką pojawiał się cień albo kolor przeźroczysty zamieniał się na wybrany kolor

czy ktoś wie jak coś takiego zrobić ?
Ostatni post Odpowiedzi: 6
Zakładka w blogu
Witam. Mój problem, albo raczej pytanie dotyczy własnych zakładek.
<Zakładek? Hm... nie wiem, czy to dobre określenie, lecz słabo znam się na kompach>

Mianowicie, chodzi o "zakładki", które przenoszą mnie do moich własnych "działów"
Na przykład: gossia.blog.onet.pl <--------- Użytkowniczka ta, ma na samym dole, po lewej stronie "SN dla....", a w środku wpis. Jak się robi takie rzeczy?
Proszę o pomoc i pozdrawiam. Jeśli opisane przeze mnie pytanie jest niejasne, proszę o poinformowanie. Powiem jeszcze raz o co mi chodzi.

EDIT: takie własne MENU ;)
[blog] gadżet lineye nie zawsze się ładuje
Czy LinEye działa zawsze ?
Ja zainstalowałem wymagany przez nich widget i musiałem go odinstalować bo gdy ich strona nie ładowała się to cały mój blog zamulał i pozostałe gadżety na mojej stronie głównej się nie wczytywały, także..
Czy z LinEye zawsze takie kłopoty ?
Czy warto brać w tym udział czy może gra nie warta świeczki ?
Jak dodać nowe strony i blogi w panelu Analytics?
W jaki sposób mogę dodać do Google Analytics kolejne blogi do śledzenia? Niby jest to możliwe (Dodawanie nowej usługi internetowe), ale u mnie nie ma takiej opcji jak Punkt 3:

("Aby dodać usługę internetową:

Kliknij kartę Administrator w prawym górnym rogu dowolnej strony na koncie Analytics.

Kliknij konto, do którego chcesz dodać usługę.

Kliknij + Dodaj nową usługę internetową.

Nazwa usługi internetowej: wpisz nazwę usługi internetowej.

URL witryny: wybierz http lub https i wprowadź URL witryny do śledzenia, korzystając z następującego formatu:
itd...")

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2017-03-25, 18:06 ]
zobacz również => Jak dodać google analytics na bloga (blogspot)?
Ostatni post Odpowiedzi: 6
Jak wstawić tabelkę na blog
Witam, mam pytanie jak wstawić tabelkę na blog, np. 5 kolumn i 30 wierszy? tak żeby co jakiś czas można wiersze uzupełniać
Listy nieuporządkowane
Witam! Założyłam bloga na blogi.pl i wstawiłam sobie archiwum, gdzie miesiące są uporządkowane w liście nieuporządkowanej, tzn. < ul >, < li >. I teraz mam problem, ponieważ wygląda to mnie więcej tak >>zobacz<< a chciałabym aby nie było tych odstępów zaznaczonych na obrazku. Co muszę wstawić w CSSie, żeby było równo??
Blog Katalog - blog z galerią zdjęć do prezentacji biżuterii
Witam, mam problem ze znalezieniem odpowiedniego bloga, już nawet zaczynam wątpić w istnienie takowego.
Interesuje mnie założenie bloga w formie katalogu. Ponieważ robię biżuterię chciałabym to jakoś zaprezentować,jednak blogi typu pinger, onet które są w formie tasiemca są mało wygodne dla "klienta".
Zaprezentowałam mniej więcej o co mi chodzi na załączonym obrazku

Prosty w obsłudze z możliwością jakiejś tam zmiany oprawy graficznej, możliwość wrzucania fotek bez ograniczeń, z dysku nie z koniecznością wstawiania na imageshack'a czy coś w ten deseń no i najważniejsze żeby miał ten podział na kategorie, takie foldery. Zależałoby mi też na tym, żeby nie był to jakiś bardzo społecznościowy blog, bez komentarzy, znajomych.
Wiem, że najprościej byłoby założyć stronę internetową jednak o ile dobrze się orientuję są one albo płatne, albo mają nieziemskie ograniczenia.
Nie interesują mnie strony typu deviantart czy digart, to ma być darmowa, łatwa w obsłudze stronka orientacyjna prezentująca moje wyroby. Wiem że to szukanie igły w stogu siana, ale jeżeli ktoś zna fajną opcję to prosiłabym o pomoc :3
Ostatni post Odpowiedzi: 5
[bloog.pl] jak zmienić szerokość bloga / wpisów?
Witajcie. Próbuję założyć sobie bloga w serwisie bloog.pl
W sumie założenie mi się udało, ale chodzi mi o wygląd. Nie będę opisywała, wrzucę zrzuty - jak wygląda i jak chciałabym by wyglądał. (Chodzi mi o "szerokość" na stronie, żeby nie był tylko taki pasek po środku, ale na prawie całym ekranie)
[myspot] Nie mogę się zalogować do konta.
Na wstępie powiem, że czytałam wszystkie związane z tym wątki na forum na myspot.pl, sprawdzałam zablokowane porty, jaki mam adres ip, czy jest blokowany, sprawdzałam inne przeglądarki zastosowałam wszystkie rady, żadna nie podziałała, a poza tym nikt nie miał aż tak dużego problemu z logowaniem. Wysłałam wiadomości do moderatora i obu adminów, czekałam cierpliwie na odpowiedź, pisałam na forum, ale odpowiedzi były jedynie ironiczne. Summa summarum to już się robi... No po prostu nie chcę tu użyć nieprzyjemnego słowa, po prostu czuję się ignorowana. Postanowiłam napisać do ogółu, może tu ktoś chociaż mi coś podpowie? Albo ma podobny problem? Albo przynajmniej odpowie mi w przyjemniejszy sposób?

Otóż mój wygląda następująco: założyłam sobie nowy profil (chcę się przenieść na nowy, jeśli kogoś by zastanowiło po co), wypełniłam formularz i nie mogę się zalogować; myspot wciąż każe mi wpisywać login i hasło. Tak więc usunęłam cookies. Nic. Zrestartowałam komputer. Nic. Spróbowałam się logować z IE i również nic, a po kilku próbach już w Firefox zrobiło się coś w tym rodzaju: http://img88.imageshack.us/img88/17/46067819.png (dodam, że gdy klikam w ten Panel Administracyjny, myspot znów odsyła mnie do strony logowania.) Potem spróbowałam założyć inny profil, stało się dokładnie to samo, tyle tylko że tym razem mogę wysłać sobie e-mail o zmianie hasła, więc wpisałam ten ciąg cyfr i literek, tak samo, nie mogę się zalogować.

Wcześniej miałam neostradę, myślałam, że może to problem z dostawcą internetu? Albo może problem z moim systemem operacyjnym? Tyle tylko, że zmieniłam dostawcę na netię, a na urodziny dostałam nowy komputer, do tego z innym systemem operacyjnym.

Nowy profil jak na ironię istnieje, adres to http://balthazar.myspot.pl, tyle tylko, że nie mogę nic na nim edytować.

Mam nadzieję, że uda się z tym coś zrobić. Albo chociaż odpiszcie mi, że się nie da! Proszę, naprawdę czuję, że mój problem jest ignorowany. I nie interesują mnie odpowiedzi w stylu "Po prostu przerzuć się na nowy serwer blogowy."

Pozdrawiam.
Ostatni post Odpowiedzi: 14
Elite/Top Affiliates
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z Elite/Top Affiliates?
Bo gdzieś czytałem, że służy to do zarabiania na swojej stronie czy blogu, ale niektórzy umieszczają to jako blogi/strony zaprzyjaźnione.
galeria zdjęć - obrazek jako strzałka
Chciałam zrobić by moje zdjęcia przesuwały się za pomocą strzałek w linii pionowej. Strzałki miałby być zdjęciem które sama wstawię. Jak mam to zrobić? Czytałam już na jednym z forum lecz nic z tego nie rozumiem. :help:
[youtube] Zmniejszone video na blogu
jak zmniejszyc video z youtube aby stawiac pomniejszone na bloga :)
Tworzenie szablonów a grafika
Chciałabym zapytać w jaki sposób zdobywać grafikę do tworzenia szablonów.
Wiem, że jest na przykład strona deviantart, z której najczęściej są pobierane zdjęcia, ale jak to wygląda jeśli chodzi o kwestie praw aurorskich?

Czy można ze wszystkich korzystać czy tylko z tych bez znaczka "Buy"?
Są też i takie grafiki, których niby nie można pobrać.

Proszę o informację.
Kalendarz z wydarzeniami na bloga
Potrzebuję kalendarza na bloga, jak nadziejemy strzałką na dzień to wyskoczy nam wydarzenie związanie z tym dniem. wiecie gdzie można uzyskać coś takiego?
1 - 2 ... 61 - 62 - 63 ... 181 - 182