Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
Forum Internet i Komputery »
Telefonia
|
testuję Lumię 610
|
Tak się składa, że wygrałem konkurs na fanpejdżu Nokii Poland i przez najbliższy czas będę testował Lumię 610 z Windows Phone. Smartfon może nie najmocniejszy i jeszcze nie tak popularny jak wiele innych, ale to mój pierwszy z tym systemem na pokładzie.
Wszystko wskazuje na to, że napiszę o tym u siebie na blogu, jako że i tak będę musiał pisać jakieś raporty z testów.
I teraz pytanie, a właściwie prośba do Was. Chcecie, żebym sprawdził coś konkretnego, wypróbował jakąś funkcję/aplikację?
Crash-testy raczej odpadają. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 14
|
Konkursy SMS - czyli znikoma szansa na wygraną
|
Pamiętacie zapewne temat o tym jak rozpoznać kosztownego SMSa oraz drugi, w którym pytałem was jakie nagrody wygraliście w konkursach. Ten temat będzie z nimi powiązany.
Myślę, że większość, która włącza program TVP widziała już reklamę konkursu SMS, w której do wygrania są ekskluzywne samochody. Wcześniej mercedesy rozdawała Era a BMW można było wygrać w Orange. Oczywiście każdy ogarnięty, wie, że jeden SMSik nie zagwarantuje nam wygranej. Jak się okazuje nawet 1000 SMSików to mało
Wracając dzisiaj z aquaparku przeglądałem wybiórczą, którą rozdają tam za darmo. Znalazłem w niej artykuł właśnie o konkursie Telewizji Polskiej.
http://wyborcza.pl/1,7524..._duze_kolo.html
nie jest to art. najwyższych lotów, ale potwierdza to o czym napisałem. Dziennikarze wydali ponad 200pln, smsy się nie kończyły a informacji o pewnej wygranej brak, mimo, że treść wiadomości wiele sugerowała.
Dlaczego nie mamy szans na wygraną? otóż są ludzie, którzy żyją z konkursów. Inwestują w to wielkie pieniądze i zgarniają najlepsze kąski a kolejne nagrody sponsoruje im reszta uczestników
do poczytania tu http://pokazywarka.pl/gjggea/
Opisano osoby, które są stałymi zwycięzcami, wygrywają po kilka samochodów, maja zapchane mieszkania różnymi duperelami w ilościach hurtowych. Przedstawiono tam także jak wiele trzeba wydać na to by zgarnąć nagrody i ile to zajmuje czasu
Dla firm to ogromny zarobek, jednak liczba niezadowolonych z konkursów rośnie znacząco i zawodowi gracze stają się przeszkodą, którą firmy chcą ominąć poprzez loterie - te mają utrudnić zadanie zawodowcom
Daliście się kiedyś wciągnąć w tego typu konkursy (chodzi tu konkretnie takie z "nieskończoną" ilością pytań i zachęt)? jak wiele SMSów wysłaliście zanim załapaliście się na swojej naiwności ;>? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
[Android, Facebook] aplikacja do zarządzania Fanpejdżem?
|
Hey
Znów nie wiem czy dobry wątek, ale najwyżej znów moderatorzy będą mieli pracę
Pytanie do osób z telefonem na systemie Android.
Czy macie jakiś program na telefonie do obsługi Fan Page na Facebooku?
Ja mam zainstalowany facebook for android i jak instaluje jakiś inny, dodatkowy program do obsługi facebook to odrazu loguje mi się na moje prywatne konto, a nie mogę go "przelogować" na konto administratora Fan Page. Czy udało się Wam jakoś ten problem rozwiązać ? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 6
|
SMSy reklamowe - jak się pozbyć?
|
Dostajesz SMSy reklamowe i zastanawiasz się jak to anulować? miałem to samo... na początku się tym nie przejmowałem jednak ostatnio zrobiło się tego zbyt dużo i... wypowiedziałem im wojnę!
Dzisiaj pożegnałem powtarzające się w kółko smsy od ery z oferta przejścia do abonamentu czy miksa. Wystarczyło wysłać sms o treści NIE na numer 80888. znając życie zapewne potrwa to do czasu skorzystania z jakiejś promocji...
jakiś czas temu dostawałem też smsy konkursowe z strony, na której kiedyś oddawałem głos. Przysyłali mi wkurzające wiadomości, na szczęście na stronie organizatora była podana firma, która obsługuje Premium SMS i po interwencji mailowej - zażądaniu wykasowania numeru z bazy - zamilkli
Od jakiegoś czasu dostaję też niepodpisane SMSy z numeru 7269. Wiadomości reklamowe zawierają w treści np. "brakuje ci gotówki?" a na końcu "odpisz na ten sms". Po numerze widać, ze koszt takiego smsa to 2.44PLN
Do tej pory wkurzony kasowałem jedynie smsa, jednak miarka się przebrała i dzisiaj postanowiłem odnaleźć winowajcę... okazała się nim być firma teleaudio sp. z o.o. (obsługuje min. polsat, tv4, grono, netia, onet)
Przy okazji na stronie sieci Play znalazłem pliczek .pdf, który zawiera Numery specjalne oraz nazwy firm i maile/numery telefonów do działu reklamacji, gdzie możemy zażądać wykasowania naszego numeru z bazy
pliczek do pobrania stąd:
od kogo najczęściej dostajecie SMSy reklamowe? próbujecie od razu znaleźć firmę, która to wysyła i piszecie do nich w tej sprawie czy kasujecie wiadomości i zapominacie o tym? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 12
|
Orange Free na kartę - opinie
|
Krótko i na temat: rozważam przejście z numerem do Orange Free na Kartę. Mocnym argumentem za tym krokiem jest świetna oferta internetowa, która pasowałaby mi doskonale do używania sieci w smartfonie.
Macie jakieś opinie i doświadczenia związane z podobnymi ofertami w tej sieci? Interesuje mnie przede wszystkim kwestia działania mobilnego internetu (zasięg, prędkość) oraz - ewentualnie - obsługa klienta w salonach (z telefonicznej rzadko mam potrzebę korzystać, choć wiadomo, że różnie bywa).
I proszę o konkrety (najlepiej przykłady tego, co Wam się spodobało lub nie), a nie zdawkowe pseudoopinie w stylu Orange ssie, nie rób tego, X/Y/Z lepsze.
Dorzucę, że nie interesują mnie pakiety minut i SMSów, wystarczą mi w zupełności płaskie stawki i nie kupuję od nich żadnego telefonu.
I nie narzekamy na dzisiejszą awarię, bo to nie będzie trwało wiecznie - a i ja nie złożę wniosku jutro czy pojutrze, najprędzej po Nowym Roku. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 14
|
[telefony, dzwonki] Nokia zmienia melodię w swoich komórkach
|
na tej stronie http://nokiatune.audiodraft.com/
można zobaczyć (i odsłuchać) jaki dzwonek wygrał konkurs na nową melodię podstawową, która wyląduje niebawem w nowych urządzeniach tego producenta.
Wygrał "utwór" wykonany w popularnym ostatnio nurcie dubstep. Lubię kilka utworów zmiksowanych w ten sposób, np. Blue Foundation - Eyes On Fire, ale wydaje mi się, że to muzyka głównie dla młodego pokolenia, czyżby takich odbiorców miała Nokia, że porywa się na "piski i zgrzyty" z komputera?
W pierwszej szóstce jak dla mnie to najgorsza pozycja. Jak oceniacie zwycięski utwór i inne, zaprezentowane w rankingu? który według was powinien wygrać? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 13
|
GaduAir
|
Dziś przez przypadek wszedłem na ten link http://www.gaduair.pl i muszę przyznać, że zdziwiłem się nieco. Telefonia komórkowa GG? Oferta jest ciekawa zwłaszcza dla osób, którzy buszują w internecie przez swojej komórki i często używają mobileGG. Jak myślicie, czy to jest dobry pomysł na biznes ze strony twórców gg? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 18
|
Internet w komórce
|
W tym poście chciałbym Wam przybliżyć temat mobilnego internetu - czym, za ile i u kogo. Mówiąc "mobilny internet" mam na myśli dostęp do sieci za pomocą telefonu komórkowego. Czyli nie napiszę tu nic o ofertach modemowych dla laptopów. Wybaczcie też, że skupiam się głównie na ofertach na kartę, ale plany abonamentowe dość często sie zmieniają.
Co potrzebujemy?
Odpowiedniego telefonu komórkowego. Odpowiedniego, tzn. mającego możliwość połączenia z internetem minimum przez GPRS (a jeszcze lepiej 3G albo EDGE), obsługującego aplikacje w Javie, z przywoitym wyświetlaczem. Co znaczy przyzwoitym? Nie ma dolnej granicy, ale im większa rozdzielczość, tym większy komfort z korzystania. Sam zaczynałem zabawę od Sony Ericssona K310i z wyświetlaczem 128x160 pikseli, potem był K810i z 240x320 - różnica była naprawdę zauważalna.
Ustawień internetowych od naszego operatora. Można je pobrać ze stron operatorów: Heyah, Simplus, Tak Tak, Orange, Play. Jeżeli mamy zakupiony telefon u swojego operatora, to jest duża szansa, że te ustawienia już mamy wprowadzone. Jeżeli nie - można je w prosty sposób bezpłatnie zamówić lub wprowadzić ręcznie.
Oprogramowania. Ale do tego tematu wrócimy w kontekście zastosowań internetu.
Za ile?
Oto jak wygląda sytuacja cenowa na dzień 17 grudnia 2009 roku.
(Użytkowników odpowiednich sieci proszę o reakcje, jeśli gdzieś coś przeoczyłem. Zestawienie oparłem o informacje ze stron internetowych operatorów)
Play Fresh. Mając kartę w tej sieci płacimy 12gr za każde wykorzystane 100kB (co to znaczy? wrócimy do tego za moment). Do tego możemy skorzystać z pakietu internetowego 5 MB za 5 zł, który jest ważny przez miesiąc. Dodatkowo ci wszyscy, którzy mieszkają w zasięgu Play opartego o własne nadajniki (głównie większe miasta), mogą skorzystać z ofery Play Online, gdzie stawki zaczynają się od 15 zł za 500 MB.
Simplus. W zasadzie nie ma co sprawdzać ceny za normalne połączenie jednostkowe. Bardziej warte uwagi są tutaj pakiety internetowe, z czego najtańszy to 25 MB za 5 zł, ważny przez miesiąc. W taryfie Twój Profil najwyższy pakiet to 500 MB za 35 zł. Drożej od Play, ale nie ma tu ograniczeń terytorialnych jak tam.
Aha! Przy włączonych ustawieniach WAP wiele usług internetowych w Simplusie jest bezpłatna. Dotyczy to m.in. przeglądania strony domowej Plusa (wap.plus.pl), GGPlus (Gadu-Gadu) i Drogowskaźnika (mapy Targeo z opcją lokalizacji). Tzn. nie ponosimy kosztów przesyłania danych, jedynie abonament za używanie danej aplikacji.
Heyah. Ta sieć poszła w inną stronę. W Równej Taryfie nie ma pakietów internetowych, ale jest stała cena 2gr za 100 kB. Taryfą pakietową nie ma co sobie zawracać głowy.
Tak Tak. Tu sprawa ma się podobnie jak w Play - pakiet 5 MB za 5 zł na miesiąc.
Orange. Użytkownicy Popa i Orange Go mają do dysypozycji pakiet Orange Free za 10 zł/20 MB. Również ważna przez miesiąc.
Gadu Air. To chyba najciekawsza oferta internetowa wśród prepaidów. Przy doładowaniu konta za 10 zł otrzymujemy 20 MB do wykorzystania w ciągu miesiąca (maximum to 500 MB za doładowanie 100 zł). Jakby tego było mało, obowiązuje własnie promocja, w której możemy wykupić 300 MB za 11 zł. Chyba jako jedyna sieć rozliczają internet z dokładnością do 1 kB, a nie 10 czy 100.
36i6. Tu również otrzymujemy pakiety przy doładowaniu. Za 5-29 zł otrzymujemy 10 MB na tydzień, zaś powyżej 30 zł - 25 MB na miesiąc.
O co chodzi z tymi cenami, kilobajtami...?
W trakcie każdego wejścia do internetu uaktywnia się w telefonie ikonka kuli ziemskiej (lub podobna), co oznacza, że telefon przesyła i odbiera dane. Wtedy zaczyna się naliczanie kosztów - jeśli mamy aktywny pakiet, to liczba przesłanych i odebranych danych jest odejmowana od wykupionej puli; w przeciwnym wypadku środki pobierane są z konta. Tak długo jak ta ikonka jest aktywna, tak długo telefon utrzymuje połączenie, tzn. utrzymuje otwartą sesję. Jeśli połączymy się z internetem, wyślemy 10 kB danych i pobierzemy 30 kB, a chwilę potem (wciąż w otwartej sesji, czyli przy zapalonej naszej ikonce) jeszcze dobierzemy 15kB, to wszystkie te dane będą policzone w jednej paczce 100kB - tzn. zapłacimy za jedną sesję. Jeśli natomiast pobierzemy 10kB, a telefon zamknie sesję, to kolejne jej otwarcie to kolejna naliczona paczka - w efekcie płacimy za 200 kB danych, choć wykorzystaliśmy znacznie mniej. Dlatego w tym momencie ważna jest oferta Gadu Air, gdzie obowiązuje naliczanie po 1 kB. Generalnie im mniejsza paczka do naliczania, tym lepiej.
A ile to jest 5MB, 25MB? To jest liczba danych, które możemy przesłać i odebrać z internetu. Trudno przeliczyć te liczby na konkretne zastosowania. Przy otwieraniu strony w komórce przesyłamy niewielką ilość danych do serwerów (liczonych raczej w kilobajtach), aby w efekcie pobrać zminimalizowaną wersję danej strony (od 5 do 100 kB). Można zatem z grubsza przyjąć, że 5 MB wystarczy na tydzień codziennego sprawdzania poczty e-mail (przy pobieraniu nagłówków) oraz ok. 10 minut surfowania po sieci. Jeśli do tego skorzystamy z komunikatora (choćby 10-15 minut dziennie na czuwaniu), to okres ten może się skrócić. Dlatego na początku warto wybierać ofery z pakietami i kontrolować ich zużycie, aby zorientować się w naszych realnych potrzebach.
Zobaczcie również kalkulator Heyah. Mimo że to narzędzie marketingowe a nie promocyjne, daje ogólne wyobrażenie o ilości wykorzystywanych danych.
A jak jest z prędkością? W przypadku połączeń GPRS telefon przesyła i odbiera dane z prędkością ok. 4-9 kB/s, co przy stabilnym połączeniu jest do przeżycia. Jeśli złapiemy zasięg 3G lub EDGE, wtedy te szybkości wzrastają nawet kilkukrotnie i możemy pokusić się nawet o swobodne pobieranie większych plików.
No dobrze, ale po co mi to...?
Zastosowań internetu w komórce jest wiele. Ogólnikowo mówiąc, sprawdza się wszędzie tam, gdzie potrzebujecie prostej i szybkiej informacji, a nie macie pod ręką laptopa ani kafejki internetowej.
Przeglądanie stron. Możemy wykorzystać do tego standardową przeglądarkę w telefonie, lub (lepiej) Operę Mini. Przeglądarka ta, dostępna dla wielu modeli, używa swoich serwerów proxy w celu znaczącego zmniejszenia objętości ładowanych stron oraz dostosowania ich do wielkości wyświetlacza telefonu. Można też wpłynąć na jakość ładowanych obrazków (lub wyłączyć je w ogóle). Biorąc pod uwagę fakt, że wiele serwisów udostępnia już wersje mobilne (Facebook, Onet, Blip, większość serwisów Google), koszty korzystania z niej są naprawdę niewielkie.
Polecam mój filmik demonstrujący działanie Opery Mini.
Odbieranie poczty e-mail. Wiele telefonów ma wbudowane klienty e-mail, a użytkownicy Gmaila mają prostą aplikację do obsługi ich poczty. Na przykład w przypadku Sony Ericssonów możemy pobierać jedynie nagłówki wiadomości lub od razu całe treści - w zależności jak kto stoi finansowo.
Komunikatory. Jest ich sporo. Mobilne Gadu-Gadu, Bombus dla użytkowników Jabbera, Nimbuzz, nawet Skype. Każdy z nich posiada te same opcje co normalne desktopowe programy i umożliwia normalne rozmowy tekstowe. Przypominam przy okazji, że w Simplusie z GGPlus można korzystać bez limitów transferu, jedynie po kosztach niewielkiego abonamentu, co przy częstym korzystaniu naprawdę się opłaca.
Mapy i nawigacja GPS. Zdarzyło mi się korzystać z GPSu opartego o telefon łączący się z siecią i zewnętrzny odbiornik. Komfort korzystania nie jest może tak wysoki jak w przypadku normalnych nawigacji, ale takie programy jak NaviExpert, MobiTrail Explorer czy Nav4all bardzo dobrze spełniają swoje funkcje. Dla niemających GPSa też coś jest, choćby mobilne Mapy Google czy Targeo.mobi.
Inne dziwne rzeczy. Jeśli telefon obsługuje transmisję strumieniową (3gp), to obejrzymy na wyświetlaczu filmiki z YouTube (m.youtube.com). Jest nawet program do obsługi SSH/Telnetu. W Sony Ericssonach dostępny jest TrackID, który pomaga w identyfikacji utworów muzycznych. Tak naprawdę tych zastosowań jest bardzo wiele, ogranicza nas nasza wyobraźnia i możliwości samego telefonu.
Jak zatem zacząć?
Najprościej jest wykupić najtańszy pakiet u swojego operatora i spróbować wszystkiego co dostępne. Zainstalować Operę Mini, obejrzeć w niej swoje ulubione strony, poczatować przez komunikator, spróbować sprawdzić pocztę. Albo się wciągniecie, albo nie.
Jeśli macie jakieś pytania, to piszcie.
A może ktoś z Was już używa internetu w telefonie? Do czego na przykład? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
uważaj na kosztowne SMS PREMIUM
|
wyślij SMS o treści .... na numer .... - dzisiaj nie dziwi to już raczej nikogo. PREMIUM SMS przechodzi swój boom i wykorzystywany jest do wszelkiego rodzaju konkursów czy opłat za dostęp do usług. SMS o podwyższonej wartość wykorzystują także naciągacze.
Miałem o tym napisać już nieco wcześniej, ale wypadło mi z głowy. Dzisiaj sprawdzając kilka fraz natrafiłem na dziwną stronę "pobierz-messenger.com" - po wpisaniu do Google "gg" link sponsorowany do tej strony wyskakuje na pierwszym miejscu. Już sam jej wygląd budzi niepokój i... rzeczywiście coś w tym jest. W stopce mamy informację o kosztach z usługę - 14,64PLN hmm zaraz, zaraz, ktoś mi każe płacić za darmowy program gadu-gadu?
W internecie znalazłem informację, że ponad 100 domen o podobnej treści, na których znajduje się wiele programów opisanych jako programy komputerowe (nawet pakiety OpenOffice). Tak na prawdę pobrany plik zawiera w sobie trojana. Naiwny, który pobierze plik zapłaci naciągaczom za zainstalowanie na swoim komputerze wirusa ;] sympatycznie co ? Nie warto wybierać takich stron nawet w pośpiechu, najlepiej korzystać ze stron producentów.
Kolejna sprawa to "data śmierci" - było o tym głośno jakiś czas temu. Strony dość intensywnie reklamują się w boksach Google. Pierwsze trzy wyniki z wyszukiwarki to: dlugosc-zycia.pl, ilezyje.pl, zegar-smierci.pl - pierwszy i trzeci w regulaminie ma napisane o kosztach 23,18 za SMS, środkowa strona, aż 30,50PLN.
Następne to "test iq". W tym przypadku dla strony iq-test.pl opłata wynosi 30,50 a iqget.pl - 23,18PLN.
Nie brakuje także testów ciążowych. Na stronie testciazowy.com nie znalazłem regulaminu, ale 'naklikałem' pytania do końca i pokazała się informacja o opłacie SMS 6,10PLN.
Ludzie żerują również na bieżących tragediach, na stronie zlozkondolencje.pl za bagatela 30,50 można było złożyć kondolencje, które rzekomo miały być wydrukowane i złożone przed pałacem Prezydenckim... tia.
Dlaczego ludzie wysyłają takie SMSy? Pytań w testach jest na tyle dużo, żeby zmęczony klikaniem i odpowiadaniem naiwniak stwierdził, że jak już tyle czasu poświęcił to wyśle i kod... mało kto jednak czyta regulamin... przez co nie wiedzą z jakimi kosztami mają do czynienia, dopiero po pobraniu opłaty okazuje się jak bardzo wyczyściło im konto.
Jak rozpoznać kosztownego SMSa?
budowa numeru, na który należy wysłać kod jest dość schematyczna. Najczęściej spotykane są SMSy zaczynające się od 7xxx. Druga cyfra po siódemce zdradza nam ile będzie nas to kosztowało netto. Te zaczynające się na 7 kosztują do 10pln netto.
Dla przykładu: 7321 oznacza koszt 3zł+vat, czyli 3,66 brutto. Numer 7910 - 9PLN netto.
Jak wspomniałem popularność takiej formy płatności jest ogromna, dlatego opłaty za SMS mogą sięgać nawet około 40PLN! w tym celu wprowadzono także numery zaczynające się od 9xxxx. W tym przypadku cena netto to dwie kolejne cyfry po dziewiątce.
np. Koszt wysłania SMS na numer 91928 wynosi 19PLN netto, czyli 23,18 brutto.
--
Zdarzyło wam (albo komuś znajomemu) się dać nabrać na taki drogi SMS? wysyłacie takie SMSy? sprawdzacie ceny SMS PREMIUM zanim wyślecie na nie wiadomość? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 9
|
Problem z instalacją plików .jar
|
Ostatnio wpadłam na pomysł, że miło byłoby poczytać sobie ebooka siedzą np w autobusie. Ściągnęłam pozycje, które by mnie interesowały oraz program BookMaker, który przetwarza pliki .txt właśnie na .jar. Problemy zaczęły się wtedy, gdy doszło do instalacji "książki" na telefonie. Otóż mój telefon widzi je jako pliki nieprawidłowe i jedyne co mogę z nimi zrobić, to usunąć.
Miał ktoś podobny problem? A może ktoś się zna na telefonach, innych tego typu rzeczach i wie, jak to rozwiązać?
Dodam, że mam nokię 6300.
Z góry wielkie dzięki za jakąkolwiek pomoc. ;-) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
[Gmail] dzwoń na komórki i stacjonarne - Google VoIP
|
Czyżby Google chciało ukraść użytkowników Skype czy OovoO? Przed chwilą (a na blipie widzę, że niektórym już trochę wcześniej) wyskoczyła mi informacja, że od teraz mogę wypróbować nową usługę połączeń na telefony stacjonarne i komórkowe.
W oknie gdzie jest czat głosowy i wideo, nad lista kontaktów doszedł link "call phone".
Po naciśnięciu otwiera się okienko z klawiaturą numeryczną. Przetestowałem to od razu na swoim numerze i... zadziałało po chwili zadzwonił do mnie numer +17607058888. Nie odebrałem jednak połączenia, ale na pewno niebawem przetestuję to z jakimś znajomym. Google na start podarowało 10 centów, także na krótką rozmowę wystarczy
W wiadomości początkowej był także komunikat o darmowych połączeniach do USA i Kanady. Na stronie aplikacji czata jest jednak napisane "in USA" - także nie wiem, która informacja jest prawdziwa. Też spróbuję to sprawdzić.
Jeżeli nie macie na swoim gmailu zainstalowanego dodatku z czatem to zapraszam na tą stronę http://www.google.com/chat/voice/
tutaj https://www.google.com/voice/rates znajduje się natomiast cennik połączeń międzynarodowych.
Ktoś ma doświadczenia z VoIP? chętnie dowiem się jakie są wasze doświadczenia z Gmail Calls i jak wam się widzą ceny względem konkurencji? |
Odpowiedzi: 0
|
[telefon] z dobrym odtwarzaczem muzyki. Jaki wybrać?
|
Chciałbym się zwrócić do Was, ponieważ obecny telefon padł i muszę kupić nowy. Doradźcie jaki mam kupić. Głównie chcę, aby (oprócz wysyłania SMSów i dzwonienia) był jak najlepszy do słuchania muzyki, bo generalnie tego od niego oczekuję. No i mam jeszcze jeden warunek: musi to być Sony Ericsson.
Zastanawiałem się nad W205:
[ Dodano: 30-06-2010, 22:52 ]
Dobra, wybrałem ten, który jest na zdjęciu wyżej.
Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji! Łaski bez...
|
Ostatni post
Odpowiedzi: 21
|
jaki pakiet w orange pop?
|
postanowiłem przejść na kartę, kupiłem sobie kartę w orange,
bo rodzinka i znajomi mają główniej w tej sieci więc chyba wyjdzie najtaniej
do nich dzwonić.
Patrzyłem jakie pakiety oferują
Po za darmowymi smsami minutami dają też to w pakiecie jednodniowym. Zastanawiam się bo ten pakiet można aktywować na jeden dzień i jak włączę go sobie o np. 16 to znaczy że on będzie ważny tylko do końca dnia tego w którym go włączę, czy dnia następnego? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 3
|
dzwonił do mnie dziwny numer +48221
|
8 lutego około 9:40 rano ktoś z numeru +48221 próbował do mnie zadzwonić. Nie odebrałem jednak, bo numer wydał mi się podejrzany. Słyszałem kiedyś sporo o naciągaczach, gdzie po odebraniu połączenia od dziwnego numeru płaciło się za nie.
W internecie nie znalazłem nic na ten temat. Rozkład na czynniki pierwsze tego numeru sugeruje, że dzwoniono z Polski (48), konkretniej z Warszawy (22) a numerem abonenta było 1 (?). Trochę dziwne nieprawdaż? Tylko pięć cyfr. Ktoś z tego numeru zadzwonił trzy razy pod rząd i po nieudanej próbie zamilkł. Od tego dnia się nie odzywa.
Napisałem do działu obsługi klienta mojej sieci z zapytaniem co to może być za numer i czy nie są to przypadkiem jacyś naciągacze. Po około dwóch godzinach zadzwoniła do mnie pani, która powiadomiła mnie, iż Era nie obsługuje połączeń przychodzących na koszt abonenta a ten dziwny numer to prawdopodobnie połączenie z (prywatnej?) centralki, która ucięła numer.
Zapewne coś w rodzaju ukrywania numeru telefonu, tylko nie wyświetla się "numer prywatny" a kawałek telefonu. Może jakieś radio dzwoniło z informacją o wygranej a ja nie odebrałem ;((
Spotkaliście się z takimi dziwnymi połączeniami od nietypowych numerów? odebraliście? |
Ostatni post
|
Czym pobierać maile na telefon?
|
potrzebuje programu do odbierania maili w mojej nokii... mozecie cos polecić? Nokia 5230? |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
[Dialog] Diallo nowa sieć komórkowa MVNO
|
Oprócz Mega prędkości internetu Dialog wprowadza także swoją ofertę komórkową.
na stronie http://diallo.com.pl/index.htm znajdziecie informacje i nową ofertę Diallo.
Oferta oprócz samej komórki dotyczy także opcji telefonu stacjonarnego. W związku z tym dostępne jest kilka różnych taryf. Firma przewiduje oferty dla klientów indywidualnych oraz dla firm. Opcja prepaid nazywa się tu Hallo Diallo.
Patrząc na ceny mam wrażenie, że oferta przeznaczona jest głównie dla osób korzystających już z usług w Dialogu, podobnie jak oferta FM Mobile skierowana jest głównie do klientów tamtej marki. Dlaczego? otóż według cennika koszt połączenia z Diallo do innych sieci komórkowych wynosi 35groszy (sms 15gr), czyli nic nadzwyczajnego.
cennik na dole strony http://diallo.com.pl/taryfy_diallo.htm
Oferty promocyjne jednak dają wiele korzyści jeżeli np. posiadamy u nich internet, bo możemy sobie doładowywać za darmo 10% kwoty naszego rachunku (diallo bonus). W sieci dostępny jest również bonus 2za1 (czyli za 2 minuty połączenia do nas z innej sieci dostajemy 1 minutę gratis).
Hallo Diallo posiada dwie opcje starterów za 3PLN oraz 9PLN. Z tego co znalazłem w internecie działają na przekaźnikach Plusa. Doładowania zaczynają się od 5PLN (7dni) i mogą wynosić maksymalnie 300PLN (360dni).
Przyglądnijcie się ofercie (bo ja napisałem tylko podstawowe info) i dajcie znać co o niej myślicie a może ktoś z was już z niej korzysta? czekam na wasze opinie o Diallo
--------------
tematy pokrewne:
z jakiej sieci komórkowej korzystasz?
opinie o Play
GaduAir opinie |
|
[wideo] Jak rozwalić niezniszczalny telefon?
|
Jest taka firma, która uważa, że produkuje najtrwalsze telefony - takie praktycznie nie do zniszczenia. Dlaczego praktycznie / prawie? Otóż okazuje się, że na to co jeden człowiek stworzył inny potrafi znaleźć metodę zniszczenia.
pierwszy filmik pokazuje model Sonim XP1 rozwalony nabojem 9mm.
Drugi jest filmem nagranym podczas prezentacji modelu XP3 na targach CES 2010 (Consumer Electronics Show) w Las Vegas, gdzie dziennikarz długo się nie zastawiając wykonał pewną czynność, która doprowadziła do zniszczenia telefonu. Zobaczcie jak zaskoczony był przedstawiciel firmy Sonim oraz sam dziennikarz:
jak widać nie walenie młotkiem, rozjeżdżanie samochodem - tylko coś co można zrobić np. przy napadzie złości wystarczy by zepsuć niezniszczalny telefon |
|
jak daleko sięga wasz kalendarz w telefonie??
|
Pytanie jak w temacie;)
Mój zaczyna się w roku 1970 a kończy się w 2070 |
Ostatni post
Odpowiedzi: 33
|
FM Group Mobile - nowy operator komórkowy
|
Po GaduAir przyszła pora na kolejnego operatora, który rusza ze swoją oferta lada dzień (nie słyszałem o nowych operatorach od czasu gaduair) - prawdopodobnie od soboty 3 października 2009.
Swoją sieć ma już AVON to dlaczego by nie oni Ci, którzy mają jakiś kontakt z marką FM GROUP - grupą firm z branży perfumeryjnej. - pewnie już więcej wiedza na temat ofert itp.
Strona sieci to:
http://www.fmgroupmobile.pl/
Wyczytać tam można o umowie z Polkomtel S.A. - czyli PLUS GSM. Wiemy już na jakich łączach będzie działała sieć. Do kogo jest skierowana także - dystrybutorzy, rodzina, klienci - czyli każdy kto się da namówić.
Z nieoficjalnych źródeł wiem, iż nie będzie to jedynie oferta na kartę. W swojej ofercie będą mieli także abonamenty i będzie można u nich kupić telefony komórkowe. Wszystkim zapewne będą zajmować się dystrybutorzy perfum lub chętni tylko na promocję oferty FM GSM.
Oferta ma być atrakcyjna poprzez rezygnację z reklam w TV (tak wynikało z rozmowy) - nie wiem ile w tym prawdy, liczą tylko na moc dystrybutorów?
więcej dowiemy się zapewne z oficjalnej oferty na stronie jak tylko się pojawi. |
Ostatni post
|
Telefon i doładowania
|
Witam, nie wiedziałem tak dokładnie gdzie dać ten temat więc dałem go tutaj.
Otóż mam taki problem.
Kupiłem kiedyś telefon na kartę, umowa się skończyła ale dalej przychodzą mi sms że jak nie doładuje telefonu to zablokują mi połączenia a potem numer. Według umowy po jej skończeniu nie musze kupować karty.
I tak samo ma moja mama, telefon na karte i skończąną umowe i teraz kupiła karte i następną musi kupic w sierpniu 2010.
Jak to jest?> Co mam zrobić.
P.s Moja sieć to Era
Pozdrawiam |
Ostatni post
Odpowiedzi: 8
|
2.4Ghz Wireless USB Skype VOIP Phone
|
Kochani, czy ktoś miał do czynienia z tym telefonem? http://www.neyoo.pl/telef...VOIP-Phone.html
chcę sobie wreszcie kupić porządny sprzęcik do rozmów przez Skype i nie wiem czy to dobry wybór |
Ostatni post
Odpowiedzi: 1
|
ERA, poczta w telefonie i słone rachunki
|
http://tech.wp.pl/kat,100...,wiadomosc.html
to ja sie cieszę, że nie korzystam ani z usług ERY, ani tym bardziej z czegokolwiek co wiąże się z dostępem do netu przez telefon. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 19
|
Simplus - Dlaczego nie !
|
Widzieliście juz reklamę w TV . Zakościelny w roli głównej , jak zawsze przemawia do wszystkich. A promocja Simplusa trafiona w 10 z rozmową z osobą bez ograniczań czasowych. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 5
|
Czas wolny »
HydePark
|
Boisz się latania samolotem?
|
Lecieliście kiedykolwiek samolotem, helikopterem czy innym pojazdem, który unosi się nad Ziemią? jakie macie ogólne odczucia odnośnie latania? to dla was przymus, nic strasznego czy raczej wolicie omijać takie sposoby przemieszczania się?
Loty są obecnie dość tanie, w zeszłym roku pierwszy raz w życiu leciałem i wracałem samolotem z wakacji. Pierwsza dawka była od razu spora, ponieważ lot do Egiptu trwał około 4h. Zawsze byłem ciekawy jak to jest wzbić się wysoko, więc jako takiego strachu nie miałem, nawet przy powrocie kiedy to widziałem bujające się skrzydła przez okno
Osobiście po tym doświadczeniu wszelkie dalsze wyprawy wolałbym odbywać samolotem, mam porównanie z dwudniową jazdą autokarem do Hiszpanii... to była niesamowita męczarnia. Jedynym plusem podróży autobusem była możliwość zwiedzenia jeszcze paru innych miejsc po drodze, samolotem tez by się pewnie dało, ale trzeba by skonstruować trasę lotu z wieloma przesiadkami |
Ostatni post
Odpowiedzi: 137
|
[podróże] Gdzie byłeś, gdzie chciałbyś pojechać?
|
Cześć. Założyłem ten temat, bo sam kocham podróże, a chciałbym wiedzieć gdzie was najdalej wywiało w świat. Albo o jakich wycieczkach marzycie lub planujecie.
Byłem: Litwa, Rosja, Czechy, Słowacja, Austria, Niemcy, Chorwacja.
Chciałbym być: Brazylia, USA, Włochy, Indie, Tajlandia.
W tym roku planuje wycieczkę do Irlandii i Anglii ale jeszcze nie wiadomo |
Ostatni post
Odpowiedzi: 254
|
pomysł na tanie wakacje
|
cześć, nie mam za dużo kasy ale za to mam wielką ochotę wyjechać gdzieś na wakacje, może macie jakieś pomysły żeby tanio i fajnie spędzić chociaż kilka dni?
[ Komentarz dodany przez: Htsz: 26-07-2010, 17:59 ]
tematy, które mogą Cię zaciekawić:
podróże, gdzie chcielibyście pojechać?
pomysł na długi weekend
pakowanie na wakacje
Wakacje 2010 |
Ostatni post
Odpowiedzi: 56
|
Tatuaż
|
Witam. Co sądzicie o tatuażu?
Uważacie to za debilizm czy wręcz odwrotnie...
A jeśli lubicie tatuaże to jakie?(tribal, rysunek...)
A może macie już jakiś tatuaż,jak tak to jaki? (dodajcie zdjęcie ;p )
Ja mam zamiar po skończeniu 18 roku życia zrobić sobie tatuaż na plecach.
Wiem mniej więcej jak ma wyglądać. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 158
|
Jakie sa twoje fobie?
|
Widzialem kilka tematow o strachu i fobiach. Chcialbym je zebrac w calosc ; ). So... moje fobie to jezdzenie na rolkach , bo kiedys mialem wypadek ze zlamalem kostke... No i mam jeszcze jedna fobie, nie mg sie przestac patrzec na ladne dziewczyny *-* |
Ostatni post
Odpowiedzi: 30
|
prezenty dla rodziców
|
święta zbliżają się i zaczynam myśleć nad prezentami ale jak zawsze mam pustkę w głowie, w tym roku przyjeżdżają dodatkowo wujkowie kuzyni, dwie pary będą nowe (kuzynka z mężem, brat i jego narzeczona). moje pytanie:
co kupić rodzicom: mamie i tacie
co kupić parom?
macie jakieś oryginalne pomysły?
dodam, że wyklucza się kosmetyki i kubki (mamy ich w nadmiarze) |
Ostatni post
Odpowiedzi: 33
|
Podróże pociągami
|
Hej, chciałbym zapytać czy lubicie podróże pociągami? Często korzystacie z tego typu transportu? Jak oceniacie zmiany na kolei?
Sam jeżdżę dość sporo i regularnie ze względu na dojazdy na studia, ale przez kilka poprzednich lat także zdarzało mi się podróżować koleją i zmiany, które nastąpiły zrobiły na mnie naprawdę pozytywne wrażenie.
Zaczynając od remontów dworców, wagonów, przez zupełnie nowy tabor, a także podejście do klienta i wiele udogodnień. Na przykład możliwość zakupu biletu przez Internet.
Choć muszę przyznać, że dotyczy to pociągów Intercity i Kolei Dolnośląskich, moje pozytywne nastawienie troszeczkę blednie, gdy muszę korzystać z Przewozów Regionalnych, tam jazda starymi składami wciąż jest normalnością. A czasami przyprawia to o palpitacje serca.
Wciąż jednak nie rozumiem płatnych toalet na dworcach, jeśli mamy bilet na pociąg, chyba jednak powinny być darmowe. Okiem laika, PKP chyba powinno zależeć, abyśmy załatwiali swoje potrzeby na stacji, a nie w pociągach. |
Ostatni post
Odpowiedzi: 19
|
|
↑ skocz na górę ↑ | shoutbox | |
|
|
 |
|
 |