Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
Forum Blogów  »  Forum WordPress
Blogujacy.pl - opinie
Niestety nie przekazuję tej informacji jako gorący news, ponieważ okazuje się, że strona dostępna jest już od przynajmniej grudnia 2010. Oczywiście nadal jest to wersja beta i trzeba jej wiele wybaczyć jednak pierwsze oceny możemy wydawać już teraz ;)

=> http://blogujacy.pl

Blogujący to nowe dziecko Onetu.
Po tym jak około 7 lat temu napisali swój blog.onet.pl (dopracowali w 2007) a w 2006 roku przejęli blog.pl i nieco go odświeżyli niewiele działo się w kwestii nowości z ich strony (poza wprowadzeniem debat na blog.pl).
Wszystko wskazywało na to, że serwisy będą sobie dogorywać w takiej formie jakiej są. Jak się okazuje Onet postanowił jednak spróbować swoich sił u -jak to nazwali - bardziej wymagającej grupy użytkowników i stworzyli nową platformę opartą na multi Wordpress.

=> http://it-onet.blogujacy....d-by-wordpress/ - tu można poczytać na ten temat.

Barwy nowego systemu blogowego są powiązane z blog.pl - ciekawe czy za jakiś czas zostanie on wchłonięty w szeregi blogujacy.
poza domeną blogujacy.pl mamy do wyboru także: crazylife.pl, lubie-pstrykac.pl, mamapisze.pl, mojglos.pl, piszecomysle.pl, tak-uwazam.pl uchwycone-chwile.pl

Przy zakładaniu bloga wybieramy także jego formę: tradycyjny blog, fotoblog lub miniblog :)
Określamy nazwę bloga i wybieramy jedną z końcówek. Trzecim krokiem jest logowanie.
Tutaj do wyboru mamy dwie opcje: logujemy się na nasze adres e-mail z Onetu (ewentualnie zakładamy pocztę) lub rejestrujemy konto OnetID na własnego maila. Obie te opcje pozwalają potem korzystać z wszystkich usług Onetu za pomocą tych samych danych.
Po zalogowaniu przenosimy się do panelu zarządzania blogiem.

Co sądzicie o tym pomyśle? czy nie jest już za późno? macie tam bloga? jakie są wasze wrażenia?

ja swoją opinię z rejestracji i pierwszego przeglądnięcia panelu opiszę w osobnym poście.
Ostatni post Odpowiedzi: 2
15.03.2011 - blog.pl ma już 10 lat!
Happy BirthDay Blog.pl

Blog.pl obchodzi dzisiaj swoje 10 urodziny - 15 marca 2001 jest dniem, który Adam Wojtkiewicz (twórca) uważa za start serwisu.
Pierwszy wpis, który znalazłem pojawił się koło 27 marca (może są gdzieś wcześniejsze).
Nie jest to pierwszy serwis blogowy w Polsce, ale jednak jeden z bardziej rozpoznawalnych.

W czasie tych 10 lat trochę się wydarzyło.
Najpierw koszt założenia rósł z 0 do 10.98pln (SMS, rosło stopniowo) - nic dziwnego, popularność blogów rosła a domena do dzisiaj jest bardzo atrakcyjna, lepszej końcówki dla bloga mieć chyba nie można :D

Na początku 2007 roku firma Onet przejęła serwis blog.pl zyskując jednocześnie największy zasięg blogerów w Polsce (onet blogi + tenbit + blog.pl).

Pod koniec 2007 roku ponownie można było zakładać blogi za darmo, przy okazji nastąpiły zmiany w wyglądzie serwisu. Odświeżono szablon portalu oraz logo (tutaj info).

w połowie 2009 roku, śladem blogów na Onecie blog.pl zyskał szarą belkę, która narobiła trochę szumu, niektórzy blogerzy porzucili przez to ten serwis. Wraz z belką pojawiły się reklamy kontekstowe (kiedyś emitowano czasem bannery flash) oraz możliwość zarabiania na reklamach emitowanych na powierzchni blogów (info).

Jak się serwis miewa obecnie? Niestety nie widzę ilu użytkowników skupia blog.pl (kiedyś były takie informacje na głównej, po zmianie wyglądu zniknęły). Ciężko więc się odnieść jak popularny w stosunku do innych jest blog.pl
Głównym motorem napędowym są teraz debaty, wydaje mi się, że to taki temat zastępczy dla forum dyskusyjnego, którego blog.pl nigdy nie posiadał.
Serwis stał się także patronatem konkursu na bloga roku organizowanego co roku przez Onet.

Jeżeli chodzi o edytor to niestety tutaj zmieniło się niewiele od czasów kiedy ja zakładałem swojego bloga. Doszło kilka nowych gotowców (szablonów) oraz zmienna od tagów. Na dzień dzisiejszy w tej kwestii blog.pl nie jest atrakcyjny, wiele mniejszych serwisów posiada o wiele większe możliwości administratorskie.

A wy mieliście kiedykolwiek bloga na blog.pl? kiedy założyliście tam konto?
Ja swojego założyłem w listopadzie 2002 i był moim pierwszym blogiem, można by powiedzieć, że jedynym, no ale mój fotoblog to także blog - tylko w innej formie ;)
Ostatni post Odpowiedzi: 1
WordCamp Polska - pierwsze spotkanie społeczności WordPress
11-12 grudnia 2010 r., Politechnika Łódzka - WordCamp Polska, czyli pierwsze w naszym kraju spotkanie społeczności skupionej wokół WordPress. Zazdrościłem takich imprez Amerykanom i w końcu doczekałem się. :)

To będzie świetna okazja, żeby przenieść do reala mnóstwo wirtualnych kontaktów, posłuchać ciekawych rzeczy, porozmawiać... ;)

Z tego co wiem, będzie m.in. sporo osób z Blipa. Wiele też wskazuje na to, że i ja się pojawię, o ile uda mi się dopiąć szczegóły techniczne, takie jak dojazd i transport (wszystko jest na dobrej drodze...).

Wybiera się ktoś z Was, Blogowicze kochani?
Ostatni post Odpowiedzi: 5
Onet sprawdza opinię o swoich Blogach, wypełnij ankietę
Jak można wyczytać z tego wpisu na blogu redakcyjnym Onetbloga - od wczoraj (tj. 15.06.2009) przez najbliższe dwa tygodnie na blogach onetowych pojawiać się będzie ankieta dotycząca usługi blogów w domenie onetu.

Napisane jest tam, że opinie będą brane pod uwagę przy wprowadzaniu nowej, lepszej wersji OnetBloga. Wychodzi na to, że wzięli się do roboty ;)

Co myślicie o tym pomyśle, widzieliście tą ankietę ? Co wy byście zmienili lub zostawili, co podoba wam się a co jest kiepskie w blogach na onecie ?
Jezeli maszie jakieś własne propozycje zmian dodawajcie je w formie wypunktowanej (osobno plusy, minusy i zmiany - nowości, poprawki). Opisowe opinie na onetbloga dodawajcie w przeznaczonym do tego temacie - tutaj.

Myślicie, że po zmianach na onecie przyjdzie także pora na blog.pl, czyli rozbudowa serwisu przejętego przez grupę onet ?

p.s. link do mojej ankiety => tutaj
Ostatni post Odpowiedzi: 41
[aktualizacja] wersje językowe Wordpressa
Ostatnio z dziwiło mnie, że na jednej stronie funkcjonującej dzięki Wordpressowi aktualizacje pobierane są tylko w wersji angielskojęzycznej. Czy można to zmienić?
WordPress 3.0 - już dostępny
Wczoraj ukazała się długo oczekiwana wersja 3.0 WordPress zwana Thelonious, natomiast od dzisiaj można ją pobrać także w polskiej wersji językowej.

Choć wygląd panelu zmienił się niewiele, nowości i ulepszeń jest sporo. Z najważniejszych wymienię choćby nowy domyślny szablon, wiele nowych tagów dla twórców szablonów, a przede wszystkim integracja z wersją MU (dla wielu użytkowników), dzięki czemu jesteśmy o krok od stworzenia własnej platformy blogowej. Tą ostatnią możliwość zamierzam niebawem testować.

Wszystkie zmiany w tej wersji zostały opisane na stronie dokumentacji.

Podzielcie się opiniami i wrażeniami - co Wam się podoba w tej wersji lub co zostało Waszym zdaniem niedopracowane?
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[blog.pl] Nowe ustawienia - dodawanie drugiego bloga
Wczoraj zauważyłem, że administratorzy serwisu blog.pl wprowadzili drobne zmiany w ustawianiach. Teraz użytkownik może dodać drugiego swojego bloga z serwisu blog.pl lub spoza serwisu. Nie wiem tylko, czy można zarządzać z tego miejsca drugim blogiem, który został zarejestrowany w serwisie blog.pl, w każdym razie, to znacznie ułatwi sprawę osobom, które lubią wypowiadać się na tematy debat.
Odpowiedzi: 0
[wordpress] Ebook o tworzeniu szablonów
Niektórzy już wiedzą, reszta może się domyślała, a teraz pochwalę się publicznie. :)

Dzisiaj ujrzał światło dzienne ebook mojego autorstwa pt. Własny szablon WordPress. Jego tematem jest, no kto by pomyślał, budowanie własnych szablonów dla tego systemu - od zera po gotową paczkę.

Ebook dostępny jest na stronie wydawnictwa EscapeMagazine.pl w formie pliku PDF, wraz z oddzielną paczką zawierającą przykłady użyte w treści.

ALE UWAGA! Wiadomości dla Was są jeszcze dwie.

Pierwsza jest taka, że możecie go nabyć z 15% zniżką, podając przy zamówieniu następujący kod promocyjny. Jest on ważny do 19 kwietnia 2011 r.:

Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

Druga - niebawem rozdam kilka egzemplarzy wśród forumowiczów w formie jakiegoś konkursu. Więcej informacji niebawem.

Dziękuję za uwagę. :D
Ostatni post Odpowiedzi: 13
[blog.pl] wpadka czy cos bardziej poważnego?
Wczoraj wieczorem po powrocie z uczelni wszystko było w porządku z serwisem blog.pl.
Tak samo dziś rano w godzinach 7-8.
A teraz po przyjściu z uczelni widzę jeden jedyny komunikat:
502 Bad Gateway
nginx/0.8.7

Na początku pomyślałam, że blog na ktorego chce wejść ma zablokowane moje IP/HOST ale po wejściu przez proxy... to samo oO
i na stronie głównej portalu też.

ciekawa jestem co się stało?
jakaś nagła awaria?
albo prace techniczne i ktoś wcześniej o ty informował?

coś ktoś wie?
[onet.pl] Blog Roku 2009
To już piąta edycja konkursu organizowanego przez Onet. Jak wam się podoba ogólny zamysł i realia - czyli jego wykonanie i przebieg? Zgłaszaliście kiedykolwiek swojego bloga do tego konkursu, zamierzacie w tym roku?

=> http://blogroku.pl

Co sądzicie o jurorach: http://www.blogroku.pl/0,2922,lista.html

Nagrody sa atrakcyjne, ale wiele osób zarzuca, że z edycji na edycję jest coraz gorzej jezeli chodzi o organizację i nie podoba im się forma głosowania. Według nich jest to konkurs dla najbogatszych, ponieważ głosowanie w drugim etapie odbywa się za pomocą SMSów.

Jak dla mnie nie ma lepszej formy dla masowych konkursów, maile czy formularze na stronie łatwiej oszukać a tradycyjne listy wymagają czasu. A wy jak uważacie? zamierzacie wspomagać znajomych głosując na nich? część z opłaty za SMSa ma być przekazany dla potrzebujących. W 2008 roku zebrano ponad 43tys PLN i opłacono tym turnusy rehabilitacyjne.

Ja zgłosiłem swojego bloga w kategorii "foto, wideo, komiks" - głównie z ciekawości i dla doświadczenia ;)
=> http://www.blogroku.pl/htsz,gw765,blog.html mój kod F00095.
Ostatni post Odpowiedzi: 30
[blog.pl] szara belka na blogach
Właściciele Blog.pl postanowili zapożyczyć z OnetBloga 'super' gadżet jakim jest pozioma belka nad stroną bloga.

Definicja z pomocy bloga:

Cytat

Szara belka jest funkcjonalnością, która ułatwia przemieszczanie się między blogami. Od lewej znajdują się na niej następujące funkcjonalności: wyszukiwarka adresów blogów, przycisk Podobny blog przekierowujący na kolejny blog w danej kategorii lub podobny tematycznie. Trwa debata przekierowuje na stronę najświeższej debaty, Załóż blog daje możliwość szybkiego założenia blogu, Zaloguj się pozwala zalogować się do panelu administracyjnego Twojego blogu, a ikona RSS-a umożliwia zasubskrybowanie wybranego blogu. W prawym rogu, tuż obok napisu Reklama znajduje się malutka strzałka, klikanie w którą otwiera i zamyka box z reklamą.
źródło: pomoc blog.pl

gwoli ścisłości powinno tam być zamyka / otwiera bo reklama jest domyślnie otwarta przy załadowaniu strony. Wraz z wprowadzeniem belki pojawiły się już problemy z wyświetlaniem szablonów. Można o tym poczytać => tutaj.

Jak podoba Wam się pomysł, czy uważacie go za pomocny dodatek ?

dla mnie osobiście, jeżeli nie będzie możliwości zamknięcia tego to jest niemały powód żeby szukać innego portalu, bo jak wiadomo poza zmianą designu, wprowadzeniem tagów i debat to niewiele nowego dzieje się na blog.pl od czasu kiedy Onet wziął go pod swoje ręce ( a te zmiany to raczej sztuczne upiększanie niż konkrety) - a konkurencja nie śpi :)

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 16-10-2012, 03:14 ]
Zobacz także:
- czyściciel blog.pl
- ukrywanie ramki gorące tematy na swoim blogu
Ostatni post Odpowiedzi: 25
[blog.pl] Badanie opini
14 września dostałem e-mail z likiem do kwestionariusza, w którym administratorzy onetu pytają użytkowników o funkcjonowanie blog.pl

Wydaje mi się, że pytania były dość szczegółowe.

Możliwe, że zostaną wprowadzone nowe funkcję np.
-możliwość tworzenia własnych podstron (w końcu!)
-wygrywanie plików/obrazów na bloga.
-możliwość zapisania archiwum w wersji tekstowej
-kanał rss dla komentarzy
-prowadzenia bloga przez kilku autorów
-przypisywanie notek do kategorii

Możliwe, że zostanie również poprawione komentowanie notek

Ciekawe, co z tego naprawdę wprowadzą...
Ostatni post Odpowiedzi: 11
[archiwum] Pierwsze wcielenie Blog.pl
Korzystając ze strony Archive.org wystukałam w wyszukiwarkę blog.pl... I oto co znalazłam:

Pierwsza odsłona najstarszego, polskiego serwisu blogowego! Cudo, nie? :D
Ostatni post Odpowiedzi: 8
Blog.pl został kupiony przez onet.pl
Wreszcie udało mi się zarejestrować na forum - więc witam wszystkich ;)
Przechodze do rzeczy

słyszeliście ostatnie "sensacje"?
Blog.pl miało kupić pino.pl ale jednak zrobił to onet.pl
http://www.idg.pl/news/104903.html - tutaj macie artykuł z tą informacją
Dodatkowo w regulaminie jest nowy właściciel a ze stopki na stronie głównej blog.pl zniknął blog Adomasa. Sam właściciel na razie milczy (co w pełni rozumiem - ma ważniejszą rzecz na głowie (http://adomas.yh.pl/) ;) )

Jak się na to zaopatrujecie? Czy to dobrze? Jak myślicie - co onet zrobi z blog.pl? Czy lepiej że przejęła go polska firma (onet) niż zagraniczna (CR media) czy też uważacie że już z dwojga złego lepsze pino?

Czekam na dyskusje bo sama nie bardzo wiem co o tym myśleć - od dawna mam własny skrypt bloga (nie korzystam z żadnych serwisów) więc mnie to za bardzo nie dotyczy ale zaczynałam na blog.pl (jak pewnie większość) więc pozostaje sentyment.

pzd wszystkich forumowiczów

[ Komentarz dodany przez: moron: 10-01-2007, 13:59 ]
prosilbym o info na pw odnosnie klopotow z rejestracja...
Ostatni post Odpowiedzi: 14
[opinie] nowy blog.pl - teraz za damo!
Lukem napisał mi, że blog.pl się zmienił, więc zaglądnąłem, bo mojego bloga mimo, iż mam od 5 lat (zapomniałem w ogóle o urodzinach :yay: ) - dawno nie uaktualniałem.

Zmienił się wygląd strony głównej, kolorystyka szaro-zielono-biała, kolorki ładne takie web2.

Z nowinek rzucajacych się w oczy to "debata". Z tego co powiedział mi Adomas ma to być cos w rodzaju miejsca do wyrażania opinii. Na widoku są ostatnio dodane debaty. Widnieje także box dla ostatnich notek oraz część do promowania "ciekawych" blogów.

logo strony także się zmieniło, ja osobiście wolałem to fajne kółeczko, ten chyba był robiony pod obecną modę - takie trendy web2.0

Strona główna posiada także zakładkę "blog" i tam mamy linki do katalogu, pomocy, polecane notki (hm? - a kto to wyszukuje ? czy to sponsorowane :>?), ponownie nowe notki i promowane blogi :)

Panel zarządzania blogiem także uległ zmianie w przeciwieństwie do poprzedniej zmiany, wtedy zmieniono tylko index, teraz panel dopasowany jest szablonem do całego blog.pl, po zalogowaniu mamy również mały panel nawigacyjny, możemy dodać sobie avatarka, którego widać gdy udzielamy sie w debatach.

Dodawanie notki odbywa się teraz przy pomocy specjalnego generatora - dla tych co sie nie znają na htmlu ułatwi to prace w ostylowaniu swoich wpisów :)

na podstronie z archiwum notek widnieje ich liczba - jak dla mnie fajny bajer, przynajmniej wiem, że przez te 5 lat dodałem 130 wpisów :)

następna zakładka nazywa się moderacja. Tam możemy wyświetlić sobie komentarze dodane na naszym blogu: według czasu lub według notek w których zostały dodane, możemy moderować tam także wpisy do księgi gości (jak dla mnie zbędny bajer te księgi - taka pakamera dla spamerów).

podstrona wygląd daje nam obecnie do wybrania zamianę szablonu w całości na jeden z dostępnych w blog.pl albo własnoręczną pracę nad kodem przy każdej z podstron (index, archiwum, księga, css). cieszy mnie bardzo, ze onet nie wpadł na głupi pomysł i nie odebrał tej przyjemności edycji HTMLa jak to jest na onetblogach!

zakładka ustawienia z tego co widzę pozostała bez zmian.

ja osobiście zmiany wizualne oceniam na plus, bardzo podoba mi się nowa strona.

Administracja-właściciele zadecydowali także, że od tej pory blog.pl będzie darmowy! Tak właśnie, od tej chwili nie płacimy za założenie bloga. Rejestracja jest darmowa. Z tego co się dowiedziałem na naszych blogach będzie się w zamian wyświetlał taki panel na górze, coś w rodzaju tego co posiada blogger.com, znajdować się tam będzie pewno znaczek blog.pl, opcja szukaj bloga oraz skrótowe linki do zarządzania naszym blogiem. Myślę, że znośnie jak na zaoszczędzenie 10.98 pln ;)

zapraszam do rozmowy na temat nowego blog.pl :) jak wam się podoba ? co myślicie o zmianach i wizualnych i technicznych (opłaty).

Ja osobiście wolałbym aby był chociaż trochę płatny, obniżyłoby to liczbę tzw. pokemonów, w sytuacji kiedy blog.pl jest całkowicie darmowy na pewno będzie ich tutaj dużo, blog.pl jest w końcu bardzo trendy i ma atrakcyjna domenę.
Ostatni post Odpowiedzi: 17

Forum Blogów  »  Webmastering
[facebook] Nie można pobrać danych z adresu URL.
Czołem.
Założyłem sobie na bloggerze stronę i przekierowałem na własną domenę. Chcąc udostępnić ją na facebooku - wkleić link - wyskakuje mi komunikat "Nie można pobrać danych z adresu URL."
strona- marcindobrzanski.pl
Dlaczego mój email blogowy jest nadal widoczny w wynikach google?
Cześć wszystkim,

Mam problem, a mianowicie nie chcę aby po wpisaniu mojego maila w google pojawiał się w wyszukiwarce mój blog. Jest to dla mnie bardzo ważne i nawet zmieniłam już maila, dodałam nowego administratora i usunęłam mojego poprzedniego maila, na którym zakładałam wcześniej bloga. Jednakże dalej wpisując w google ten stary email w pierwszej kolejności pojawia się mój blog. Czy ktoś wie dlaczego? Czy to tylko chwilowo i za jakiś czas zniknie? Bardzo mi na tym zależy, także proszę o rady. Z góry bardzo dziękuję.
Ile macie stron i jak sobie z nimi radzicie?
Ile posiadacie stron? Idziecie w stronę jakości czy ilości ? Jak radzicie sobie z większą ilością stron ?

Ja posiadam 2 strony, z czego jedną się zajmuję. Pomysłów mam na kolejne 10, tematycznie różne, ale ciężko zdecydować w którą stronę iść "na poważnie", aby reprezentowały jakąś wartość. Zastanawiam się jeszcze nad vlogiem, ale chyba to byłoby już za dużo.
Zamknięcie Picasa Web Albums - Jak dodawać nowe zdjęcia?
Witam, do tej pory wgrywałem na bloga zdjęcia z albumu Picasa Web Albums i które były wyświetlane jako slajdy. Dzisiaj chciałem po dłuższej przerwie wgrać kolejne i tu rozczarowanie bo chyba coś się pozmieniało w Picasa Web Albums nie mogę odnaleźć linku do albumów. Czy jest jakiś inny sposób na wstawienie czy może ja coś źle wykonałem - proszę o pomoc.
Ostatni post Odpowiedzi: 8
Jak wyśrodkować takiś szablon?
Weźmy dla przykładu taki szablon: http://siostry_nafuto.w.i...ilight_kod.html - czy da się tak zrobić (inaczej niż na tabeli) żeby divy razem z grafiką były wyśrodkowane? Bo szukam, szukam rozwiązania i nie umiem :P a jedyne co znajduję, to jak wyśrodkować dwa divy obok siebie kiedy są tej samej wielkości... no a tu nie są i są w dodatku w odstępie.
Wiem, że tabelę zawsze można wyśrodkować... no ale czy to jedyna opcja na taki układ szablonu?
Ostatni post Odpowiedzi: 4
GA modyfikacja - współczynnik odrzuceń
Pisałam już na priv do Htsz, ale zapytam również i Was - może ktoś ma w tym temacie wiedzę i doświadczenie.
Czytałam sporo na temat modyfikacji kodu GA. W chwili obecnej każde wejście na bloga poniżej określonej ilości czasu jest odrzuceniem. Tak samo, gdy ktoś wejdzie tylko na jeden post i nie przejdzie na inny.

Jest modyfikacja kodu GA, który pozwala zliczać wejścia np. powyżej 10 sec jako normalną sesję, a nie odrzucenie.

Czy ktoś korzystał z tej modyfikacji? Kod wygląda tak:

<script>
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-XXXX-XX‘, ‘auto’);
ga(‘require’, ‘linkid’, ‘linkid.js’);
ga(‘require’, ‘displayfeatures’);
ga(‘send’, ‘pageview’);
setTimeout(“ga(‘send’,’event’,’Profitable Engagement’,’time on page more than X minutes‘)”,XXXXX);
</script>

#1 Replace the ‘UA-XXXX-XX’ with your Google Analytics property number

#2 Replace X minutes with the minimum time required to profitably engage with your website users in minutes.

#3 Replace XXXXX with the minimum time required to profitably engage with your website users in milli seconds.

Niestety u mnie ten kod w bloggerze, w edycji html po zmianach jak powyżej jest na czerwono - coś jest chyba nie tak. Czy możecie mi pomóc - jak zmodyfikować kod, żeby działał. Obecnie też nie działa na GA (wkleiłam go przedwczoraj), współczynnik odrzuceń jest bez zmian.
[Google Analytics] Dlaczego nie widać diagramu kołowego?
Jeśli mogę się podczepić, to mi google analytics też wariuje od kilku miesięcy. Jak wejdę w zakładkę pozyskiwanie>ogółem to powinnam mieć diagram kołowy, a od jakiegoś czasu już go nie mam. I teraz nie wiem czy to ja coś przestawiłam i nie wiem co czy GA za coś się na mnie obraziło.
[DISQUS] Moderowanie komentarzy działa po jego wyłączeniu
Mam taki dziwny problem. Otóż zainstalowałam sobie disqusa na moim drugim blogu i w opcjach wyłączyłam moderowanie komentarzy. Kiedy piszę komentarz testowy jako zalogowany użytkownik to wszystko jest w porządku. Natomiast jeśli dodam komentarz jako anonim wyświetla mi się komunikat, że komentarz czeka na moderację. Da się to jakoś naprawić?

Link do bloga

Kod

http://www.beautyreview.pl
Podejrzane pliki k1, f1
Jakiś czas temu założyłam darmowe konto na strefie i republice. Trzymałam tam jakieś proste stronki, a któregoś dnia okazało się, że zostały zablokowane przez naruszenie zasad regulaminu. Po skontaktowaniu się ze strefą (do republiki nie mogę znaleźć kontaktu, jakby ktoś miał jakiegoś maila, to byłabym wdzięczna :D ) okazało się, że strony zostały zainfekowane i jeśli to naprawię, wszystko wróci do normy. Jedyne podejrzane pliki, na które trafiłam to właśnie wymienione w tytule k1.html i f1.html. Usunęłam je i wszystko było ok. I niby nadal jest, ale za każdym razem, kiedy loguję się na serwer (od tamtego czasu za każdym razem wpisuję hasło), to te pliki znów tam są :/ . Ostatnio był nawet trzeci o nazwie a.html albo a1.html.
Czy ktoś wie co to jest? Jakiś wirus?
Ostatni post Odpowiedzi: 5
Edytory html dobre do pisania szablonów/stron

Htsz napisał/a:

można uzyc notepad2.exe , wygląda tak samo jak notatnik, ale koloruje składnie i ma kilka przydatnych funkcji oraz bajerów, dostępny po polsku.

Temat zamknięty, więc zakładam nowy żeby o linki poprosić :>
Piszę w notatniku, ale denerwuje mnie w nim kodowanie. Nie wiem czemu, ale nawet jak zaipsuję plik ze standardowym kodowaniem polskim, to często na serwerze i tak widac 'krzaki' ;/
Polećcie mi dobry i prosty edytor... Bez zbędnych pierdół.
Ostatni post Odpowiedzi: 70
Martwy punkt w tworzeniu małego serwisu
:help: Utknąłem w martwym punkcie. :kwasny:
  • Wiem sporo (choć nie wszystko) o HTML i CSS, ftp, usługach hostingowych.
  • Wiem trochę o php, mySQL, rozumiem strukturę bloggera i wordpressa.
  • Jestem artystą muzykiem. Potrzebuję samodzielnie (ze względu na koszta) stworzyć mały serwis w celu autopromocji.
  • Mam określoną wizję.

Nie uważam, że rzucam się z motyką na słońce, ponieważ sprawnie poruszam się w tematyce informatycznej oraz szybko się uczę.

Jakiej wiedzy jeszcze potrzebuję? Gdzie jej szukać?
Co to do cholery jest framework i jak to działa? :szok: :przestraszony: :zdziwko: :wstyd:

Proszę o rady... :padam:
Jak sprawdzić liczbę pobrań z dysku google?
Czy ktoś wie co zrobić, żeby sprawdzić ile razy pobrano plik umieszczony na dysku google z bloga umieszczonego na blogspocie?
Szukamy hostingu - wskazówki
Postanowiłem napisać ten post wychodząc naprzeciw wielu internautom, którzy rozglądają się za kontami hostingowymi. Praktycznie każdy, kto myśli na poważnie o publikowaniu czegokolwiek w sieci, prędzej czy później stanie przed koniecznością wyboru usługodawcy.

Na początek - czego (raczej) nie polecam

1. Darmowych kont WWW od popularnych usługodawców. Mam tu na myśli portale horyzontalne, tj. Onet, WP i Interię, gdzie konta WWW są jedną z wielu ich usług. Konta takie mają z reguły małą pojemność (a jeśli nawet zdarzy się wyjątek od reguły, to na bank będzie też jakieś ograniczenie, np. ilości plików na serwerze czy ich wielkości - co w praktyce uniemożliwi pełne wykorzystanie limitów), są oklejone reklamami, nie zapewniają kopii zapasowych i nie oferują żadnych zaawansowanych technologii typu PHP czy baz danych. Nawet na niewielkie potrzeby są rozwiązania lepsze - ale o tym później.

2. Kont WWW bez limitu. Może nie tyle nie polecam, co doradzam ostrożność. Po pierwsze - jakieś limity (pojemność, transfer) ZAWSZE są i będą, kwestia tego, jak wysoko będą ustawione i czy będziemy w stanie je skonsumować. Po drugie, jeśli konta te nie kosztują przynajmniej 200-300zł/rok, to sformułowanie "bez limitu" jest prawdopodobnie chwytem marketingowym.

3. Usługodawców o niesprawdzonej reputacji. Kryją się tu dwie kategorie firm: takie, które powstały wczoraj rano, oraz takie, które nie dbają o swój wizerunek. W obu przypadkach nie mamy pewności, czy jest to długofalowa inwestycja (w zasadzie to nie możemy mieć jej nigdy, ale jeśli usługodawca istnieje już dłuższy czas - 1-2 lata? - to szanse na jego nagłe zniknięcie są raczej nieco mniejsze). A jeśli przez cały czas swojego istnienia usługodawca nie zadbał przynajmniej o estetyczną stronę internetową, to jest to nieporozumienie.

Jak zatem znaleźć to, czego potrzebujemy?

Przede wszystkim warto ustalić trzy rzeczy:

1. Nasze potrzeby i przeznaczenie serwera. Prosta strona wizytówkowa, blog o niezbyt wysokiej liczbie odsłon, forum dyskusyjne, prywatna galeria zdjęć - każdy z wariantów będzie miał inne wymagania. Wizytówkę postawimy na dowolnym darmowym koncie, ale blog będzie już wymagał dostępu do PHP i baz danych. Forum dodatkowo wysokich limitów zajętości procesora, a galeria dużej pojemności i limitów rozmiaru plików.

2. Wymagania techniczne wobec serwera. Jest to poniekąd konsekwencja powyższego punktu - podstawowe parametry, tj. pojemność serwera i limit transferu będą wynikać z naszych potrzeb. Ale może zechcemy też trzymać na swoim koncie pocztę e-mail, mieć do niego dostęp przez SSH, albo hostować na nim więcej niż jedną osobny serwis - to wszystko warto przemyśleć.

3. Budżet. Wiadomo, pieniądze ważna rzecz. Są kategorie potrzeb, które spełnią darmowe konta, są też takie, do których będziemy potrzebować płatnego konta. Dlatego warto rozważyć, jaką sumę rocznie jesteśmy skłonni wydać na hosting.

Wiedząc już, czego tak naprawdę chcemy, możemy ruszyć na poszukiwania

Gdzie szukać?

1. Google. Pierwsze i najprostsze wyjście, choć nie zawsze najskuteczniejsze. Da nam jednak dobre rozeznanie w tym, co jest dostępne i w jakich przedziałach cenowych.

2. Fora dyskusyjne. Na początek warto przejrzeć tematy na forum Webhelp (pierwszy, drugi) i Webhostingtalk.pl. Na tych forach znajdziemy też opinie o firmach hostingowych.

3. Zagraniczne wyszukiwarki: np. ClickHereFree.com czy Free-webhosts.com. To jest bardzo fajna rzecz, jeśli polskojęzyczny interfejs nie jest warunkiem koniecznym. Za ich pomocą odnajdziemy wielu usługodawców (głównie amerykańskich), którzy mogą oferować świetne parametry serwera za darmo, nawet bez reklam.

4. Inni użytkownicy. Warto popytać znajomych czy użytkowników Blipa, czasem znajdą się wśród nich przedstawiciele firm hostingowych. Sam miałem sytuację, gdy jedna z firm na Blipie proponowała mi korzystną cenę za plan nie ujęty w ofercie.

Warto sobie w tym momencie zrobić listę linków, które wstępnie spełniają nasze kryteria. Ich weryfikacją zajmiemy się za chwilę.

Co wziąć pod uwagę?

Jak teraz odsiać ziarno od plew, czyli wybrać dobrą ofertę? Jest kilka kwestii, które powinny nas interesować na tym etapie.

1. Forma płatności. To oczywiście nie dotyczy darmowych kont. Warto jednak zwrócić uwagę, czy musimy płacić za miesiąc, kwartał czy rok z góry, przelewem, może SMSem - jeśli nasza sytuacja finansowa nie jest stabilna, może to mieć dla nas duże znaczenie. Koniecznie upewnijmy się, czy cena przedłużenia hostingu po zakończeniu pierwsze okresu rozliczeniowego pozostanie bez zmian i uważajmy na promocje cenowe.

2. Wsparcie techniczne. Przy bardziej kompleksowych zastosowaniach naszego konta nie unikniemy kontaktu z supportem. Dlatego warto sprawdzić, jakie są formy kontaktu - np. telefon, adres e-mail, system ticketów (podobny nieco do forum), może Gadu-Gadu. I przede wszystkim godziny dyżurów pracowników wsparcia.

3. Kopie zapasowe. Są firmy, które się tym zajmują, są firmy, które udostępniają mechanizmy robienia kopii, ale same nic nie robią w tym kierunku, są też takie, które zupełnie umywają ręce od tego tematu. Upewnijmy się, do której kategorii należy nasz potencjalny usługodawca.

4. Sposób zarządzania usługami. Standardem jest panel administracyjny dający dostęp do wszystkich komponentów naszego serwera i każdy szanujący się hostingodawca powinien go spełniać. Czasem jest to cPanel albo Plesk, czasem rozwiązania autorskie - ale to po prostu musi być i tyle. Niektóre firmy udostępniają wersje demo panelu - poszukajmy tego, zajrzyjmy, zapytajmy.

5. Lokalizacja serwerów. Nie mówię tu o siedzibie firmy, ale miejscu, gdzie fizycznie osadzone są serwery, na których firma świadczy swoje usługi. Większa odległość od naszego miejsca zamieszkania oznacza dłuższy czas reakcji serwera (tzw. pingi), wolniejszy FTP, a wreszcie dłuższy czas ładowania stron. Jeśli nie planujemy hostowania witryny notującej duże liczby odwiedzin dziennie, to ten parametr możemy w zasadzie pominąć - przy małych obciążeniach różnice nie są wielkie.

6. Opinie użytkowników. Poczytajmy, co o hostingu mówią jego użytkownicy na forach dyskusyjnych, zaczynając od najnowszych opinii. Jednocześnie przestrzegam przed pohopnym skreślaniem usługodawcy ze względu na jakiekolwiek wpadki z przeszłości - jeśli nie przestał po nich funkcjonować, to pewnie drugi raz nie powtórzy tego samego błędu. Zresztą, każda praktycznie firma ma jakąś na koncie - pytanie powinno brzmieć, jak z niej wybrnęła.

Znalazłem!

Podziel się z nami. Gdzie się hostujesz, dlaczego akurat tam, czy warto? Ja niebawem napiszę o kilku firmach, z którymi miałem do czynienia.
Ostatni post Odpowiedzi: 17
Tworzenie stron za kasę - kilka pytań.
Hej blogowicze, mam parę pytań odnośnie zleceń na strony internetowe.

Jako iż przez lata moje umiejętności Webmasterskie rozwineły się, chciałbym zarabiać na tworzeniu stron, tak wiem, droga która prowadzi do tego by móc z tego żyć jest długa, ale chciałbym to potraktować jako dodatek do pensji. Także, może wypisze pytania w punktach, a Ci co chcieliby pomóc, po prostu wybiorą pytania na które czują sie na siłach odpowiedzieć. :) Dziękuję z góry!

1. Lepiej wykupić VPSa na którym hostowałbym strony klientów, czy wykupywać hosting każdej stronie osobno?
2. Jeśli wykupowałbym hosting, to przykładowo na jaki okres? Wiadomo, że nie chciałbym płacić za stronę co roku, czy jakieś inne przedłużenia.
3. Jak wliczać cenę hostingu? Mam na myśli to, że jeśli ja płacę przykładowo 300 zł rocznie, to mam wliczyć 300 zł do ceny strony? A co gdy minie rok? Przecież nie będę płacił za klienta.
4. Jak to jest z urzędem skarbowym?
5. A jak z domenami? Pytania podobne co do hostingu, nie bede sie rozpisywal :)
6. Jak ustalić cenę strony? Jakimi kryteriami się kierować w wycenie?
7. Jak z CMSami? Kiedy klient wymaga systemu newsów, komentarzy, czy forum, i przykładowo użyję Joomli (stworzę własną skórkę), to mogę pobierać za to opłaty?

Jeśli pojawią się jakieś jeszcze pytania, dorzucę.

Byłbym rad, gdyby ktoś kto sie na tym zna, doradziłby jakoś - mam na myśli, oprócz odpowiedzi na pytania. Tak, tak, wiem, że większość osób które siedzą w tym temacie, nie będzie pomagać konkurencji, ale prędzej czy później i tak i tak sobie poradzę, a akurat rada profesjonalistów przyśpieszyła by proces. :) Dziękuje, pozdrawiam!
Ostatni post Odpowiedzi: 7
Bezkosztowa wymiana linkami -propozycja
Taką propozycję dostałam i pojęcia nie mam "z czym to się je". Gdy weszłam na podaną stronę a mianowicie plseo.org to.... i tak średnio ogarniam, o co chodzi.
Wie coś ktoś..... ?
1 - 2 ... 71 - 72 - 73 ... 181 - 182