Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Forum Blogowe :: Strona Główna
Blogosfera  »  Ogólnie o blogach
Life styl w dwóch wydaniach
Pytanie do tych co już prowadzą blog o zacięciu life styl, albo zamierzają.
Emocje czy wiedza? Na co stawiasz na swoim blogu o życiu?
Ostatni post Odpowiedzi: 12
versitle-blogger kto się z tym spotkał?
Jak wyżej- ostatnio spotkałam się z tym wyróżnieniem i w sumie nie za bardzo wiem, czy warto wchodzić w ten łańcuszek.

Polega to mniej więcej na tym, że w poście ukazuje się otrzymaną nagrodę, czyli:

dziękuje się za nią,
pisze 7 faktów o sobie
i wymienia 7 blogów, które Twoim zdaniem zasługują na wyróżnienie
(otrzymują "nagrodę" i zabawa toczy się dalej na ich blogach)

Z jednej strony jest to coś ciekawego, bo docenia się wartościowe blogi, jednak często ludzie zupełnie pomijają jakiekolwiek motywacje i nominują blogi bez uzasadnienia- pierwsze jakie im się nawinęły pod kursor itp.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Ostatni post Odpowiedzi: 1
Trendy w blogosferze - blogi miejskie.
Jestem w sumie nowicjuszem na forum, ale widząc że dział Trendy w blogosferze jest zamknięty, postanowiłem w dziale Ogólnym umieścić temat związany z blogami miejskimi. Sam piszę takiego bloga. Zdaję sobie bardzo dobrze sprawę, że jest to kategoria niszowa i z tego co widzę nie ma zbyt wiele takich blogów. Mimo to zapytuję - jaka jest Wasza opinia odnośnie przyszłości i rozwoju takich blogów ?
Jako świeży użytkownik forum proszę również o sugestię - chciałbym na forum umieścić temat/ogłoszenie z propozycją partnerskiej wymiany linków pomiędzy blogami zbliżonymi tematycznie (miejskimi, społecznymi itp.) - w którym dziale powinienem to zrobić i czy jest to w ogóle możliwe ?
Ostatni post Odpowiedzi: 2
Przykłady ładnych blogów (oryginalnych layoutów)
Dwa dni temu został założony temat odnoszący się do prezentacji Pawła Opydo : Jak stworzyć ładny blog? W tej prezentacji jako przykład bloga idealnego podany jest mr Vintage: http://mrvintage.pl/

Chciałabym poznać wasze typy ładnych i oryginalnych szablonów. Myślę że to się przyda każdemu kto pracuje nad projektem własnego. Sama zawsze myślę nad ulepszeniem swojego, zawsze coś mi się w nim nie podoba.

Mój typ: Dzisiaj trafiłam na http://booklips.pl/ szablon jest prosty ale jest w nim coś co mi się podoba. Podwójny pasek - mimo wielu zakładek nie zajmuje dużo miejsca, dzięki małej i czytelnej czcionce wszystko jest przejrzyste. Reklamy też ładnie się wpasowały, poszczególne elementy są poukładane. Jeszcze lepiej wygląda na stronie postu: http://booklips.pl/czytel...adze-na-burdel/ - akurat znajomy zaklinował ten wpis :) Jedyne co to tło - trochę się gryzie.

Jakie są wasze typy ??

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2016-04-17, 00:52 ]
//////////\\\\\\\\\\
zobacz również => skąd pobrać ciekawe szablony na bloggera?
=> nietypowe szablony na platformie blogspot
\\\\\\\\\\//////////
Ostatni post Odpowiedzi: 15
Ile masz blogów?
Sporo tematów od strony - że tak to nazwę - technicznej jest już na tym forum dużo, np.:
=> Na ile postów macie przygotowany materiał?
=> Jak długo zamierzasz prowadzić bloga?
=> W jaki sposób piszesz teksty?
=> Dlaczego zaczęliście prowadzić bloga?
=> Porzucone blogi - dlaczego ludzie przestają publikować?

Ja chciałbym zapytać się Was o to:
1. Ile aktualnie blogów prowadzicie?
2. Czy ich tematyka jest taka sama, czy inna (jeżeli możesz - wymień tematyki blogów)? - oczywiście gdy macie więcej niż jeden blog ;) .
3. Czy spotkaliście się z sytuacją, kiedy prowadziliście kilka blogów, ale z jakiegoś/z jakichś zrezygnowaliście? Jaki był powód porzucenia bloga/blogów?
4. Czy na Waszych blogach są odnośniki do reszty prowadzonych przez Was blogów?
5. Czy wszystkie blogi traktujecie tak samo, czy są takie blogi, które są w pewnym sensie ważniejsze od pozostałych?
6. Czy na wszystkich blogach częstotliwość publikowanych postów jest identyczna?
7. Czy wszystkie blogi są tego samego, czy innego rodzaju (np. zwykłe blogi, fotoblogi, vlogi)?
8. Czy wszystkie blogi są prowadzone na tej samej platformie blogowej?
9a. Czy wszystkie Twoje blogi są podpięte pod domenę niestandardową, czy może w ogóle nie masz własnej domeny/własnych domen?
9b. Podobnie z hostingiem :D .

10. Czy kiedyś mieliście w głowie pomysł na założenie dodatkowego/dodatkowych bloga/blogów? Jeśli tak, dlaczego to nie wypaliło?
11. Czy gdybyś miała/miał więcej czasu, to założyłabyś/założyłbyś dodatkowego bloga?

12. Co myślisz o osobach, które prowadzą kilka blogów?

Wiem, że pytań jest dużo, dlatego też nie oczekuję odpowiedzi na wszystkie :) .
Pozdrawiam!
Ostatni post Odpowiedzi: 16
Bieda w Polsce czy zachłysniecie się innymi
Jak zwykle przewrotnie jak zwykle zapraszam do dyskusji.
Dlaczego powstał wasz blog? Na fali Kominka, Fashionelki czy tez innych, którym się "udało" zaistnieć szerzej w Polsce.
Czy też dlatego, że "bida" w Polsce i to kolejny pomysł na to, aby w przyszłości zarobić a i może utrzymać się z tego...
A może inne powody? Czyli standardowo pasja, hobby, itp...
Ostatni post Odpowiedzi: 13
co gdy nazwa naszego bloga już istnieje?
Hej. Rozpoczęłam niedawno prowadzenie drugiego bloga. Jest o macierzyństwie i babskich sprawach. Oczywiście najgorszy problem miałam z wymyśleniem nazwy dla niego. W końcu wymyśliłam coś prostego- Lady Mama. Z poprzedniego bloga zrezygnowałam po całości, więc założyłam także nowy fanpejdż (pod tą samą nazwą) i rozpoczęłam pisanie. Pojawił się jednak problem, bo po wpisywaniu w wyszukiwarkę fb mojej nazwy wyskoczyła mi inna Lady Mama i do tego jeszcze polski portal pod taką właśnie polską domeną (chodzi mi o końcówkę .pl). O domenie wiedziałam, bo przed wymyśleniem tytułu sprawdzałam kilka możliwości i już sobie upatrzyłam jedną związaną akurat bardziej z moim blogerskim nickiem.

Przyznam szczerze, że spanikowałam. Znowu mam wprowadzać zmiany? Czy dać się temu rozwinąć. Polski portal dla kobiet, no dobra, zdarza się, prawda? Może ktoś będzie wolał zajrzeć akurat do mojego bloga po wpisaniu tego w wyszukiwarkę, ale jest jeszcze ta druga lady mama (ma +1000 fanów na fb). Różnimy się w pisaniu, ale jednak ona miała pierwszy taki tytuł.

Co zrobiłam? Dopisałam podtytuł: życie kobiety zaczyna się po urodzeniu dziecka. Czy to będzie już wystarczyło? Myślę, że fb nazwa to już swoją drogą (ale nie wiem?), bo zrobiłam sobie taką własną sieć na tych wszystkich obrazkowych portalach typu pinterest, tumblr itp. Dodam, że każde z tych kont ma to samo logo, końcówkę url (taką jaką planuję wykupić na bloga). Jest więc krótko i rzeczowo, a polubienia zbiera się przeważnie za promocję strony przez ljki i komentarze innych, lub przez bezpośrednie kliknięcie z bloga.

Przyznam szczerze, że nie chciałabym już nic mieszać na blogu, ale być może tak będzie rozsądnie? Co byście poradzili? Zmienić wszystko, czy się rozwijać i nie przejmować, bo to co zrobiłam wystarczy?
Nie chcę być nigdy oskarżona o kopie, albo być uważana za gorszą wersję 'naszych' blogów. (paranoje jakieś mam?)

Pozdrawiam
Wywiady z blogerami
Pomyślałem, że założę taki wątek. Wrzucajcie ciekawe wywiady z naszymi polskimi blogerami. Przy okazji pomoże to niezorientowanym jeszcze w temacie trochę się zapoznać.

To ja zaczynam. Wywiad chyba z wczoraj. O hejterach i pieniądzach. Wiadomo z kim: http://www.wirtualnemedia...dla-kasy/page:2
Prawa autorskie a filmy wrzucane na bloga (blogger/blogspot)
1) Od paru tygodni nurtuje mnie jedna kwestia. Chciałbym wrzucać na mojego bloga dużo filmów z serwisów typu YouTube, DailyMotion, Vimeo, RuTube itp. Czy to aby legalne? Jak to jest z tymi prawami autorskimi, bo prowadzę bloga piłkarskiego i wiem, że wiele telewizji, a nawet UEFA, FIFA roszczą sobie prawa do pokazywania meczów (wyłączność itp.), no ale skoro są one na YouTube i ten czy inny serwis ich nie usuwa to widocznie przyzwala się na je udostępnienie? Tylko czy aby na pewno?

2) Druga kwestia to czy mogę wrzucać na mojego bloga wszystkie filmy ze słowem UDOSTĘPNIJ jak w przypadku np. stronki Orange:

Kod

http://www.orange.pl/kid,4000158865,id,4003468142,title,Seria-A-podzial-punktow-w-hicie-kolejki-,video.html

Tam poniżej tego filmiku jest wyraźnie napisane: umieść wideo na swojej stronie ---> UDOSTĘPNIJ. Wciskam przycisk UDOSTĘPNIJ i pojawia się kod filmiku:

Kod

<iframe width="512" height="290" frameborder="0" scrolling="no" src="http://api.dmcloud.net/embed/4f634d4d94a6f646fb00006d/52386e0206361d5be8000012?auth=2010149890-32-b8hsdicm-6b47133b515647eb51e3b30a1707e7c0-eJxLTrYtyAEABYMB4A=="></iframe>

więc jak rozumiem stronka Orange (lub inna, która robi tak samo) przyzwala na udostępnienie swoich treści video na prywatnych witrynach internetowych typu blog, vortal, portal itp.? Nie będę miał żadnych kłopotów jeśli filmik z ich strony umieszczę na moim blogu?
Co to kurna jest katalogowanie?
Czytałem trochę o pozycjonowaniu i to chyba najczęściej powtarzający się sposób. Napisali na czym to polega, ale ja nadal nie bardzo kumam. Nie mogę się połapać w tym bełkocie. Może mi to ktoś wyjaśnić na ziemniakach, albo co tam kto woli? Tak żeby nawet pięcioletnie dziecko zrozumiało?
Ostatni post Odpowiedzi: 10
Charakterystyczne gęby blogosfery i nie tylko
Paweł Opydo znów wrzucił filmik na YouTube, w którym tym razem w luźny sposób pokazuje najważniejsze postacie polskiej blogosfery. Taka ciekawostka przyrodnicza dla tych jeszcze niewtajemniczonych.

Znów nie wiem jak zrobić żeby okienko filmu pokazało się na forum zamiast linka, ale nie szkodzi. Ostatnio po jakimś czasie było, więc mogę przypuszczać, że albo samo się zmienia, albo admin-ninja robi to za mnie :D
Ostatni post Odpowiedzi: 22
NAJBARDZIEJ WPŁYWOWI BLOGERZY POLSKI W 2012 R.
http://www.kominek.in/201...olski-w-2012-r/

Widzieliscie? Zgadzacie sie? Ja z całej listy znam tylko macademiangirl.blogspot.com (ale to dlatego, że widziałam, że dali ją dzisiaj na głównej na Onecie), segritta.pl (znam, ale nie przepadam), fashionelka.pl (też znam, ale nie przepadam).
Ostatni post Odpowiedzi: 25
Dlaczego nie mogę zarabiać na blogu?
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam pewien problem. Mianowicie chodzi o to, że od niedawna prowadzę bloga o modzie i o ludziach showbiznesu. Gdy chciałem dołączyć do AdSense to wysłali mi dziwną informację:

Cytat

Witamy,

Dziękujemy za zainteresowanie programem Google AdSense. Nasi specjaliści sprawdzili zgłoszenie i stwierdzili, że nie spełnia ono naszych kryteriów. Z tego powodu nie możemy przyjąć go do programu.

Wierzymy, że stosowane przez nas zasady pomagają maksymalizować efektywność reklam Google, zarówno z punktu widzenia wydawców, jak i reklamodawców. Weryfikujemy nowych wydawców i zastrzegamy sobie prawo do odrzucenia każdego zgłoszenia. Gdy program rozwinie się, być może uznamy, że jesteśmy w stanie rozszerzyć go na inne rodzaje zawartości witryn.

Informujemy, że możemy nie być w stanie odpowiedzieć na zapytania dotyczące szczegółów decyzji o odrzuceniu zgłoszenia. Dziękujemy za zrozumienie.

Teraz rodzi się pytanie. Czy może dlatego, że póki co mam około 300 wyświetleń bloga, czy może jest inny powód?

Jeśli znacie odpowiedź to bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję

Tutaj link do mojego bloga jeśli ktoś jest chętny by zobaczyć:
www.elegantsuitup.blogspot.com
Ostatni post Odpowiedzi: 43
Każda strona WWW powinna być zarejestrowana jako prasa?
Hej!,

Dziś natknąłem się na pewien tekst w Internecie. Jest napisane w nim, że wszystkie strony (w tym amatorskie) powinny być zarejestrowane w sądzie, inaczej grozi nam kara grzywny bądź nawet pozbawienie wolności.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, by to była prawda. Wiecie coś więcej na ten temat?

Czy ktoś z Was zarejestrował swoją stronę w sądzie?

Może macie gdzieś wzór podania, jakie należy złożyć do sądu?
W sumie to tylko 40 zł - a wtedy stajemy się pełnoprawnym redaktorem naczelnym, jak również będziemy mogli wydać sobie bądź komuś legitymację prasową - choć ta podobno nie jest aż tak przydatna. Niemniej poważniej mogą potraktować nas inni (np. ludzie z blogosfery), gdy machniemy im przed oczami legitymacją. Poza tym może być łatwiej nawiązać kontakt z większym serwisem. Lepiej przedstawić się jako dziennikarz niż szary bloger...

I czy wiecie dokładnie, co i jak należy zrobić, by uzyskać numer ISSN?

http://www.bai.pl/podstro...ernetowych.html

PS. Tu też jest trochę na ten temat. Jest też jakiś wzór podania - http://olgierd.bblog.pl/w...towa,25649.html
Tatargate. Ogiński vs Sokołów. Co o tym myślicie?
http://wiadomosci.gazeta....naruszenie.html

Co myślicie o całej tej sprawie? Reakcja firmy jest przesadzona? Czy może reakcje internautów? Wprawdzie mamy prawo oczekiwać, że nie będzie się nas truć, ale chyba nikt nie jest tak naiwny, by wierzyć, że przetworzone wędliny i inne produkty mięsne, które kupujemy są takie zdrowiutkie. Zwłaszcza w porównaniu z jedzeniem domowym.
Ostatni post Odpowiedzi: 5
[porady] Gdzie założyć bloga i jak na nim zarabiać?
Jestem optymistką. Zakładam, że np. w ciągu roku mój blog będzie ciekawy, na czasie, często odwiedzany, będzie miał stałych fanów oraz ciągle przybywających. Następnie zakładam, że, jako studentka i osoba niepracująca, chciałabym coś na nim zarobić (na czynsz i takie tam). Pytanie brzmi:

1. W takiej sytuacji lepiej zakładać blog jako własną stronkę z wykupioną domeną i serwerem? Czy równie dobrze mogę na blogspot.com albo jakieś onetowskie coś? Co polecacie?
Dodam tylko, że znam tylko podstawy html'a i css'a... więc nie wiem, czy poradziłabym sobie z WordPressem...

2. Czy zakładanie bloga na np. blogspot.com wiele ogranicza? Blokuje jakieś możliwości zarabiania?

3. Na czym właściwie się zarabia na blogach? Na tym, że należy się do jakiegoś Ad-coś tam i wyświetlają Ci reklamy, czy że jakaś firma sama oferuje kasę za umieszczenie reklam np. w kolumnie albo tekście?

4. Czy opłaca się zakładać tzw. fanpage na facebooku? Bo np. zauważyłam, że kwejk tak ma i przez to na facebook'u like'uje mnóstwo ludzi, ale na ich stronę już o wiele mniej osób wchodzi.

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 03-07-2013, 03:52 ]

zobacz także:
=> [2014+] Gdzie najlepiej założyć bloga?
=> [2012] jaki serwis najlepszy na założenie bloga?

.
Ostatni post Odpowiedzi: 13
Macademian girl & fotograf - szanowanie pracy innych ?
Witam

Co sądzicie o ostatniej głośnej blogowej aferce czyli Macademian girl poszukującej fotografa? Wiele osób jest oburzonych, powstało też sporo publikacji na ten temat.

kopia

O co dokładnie chodzi możecie przeczytać:
http://kotkowicz.pl/2013/...-szanuj-innych/
http://www.kominek.in/201...ciala-zaplacic/ Chociaż tutaj Kominek odnosi się tylko do osób komentujących całe zdarzenie
http://www.musthavefashio...ie-wykorzystac/
http://czaplicka.eu/macad...ej-panszczyzna/

Ja do teraz mam mieszane uczucia, z jednej strony zarabia pewnie sporo na blogu na którym prezentuje głównie fotografie, jej promocja za bardzo nie pomoże fotografowi. Z drugiej w tym przypadku cała sytuacja porównywana jest do relacji bloger-firma, a przecież duża ilość blogerów szczególnie tych początkujących godzi się na barter od firm które zapewne dysponują większym budżetem niż Tamara. Oferta nie była skierowana do profesjonalistów.

Ostatni post Odpowiedzi: 8
Dziwne komentarze? zagraniczny spam w postach?
Czy spotkał się ktoś z Was z dziwnymi, anonimowymi komentarzami na blogach?
Prowadzę bloga o muzyce i od jakiegoś czasu pod postami pojawiają się anonimowe, pisane w języku angielskim komentarze, a w zasadzie spam.

Mam podobną sytuację z moim drugim (starym) blogiem, który jest o iphone'ach, to jeden z postów:
http://iphoneapple234.blo...-na-iphone.html
ma ok. 350 komentarzy, wszystkie anonimowe, z jakąś reklamą.

(Do tego drugiego bloga nie mam hasła, wiec nie mogę sprawdzić źródła ruchu sieciowego (jest ok. 300 wejść dziennie) oraz nie mogę usunąć tych komentarzy).
Ostatni post Odpowiedzi: 17
Szukam blogów o...
Wiem, że są spisy blogowe np. o kulinariach, odchudzaniu, hand-made, ale to dla niektórych za mało. Na pewno nie raz chcielibyście znaleźć jakieś blogi z węższą tematyką, ale ciężko na takie natrafić, choć na pewno istnieją. Mam tutaj na myśli np. blogi modowe plus size. Niby szafiarskie, ale już trochę odbiegają od pozostałych. Ja np. nie długo wyjeżdżam z kraju i chętnie poczytałabym wpisy jakiejś emigrantki mieszkającej w UK, ale nie wiem jak mam tego szukać. Wpisuje choćby w google przykładowe frazy i wyskakuje zaledwie jedna strona z jednym, nie aktywnym już blogiem.
Tutaj na forum jest mnóstwo osób z różnymi zainteresowaniami, czytających przeróżne blogi, pomyślałam, że można by było powymieniać się linkami. Co o tym myślicie?
Szukałam tutaj takiego tematu, nie znalazłam.
Polityka prywatności, cookies - czy muszę umieścić na blogu?
Trudno znaleźć informację na ten temat w Internecie, a zatem pytam tutaj.
Tak jak w opisie: Czy bloger powinien umieścić informację o używaniu ciastek na blogu?

Czy ktoś z Was już to zrobił?
Czy blog mógłby być Twoim pomysłem na życie?
Czy uważasz, że Twój blog mógłby przynosić zarobki, które pozwoliłyby na rzucenie teraźniejszej pracy i zajęcie się tylko i wyłącznie treścią bloga oraz całą jego otoczką, czyli promocją, wyjazdami, pojawianiem się na zlotach blogerów etc.
Czy uważasz, że mógłbyś wyciągnąć ze swojego bloga około 2000 złotych na miesiąc i przy jakim nakładzie pracy?

Czytając książkę "Bloger" Kominka, natknąłem się na fragment, który mówi, że jeśli nie podejdzie się poważnie do prowadzenia bloga, to nigdy nie wyciągnie się z niego tyle, ile by się chciało.
To znaczy, że to kwestia zaryzykowania i postawienia wszystkiego na jedną kartę?

Co Wy uważacie o tym, że blog mógłby być nie tylko miejscem "obnażania się" ze swoich myśli, ale również stylem życia oraz miejscem pracy?

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-10-02, 22:46 ]
zobacz także nowszy wątek => porzucić pracę na rzecz bloga.
Ostatni post Odpowiedzi: 6
Blogi i blogosfera z perspektywy Ilony Patro
Ukazała się pierwsza część wywiadu z Iloną Patro. W tej części można się dowiedzieć:
- na jakim poziomie są polskie blogi?
- co powinien zawierać blog, aby odniósł sukces?
- co jest najtrudniejsze we współpracy z polskimi blogerami i vlogerami?

źródło: TUTAJ

I jak Wam się podoba wywiad ? Dowiedzieliście się czegoś nowego ?

p.s. Htsz, nie wiem czy tu ma być, czy gdzie indziej, więc jak coś to przenieś :D
Ostatni post Odpowiedzi: 14
[akcja blogowa] Soundtrack Blogerów
Witam wszystkich.

Normalnie bym nie robił reklamy pojedynczego posta, bo mija się to z celem, a też nie chcę spamować.
Jednak, że w opisie tego działu jest Co oferuje blogosfera - chciałem coś zaoferować.

Chcę stworzyć muzyczny soundtrack polskiej blogosfery - kto jest kim, jaką piosenką. Chciałbym by blogerzy napisali coś o swojej jednej piosence, z którą się charakteryzują, która jest "ich".
Więcej szczegółów akcji tutaj:
http://czasemwidziane.blo...k-blogerow.html

KAŻDY, bez wyjątku, może się dołączyć do akcji, tak więc zapraszam!

Dodatkowo możecie zapisywać się do wydarzenia:
https://www.facebook.com/events/564271980263549/
Ostatni post Odpowiedzi: 4
Notki prawne na blogu
Notki prawne na blogach - macie u siebie? Uważacie, że są potrzebne?

Chodzi mi o :
  • Website Disclaimer - wyłączenie odpowiedzialności (np. piszę o zdrowym odżywianiu ale nie jestem lekarzem więc cokolwiek zrobicie z tego co radzę powinniście się skonsultować z lekarzem)
  • Terms and Conditions / Terms of Service - Warunki / Zasady (np. używając tej strony zgadzasz się na poniższe warunki.... )
  • Copyright Notice - O prawach autorskich (np. jestem autorem wszystkich treści na blogu i nie pozwalam Wam ich kopiować)
  • Privacy Policy - Polityka Prywatności (np. zbieram dane o Was w taki czy inny sposób i wykorzystuje je tak i tak)

Sama się nad takowymi zastanawiam, bo na większości stron w jęz. angielskim takie informacje się znajdują. Nie mówiąc już o tym, że jeśli Twoja strona używa ciasteczek (cookies) to zgodnie z prawem UE powinniśmy wyświetlać o tym komunikat i dać użytkownikowi możliwość ich wyłączenia (oraz dodać odpowiednią Cookie Policy, która może być częścią polityki prywatności).
Ostatni post Odpowiedzi: 9
Jak znależć blogi korzystające z danego szablonu?
Znalazłam w jednej z szablonowni - konkretnie: BTemplates - kilka szablonów, które mi się spodobały. Chętnie wykorzystałabym któryś z nich na swoim blogu. Jednak na podstawie komentarzy do nich mam wątpliwości, czy będą w pełni funkcjonalne.

Czy jest możliwość znalezienia tych konkretnych szablonów i obejrzenia ich w praktyce, wykorzystywanych przez bloggerów?

Jeden sposób już znalazłam: przeglądanie blogów osób komentujących dany szablon (ale często zdarza się, że blog nie istnieje, jest under construction albo korzysta z innego szablonu). Czy są jakieś inne sposoby szukania?
Ostatni post Odpowiedzi: 3
Problemy na myspot/mylog?
Żeby już nie brudzić w innym temacie, to odnoście spraw bieżących na mylogu, chciałem zapytać w nowym temacie, czy inni blogerzy z mylog'u też zauważyli nagłe problemy z serwerem? Co jakiś czas są problemy z logowaniem. Po wpisaniu loginu i hasła pojawia się strona w języku angielskim że "website is down".
Przycisk dodania notki mi nie działał, po prostu nic się nie działo, w końcu zajarzył po dość długim czasie, generalnie wszystko coś wolniej działa co chwila.

Z bardziej wewnętrznych spraw mylogu, zauważyłem że profil współzałożycielki Aniki przestał istnieć.. choć jeszcze oglądałem go bodajże wczoraj.

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2017-02-22, 00:52 ]
UWAGA => [2017] dlaczego mylog / myspot nie działa? Jak odzyskać posty?
Ostatni post Odpowiedzi: 3
Jakie zdjęcia można zamieszczać na blogu?
Szukam jednoznacznej odpowiedzi i jakoś nie mogę znaleźć, a swego czasu przeczytałam nawet kodeks.

Co robić w sytuacji, kiedy trafiam na zdjęcie które chciałabym wykorzystać, ale widzę, że ewidentnie nie należy do autorki bloga, bo przedstawia dajmy na to Angelinę Jolie.
Kopiuję jego adres, wrzucam link do google images, ale niczego nie znajduje - więc nie wiem, kto je zrobił ani do kogo należy.
Czy mogę je wykorzystać i podpisać "zdjęcie znalezione w google", "zdjęcie znalezione na blogu xyz", "nie wiem skąd pochodzi to zdjęcie"...

Czy istnieje jakaś formułka, która załatwiałaby sprawę i nie robiła ze mnie złodzieja (bo przecież nie przypisuję sobie autorstwa czy praw do niego).

Czy można użyć zdjęcia znalezionego na blogu xyz bez pytania autora/autorki ale wstawiając pod nim podpis: zdjęcie wykonane przez xyz, znalezione na blogu xyz + link?

Zdarza mi się też robić kolaże z małych zdjęć widocznych w wyszukiwarce. Wydaje się oczywiste, że nie należą do mnie, ale czy to jest łamanie prawa?
Wstawienie 20 linków i podpisu pozwalającego zidentyfikować autorów i miejsca ich znalezienia wydaje mi się głupie...

Na wielu blogach widzę zdjęcia kosmetyków, butów czy ubrań, które są zdjęciami ze sklepów internetowych lub reklam - czy to łamanie prawa, czy po prostu przysługa dla marki w formie małej reklamy, za którą nikt nie będzie mnie ścigał?

Generalnie:
czy umieszczenie klauzuli "jeśli znalazłeś tu swoje zdjęcie i nie życzysz sobie by było tu publikowane, to skontaktuj się ze mną a je usunę" rozwiązuje sprawę?
Bo podobno z prawnego punktu widzenia takie oświadczenia są bezwartościowe.

Jednak kiedy to ja byłam po drugiej stronie - tej okradanej, to serwisy, które miały właśnie takie klauzule na dole strony kompletnie zlewały mnie z góry na dół. Pisałam, prosiłam, zgłaszałam - NIC. Pamiętam jak koszmarnie się wtedy czułam i jaka byłam wściekła i nie chcę fundować czegoś takiego komuś innemu, ale gdzie właściwie kończy się swoboda blogowania a zaczyna łamanie prawa autorskiego?

Np. gdybym pisała recenzję płyty, książki albo filmu - czy mogę wykorzystać zdjęcia promocyjne, czy muszę robić własne? (z płytą i książką to jeszcze by się udało, ale jak to zrobić z filmem?)

Albo np. komentując strój Angeliny Jolie z imprezy przy wręczaniu Złotych Globów - mogę wziąć to zdjęcie i dodać link do źródła (lub podpis), napisać co o tym myślę? - czy jedynym wyjściem jest kupienie tego zdjęcia?

Czy blogerzy, którzy zarabiają na swoich blogach a publikują np. tylko 70% własnych fotografii, a pozostałą część biorą z sieci płacą za nie na tej samej zasadzie co wielkie portale?

Tak na zdrowy rozum wydaje mi się, że szkodliwość jest znikoma lub żadna:
skoro ktoś umieszcza swoje zdjęcia w internecie, to chyba zależy mu na jak największej popularności i nie powinien mieć za złe jeśli zostanie przez kogoś zacytowany, albo jego zdjęcie będzie zobaczone przez większą ilość ludzi (z których część może się zainteresuje i kliknie w linka do niego).
... ale prawo nie jest pisane zdrowym rozumem....

Widziałam może z pięć blogów i stron na których było zastrzeżenie, że autor nie zgadza się na jakiekolwiek cytowanie, kopiowanie - nawet z podpisem.

A co z serwisami?
Czy mogę np. zrobić screen fragmentu artykułu na onecie i umieścić go u siebie jako wstęp do rozważań na ten temat?
A jeśli nie, to dlaczego onet nie pytał mnie czy zgadzam się na cytowanie i kopiowanie (zdarzyło im się kilka razy kilka lat temu)?

A jeśli piszę np. o aktorce kina przedwojennego i umieszczam zdjęcie z 1928 roku - czy muszę je podpisywać i linkować?

Przekopałam całe forum i część internetu, temat poruszany był wielokrotnie, ale nigdzie nie ma jednoznacznych odpowiedzi. To znaczy, że ich nie ma? Nikt nie wie?

Przepraszam, że z jednego pytania zrobiło się aż tyle pytań, ale naprawdę...
Ostatni post Odpowiedzi: 20
Jak powiązać konto ad sense z innym blogiem?
Witam. Mam taką sprawę. Otóż mój brat posiada konto adsense i ma bloga, który jest zatwierdzony. Teraz pojawia się pytanie. Czy może on dodać mojego bloga do swojego konta adsesne? Chodzi o połączenie. Bo ja swojego konta adsense nie mogę mieć. Jeśli można to zrobić to proszę niech ktoś mi powie w jaki sposób?
Pogaduchy Blogowe Online - TeamSpeak
Wspominałem o tym w shoutboxie a dzisiaj powstaje temat.
Dzięki uprzejmości Marka (asgw.pl, defcon.com.pl, soia.org.pl) mamy udostępniony pokój na serwerze TeamSpeak.

Pomyślałem sobie, że możemy tam sobie wchodzić by pograć wspólnie w jakieś gry oraz pogadać o blogosferze - czyli urządzać pogaduchy blogerów i blogerek online.

Potrzeba Wam jedynie komunikatora głosowego, czyli programu TeamSpeak 3 => http://www.teamspeak.com/?page=downloads głośników oraz mikrofonu (lub mikrofonu ze słuchawkami).

Pobieracie program, instalujecie. Następnie -> Bookmarks -> Manage Bookmarks -> +add Bookmark
i wypełniacie poniższymi danymi do serwera:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

Po zalogowaniu powinno Was automatycznie przenieść do pokoju Pogaduchy blogowe - jak się tak nie stanie to klikacie na niego dwa razy (trzeba odszukać na liście) i przeskoczycie z Home.

Pokój przewiduję tylko dla użytkowników tego forum, stąd prośba o logowanie się za pomocą nicków używanych tutaj. Jest to komunikator głosowy, bez wideo. Nie obciąża zasobów systemowych, więc działa to sprawniej niż konferencje np. na Skype, gdzie wymaga się bardzo dobrego łącza od prowadzącego (szczególnie upload).

Co sądzicie o takim pomyśle? jesteście zainteresowani?
Spotykać się możemy spontanicznie lub planować (określony dzień i godzina) w tym wątku jakieś konkretne, tematyczne rozmowy.
Typografia na blogu
Był już poruszany temat dotyczący ortografii na blogach. Jednak dla nas blogerów, równie istotna jest typografia. Jak wygląda wasza znajomość typografii? Co byście doradzili a co odradzili innym?

Ja osobiście uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest jasne tło i ciemna bezszeryfowa czcionka. Używanie justify wewnątrz wpisów oraz wykorzystywanie maksymalnie jednego wyróżnienia czcionki.

Odradzam używania wielu kolorów i zbyt dużej ilości wyróżnień.
1 - 2 ... 83 - 84 - 85 ... 181 - 182