Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
Blogosfera  »  Porady blogowe
[ocena] AudiBlogPL.com - wygląd i Twoje pierwsze wrażenia
Skoro powstał taki dział to z chęcią dowiem się co inni sądzą o moim projekcie którym jest AudiBlogPL.com

Głównie chodzi mi o ocenę wyglądu i pierwszego wrażenia. Jeśli ktoś zagłębi się we wpisy również mile widziane jakieś opinie o tym.

Blog początkowo założony jako coś gdzie miałbym "swoją piaskownicę" na temat Audi (wcześniej pisałem artykuły na forum ale to nie to samo) ale z biegiem czasu przekształciło się w coś co myślę dosyć fajne się rozwinęło i rozwija dalej (głównie ze względu na niszową tematykę w PL jak i na świecie). Teraz nie wyobrażam sobie jakby było bez tego bloga, stał się bardzo ważną częścią w moim życiu.

Jeśli są jakieś pytania to także chętnie odpowiem.
Ostatni post Odpowiedzi: 11
[ocena] komercha.pl

Już na wstępie chciałbym podziękować za pomoc, jaką dostałem z waszej strony przy tworzeniu szablonu. To ogromny progres, który dzieli historię z teraźniejszością.

Za grupę docelową, choć bardzo ogólnie, stawiam sobie każdego, kto chciałby poznać nieco muzyki, cudzego poglądu i historii. Wszystko okiem poprawności, jaką każdy powinien stosować w swoim codziennym życiu. Tytułowo, również o komercji. To ona jest najważniejsza.

Czy czas poświęcony na pisanie wart jest efektu?
Czy czytając tego bloga czujesz potrzebę jego zamknięcia i zapomnienia, czy zapisania w pamięci lub co najmniej ulubionych?
Najbardziej ciekawi mnie opinia o samej treści. Nie o wyglądzie, nie o otoczce, a centrum (znaczy treści).

Opinie słyszałem różne, bardzo skrajne. Pytam zatem i was, a coś może wyniosę.
Ostatni post Odpowiedzi: 13
omnibusy.blogspot.com - co sądzicie, co można ulepszyć?

Witam!
Jestem bardzo początkującym bloggerem, więc proszę o wszystko naraz - oceny, opinie i porady. Wszystko co uskuteczniam na blogspocie to improwizacja na wyczucie, stąd potrzebne mi są jakiekolwiek sugestie tego, co można/należy poprawić?
W tym kilka konkretniejszych pytań, które mnie nurtują:

1. Poszerzyłem szablon bloga do 1020px, z paskiem bocznym 300px. Domyślnie wydawał mi się strasznie wąski - więcej scrollowania, ni zawartości na ekranie. Ale nie wiem, jakie macie monitory... Czy to słuszna decyzja?

2. Co sądzicie o gadżetach, jakie użyłem? Czy ich układ/kolejność jest trafiona? Czy jakiś jest niepotrzebny, a może brakuje czegoś oczywistego, co powinienem mieć, a nie wiem o istnieniu tego?

3. Same posty - Staram się dbać o ich wygląd w miarę moich skromnych możliwości, ale czy mi to wychodzi należycie? Czy np. nie przesadzam z ilością/rozmieszczeniem obrazków, które utrudniają czytanie? A może obrazków powinno być więcej?
Obrazki - zdecydowałem, że domyślne blogspotowe ramki są ok, ale w sumie kto tam wie... jakieś sugestie?

4. Etykiety. Dobieram je na oko i w sumie nie wiem, czy dopuszczam się nadmiarowości, robiąc po kilka w każdym poście, tak, jakby to były jakieś keywordy dla wyszukiwarek, czy też jest to dobre?

5. Długość postów. Czy aby nie przesadzam, np. artykuł Jak zapamiętywać sny? wyszedł całkiem spory, należało go może podzielić na dwa arty i umieścić dzień po dniu? Albo wręcz przeciwnie - podzielenie artykułów Skąd się biorą sny? i Jak zapamiętywać sny? nie było dobrym pomysłem?
Może to trochę głupie pytanie (kwestia gustu?), ale po prostu nie wiem, jak blogowicze czytają blogi, w związku z czym nie wiem, jak powinienem scalać tego typu pokrewne tematy, jeśli zdecyduję dzielić je na różne posty?
Np. gdybym za rok napisał artykuł "Co to jest świadomy sen?", to średnio mi się widzi, abym wyszukiwał wszystkie artykuły o śnie i dorabiał ręcznie linki w każdym z nich do każdego innego. Może etykietami, ale znowuż etykiety nie są tak jednoznaczne tematycznie (np. sny dałem do "Biologia, Medycyna, Psychologia")... a może powinny być i powinienem dodać etykietę "Sny"? A może po prostu blogowicze olewają inne arty i interesuje ich jeden konkretny, a reszta może nie istnieć i nikt nie czyta archiwów?

6. Związane po części z 5 - Częstotliwość pisania. Na razie to około 2 posty tygodniowo, ale nie oszukujmy się - będzie z tym różnie, napisanie rzetelnego posta wymaga sporo czasu i nie ma mowy, abym zawsze miał go pod dostatkiem. Może częściej, a rzadziej, aby utrzymać minimum 1-2 postów tygodniowo? A może lepiej rzadziej, ale wyczerpująco, nawet jeśli miałby to być jeden post na 2-3 tygodnie?

7. Favikona. Królestwo dla tego, kto wymyśli mi temat na favikonę, który da się zmieścić w 16x16px :D
Myślałem o kuli ziemskiej, ale mój skill mikrorysunków nie pozwala mi jej zmieścić w 256 punktach w zadowalający sposób ;)

8. Nie lubię wielkich banerów, które zmuszają usera do przewijania półtorej ekranu w dół po każdym kliknięciu na stronie. Ale może powinienem coś dać na górze oprócz napisu "Ciekawostki" i krótkiego wprowadzenia do bloga?

9. A ten podpunkt to prośba o ogólną ocenę/opinię o blogu, abstrahując od moich "konkretnych" pytań ;)
Ostatni post Odpowiedzi: 8
[Nowy dział] ocenianie blogów na forum
Utworzyłem nowy dział na forum. Będzie złożył ludziom do zgłaszania swojego bloga do oceny. Oceniać będą tylko użytkownicy forum.

=> http://forum.blogowicz.in...ogowe-vf102.htm

jest to podkategoria działu o ocenach blogów. W tej chwili widzą ja tylko nieliczni. W jednym z tematów rozmawialiśmy o tym jakiś czas temu - pora na wdrożenie tego do życia.

W tym temacie chciałem omówić najpierw z wami jakby to się miało odbywać. Na pewno będzie ograniczenie dostępu, które już ustaliłem na 25 postów. Jeżeli będzie za mało przesuniemy do 50 (np. ludzie zaczną spamować) ;)

Co chciałbym ustalić:

1. regulamin

2. Formę recenzowania - przydałaby się opisowa, tylko na temat i składająca się z kilku zdań (np min. 5). Powinna dotyczyć wyglądu, treści i .... - to do ustalenia. Według mnie powinna zawierać ocenę ogólną ale także porady użytkownika - subiektywne.

3. formę oceny końcowej - szkolna (1-6) czy może 1-10? albo inna?

4. Ilości zgłoszeń w miesiącu/roku tego samego adresu

5. Formy zgłoszeń - czyli tego jak powinien wyglądać temat - jego nazwa oraz treść - na pewno adres bloga w formie klikanej, określmy znacznik tematu [ocena, kategoria(?)/tematyka(?)]

6. inne pomysły?
Ostatni post Odpowiedzi: 63

Blogosfera  »  Trendy w Blogosferze
[blog] O czym najlepiej założyć bloga?
Powiem tak... Jestem dość doświadczoną bloggerką. Chciałabym założyć bloga na jakiś konkretny temat... Ale nie mam zielonego pojęcia o czym! :( Jak przeglądałam różne fora to ciągle pisało ,,Pisz o tym co lubisz''. Też mi odpowiedź... Nie mam własnie pojęcia co ''lubię''... No dobra, lubię kilka rzeczy (niektóre wręcz kocham!), jak np. Winx Club, Violettę, Lodo, ale jak sobie pomyślę, aby o tym ciągle pisać - NUDA! Chciałabym wybrać mądrze. Mogłabym, np. pisać o aktorach - fajnie by było - ale skąd czerpać stałe informacje! Pomocy!
Ostatni post Odpowiedzi: 27
[Tak/Nie] Odbieganie od głównego tematu bloga
Witam!
Prowadzę bloga niedługo, raptem od połowy lipca. Nie za bardzo mam się kogo poradzić więc piszę tu. Jakie jest wasze zdanie. Czy prowadząc bloga o określonej tematyce można czasem odbiegać od tematu? np. dołączyć przepis czy poradę.
Taki tekst z innej beczki.
Jak to jest według was widziane?
Ostatni post Odpowiedzi: 7
[TAK/NIE] Czy umieszczać licznik odwiedzin/online na blogu?

Co sądzicie o licznikach na blogach? Zwracacie uwagę na to ile wyświetleń mają strony, które obserwujecie? W przypadku Bloggera mamy do dyspozycji gadżet pokazujący liczbę odsłon, nie jest on więc miarodajny (zliczane są wszystkie wejścia, nawet referer spam).

Są też osoby, które wrzucają bannery z zewnętrznych stron lub takiego czerwonego ludzika pokazującego ile osób aktualnie przegląda bloga. Dodatki tego typu bardzo często wyświetlają reklamy (np. wyskakujące okienka) i według mnie oszpecają stronę.

Uważam, że informacje o liczbie odwiedzin powinny być udostępniane na osobnej podstronie - dla zainteresowanych współpracą. Najlepiej umieścić tam wykres z ostatniego miesiąca i kilka informacji na temat dotychczasowych kampanii (o ile mieliśmy).

Ja osobiście korzystam z Google Analytics, nie namawiam i nie jest to post promujący ten dodatek, ale jest to usługa pozwalająca analizować ruch na naszym blogu bez zbędnych bannerów psujących wygląd.

W skrócie: NIE - dodawanie liczników uważam za niepotrzebne i odradzam ;-)
Zapraszam do dyskusji poniżej (proszę napisać swoje zdanie na TAK i/lub NIE). Osoby, które nie mają ochoty na wywody mogą zagłosować w ankiecie.
Ostatni post Odpowiedzi: 177
Strona 'O Mnie' / 'About'?
Chciałam spytać czy macie na swoich blogach stronę "o mnie"? Co macie na niej opublikowane? Umieszczacie tam zdjęcie?

Zabieram się do przygotowania strony "o mnie" na mojego bloga i zastanawiam się jak ugryźć temat.
Ostatni post Odpowiedzi: 77
[blogger] Co sądzicie o zawijaniu tekstu w postach?
Bróbuję przeglądać różne blogi i wychodzi mi na to, że lepiej jak posty nie są zawijane. Jak rozwinę jakiś post i go przeczytam to nie chce mi się już wracać do puntu wyjścia i zamykam zakładkę. Ale z drugiej strony jak tematyka jest nieco bardziej różnorodna to wkurza mnie, że muszę przewijać tak długo nieinteresujące mnie posty... A Wy jak sądzicie, co jest lepsze?
Ostatni post Odpowiedzi: 8
[Tak/Nie] Czy oznaczacie wpisy sponsorowane?
Ja staram się by każdy wpis sponsorowany był oznaczony. Zauważyłam jednak, że coraz więcej blogerów nie informuje o tym fakcie. Czy wy podpisujecie posty sponsorowane czy nie widzicie takiej potrzeby?
Ostatni post Odpowiedzi: 20
Jaki system komentarzy warto mieć na blogu?
Witam wszystkich :)

Czy ktoś jeszcze zrobił sobie na blogu system komentarzy facebooka? Jak to się sprawdziło, jak to się skończyło, jakie były problemy? Jakieś historie straszne bądź miłe?

Komentowanie domyślne bloggera się dla mnie nie sprawdziło (nie na blogu obecnym, tylko z wcześniejszymi). Czytelnicy marudzili, że nie wiedzą jak, że nie mają konta, bla bla. Chociaż umyślnie włączyłam opcję anonimową, i tak niewielu z niej korzystało.

Komentowanie G+ odpada, bo oczywiście odpadają użytkownicy spoza.

Myślałam, że fb będzie bardziej przystępny, no i faktycznie, sprawdza się fajnie, choć blog jest młodziutki, a tematyka niejednoznaczna, w związku z tym komentarzy niewiele.

Ale i tak np. ktoś do mnie wczoraj napisał, że nie może komentować. I że nie chce używać ani fb, ani yahoo, ani G+ (bo na tej domenie też mi ludzie zostawiają komentarze), ani aol, ani hotmaila, ani twittera (bo też tam mogą...).

Jestem w kropce. Czy nie ma jakiegoś rozwiązania, które byłoby dla wszystkich dostępne i przyjemne? Czy może ja jestem pieprzoną idealistką?

Zaczynam się zastanawiać nad disqusem (tak, przeryłam cały Wasz wątek odnośnie tego, wiele mi wyjaśnił i pomógł), ale mnie osobiście ten system się nie podoba estetycznie, poza tym sądzę, że jak moi czytelnicy polegli przy anonimowych komentarzach bloggera, to disqus już w ogóle ich wystraszy...

Bardzo liczę, że ktoś się inteligentnie wypowie w tej sprawie :)
Ostatni post Odpowiedzi: 57
Czy Twój blog i szablon jest mobile-friendly (elastyczny)?

Próbujemy wypromować blogi na różne sposoby, wybieramy chwytliwą tematykę, ale jednocześnie taką, na której się znamy i mamy coś do powiedzenia. Przykładamy się do jakości treści, spędzamy nad nią wiele czasu i czasem zapominamy o jednym. Czytelnik bardzo często ocenia również wygląd (estetykę) oraz swobodę poruszania się po naszej witrynie.

ale czy Twoja strona jest mobile-friendly? Czy nie zawiera zbyt wielu gadżetów i obciążających ładowanie elementów? Czy jest przystosowana pod tablety, komórki i inne urządzenia z małymi ekranami, szczególnie dotykowymi? Optymalizujesz grafiki?

Jeżeli nic Ci nie mówi fraza: Responsive Web Design, to pora się tym zainteresować. Google od jakiegoś czasu wysyła - poprzez Narzędzia dla Webmasterów - komunikaty dotyczące zgodności stron z urządzeniami przenośnymi. Można się z nich dowiedzieć co warto poprawić by strona nie stwarzała problemu użytkownikom przeglądającym ją na telefonach.

Nie dostajesz takich komunikatów? Oznacza to, że ze stroną jest wszystko dobrze albo nie korzystasz z usługi Webmaster Tools => https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=pl

Narzędzia do testowania witryny:
=> https://www.google.com/we...obile-friendly/
=> https://developers.google...speed/insights/

oraz poradnik => https://developers.google...d-fundamentals/ "podstawy elastycznego projektowania witryn"

Czy coś się stanie jeżeli Twoja witryna nie będzie przystosowana? Świat się nie zawali, ale część użytkowników może zrezygnować z przeglądania - sprawdzisz to w Google Analytics. Zakładka Odbiorcy -> Ruch mobilny -> Ogółem -> mobile/tablet. Sprawdź odrzucenia (czy nie są zbyt wysokie w stosunku do desktop) oraz czas i strony/sesje (czy nie są zbyt niskie).
Twoja witryna może się również wyświetlać niżej w wynikach wyszukiwania na komórkach i tabletach lub zawierać informację o niezgodności z tymi urządzeniami.

Ja od dłuższego czasu tworząc szablony na blogspota zwracam uwagę by dobrze prezentowały się również na małych ekranach. Nie mam oczywiście wszystkich rodzajów urządzeń w domu, ale posiłkuję się symulatorami typu http://quirktools.com/screenfly/ czy resizer od google: http://design.google.com/resizer/

Kilka przykładów (projekty, w których maczałem swoje palce):
1) ekskluzywnymenel - poprzedni szablon: http://szablonmenela.blogspot.com/ - na dużym ekranie kafelki pojawiają się zamiennie 100% lub 50/50%. Na komórkach wszystkie jego w jednej kolumnie. Zdjęcia dopasowują się do szerokości ekranu.
2) jestemkasia http://www.jestemkasia.co...enim-story.html - na stronie głównej są dwie kolumny postów, które przechodzą w jedną, ale ciekawsza jest zawartość posta. Dzięki CSS można pisać w 2-3 kolumnach a na na małej rozdzielczości wszystko składa się do kolumny.
3) blondhaircare http://blondhaircare.com/ - dwie kolumny przechodzą w jedną, rotatory na dużym ekranie pokazują trzy propozycje, na mniejszych dwie a na najmniejszych jedną. Komórki i niskie rozdzielczości wyświetlają miniatury postów na całą szerokość a tekst pojawia się pod nimi by wszystko było nadal czytelne.
4) mesmerizefashion http://www.mesmerizefashion.eu/ - strona główna pokazuje w rotatorze najnowsze posty. Zdjęcie w tle oraz menu dopasowują się do wielkości ekranu - na mniejszych menu wskakuje na górę. Na stronie kategorii posty wyświetlają się w 3-2-1 kolumnach.

-------

Na co warto zwracać uwagę projektując szablon lub szukając jakiegoś gotowca?

1. Czy jest elastyczny.
- wrzuć go w symulator lub zmniejsz okno przeglądarki i zobacz czy dopasowuje się do jej szerokości.
- jeżeli nie, to wybierz nowocześniejszy kod lub edytuj CSS i dopisz @media queries (poradnik dałem wyżej).
- sprawdź co z fotkami. Wystarczy dopisać kilka linijek CSS by zdjęcia wyświetlały się maksymalnie na całą szerokość kolumny.
- dobrym pomysłem jest też oddzielny szablon dla komórek (do włączenia na bloggerze i ogarnięcia na wordpressie za pomocą wtyczek), który wygląda równie dobrze co pełna wersja, ale jest okrojony z bajerów.

2. Czy nie ma elementów zasłaniających ekran, które ciężko wyłączyć na małym ekranie.
- dużo osób korzysta z wyskakujących okienek z zachętą do polubienia fanpejdży, ruchomych menu czy innych gadżetów, które latają za ekranem.

3. Czy nie ma zbyt wielu skryptów i niepotrzebnych gadżetów opóźniających ładowanie strony
- sprawdź jakie dodatki wyświetlają się na Twoim blogu. Wyłącz na urządzeniach mobilnych te, które nie będą tam potrzebne
- co opóźnia wczytywanie bloga dowiesz się z różnego rodzaju testerów (dwa zalinkowałem wyżej)

------------

Mam nadzieję, że wątek zachęci Was do przyjrzenia się swoim stronom. Napiszcie też czy często przeglądacie blogi na urządzeniach mobilnych? jak oceniacie ich przygotowanie? Co wam najczęściej przeszkadza? i jak wielu czytelników na waszych blogach korzysta z tabletów czy komórek?

Czekam również na wypowiedzi rozszerzające mojego posta - na co według was należy zwracać uwagę modyfikując lub poszukując elastycznego szablonu?

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2017-05-12, 22:54 ]
zobacz również:
=> nowe szablony w panelu bloggera - zoptymalizowane pod urządzenia mobilne
Ostatni post Odpowiedzi: 27
[TAK/NIE] Czy warto dodać gadżet 'Obserwatorzy' na bloga?
Witam, co myślicie na temat obserwatorów/ członków np. na blogspocie? Nie ukrywam, że zastanawiam się nad dodaniem tego na blog, jednak jako początkujący bloger nie jestem pewien słuszności mojego zdania. Co sądzicie na ten temat?
Ostatni post Odpowiedzi: 33
więc jakie gadżety w ogóle warto mieć na blogu??
Czy powinno się dążyć do minimalizmu na blogu?

Czy też wrzucać tam wszystkie gadżety/widgety, które wydają nam się coś warte?

Ostatnio weszłam na bloga (skądinąd bardzo ciekawego, tylko chyba na wpół porzuconego), na którym znalazłam w bocznym pasku: popularne posty, szukaj na blogu, trzy bannery, zdjęcie, śledź mnie na bloglovin', facebook boxa, obserwatorów Google, boxa z lubimy czytać, top commentators, chyba etykietki (w sumie nie wiem, co), dłuuuuuugi, naprawdę najdłuższy jaki w życiu widziałam blogroll, licznik (a jakże) i statystyki. Uff.

Z innych tematów na tym forum wynikałoby, że niektóre z tych gadżetów nie są warte uwagi (np. bloglovin', licznik, statystyki raczej na osobnej stronie, etc.). Ale w sumie zostaje sporo rzeczy, które warto mieć. Ja mam bardzo mało i i tak wkurza mnie dlugość paska bocznego, głównie pochłanianego przez popularne posty.

Z drugiej strony: przewrotnie, można powiedzieć, że jeśli ktoś się Tobą zainteresuje, to znajdzie Cię i na Google +, i na fejsie, i na twitterze, i sam zapisze się na feed za pośrednictwem jakiegoś feedly lub czegoś podobnego, i w ogóle wszystko zrobi sam ;) Oczywiście, trochę tu przesadzam, ale rozumiecie, o co chodzi.

Więc jak Wy podejmujecie decyzje o tym, czy coś "wrzucić" czy nie?
Ostatni post Odpowiedzi: 26

Blogosfera  »  Lista czytelnicza
Ciekawe blogi eortyczne
Znacie może ciekawe erotyczne blogi? Takie w których jest zachowany jakiś powiedzmy realizm, i chociażby chęć nakręcenia filmu/zrobienia zdjęcia/ napisania tekstu, który nie gwałci doznań estetycznych. ;)

Np erikalust -> to akurat nie jest blog, ale bardzo fajna idea.
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[Ciekawe wpisy na blogach] DIY, czyli zrób to sam/a
Poniżej zamieszczajcie linki do swoich wpisów DIY (Do It Yourself). Oryginalne i kreatywne posty z pomysłami i projektami do samodzielnego wykonania (krok po kroku).

Oprócz bezpośredniego adresu URL podaj również kategorię poradnika, tytuł i krótki opis (przynajmniej jedno zdanie złożone). Nieobowiązkowy, ale mile widziany - przewidywany czas wykonania, poziom trudności, zdjęcie oraz koszt.
Jeden post w tym wątku może zawierać kilka linków, ale dobrze oddzielonych od siebie i prowadzących tylko do Twoich blogów.

//edit.
Oczywiście nie mam nic przeciwko wrzucaniu tutaj również filmów wideo dotyczących tematu "zrób to sam" ;=)
Ostatni post Odpowiedzi: 3
Wpisy na blogach inspirowane rozmowami na forum Blogowicza
Tak sobie pomyślałem, że lista czytelnicza będzie zawierała również tematy ze zbiorami linków do artykułów, które warto poczytać w wolnej chwili.

W tym wątku chciałbym zobaczyć Wasze posty, które zainspirowane zostały tematami i rozmowami prowadzonymi na naszym forum. Najlepiej razem z adresem tego wątku(ów) i krótkim, jednozdaniowym opisem (wstępem).
[Nowy dział] wizytówki blogów / katalog / powiadomienia
Jakiś czas temu rozmawialiśmy o ocenach blogowych, tym razem chciałem przedyskutować sprawę kolejnego działu:

Lista czytelnicza => http://forum.blogowicz.in...nicza-vf113.htm
To jeden z moich kolejnych kroków by rozwijać to miejsce (forum).

Chciałbym żeby to było połączenie listy czytelniczej bloggera i wizytówek czy katalogu blogów. Każdy blog miałby osobny temat, w którym znajdowałby się link, pełny opis, tematyka, informacje o autorze oraz odnośniki do kanałów rss, facebook, twitter, google plus, bloglovin, instagram itd.

utworzyłem trochę kategorii:

Kod

artystyczny, czytelniczy, fitness, filmowy, kulinarny, kulturalny, lifestyle, komiksowy, motoryzacyjny, ogrodniczy, pamiętnik, polityczny, podróżniczy, rodzinny, sportowy, serialowy, szablony, urodowy, zoologiczny, o wszystkim, graficzny, webmasterski, inny
możecie zaproponować więcej. Nie jest to sztywne i w każdej chwili można wpisać własną w okienku tematu [moja kategoria] bla bla.

Jak wyobrażacie sobie działanie tego działu? Czy poza wpisem katalogowym powinien spełniać inne funkcje? np. powiadomienia o nowych wpisach publikowane w postach (tytuł, zajawka i link do notki) lub opinie czytelników - dodaję do obserwowanych bo... i tutaj obszerne uzasadnienie.

Chciałbym ustalić też zarys regulaminu. Wstępnie wyceniłem nowe tematy na 35 postów, odpowiedzi na 10. Na pewno wizytówkę mógłby założyć jedynie właściciel bloga.

Co - poza kategorią - powinien zawierać tytuł tematu? adres czy coś innego? - przydałoby się to ujednolicić by łatwo było przeszukiwać listę.
Ostatni post Odpowiedzi: 38
[ciekawe posty] Halloween, czyli cukierek albo psikus
Zapraszam do uzupełniania wątku materiałami dotyczącymi Halloween.

Przepisy na nietypowe przekąski, poradniki, instrukcje krok po kroku pokazujące jak wykonać strój na imprezę, wasze historyjki, opinie i komentarze na temat tego wydarzenia.

Odpowiedź może zawierać kilka linków, ale każdy z nich musi prowadzić tylko do waszych treści (tekst / obraz / wideo) i być odpowiednio opisany: wstęp (przynajmniej jedno zdanie złożone z informacją o tym, co znajdziemy po kliknięciu w URL), tytuł a także kategoria (przepis, DIY, opinia itd.).
W przypadku poradników mile widziane: czas wykonania, koszt, poziom skomplikowania, zdjęcie.
Odpowiedzi: 0

Forum Internet i Komputery  »  Internet
Przyszłość forów dyskusyjnych
Jak w temacie. Czy uważacie, że czas takich miejsc jak to już dawno przeminął? Czy w obecnych czasach rolę starych for przejmą grupy dyskusyjne na facebooku? Ja niestety zaczynam się obawiać, że tak będzie, a szkoda, bo fora miały swoje liczne zalety - choćby anonimowość, której w serwisie CukierGóry mi brakuje. Zapraszam do dyskusji :)
Ostatni post Odpowiedzi: 14
Jaką datę ma najstarszy mail w Twojej skrzynce?
Luźny temacik dotyczący poczty elektronicznej. Zalogujcie się na Wasz e-mail (ten, z którego korzystacie najwięcej) - sprawdźcie jaką datę i godzinę ma najstarszy list? od kogo jest (rodzina, znajomi, praca, spam)?

moją pierwszą skrzynką była chyba ta na wp.pl (dzisiaj służy za spamową), tam mam wiadomość z 14 Marca 2004 21:42 od Forum SiteQL, ale pewnie nie była pierwszą.
Ostatni post Odpowiedzi: 65
Spotify w Polsce!
No i doczekaliśmy się Spotify w Polsce. Taki serwis muzyczny, dość popularny za granicą, ponoć lepszy od Deezera i Groovesharka. Przyjemne w nim jest to, że za 20 zł miesięcznie dostajemy dostęp do biblioteki muzycznej na komputerze i telefonie (również z trybem offline), co jest całkiem przyjemną ceną w porównaniu choćby z oryginalnymi albumami na CD.

Jutro będę go katował w pracy i zobaczymy, czy przestawię się na niego z Groovesharka.

Testowaliście już? Co sądzicie?
Ostatni post Odpowiedzi: 10
Rok 2017/16 - co robicie w internecie?
Czyli: gdzie jesteście, jak na forach was nie ma?
Ostatnio widzę jakieś dziwne wyludnienie wszystkich miejsc w internecie, które kiedyś wydawały mi się bardzo ruchliwe.
No i ciekawi mnie: gdzie są ludzie? Co jest teraz na topie i czemu mnie tam nie ma?
Nie widać komantarzy pod moim filmem na YT
Witam. W powiadomieniach widze komentarz od kogoś pod moim filmem na YT. Klikam i przekierowuje mnie na film ale tego komentarza tam nie ma. Co więcej. Wyświetla mi liczbę 4 komentarze, a widze tylko 2 łącznie z moim. Mam jakąś opcje źle ustawioną? Film jest publiczny, a komentarze mam ustawione na "pokaz wszystkie" czy cos takiego, bez zatwierdzania
[konkursy] nagrody w konkursach
Mamy dział konkursowy, rozpocznę więc temat o nagrodach w konkursach. Ciekawi mnie jakie macie zdanie na temat konkursów i czy braliście kiedykolwiek w jakimś udział?

Interesują was konkursy internetowe czy może szukacie szczęścia poza internetem np. w szkole? Co decyduje o atrakcyjności konkursu według was i jak dużo jesteście wstanie poświęcić pieniędzy i czasu na udział w takich zabawach? Czy wasz udział zależy od powiązań tematycznych z waszymi zainteresowaniami czy raczej patrzycie jedynie na trudność zadania do wykonania? Jeżeli nie bierzecie udziału to dlaczego?

czy udało wam się cokolwiek wygrać w jakimś konkursie? co to było i na czym polegało zadanie konkursowe?
Ostatni post Odpowiedzi: 45
Minimalistyczne platformy do publikowania treści
O czym mowa?

-http://telegra.ph/
-https://bold.io/
-https://write.as/
-https://medium.com/

Ostatnia strona ze spisu to dzieło twórcy bloggera oraz Twittera i jest najbardziej rozbudowaną platformą z wymienionych. Bold.io ma najciekawszy arkusz do pisania postów, ponieważ jest wyposażony w 6 różnych motywów dźwiękowych wspomagających skupienie. telegra.ph to szczyt minimalizmu, a write.as to jego odrobinę bardziej rozwinięta forma. Wszystkie łączy to że stawiają na pierwszym miejscu publikację jakiejś ciekawej treści. Nie zobowiązują do regularnego pisania. Edytory są minimalistyczne i zapewniają wszystkie podstawowe funkcję potrzebne przy pisaniu.

Co myślicie o powyższych platformach? Ciężko mi stwierdzić do kogo są skierowane, szczególnie 3 pierwsze. Fajnie się je traktuje jako proste edytory tekstu, ale jako miejsce do publikacji treści? Jestem ciekaw waszego stosunku do nich i pomysłów na wykorzystanie.
Odpowiedzi: 0
Jakie Kanały i Vlogi subskrybujesz na YT?
Oglądacie jakieś? Jak tak jakie są wasze ulubione??
Ostatni post Odpowiedzi: 33
Plusy i minusy PayPal ?
Ja wiem że z tego są korzyści , że to ułatwia życie i zarabianie w necie, ale boje się że współpraca z nimi jest droga albo wymaga jakiś dodatkowy rzeczy ode mnie.
Kto się zna niech nam opowie ; jak to jest kiedy chce zarabiać , a płatności realizowane są za pośrednictwem systemu PayPal.
[youtube] Jak ustawić własne linki na grafice kanału?
Hej, jak ustawić w youtube, żeby na moim kanale mieć odnośniki do fan paga, czy strony bloga. Jak np. tutaj to co zaznaczyłem w czerwonym kółku.
Ostatni post Odpowiedzi: 6
AdSense wasza opinia
Nie znalazłam ogólnego tematu odnośnie AdSense.
Jaka jest wasza opinia reklam Google?

Ja zauważyłam że im więcej mam klików tym mniejszą mam stawkę. Chociaż średnia nie jest taka zła.

I mam problem z wyświetlanymi reklamami. Chciałam aby wyświetlały się tylko te o odchudzaniu bo pasują do tematyki mojego bloga, i najwięcej kliknięć miałam w nie. Zablokowałam prawie wszystkie kategorie i ale to w ogóle nic nie dało. Musze każdą reklamę usunąć ręcznie.. najlepiej co parę dni.

Dzisiaj wchodzę na bloga i widzę reklamę: :/

w ogóle jest do nich jakiś adres e-mail ? Bo nigdzie nie znalazłam
Ostatni post Odpowiedzi: 19
1 - 2 ... 96 - 97 - 98 ... 181 - 182